Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 11:25

«Σιδερένια φτέρνα» κυβέρνησης και αφεντικών στα ΜΜΕ

Γράφτηκε από τον

14photo-min.jpg

Ματίνα Παπαχριστούδη

Ο μιντιακός ολοκληρωτισμός αποκαλύπτεται χωρίς κανένα φύλλο συκής, χωρίς καμία δικαιολογία. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και οι σύμμαχοι ολιγάρχες των μίντια, μετά από δέκα χρόνια συστηματικής μετάλλαξης των ΜΜΕ από μέσα επικοινωνίας σε προπαγανδιστικά κέντρα χειραγώγησης, δεν έχουν πια ανάγκη ούτε τους υποτακτικούς, ενσωματωμένους δημοσιογράφους. Η ευθύνη της διαλογής για τη μετάδοση κατασκευασμένων γεγονότων ή και ψευδών ειδήσεων περνάει σταδιακά στα χέρια ολίγων πιστών που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δρουν ως «μισθοφόροι» τους.

Τα τελευταία γεγονότα καταδεικνύουν την παραπάνω επιλογή κυβέρνησης και μιντιαρχών ως ζωτικής σημασίας για την επιβολή της «σιδερένιας φτέρνας» της λογοκρισίας, παντού και στα πάντα. Στο συγκρότημα του Βαγγέλη Μαρινάκη εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση η αρθρογράφος Έλενα Ακρίτα και η αρχισυντάκτρια Δήμητρα Κρουστάλλη μετά από «ασφυκτική πίεση» από το Μαξίμου. Στη Σάμο συνελήφθη ο δημοσιογράφος Γιάννης Νέγρης επειδή αποκάλυψε περιβαλλοντολογικό έγκλημα στο νησί. Στη Λέσβο ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου επιτίθεται σε δημοσιογράφους, επειδή απλώς έγραψαν για την διαθεσιμότητα και την παραπομπή τεσσάρων συνοριοφυλάκων και ενός αστυνομικού που πρωτοστάτησαν σε επίθεση εναντίον προσφύγων.

Η τοποθέτηση «τοποτηρητών» που μετέφεραν την κυβερνητική γραμμή στα Μέσα Ενημέρωσης, που εξαρτώνται απόλυτα από το κρατικό χρήμα αυτή την περίοδο και τα οποία βρίσκονται σε διαρκή συναλλαγή με την κρατική πολιτική εξουσία, δεν έχει να προσφέρει κάτι στο σύστημα χειραγώγησης. Ο ολοκληρωτισμός λειτουργεί με την απευθείας χρηματοδότηση τους μέ-
σω διαφήμισης ή επιδοτήσεων, με ύψος ευθέως ανάλογο του βαθμού υποταγής στην κεντρική διανομή της ειδησεογραφίας από τα απόλυτα ελεγχόμενα κρατικά Μέσα και το μοίρασμα έτοιμων ρεπορτάζ και ειδήσεων από τα γραφεία Τύπου, τα οποία έχουν στελεχωθεί με πλειάδα κομματικών δημοσιογρά-
φων. Συμπληρώνεται δε με την διασπορά ψευδών πληροφοριών για οποιοδήποτε πολίτη, μέλος κινήματος ή συνδικαλιστή, που έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την επικοινωνιακή ατζέντα, με στόχο τη συκοφάντηση και απόρριψη της άποψής του.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για την τηλεόραση μετά τη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους των ολιγαρχών στα μίντια, αλλά και τις αντιδράσεις των εργαζομένων στην τηλεόραση. Το νομοσχέδιο αναμένεται μετά τις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ικανοποιήσει όλους τους ιδιοκτήτες των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, οι οποίοι θέλουν και από ένα δεύτερο κανάλι, χωρίς καμία διαδικασία αδειοδότησης!

Οι εκδότες των εφημερίδων που δεν ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που συνασπίζονται στην παραδοσιακή ένωση ιδιοκτητών της ΕΙΗΕΑ, αποφάσισαν να διευρύνουν την ένωση και να εντάξουν σε αυτήν και τους εκδότες εβδομαδιαίων εφημερίδων. Πρόκειται για εξέλιξη που οριοθετεί τη διαφορετικότητα των συμφερόντων στον Τύπο, καθώς στην ΕΙΗΕΑ δεν μετέχουν εδώ και χρόνια τα μεγάλα συγκροτήματα του Μαρινάκη, του Αλαφούζου και του Σαββίδη.

Λίστα Κικίλια, λίστα Θεοδωρικάκου, λίστα Πέτσα. Κάθε υπουργός έχει και τη δική του λίστα για το «μπούκωμα» των ΜΜΕ. Ο Πέτσας υπογράφει σε λίγες μέρες τη νέα καμπάνια, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ο Κικίλιας ετοιμάζεται να διανέμει 15 εκατ. στα ΜΜΕ για την καμπάνια του εμβολιασμού και ο Θεοδωρικάκος θα μοιράσει 3 εκατ. στα εγχώρια και ξένα Μέσα για τις εκλογές! Το κρατικό χρήμα στα δικά τους ΜΜΕ ρέει χωρίς κανένα άλλοθι.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή