Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 17 Μαρτίου 2021 07:37

Απανωτά χτυπήματα στον λαό με προπέτασμα την εξεταστική

Γράφτηκε από τον

proan-min-750x455.jpg

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

▸ Σκηνικό αποπροσανατολισμού για να περάσει η κατάργηση του 8ωρου

Για ένα τρίμηνο σφοδρής επίθεσης στα εργασιακά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα προετοιμάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, έως και τις 30 Ιουνίου θέλει να έχει ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο σε δύο σημαντικά πεδία: Την κοινωνική ασφάλιση και την εργατική νομοθεσία. Για τον λόγο αυτό φαίνεται ότι ετοιμάζει και τον κατάλληλο αντιπερισπασμό, δημιουργώντας συνθήκες πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζοντας προανακριτική για τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Η σχετική πρόταση ανακοινώθηκε ήδη από τον γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπουγά και αφορά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Στην περίπτωση του Νίκου Παππά θα εξεταστούν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και δωροδοκίας, αφού το κατηγορητήριο της εισαγγελικής έρευνας αφορά εμπλοκή της κατασκευαστικής εταιρίας CCC που φέρεται να παρείχε χρηματοδότηση για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού. Οι διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικής θα ξεκινήσουν στις 18 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν έως τις 4 Απριλίου.

Παράλληλα, όμως, θα προωθούνται και οι νομοθετικές αλλαγές που θα πλήξουν τον κόσμο της εργασίας. Το πρώτο δείγμα δόθηκε με σαφήνεια από την ενημέρωση που έκανε στη Βουλή και στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής ασφάλισης ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Εκεί, κυνικά δήλωσε ότι οι εισφορές των ασφαλισμένων πρέπει να μεταφερθούν στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα να μειωθεί η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στα ασφαλιστικά ταμεία. Για τον λόγο αυτό ανακοίνωσε τη μετατροπή του συστήματος επικουρικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Ως δικαιολογία για την επιλογή αυτή επικαλέστηκε το πάγιο επιχείρημα όλων των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων των τελευταίων δεκαετιών, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού. Με βάση αυτό, επισήμανε πως το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα προκαλεί «υψηλή συνταξιοδοτική δαπάνη, υψηλές μεταβιβάσεις από τον προϋπολογισμό, περιορισμό δυνατοτήτων για άσκηση άλλων δημοσίων πολιτικών». Προφανώς με την έννοια «επενδύσεις» η κυβέρνηση εννοεί την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων σε ιδιώτες επιχειρηματίες που θα επωφεληθούν από την απελευθέρωση περισσότερων δημόσιων πόρων.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει ρύθμιση για παραπέρα περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και κάθε άλλης μορφής εργατικής διεκδίκησης

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνονται οι επεξεργασίες για την τελική μορφή του εργασιακού νομοσχεδίου, που θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι θα αλλάξει τη βάση της συνδικαλιστικής νομοθεσίας που βασίζεται στον νόμο 1264/82, ενώ θα περιέχει σειρά διατάξεων περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας αλλά και κάθε άλλης έκφρασης εργατικής διεκδίκησης. Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρχουν προβλέψεις και για την παρεμπόδιση λειτουργίας σε κρατικά κτίρια ή άλλες εγκαταστάσεις σημαντικές για την εθνική οικονομία. Ενώ θα προβλέπει και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε 6μηνιαία βάση, έτσι ώστε ένας εργαζόμενος να μπορεί να απασχολείται έως και 10 ώρες την ημέρα δίχως καταβολή υπερωρίας, όπως και σειρά άλλων αντεργατικών διατάξεων. Ρυθμίσεις θα υπάρχουν και για τον τρόπο λειτουργίας των εργατικών σωματείων σε όλες τις βαθμίδες.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή