Σήμερα: 18/04/2024
Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 07:11

Το «πράσινο» στην αγορά έφερε «κόκκινο» στα δικαιώματα Η Αττική στον «γύψο»

Γράφτηκε από τον

SEL-5-KENTRO-min-750x500.jpg

Δημήτρης Σταμούλης

▸Η νέα εξάπλωση της πανδημίας αποτέλεσμα καθαρά κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων

Η κυβέρνηση με την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας κατάφερε να βάψει… κόκκινη την Αττική. Στην περιφέρεια που ζει και εργάζεται η μισή Ελλάδα επιβλήθηκαν ακόμα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα με βάση το νέο «χάρτη Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19»: Συνέχιση απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λειτουργία δια ζώσης μόνο για τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση), στους χώρους λατρείας επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών και λειτουργία καταστημάτων με τη μέθοδο click away ή τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού (click in a shop).

Γιατί όμως φτάσαμε μετά από σχεδόν τρεις μήνες lockdown να έχουμε 700-800 κρούσματα τη μέρα και πάνω από 1000 στην Αττική μόνο στο τελευταίο τριήμερο, 270 διασωληνωμένους και περίπου 5.800 νεκρούς;

Ο πρωθυπουργός, στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, προσπάθησε να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτική του «βλέποντας και κάνοντας», αλλά τελικά αυτό ακριβώς εφαρμόζου! «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης. Το κυβερνητικό «ακορντεόν» παίζει πάντα βέβαια στους ρυθμούς των αναγκών της «αγοράς», των μεγαλεμπόρων, των βιομηχανιών που λειτουργούν ακατάπαυστα και ανεξέλεγκτα.

Το κακοστημένο σόου των εμβολίων και η εικονική αισιοδοξία που πλάσαραν οι κυβερνώντες, πήγε κι αυτό στράφι. Έταξαν 1000 εμβολιαστικά κέντρα αλλά έστησαν μόλις το 10% . Με βάση τους εμβολιασμούς, είμαστε στην 33η θέση με 2,05% (27/1/2021) κάτω μάλιστα από χώρες όπως Ρουμανία και Πολωνία. Ο ΕΟΔΥ έχει περικόψει τα τεστ, σε κάτω από 2500 ανά 100.000 κατοίκους (στοιχεία ECDC). Η ιχνηλάτηση πήγε… περίπατο, μόλις 1 στα 3 από τα συνολικά 155.000 κρούσματα γνωρίζουν την προέλευσή τους οι αρχές.

Το κυβερνητικό «ακορντεόν» παίζει πάντα βέβαια στους ρυθμούς των αναγκών της «αγοράς» και των επιχειρήσεων

Η κυβέρνηση έχει ως πρώτιστο μέλημά της το άνοιγμα για τις επιχειρήσεις, ενώ επιβάλει «στρόφιγγα» στα δικαιώματα σε υγεία, παιδεία, αλλά και στη διαμαρτυρία, τη διαδήλωση. Η νέα «απαγόρευση συναθροίσεων» που επιβλήθηκε ως τη Δευτέρα και με προοπτική παράτασης, στόχευε στις κινητοποιήσεις που είχαν ήδη εξαγγελθεί. Μάλιστα επιστράτευσαν ως άλλοθι την… αναπληρωματική «Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας», που αποτελείται από μόλις δύο γιατρούς, αλλά και δύο… υποπτέραρχους στα 11 μέλη της! Αλλά δεν τους πέρασε!

Κανένα σοβαρό υγειονομικό κριτήριο δεν εξυπηρετείται από τέτοιες επιλογές. Απλά κυβέρνηση και ΕΛΑΣ, με την υποκριτική συνενοχή ή ανοχή των μελών της «κρατικής επιτροπής ειδικών», εξαπολύουν νέα αστυνομοκρατία χουντικής έμπνευσης για να μην γίνονται λαϊκές κινητοποιήσεις που αποκαλύπτουν τις εγκληματικές συνέπειες της πολιτικής τους. Αυτές οι συνέπειες είναι εμφανείς με τους χιλιάδες θανάτους λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού και υποδομών το περασμένο δίμηνο. Αλλά και με το αλαλούμ στον σχεδιασμό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού που απειλεί την ασφάλεια των προσερχόμενων ηλικιωμένων και αναστέλλει παραπέρα την αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας από τα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Η κατάσταση που βίωσε χθες η Θεσσαλονίκη, και ίσως βιώσει η Αττική, είναι αποτέλεσμα καθαρά κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων. Μην τολμήσουν να κατηγορήσουν τις διαδηλώσεις και τους φοιτητές ή τους «ανεύθυνους πολίτες»! Η σημερινή στατιστική του τρόμου είναι δικό τους έργο. Όπως δική τους επιλογή ήταν να ανοίξουν ανεξέλεγκτα τα σύνορα για χάρη του τουρισμού, γιγαντώνοντας το δεύτερο κύμα •να μη στηρίξουν ένα άλλο επιδημιολογικό μοντέλο με μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ισχυρούς μηχανισμούς ιχνηλάτησης • να μην λάβουν μέτρα σε συγκοινωνίες, σχολεία, χώρους δουλειάς • να μην ενισχύσουν ουσιαστικά το ΕΣΥ.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή