Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021 13:15

Οι σημαίες της βαρβαρότητας επιστρέφουν στο σπίτι τους

Γράφτηκε από τον

_σημαίες_της_βαρβαρότητας_επιστρέφουν_στο_σπίτι_τους.jpg

του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη

Η εισβολή του ακροδεξιού όχλου του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, δεν ήταν έκπληξη. Εδώ και μήνες οι κομμουνιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούσαν για τους πραξικοπηματικούς τους σχεδιασμούς, καλώντας σε λαϊκή επιστράτευση. Αντ' αυτού οι εκκλήσεις έπεσαν στο κενό, καθώς οι θεσμοί της “αμερικάνικης δημοκρατίας” και η ηγεσία των Δημοκρατικών προέκριναν(όπως ήταν αναμενόμενο) την “αστική ομαλότητα” απέναντι στον εμφύλιο που εξαπέλυσαν οι φασίστες του M.A.G.A.(Make America Great Again). Η προνομιακή μεταχείριση της αστυνομίας της Ουάσιγκτον, η οποία άνοιξε τον δρόμο στους φασίστες για να εισβάλουν στο Καπιτώλιο, αποτελεί ήδη αντικείμενο εσωτερικής έρευνας. Άλλωστε οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας υποστήριξαν την ρατσιστική καμπάνια του Τραμπ, ενώ προηγούμενα περιστατικά όπως οι δολοφονίες αντιφασιστών από τον 17χρονο Kyle Rittenhouse έγιναν με την δημόσια υποστήριξη της αστυνομίας.

Οι σημαίες των Αμερικάνων φασιστών και των σωμάτων ασφαλείας

Ο καλλιτέχνης-ακτιβιστής Mirko Ilić αναγνώρισε αρκετά νεοναζιστικά σύμβολα στο πλήθος. Ως έφορος του Προγράμματος Ανοχής και μελετητής της λευκής ρατσιστικής εικονογραφίας, λέει ότι το να βλέπεις το χάος στο Καπιτώλιο έμοιαζε λίγο με déjà vu. "Έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα στη Γιουγκοσλαβία", σημειώνει ο Ilić, ο οποίος γεννήθηκε στην πρώην σοσιαλιστική δημοκρατία την περίοδο που η ακροδεξιά Otpor ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις κατά του Μιλόσεβιτς με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Έξω από το Καπιτώλιο κυμάτισαν σημαίες της Συνομοσπονδίας που είχαν στον αμερικάνικο εμφύλιο οι ιδιοκτήτες σκλάβων του Νότου. Αντίστοιχα, έκαναν την εμφάνιση τους σημαίες της BetsyRose, μια πρώιμη έκδοση της αμερικανικής σημαίας έχει έναν κύκλο 13 αστέρων στη γωνία, εκπροσωπώντας αποικίες που πολέμησαν για ανεξαρτησία κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης. Αν και δεν είναι αυστηρά ένα σύμβολο λευκής ανωτερότητας, έχει χρησιμοποιηθεί από εξτρεμιστικές ομάδες για αν συμβολίσει στην επιστροφή στην παράδοση.

Η σημαία America First(το σύνθημα της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ) υιοθετήθηκε από μια ομάδα λευκών εθνικιστών και ακροδεξιών ακτιβιστών με επικεφαλής τον 22χρονο πολιτικό σχολιαστή Nick Fuentes, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως "Groypers" ή "America First boys". Την εμφάνισή τους έκαναν και οι ένοπλοι πολιτοφύλακες του Proud Boys, όπως και σημαίες της παραστρατιωτικής ακροδεξιάς πολιτοφυλακής Three Percenters. Στον όχλο υπήρξαν και σημαίες της αποκρυφιστικής οργάνωσης Qanon, η οποία θεωρεί τον Τραμπ “μαχητή κατά της παγκοσμιοποίησης”. Ο σαμάνος της Qanon, Jake Angeli, ο οποίος ήταν μεταξύ αυτών που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, συμμετείχε στις υποστηριζόμενες από τον Τραμπ κινητοποιήσεις κατά των υγειονομικών μέτρων στην Αριζόνα. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του πριν την εισβολή, έκανε κάλεσμα στην ακροδεξιά αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να ακολουθήσει το παράδειγμα των Αμερικάνων ομολόγων της.

Η σημαία με το σύνθημα “Απελευθερώστε το Κράκεν” επίσης χρησιμοποιείται από το Qannon για να αναφερθεί στην φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο δικηγόρος του Τραμπ, Σίντνεϊ Πάουελ, στο παραλήρημά του περί υποτιθέμενης νοθείας. Η κίτρινη σημαία, με ένα τυλιγμένο φίδι και τις λέξεις "Μην με πατάς", προέρχεται πριν την Αμερικανική Επανάσταση, αλλά πλέον χρησιμοποιείται από το κίνημα του κόμματος του τσαγιού και ακροδεξιές πολιτοφυλακές. Το κόμμα του τσαγιού χρηματοδοτείται από την οικογένεια Koch, τους βαρόνους των εξορύξεων σχιστόλιθου που υποστηρίζουν την εκστρατεία του Τραμπ. Την εμφάνιση της έκανε και η πράσινη σημαία του παραθρησκευτικού κινήματος Kekistan, η οποία αποτελεί μια τροποποιημένη εκδοχή της ναζιστικής σημαίας.

Πηγή: CNN

Ο ρατσιστικός χαρακτήρας των σωμάτων ασφαλείας και οι αγαστές τους σχέσεις με τους ακροδεξιούς εκφράστηκαν στην ασπρόμαυρη σημαία των ΗΠΑ με μπλε γραμμή στο κέντρο(thin blue line flag), η οποία συμβολίζει την αστυνομική αλληλεγγύη. Μαζί  και οι κόκκινες σημαίες των Αμερικάνων πεζοναυτών. Ένας από τους ταραξίες μέσα στο Καπιτώλιο φορούσε μια μπλούζα "Camp Auschwitz" με την φράση “Η εργασία απελευθερώνει” που βρισκόταν στις πύλες του ομώνυμου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης. Τα παραπάνω μαζί με τις φωτογραφίες με κράνη των αστυνομικών της Ουάσιγκτον, τα οποία έφεραν αυτοκόλλητα της νεοναζιστικής οργάνωσης Nationalist Social Club, εξηγεί την προνομιακή μεταχείριση των φασιστών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Πορτοκαλί κινήματα στο πλευρό του Τραμπ

Ωστόσο, οι Αμερικάνοι φασίστες δεν ήταν μόνοι τους. Έξω από το Καπιτώλιο βρέθηκαν τα λάβαρα κάθε λογής πορτοκαλί κινήματος που η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει εναντίον των λαών που βρίσκονται στο στόχαστρο της. Για όλους τους παραπάνω, η επιτυχία της φασιστικής εξέγερσης στην καρδιά του ιμπεριαλισμού θα ήταν ιδιαίτερα συμβολική. Αν η μητέρα-πατρίδα τα κατάφερνε αυτό θα ενέπνεε τα πορτοκαλί-φασιστικά κινήματα που υποστηρίζει ανά την υφήλιο. Όπως δείξαμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, η Αυστραλία βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος του νέου Ψυχρού Πολέμου. Τον Ιούλιο του 2019, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ρωτήθηκε τι θαύμαζε στον Ντόναλντ Τραμπ. Απάντησε, "Είναι δυνατός ηγέτης, που λέει τι θα κάνει και μετά πηγαίνει και το κάνει. Θέλω να πω, μπορώ πάντα να βασίζομαι στον Πρόεδρο Τραμπ ότι θα ακολουθήσει αυτά που λέει". Ο Μόρισον αρνήθηκε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων να καταδικάσει τον Τραμπ για τα πρόσφατα γεγονότα στο Καπιτώλιο, περιοριζόμενος στο να ευχηθεί μια ομαλή μετάβαση. Ακόμα αρνήθηκε να καταδικάσει την προώθηση θεωριών συνωμοσίας από μέλη της κυβέρνησής του, όπως ο βουλευτής Τζορτζ Κρίστενσεν, που είχε στηρίξει το αφήγημα περί νοθείας του Τραμπ.

Υποστηρικτές του φασιστικού κόμματος του Μόντι(BJP) συμμετείχαν επίσης στις κινητοποιήσεις έξω από το Καπιτώλιο, σηκώνοντας την σημαία της Ινδίας. Η κυβέρνηση Μόντι, με στενές πολιτικές και ιδεολογικές σχέσεις με αυτή του Τραμπ, παίζει ενεργό ρόλο στην πολεμική κατάσταση που διαμορφώνεται από την Ουάσιγκτον στον Ειρηνικό και την Άπω Ανατολή, ενώ οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παραδίδουν την Ινδία στο διεθνές κεφάλαιο. Ο Vincent Xavier, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Βιρτζίνια που συμμετείχε τις κινητοποιήσεις έξω από το Καπιτώλιο, παραδέχεται: “Έχω μια καπιταλιστική φιλοσοφία ιδιαίτερα προσανατολισμένη στην αγορά, οπότε δεν είμαι πραγματικά οπαδός οτιδήποτε κάνουν οι σοσιαλιστές(..) μου αρέσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης BJP επειδή είναι πιο φιλικές προς τις επιχειρήσεις. Παρόλο που έχω διαφωνήσει με ορισμένα από τα ιδανικά τους. Γι' αυτό μιλώντας πολιτικά, ιδεολογικά, είμαι περισσότερο συνδεδεμένος με το BJP από το (Ινδικό) Κογκρέσο".

Στην Ιαπωνία, εκατοντάδες πολίτες συμπεριλαμβανομένων οπαδών της θεωρίας συνωμοσίας του QAnon, είχαν βγει στους δρόμους για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η ψήφος της 3ης Νοεμβρίου ήταν προϊόν νοθείας. Ώρες πριν την έναρξη της εξέγερσης υπέρ του Τραμπ στην Ουάσινγκτον, ένα πλήθος μερικών εκατοντάδων ανθρώπων στο Τόκιο συγκεντρώθηκε κάτων από σημαίες των ΗΠΑ και την ιαπωνική σημαία του "ανατέλλοντος ήλιου", ένα σύμβολο που παραπέμπει στην αυτοκρατορική εποχή.

Οι κίτρινες σημαίες με τις κόκκινες γραμμές που εμφανίστηκαν επίσης έξω από το Καπιτώλιο, ήταν η αυτοκρατορική σημαία του Ν. Βιετνάμ από το 1890. Χρησιμοποιήθηκε ξανά το 1949 ως σημαία του αποικιοκρατούμενου από την Γαλλία "Κράτους του Βιετνάμ" και στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από την “Δημοκρατία του Βιετνάμ”(RVN) από το 1955 έως το 1975, την περίοδο κατά την οποία το νότιο τμήμα της χώρας ήταν δορυφόρος των Ηνωμένων Πολιτειών. H πλειονότητα των Βιετναμέζων στις ΗΠΑ προέρχονταν από το Νότιο Βιετνάμ και έτειναν να ταυτίζονται με την αντικομμουνιστική RVN. Οι Βιετναμέζοι αντικομμουνιστές εμπνέονται από το νεοψυχροπολεμικό δόγμα του Τραμπ, καθώς θεωρούν την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως τον βασικό παράγοντα υποστήριξης του Σοσιαλιστικού Βιετνάμ σήμερα.

Δεν έλειψαν και οι σημαίες του αντεπαναστατικού κινήματος του Χονγκ Κονγκ έξω από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ. H νεοψυχροπολεμική-αντικομμουνιστική εκστρατεία του Τραμπ βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο αντεπαναστατικό κίνημα που έχει καλέσει επανειλημμένα τον Αμερικάνο πρόεδρο να “απελευθερώσει” την περιοχή της Κίνας. Παρά τα διαπιστευτήρια του Μπάιντεν σε ότι αφορά την συνέχιση της επιθετικότητας κατά της Κίνας και την δικομματική συναίνεση που αυτή λαμβάνει, η νεομακαρθική ρητορική του Τραμπ φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης για τους αντεπαναστάτες. Το Hong Kong Free Press, δημοσίευσε άρθρο με τίτλο "Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα σταθεί στο Χονγκ Κονγκ πιο αποτελεσματικά από ότι ο Τραμπ", με αποτέλεσμα να δεχτεί εκατοντάδες αρνητικά σχόλια, συμπεριλαμβανομένων των αβάσιμων κατηγοριών ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι υπό τον έλεγχο του ΚΚ Κίνας. Μια δημοσκόπηση του YouGov σε ασιατικές χώρες τον περασμένο μήνα βρήκε τον Τραμπ να είναι ο πιο δημοφιλής στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν

Οι ισραηλινές σημαίες απεικονίζουν τις αγαστές σχέσεις των σιωνιστών με τον Τραμπ, λόγω του ρόλου που έπαιξε στην εξομάλυνση των σχέσεων των αντιδραστικών αραβικών κρατών με το κράτος δολοφόνο, αλλά και της όξυνσης της επιθετικότητας με το Ιράν που ξεκίνησε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά και κορυφώθηκε στην δολοφονία του στρατηγού Σολεϊμανί με προσωπική εντολή του Αμερικάνου προέδρου. Έτσι εξηγείται, και η παρουσία της ομάδας Iranians for Trump, η οποία σήκωσε σημαίες της εποχής της βασιλείας του Σάχη. Οι Ιρανοί αντικαθεστωτικοί και οπαδοί της μοναρχίας, υποστηρίζουν την έξαρση της αμερικάνικης επιθετικότητας και των κυρώσεων κατά της χώρας τους, που στόχο έχει την ανατροπή της Ισλαμικής Επανάστασης. "Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί που έρχονται και καθορίζουν τις πολιτικές για τη χώρα αυτή διαβρώνουν όλες τις Αμερικανικές αξίες", ανέφερε ο ανέφερε ένας από αυτούς στο MiddleEastEye. "Και γι' αυτό ο κ. Τραμπ φαίνεται να είναι τόσο ελκυστικός υποψήφιος προς υποστήριξη, και είμαστε εδώ γι' αυτόν".

Η βαρβαρότητα επιστρέφει στο σπίτι της

Η ύμνοι των Γερουσιαστών και λοιπών δημοσιολογούντων στην "αμερικάνικη δημοκρατία" μετά την αποτυχημένη φασιστική εξέγερση του Τραμπ, όπως και η αθλιότητα του Μπους πως "αυτά γίνονται μόνο σε μπανανίες", θυμίζει τα γνωστά λόγια του Μπρέχτ για εκείνους "που παραπονιούνται για τη βαρβαρότητα που αιτία τάχα έχει τη βαρβαρότητα την ίδια, μοιάζοντας μ' ανθρώπους που θέλουν το μερτικό τους απ' τ' αρνί, χωρίς όμως να σφαχτεί το αρνί. Θέλουν να φάνε το κρέας, να μη δουν όμως τα αίματα. Αυτοί θα ικανοποιηθούν αν ο χασάπης πλύνει τα χέρια του, προτού φέρει το κρέας στο τραπέζι".

Ο Τραμπ έφερε την βαρβαρότητα, που η μια μετά την άλλη οι αμερικάνικες κυβερνήσεις εξήγαγαν συστηματικά σε άλλες χώρες, στο ίδιο το Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

πηγη: kommon.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή