Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 07:02

Στο έλεος της χειρότερης ξηρασίας στην ιστορία της, η Γαλλία

Γράφτηκε από τον

france-xirasia-1.jpg

Το τέταρτο κύμα καύσωνα μέσα στο ίδιο καλοκαίρι πλήττει ήδη τη Γαλλία, με τις αρχές να καλούνται να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. 

Το πρωθυπουργικό γραφείο της Ελιζαμπέτ Μπορν δημιούργησε μια ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης που προκαλεί η ξηρασία, τη στιγμή που ήδη υπάρχουν «διψασμένα» χωριά χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό, αγρότες που προειδοποιούν για πιθανή έλλειψη γάλακτος τον χειμώνα και καλλιέργειες χωρίς το απαραίτητο πότισμα. Εξάλλου, η συγκομιδή καλαμποκιού αναμένεται να είναι 18,5% χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με το 2021, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, πολλά χωριά βασίζονται πλέον σε παραλαβή νερού από φορτηγά, ενώ η κρατική επιχείρηση EDF έχει προβεί σε μείωση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Περιορισμοί βρίσκονται σε ισχύ σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Γαλλία για την εξοικονόμηση νερού, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων σε πότισμα με λάστιχο και άρδευση.

Την ίδια στιγμή, οι θερμοκρασίες αγγίζουν τους 37 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοδυτικά και ο κα ύσωνας αναμένεται να εξαπλωθεί και στα βόρεια, στις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France αυτή είναι η χειρότερη ξηρασία από το 1958 (τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά αρχεία) και η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του Αυγούστου. 

Πηγή: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή