Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 08:38

Ο «χειρουργός» δικάζεται και οι ισπανικές ελίτ... τρέμουν και αγωνιούν

Γράφτηκε από τον

ispania-simaia.jpg

Επιμέλεια: Χρήστος Καλλιμάνης

Ξεκινά η δίκη του περιβόητου Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο, ο οποίος κατηγορείται ως ενορχηστρωτής ενός παρακρατικού μηχανισμού με πλοκάμια στα ΜΜΕ, τη δικαιοσύνη, τις μεγάλες επιχειρήσεις και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και απειλεί να βγάλει στη φόρα τα... άπλυτα των πανίσχυρων ελίτ της χώρας.

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο είναι η πιο μυστηριώδης και ίσως η πιο «διαπομπευμένη» προσωπικότητα στην Ισπανία. Τώρα ετοιμάζεται να περάσει από δίκη και η… άρχουσα τάξη της χώρας αγωνιά.

Ο 70χρονος πρώην αστυνομικός κατηγορείται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παρακρατικού μηχανισμού που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και έχει πλοκάμια στα ΜΜΕ, τη δικαιοσύνη, τις μεγάλες επιχειρήσεις και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Τα κατορθώματά του πιστεύεται ότι έχουν... αμαυρώσει τη φήμη υπουργών, επιχειρηματιών, ανώτερων δικαστικών αξιωματούχων, ακόμη και της βασιλικής οικογένειας.

Απειλεί να βγάλει τα άπλυτα των ισχυρών στη φόρα

Οι εισαγγελείς έχουν συγκεντρώσει περίπου 30 διαφορετικές έρευνες που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του και ο ίδιος κατηγορείται για μια σειρά από εγκλήματα, ανάμεσά τους δωροδοκία, εκβιασμός, πλαστογραφία. Το δικαστήριο αναμένεται να τον δικάσει τους επόμενους μήνες για μερικές μόνο από τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται, ενώ στο εδώλιο θα καθίσουν μαζί του άλλα 32 άτομα. Ο Βιγιαρέχο είναι αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 50 έτη. 

Ο 70χρονος σπανίως μιλάει στα μέσα ενημέρωσης προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερο… μέγεθος στο μυστήριο που τον καλύπτει, ενώ παρά το γεγονός ότι αρκετοί περιμένουν η επικείμενη δίκη να αποκαλύψει την αλήθεια για την καριέρα του, ο ίδιος έχει προειδοποιήσει ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις για το ισπανικό κράτος και τη συμμετοχή του στις δραστηριότητές του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι όσοι με βλέπουν σαν πρόβατο επί σφαγή κάνουν λάθος. Δεν ήμουν ποτέ οπαδός των πολέμων, όμως δεν πρόκειται να κάνω πίσω από μία μάχη εάν αυτή είναι αναπόφευκτη» δηλώνει στο Politico.

Το παρουσιαστικό του, με μια κλασική τραγιάσκα, αλλά και κάλυμμα στο ένα του μάτι, μπορεί να μη δείχνει απαραίτητα απειλητικό, ωστόσο έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλη επιρροή στα χέρια του, αρκετή από την οποία προέρχεται από ηχογραφημένες συνομιλίες που κατέχει με πρωταγωνιστές δημόσια πρόσωπα και άλλους. Ο ίδιος υπολογίζει ότι το υλικό που έχει στη διάθεσή του είναι αρκετά terabytes, δηλαδή χιλιάδες συζητήσεις

Αυτές οι ηχογραφήσεις έχουν επιτρέψει στον Βιγιαρέχο να παρεμβαίνει στις ζωές σημαντικών προσώπων για λογαριασμό των πελατών του που ήθελαν να τους εκβιάσουν ή να πιέσουν καταστάσεις για δικούς τους σκοπούς.

Σε μια από τις περιπτώσεις, ο πρώην αστυνομικός κατηγορείται για κατασκοπία ενός δικηγόρου και πρώην συνεργάτη των Χουάν και Φερνάντο Μουνιόθ, δύο αδέλφια που κατηγορούνται για εκβιασμό. Ο Χουάν Μουνιόθ είναι παντρεμένος με μια από τις πιο διάσημες παρουσιάστριες της ισπανικής τηλεόρασης, την Άνα Ρόσα Κιντάνα. 

Σύμφωνα με τον Φρανσίσκο Μάρκο, ιδιωτικό ντετέκτιβ, ο Βιγιαρέχο ήταν σπεσιαλίστας στο να σαμποτάρει επίσημες έρευνες για να βοηθήσει άλλους πελάτες του να αποφύγουν προβλήματα με το νόμο. Οι δραστηριότητες αυτές του έδωσαν το προσωνύμιο «Ο τεχνικός» ή «Ο χειρουργός».

«Μπορούσε να δημιουργήσει δυσκολίες σε δικαστικές ή αστυνομικές έρευνες ώστε να ευνοηθούν οι πελάτες του και τους χρέωνε αρκετά χρήματα για αυτό» δηλώνει ο Μάρκο, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει πέσει και εκείνος θύμα εκβιασμού από τον 70χρονο, από τότε που τον είχε ονοματίσει σε μια έρευνα που πραγματοποιούσε τη δεκαετία του 1990.

Μια από τις περιπτώσεις αποκαλύφθηκε όταν η Έλσα Πίντο, δερματολόγος, παραπονέθηκε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον επιχειρηματία Χαβιέ Λόπεζ Μαντρίντ. Ερευνητές τον κατηγορούν ότι προσέλαβε τον Βιγιαρέχο για να απειλήσει την Πίντο ώστε να αποσύρει τις κατηγορίες. Η ίδια επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αστυνομικός ήταν εκείνος που την μαχαίρωσε έξω από ένα κατάστημα όταν βρισκόταν εκεί με τον γιο της. Η Πίντο τραυματίστηκε ελαφρά και υποστήριξε ότι αφού κατέθεσε μήνυση, μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων εμφανίστηκε σε ΜΜΕ, δείχνοντας την ίδια ως την επιτιθέμενη. 

Ο Βιγιαρέχο αρνείται την όποια ανάμειξη, όμως η υπόθεση έχει δημιουργήσει ήδη πονοκέφαλο στην μοναρχία, καθώς ο Λόπεζ Μαντρίντ ήταν φίλος του βασιλιά Φελίπε και κυρίως της βασίλισσας Λετίσια.

Άλλη μια υπόθεση που συνδέεται με τον Βιγιαρέχο έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στη βασιλική οικογένεια. Το 2020 ο πρώην βασιλιάς, Χουάν Κάρλος, διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαιτίας των οικονομικών σκανδάλων που συντάραξαν τη χώρα. Μια ηχογραφημένη συνομιλία του Βιγιαρέχο στην οποία αναφέρεται ότι ο βασιλιάς είχε πάρει μίζες, ήταν εκείνη που προκάλεσε το σκάνδαλο. 

«Το Γουότεργκεϊτ θα δείχνει σαν παιδικό παιχνίδι»

Υπάρχουν, όμως και εκρηκτικές πολιτικές προεκτάσεις στις… περιπέτειες του Βιγιαρέχο. Μία έρευνα επικεντρώνεται στην υπόθεση με το όνομα «Κουζίνα», για την οποία οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Βιγιαρέχο προσελήφθη για να αποκρύψει έγγραφα από τον πρώην ταμία του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπαρσένας, ώστε να εμποδίσει έρευνα για διαφθορά. Ανάμεσα σε εκείνους που είναι αντιμέτωποι με σχετική δίκη που θα διεξαχθεί αργότερα είναι ο Χόρχε Φερνάντο Ντίας, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

«Σε σύγκριση με αυτό το σκάνδαλο, το Γουότεργκεϊτ θα δείχνει με παιδικό παιχνίδι» υποστηρίζει ο Ιγνάσιο Εσκολάρ, συντάκτης της ιστοσελίδας elDiario.

Το Λαϊκό Κόμμα και ο Βιγιαρέχο συνδέονται και με τις προσπάθειες να δυσφημιστεί το Podemos, όταν το αριστερό κόμμα ανέβαινε στις δημοσκοπήσεις απειλώντας την πολιτική κυριαρχία Συντηρητικών και Σοσιαλιστών στη χώρα. Το 2016 μερικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τα ευρήματα μιας υποτιθέμενης αστυνομικής έρευνες που έδειχνε ότι το κόμμα και ο τότε επικεφαλής του, Πάμπλο Ιγκλέσιας, χρηματοδοτούνταν από το Ιράν. Οι πληροφορίες αποδείχθηκαν ψευδείς.

Οι «κρατικοί υπόνομοι» και οι μυστικές υπηρεσίες

Το γεγονός ότι εν ενεργεία αστυνομικοί εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι σε αρκετά από αυτά τα σκάνδαλα θα μπορούσε να επιβεβαιώσει την υποψία πως ο Βιγιαρέχο δεν ενεργεί μόνος του, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκοτεινού δικτύου το οποίο έχει ονομαστεί «κρατικοί υπόνομοι».

«Πρόκειται για ένα σύστημα εξουσίας με πολλές πλευρές και περιλαμβάνει τα μίντια της χώρας, οικονομικές, πολιτικές, δικαστικές και αστυνομικές δυνάμεις» υπογραμμίζει η Πατρίτσια Λόπεζ, δημοσιογράφος που έχει παρακολουθήσει πολλές από τις υποθέσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί ο Βιγιαρέχο, και προσθέτει «αυτές οι δυνάμεις, αυτό το σύστημα μέσα στο σύστημα, αυτή η μαφία, αυτό που την διαχωρίζει από το οργανωμένο έγκλημα είναι ότι βρίσκεται μέσα στους θεσμούς και ελέγχει το σύστημα».

Η Λόπεζ έχει επίσης βρεθεί αντιμέτωπη με τον Βιγιαρέχο και καταγγέλλει ότι εκείνος ηγείται καμπάνιας εκφοβισμού από την αστυνομία, τα δικαστήρια και τα μίντια εναντίον της από τότε που η δημοσιογράφος άρχισε να δημοσιεύει πληροφορίες για τον 70χρονο.

Εν τω μεταξύ, ο Βιγιαρέχο ισχυρίζεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας γνωρίζουν για τις δραστηριότητές του και του έχουν αναθέσει αρκετές υποθέσεις για τις οποίες ερευνάται τώρα. Υποστηρίζει ότι η αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του και η σύλληψή του (το 2017) προήλθε εξαιτίας μιας κόντρας του με τον διοικητή της ισπανικής υπηρεσίας πληροφοριών, Φέλιξ Σανς Ρολντάν, τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από τις διαρροές του αρχείου του με τις ηχογραφήσεις.

«Ο Σανζ Ρολντάν χρησιμοποίησε την τεράστια εξουσία του να εκμεταλλεύεται κρατικούς θεσμούς επειδή ήθελε να εκδικηθεί και θα δείξει ποιος κρατάει πραγματικά τα ηνία στην Ισπανία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο διευθυντής των ισπανικών μυστικών πληροφοριών έχει αρνηθεί στο παρελθόν τους ισχυρισμούς αυτούς, αλλά ο Βιγιαρέχο αθωώθηκε για την κατηγορία της συκοφαντίας. 

Οι Σοσιαλιστές στην απ΄ έξω;

Μέχρι στιγμής το Σοσιαλιστικό κόμμα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ δεν φαίνεται να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται, αλλά με μια εξαίρεση.

Αυτή αφορά τη γενική εισαγγελέα, Ντολόρες Ντελγκάδο, πρώην υπουργό δικαιοσύνης. Ηχογραφήσεις που έγιναν το 2009 και βγήκαν στο φως το 2018, καταγράφουν συνάντησή της με τον πρώην αστυνομικό, κατά την οποία φαίνεται να έχουν μεγάλη οικειότητα, κάτι που δημιούργησε ερωτήματα για το εάν η σχέση της Ντελγκάδο με τον Βιγιαρέχο επηρέασε τις επαγγελματικές της αποφάσεις. 

Τον Οκτώβρη του 2020 η Ντελγκάδο δημιούργησε εκ νέου υποψίες όταν ψήφισε για την απομάκρυνση Ιγνάσιο Στάμπα, εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, ο οποίος είχε παρουσιάσει σημαντική πρόοδο στις έρευνές του κατά του Βιγιαρέχο. Η γενική εισαγγελέας επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή της διατάσσοντας έρευνα κατά του Στάμπα για υποτιθέμενη διαρροή εγγράφων, η οποία έχει ήδη… μπει στο ράφι.

Ο Σάντσεθ και οι σύμμαχοί του στο PSOE επιμένουν ότι ο παρακρατικός μηχανισμός που συνδέεται με τον Βιγιαρέχο δεν υπάρχει πια, όμως το Podemos, το οποίο εμπλέκεται σε τρεις υποθέσεις, δεν είναι τόσο πεπεισμένο.

«Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι ευγνώμων που το ισπανικό κράτος δεν τον δηλητηρίαζε με πολόνιο και πως το μόνο που συνέβη είναι πως τον κατασκόπευαν από τους υπονόμους του υπουργείου εσωτερικών με σκοπό να κατασκευάσουν στοιχεία και να επηρεάσουν τις εκλογές. Στην Ισπανία υπάρχει δημοκρατική κανονικότητα» ανέφερε με σαφή διάθεση ειρωνείας  ο Πάμπλο Ετσενίκε, εκπρόσωπος του κόμματος.

Ο Βιγιαρέχο τελείωσε, το παρακράτος όμως;

Ο Φρανσίσκο Μάρκο πιστεύει ότι παρά το γεγονός ότι ο Βιγιαρέχο είναι εκτός πλαισίου, το σύστημά του δε σημαίνει ότι έχει διαλυθεί και ανήκει στο παρελθόν. «Ο ίδιος και ο κύκλος του έχουν τελειώσει, αλλά θα ήταν κάποιος αφελής να πιστεύει ότι κανένας δεν θα τον αντικαταστήσει» σημειώνει και προσθέτει ότι οι δραστηριότητες αυτές έχουν επηρεάσει αρκετά τον ίδιο τον Βιγιαρέχο, καθώς «κανένας που είναι στα καλά του δεν ηχογραφεί τα πάντα. Ηχογραφούσε την οικογένειά του, τα παιδιά του, τα πάντα. Στο τέλος γίνεσαι όμηρος του εαυτού σου.

Η επικείμενη δίκη, που αναμένεται να κρατήσει έως τον Φεβρουάριο και είναι η πρώτη από μια σειρά από δίκες που θα αντιμετωπίσει ο Βιγιαρέχο, σίγουρα θα ρίξει λίγο περισσότερο φως στο σκοτεινό παρελθόν του και στους «κρατικούς υπονόμους».

Ο κατηγορούμενος δηλώνει αθώος και υποστηρίζει πως όσο καιρό ήταν σε καθεστώς προφυλάκισης έπεσε θύμα κακομεταχείρισης και σχεδόν πέθανε, καταγγέλλοντας προσπάθεια από τους εχθρούς του στο ισπανικό κράτος να «με βοηθήσουν να αυτοκτονήσω. Προς έκπληξή τους και δική μου, είμαι ακόμη ζωντανός και θα συνεχίσω. Φοβάμαι όμως ότι όταν θα δουν τι πρόκειται να πω στη διάρκεια της δίκης θα προσπαθήσουν να με σκοτώσουν ξανά και αυτή τη φορά δεν θα αστοχήσουν».

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή