Σήμερα: 18/04/2024
Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 05:52

Τουρκία: Ισόβια δεσμά σε δεκάδες για την απόπειρα πραξικοπήματος

Γράφτηκε από τον

turkey-justice_1.jpg

Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε δεκάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων και τέσσερις απόστρατους στρατιωτικούς σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Από του 497 κατηγορούμενους το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια 32. Ένας εκ των κατηγορουμένων έλαβε ποινή φυλάκισης 61 χρόνων ενώ 106 κατηγορούμενοι είδαν ποινές που κυμαίνονται από 6 έως 16 έτη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μεταξύ των καταδικασθέντων είναι πρώην αξιωματικοί.

Πρόκειται για τους Umit Gencer - πρώην αντισυνταγματάρχη, Muhammet Tanju Poshor - πρώην συνταγματάρχη, Fedakar Akca, πρώην ταγματάρχη και Osman Koltarla - πρώην ταγματάρχη, υπεύθυνο για την ασφάλεια του Προεδρικού Μεγάρου.

Κρίθηκαν ένοχοι από το κακουργιοδικείο της Άγκυρας για πολλές κατηγορίες, κυρίως για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.

Η εισαγγελία τους κατηγόρησε επίσης ότι είχαν εισβάλει στο δημόσιο δίκτυο TRT και είχαν αναγκάσει τους δημοσιογράφους να μεταδώσουν ζωντανά ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών, καθώς και ότι είχαν επιτεθεί στο αρχηγείο του επιτελείου στρατού.


  • Η απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, στοίχισε τη ζωή σε 251 ανθρώπους, εκ των οποίων 35 πραξικοπηματίες.
  • Η Τουρκία κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.
  • Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και δικαστεί για φερόμενες σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν από το 2016.
  • Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα για παρόμοιες κατηγορίες.
  • Από τις 289 δίκες που αφορούν την απόπειρα επιβολής πραξικοπήματος, οι 14 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή