Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 12:04

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ «Πανδημία» απολύσεων και φτώχειας στην αμερικανική ήπειρο

Γράφτηκε από τον

american-airlines.jpg

Η πανδημία του κορονοϊού, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει παράλληλα όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αλλά και των αντιλαϊκών ...«αντανακλαστικών» του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες. 

Η αμερικανική ήπειρος, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τις οικονομικές συνέπειες, οι οποίες φορτώνονται στους εργαζόμενους. Στις ΗΠΑ, όπως και παγκοσμίως, η πανδημία έχει δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον κλάδο των αερομεταφορών, το οποίο, ως είθισται στον καπιταλισμό, θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Χθες, η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας «United Airlines» επιβεβαίωσε ότι αρχίζει να απολύει περίπου 13.000 από τους εργαζομένους της, επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιμήκυνση της στήριξης του δημοσίου στις επιχειρήσεις του τομέα των αερομεταφορών, εκβιάζοντας ουσιαστικά για επιπλέον «ζεστό χρήμα» από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα και η «American Airlines», η οποία γνωστοποίησε πως θα απολύσει 19.000 εργαζομένους της, αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό «τις προσεχείς ημέρες».

Καραβάνια μεταναστών και ρεκόρ φτώχειας

Ταυτόχρονα, η πανδημία και η διαχείρισή της με κριτήριο να μείνει αλώβητο το κεφάλαιο, προκαλεί επέκταση της ανέχειας στις ήδη φτωχές χώρες της Λατινικής Αμερικής, δημιουργώντας νέα μεταναστευτικά κύματα.

Στην Ονδούρα, εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν χθες καραβάνι που κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ. Οι μετανάστες, κυρίως νεαροί άνδρες και γυναίκες με μικρά παιδιά και σακίδια στην πλάτη αναχώρησαν από τερματικό σταθμό λεωφορείων στη βόρεια πόλη Σαν Πέδρο Σούλα και κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Γουατεμάλα, σύμφωνα με τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Το καραβάνι αυτό είναι το πρώτο που αναχωρεί από την Ονδούρα φέτος, την ώρα που η χώρα υποφέρει από τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση στην ιστορία της.

Σε μία άλλη πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής, την Αργεντινή, η πανδημία επιβάρυνε την ήδη άσχημη κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων που υπέφεραν από την παρατεταμένη κρίση που πλήττει την καπιταλιστική οικονομία της χώρας.

Χθες, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Indec) ανακοίνωσε πως η φτώχεια χτύπησε το 40,9% του πληθυσμού το πρώτο εξάμηνο του 2020, ένα από τα χειρότερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Η ανέχεια, όπως ορίζουν το επίπεδο της φτώχειας στο οποίο κάποιος δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές του διατροφικές ανάγκες, αφορά το 10,5% του πληθυσμού. Σε ετήσια βάση ο αριθμός των προσώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αυξήθηκε κατά 5,5 μονάδες και αυτών που ζουν στην ανέχεια κατά 2,8 μονάδες. Σύμφωνα με την Indec, το 56,3% των ατόμων κάτω των 14 ετών είναι φτωχά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως το ΑΕΠ της Αργεντινής θα μειωθεί φέτος κατά 9,9%. Εξάλλου, άνοδο παρουσιάζει και η ανεργία, η οποία έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το 13,1%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και 15 χρόνια.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή