Σήμερα: 18/04/2024
Δευτέρα, 07 Ιουνίου 2021 13:10

Οσμή σκανδάλου στη Γερμανία: Σχεδίαζαν να μοιράσουν άχρηστες μάσκες σε ευάλωτες ομάδες

Γράφτηκε από τον

jens_spahn.jpg

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν

AP Photo/Michael Sohn, pool

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Spiegel βάζει στην «πρέσα» τον Γενς Σπαν. Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας. Παραιτήσεις ζητούν τα κόμματα.

Παραιτήσεις ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Υγείας να δέχεται σφοδρά πυρά ύστερα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Der Spiegel. 

Ο Σπαν βρίσκεται ξανά στο μάτι του κυκλώνα, αυτή τη φορά, έπειτα από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το οποίο αναφέρει ότι το υπουργείο σχεδίαζε να μοιράσει ελαττωματικές μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό σε αστέγους, ΑμεΑ, πρόσφυγες και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων.

Το υπουργείο Υγείας, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως όλες οι μάσκες είχα δοκιμαστεί και πως η προστασία των αδυνάμων είναι προτεραιότητά του.

Σύμφωνα με το Spiegel, την άνοιξη του 2020 το γερμανικό υπουργείο Υγείας παρήγγειλε μάσκες από την Κίνα με το κόστος να υπολογίζεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Η παραγγελία έγινε την περίοδο όπου υπήρχε σημαντικό έλλειμμα σε μάσκες προστασίας παγκοσμίων και τα προϊόντα δεν είχαν ελεγχθεί για να διαπιστωθεί εάν καλύπτουν τα πρωτόκολλα της Ε.Ε..

Για τον λόγο αυτό οι μάσκες δεν χρησιμοποιήθηκαν μόλις έφτασαν στη χώρα, ενώ κρίθηκε αναγκαίο να περάσουν εκτάκτως τους απαραίτητους ελέγχους, προκειμένου να διανεμηθούν στο κοινό.

Το υπουργείο Υγείας, υπό τον Γενς Σπαν, φέρεται να είχε ήδη σχέδιο διανομής των μασκών αυτών σε αστέγους, ΑμεΑ και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για να μην μείνει στο… ράφι η παραγγελία.

Στοπ στα σχέδια αυτά έβαλε το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την ασφάλεια των μασκών. 

Πυρά από τα κόμματα που ζητούν παραιτήσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο το δημοσίευμα προκάλεσε «σεισμό» στην πολιτική σκηνή με τα κόμματα να εκτοξεύουν πυρά κατά του Γενς Σπαν.

Ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπεϊλ χαρακτήρισε το σχέδιο «εξοργιστικό και απάνθρωπο» σημειώνοντας ότι «ο υπουργός πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις και όχι να δείχνει το δάχτυλο σε άλλους». 

«Η προσπάθεια να ξεφορτωθούν άχρηστες μάσκες μοιράζοντάς τες σε ευάλωτες ομάδες είναι πέρα από κάθε κριτική και εντελώς απαράδεκτη» σημείωσε η αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Κάτια Μαστ.

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Κ.Ο. του Die Linke, Γιαν Κόρτε, ζήτησε παραιτήσεις και να υπάρξουν συνέπειες και τόνισε «ο υπουργός Υγείας για ακόμη μια φορά φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για την υγεία των πιο ευάλωτων ομάδων, προκειμένου να καλύψει τις δικές του αποτυχίες».

Τέλος το κόμμα των Φιλελευθέρων ζήτησε να πραγματοποιηθεί ειδική έρευνα από τις ομοσπονδιακές αρχές.

ΠΗΓΗ; efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή