Σήμερα: 18/04/2024
Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 12:36

Με αίμα βάφτηκε το άνοιγμα της κάλπης στις Φιλιππίνες

Γράφτηκε από τον

filipines_1.jpg

Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 67 εκατ. ψηφοφόροι στις Φιλιππίνες για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο, ενώ δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί επιστρατεύτηκαν για τις εκλογές, που συχνά έχουν αμαυρωθεί καταγγελίες για νοθεία και βίαια επεισόδια. 

Τρεις άνθρωποι που εγγυώνταν την ασφάλεια σε εκλογικό τμήμα σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, λίγη ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας στον δήμο Μπουλουάν, στο νησί Μιντανάο, όπου δρουν διάφορες ένοπλες οργανώσεις.

Ένας τέταρτος φρουρός τραυματίστηκε στην επίθεση, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας. Ο πρώην δήμαρχος Ιμπραήμ Μανγκουνταντάτου δήλωσε πως ο κόσμος που βρισκόταν μέσα στο σχολείο έσπευσε να αναζητήσει κάλυψη όταν ξέσπασαν τα πυρά.

Η επίθεση ακολούθησε αυτή που έγινε χθες βράδυ έξω από άλλο εκλογικό τμήμα στον δήμο Ντάτου Ουνσάι, επίσης στη νήσο Μιντανάο, με εννέα τραυματίες. Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη της ευθύνης.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως φαβορί τον Φερντινάντ Μάρκος τον νεότερο, τον γιο του πρώην δικτάτορα, που φέρεται να οδεύει να διαδεχθεί τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε, 36 χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του πατέρα του. Η απερχόμενη αντιπρόεδρος της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας Λένι Ρομπρέντο είναι δεύτερη, αν και σε απόσταση, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν να κάνει την έκπληξη.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν επίσης τα μισά από τα 24 μέλη της Γερουσίας, κάπου 250 βουλευτές, 81 κυβερνήτες επαρχιών και πάνω από 17.000 αξιωματούχους της αυτοδιοίκησης. Η εκλογική επιτροπή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παράτασης της ψηφοφορίας, αν υπάρχουν ακόμη ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα όταν θα φτάσει τυπικά στο τέλος της. 

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή