Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023 07:27

Με αεροπορική επιδρομή απαντά το Ισραήλ στις διαμαρτυρίες για τη σφαγή στην Τζενίν

Γράφτηκε από τον

2023-01-27_092929.png

 

Με αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας απαντά το Ισραήλ στις διογκούμενες αντιδράσεις από τη σφαγή Παλαιστινίων στην Τζενίν, όπου τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, σε αντίποινα για την εκτόξευση δυο ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, που αναχαίτισε το ισραηλινό αντιαεροπορικό σύστημα «Σιδηρούς Θόλος».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι ίδιες.

Πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγιναν 15 πλήγματα, χωρίς να έχει αναφερθεί κανένας τραυματισμός ως αυτό το στάδιο.

Διαδηλώσεις κατά της δολοφονικής επιδρομής στην Τζενίν

2023-01-27_093009.png

 

Χθες τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, όσο και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία τουλάχιστον 9 Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια επιδρομής σε προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Το απόγευμα της Πέμπτης, δυο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

Αντιδρώντας στη φονική εισβολή του στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, κήρυξε τη Δυτική Όχθη σε κατάσταση τριήμερου εθνικού πένθους, ενώ χτες προκηρύχθηκε γενική απεργία σε όλη την περιοχή.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε χτες βράδυ ότι τερματίζει τη συνεργασία της με τις κατοχικές δυνάμεις σε θέματα ασφαλείας, μετά την επιδρομή στην Τζενίν. Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε αποφασίσει το ίδιο μέτρο και τον Μάη του 2020, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο προσάρτησης ορισμένων περιοχών της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, έδωσε εντολή στον στρατό να παραμείνει «σε ετοιμότητα και να συνεχίσει την αντιτρομοκρατική δραστηριότητα, όπου χρειάζεται».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, που είναι στις ΗΠΑ για προσωπική υπόθεση, είχε στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης επικοινωνία με τους επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού, ενώ το σύστημα αεράμυνας «Σιδερένιος Θόλος» ενεργοποιήθηκε για την αποτροπή πιθανών επιθέσεων με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας.

2023-01-27_093038.png

 

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν και σε άλλες περιοχές της κατεχόμενης Παλαιστίνης, καθώς ώρες μετά την εισβολή στην Τζενίν ακολούθησαν συγκρούσεις με τις κατοχικές δυνάμεις στην πόλη Αλ Ραμ (βόρεια της Ιερουσαλήμ) με έναν νεκρό 22χρονο Παλαιστίνιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων ως εκείνη την ώρα σε 11.

Αργότερα χτες βράδυ στην Ιεριχώ, και μετά τα έκτακτα μέτρα αναστολής της συνεργασίας των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας με τον ισραηλινό στρατό, που ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, αναφέρθηκαν συγκρούσεις Παλαιστινίων με τις κατοχικές δυνάμεις. Μάλιστα, σε συγκρούσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή Akbet Jaber, κοντά στην Ιεριχώ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από επίσημες πηγές ανέφεραν έναν ακόμη νεκρό.

«Συνεχιζόμενο κύκλο βίας» βλέπει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ!

Στο μεταξύ, ακόμα και τη μέρα του νέου μακελειού σε βάρος των Παλαιστινίων, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ...ανύπαρκτη «Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή», Τορ Γουίνισλαντ, φρόντισε να αναπαραγάγει τη γνωστή τακτική της εξίσωσης του θύτη με το θύμα, μιλώντας για ...«συνεχιζόμενο κύκλο βίας»!

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, εμφανίστηκε «βαθιά προβληματισμένος» και λυπημένος «για τον συνεχιζόμενο κύκλο βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη». Πρόσθεσε ότι «ο θάνατος εννιά Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων ενόπλων και μίας γυναίκας, στη διάρκεια επιχείρησης συλλήψεων στην Τζενίν είναι ένα ακόμη παράδειγμα» της κλιμάκωσης της βίας σε υψηλά επίπεδα.

Εξίσου χαρακτηριστικά, ο Γουίνισλαντ κάλεσε τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές να «αποκλιμακώσουν τις εντάσεις» και να αποφύγουν «περαιτέρω σύγκρουση»...

Η Αίγυπτος και η Τουρκία αντέδρασαν στη σφαγή των Παλαιστινίων στην Τζενίν, με την πρώτη να ζητά τον άμεσο τερματισμό των «επανειλημμένων επιθέσεων σε βάρος του παλαιστινιακού λαού» και την Άγκυρα να εκφράζει «λύπη» για την απώλεια ζωών «και βαθιά ανησυχία» για τις εξελίξεις.

Ο Μπλίνκεν σε Αίγυπτο, Ισραήλ, Δυτική Όχθη

Στο φόντο της επικίνδυνης όξυνσης της κατοχικής βίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, μεταβαίνει την Κυριακή 29 Γενάρη στην Αίγυπτο, όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για να συζητήσουν την κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στη Λιβύη και τις διμερείς σχέσεις «στρατηγικής συνεργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φρόντισε να καλέσει σε «αποκλιμάκωση», πάντα στη λογική των ίσων αποστάσεων: «Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση, να αποτρέψουν τις περαιτέρω απώλειες της ζωής αμάχων και να συνεργαστούν για να βελτιωθεί η κατάσταση ως προς την ασφάλεια στη Δυτική Όχθη», αναφέρει το κείμενο που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Πηγή: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή