Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 12:39

Τρίτο κύμα και παραλλαγές φέρνουν παράταση μέτρων στην Ευρώπη

Γράφτηκε από τον

paris-police.jpg

Στη δίνη του τρίτου κύματος του Covid-19 και των παραλλαγών που μεταδίδονται πιο εύκολα απ' το αρχικό στέλεχος του ιού βρίσκονται διάφορες χώρες στην Ε.Ε., την ώρα που η ροή εμβολίων κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς πηγαίνοντας συνεχώς πίσω τις εξαγγελίες για ανοσία του πληθυσμού.

Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες βρίσκονται και η Γαλλία με την Ιταλία, που έχουν ήδη αυστηροποιήσει τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά ενόψει του Πάσχα των Καθολικών.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι η Γαλλία δεν κάνει αρκετά

Στη Γαλλία εντείνεται η ανησυχία των ειδικών υγείας πως οι αρχές της χώρας δεν κάνουν αρκετά για να ρίξουν την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται κυρίως στις νεαρές ηλικίες, καθώς το βρετανικό στέλεχος του ιού σαρώνει την Ευρώπη.

Ανακοινώνοντας 45.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ο Γάλλος υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, απαγόρευσε σήμερα τις υπαίθριες συγκεντρώσεις άνω των έξι ατόμων και πρόσθεσε άλλα τρία διαμερίσματα στα 16 που τελούν ήδη υπό πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό. Μεταξύ των νέων περιοχών που μπαίνουν σε πιο αυστηρό lockdown είναι και αυτή της Λιόν.

Στη χώρα ισχύει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας μετά τις 7 μ.μ., ενώ είναι κλειστά η εστίαση, τα μουσεία και οι κινηματογράφοι.

Σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Solen Kernéis, ένας λοιμωξιολόγος σε νοσοκομείο του Παρισιού τόνισε: «Κατανοώ τη στρατηγική του να θέλουν σταδιακά μέτρα, αλλά στην κατάσταση που είμαστε δεν είμαι σίγουρος ότι θα αναχαιτίσουν την επιδημία». «Η προηγούμενη εβδομαδα ήταν εξαιρετικά ανησυχητική. Η καμπύλη είναι πραγματικά εκθετική. Βρισκόμαστε σε απότομη αυξητική φάση της επιδημίας», υπογράμμισε.

Ο Philippe Juvin, επικεφαλής των επειγόντων στο νοσοκομείο του Παρισιού «Τζορτζ Πομπιντού», δήλωσε σήμερα ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα και στα περίχωρα πλησιάζουν στον κορεσμό και ότι ένα αυστηρό lockdown ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί μια πολύ μεγάλη κρίση. «Έχουμε ελάχιστα περιθώρια κινήσεων» στην περιοχή Ιλ-ντε Φρανς, όπου τα 1.400 κρεβάτια ΜΕΘ είναι σχεδόν κατηλειμμένα από ασθενείς με κορονοϊό και οι νέες μολύνσεις κυμαίνονται σε 560 ανά 100.000 ανθρώπους. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», τόνισε ο ίδιος.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας πλησιάζει το ρεκόρ που είχε καταγραφεί στα μέσα Νοεμβρίου, όταν 4.919 άνθρωποι βρίσκονταν σε ΜΕΘ, αν και είναι πολύ χαμηλότερος από το απόλυτο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη Γαλλία κατά το πρώτο lockdown την άνοιξη του 2020.

Αντίστοιχα ο Aurélien Rousseau, ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας, είπε ότι τα νοσοκομεία έχουν ακυρώσει μέχρι και το 80% των προγραμματισμένων επεμβάσεων καθώς ήταν αντιμέτωπα με «εξαιρετικά επείγουσα» φάση της πανδημίας. Καμπανάκι, όπως τόνισε, είναι η αύξηση των ατόμων μεταξύ 20 και 50 ετών που χρήζουν νοσηλείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο 228 άνθρωποι υπέκυψαν λόγω Covid-19, μείωση σε σχέση με τους 272 που είχαν καταγραφεί την Τετάρτη.

Με κορονοϊό νοσηλεύεται και η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ροζλίν Μπασελό, η οποία ποβάλλεται σε «ενισχυμένη οξυγονοθεραπεία».

Πιθανή παράταση απαγορεύσεων στην Ιταλία μέχρι αρχές Μαΐου

AP PHOTO

Στην Ιταλία, όπου ολόκληρη η χώρα μπαίνει στο «κόκκινο» για το Πάσχα των Καθολικών που γιορτάζεται στις 4 Απριλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι φαίνεται να προσανατολίζεται προς τη διατήρηση των αυστηρών απαγορεύσεων και περιορισμών μέχρι τις αρχές Μαΐου, αν και η επίσημη απόφαση είναι πιθανό να ληφθεί μετά το Πάσχα.

Όπως έκαναν γνωστό οι ειδικοί του ιδρύματος Gimbe, χάρη στην αυστηροποίηση των περιορισμών, μετά από τέσσερις εβδομάδες, άρχισε να περιορίζεται η αύξηση των νέων περιστατικών. Σε δέκα περιφέρειες επί συνόλου είκοσι, όμως, οι ασθενείς με Covid 19 που εισάγονται στις ΜΕΘ και στους νοσοκομειακούς θαλάμους συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα καταγράφηκαν 23.696 νέα κρούσματα και 460 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν μολυνθεί 3.464.543 Ιταλοί και 106.799 έχασαν την ζωή τους. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 32 περισσότεροι ασθενείς από χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 14 λιγότεροι.

Απαγόρευση εγχώριων ταξιδιών στην Πορτογαλία

Σε δύσκολη φάση βρίσκεται και η Πορτογαλία, όπου απ' τα μεσάνυχτα θα τεθεί σε ισχύ απαγόρευση ταξιδιών για όλη την εβδομάδα του Πάσχα.

Οι πολίτες απαγορεύεται να βγουν εκτός της περιφέρειάς τους απ' τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί της 5ης Απριλίου, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις.

Αρχικά, ο σχεδιασμός ήταν η απαγόρευση να ξεκινήσει απ' τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, όπως και οι προηγούμενες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που ισχύουν τώρα τα Σαββατοκύριακα.

Η Πορτογαλία σημείωσε μια αύξηση θανάτων στα τέλη Ιανουαρίου, όταν το σύστημα υγείας φράκαρε σε βαθμό να χρειαστεί ενισχύσεις από το εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σούζα, ζήτησε νωρίτερα αυτό τον μήνα να παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Ενισχύει τα περιοριστικά μέτρα η Πολωνία

Η Πολωνία ετοιμάζεται επίσης να ενισχύσει τα περιοριστικά μέτρα καθώς στη χώρα καταγράφεται νέο αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων, με πάνω από 34.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Απ' το Σάββατο και για δύο εβδομάδες θα αναστείλουν τη λειτουργία τους τα νηπιαγωγεία, τα κομμωτήρια και τα καταστήματα επίπλων, ενώ ήδη το υπάρχον πλέγμα μέτρων προβλέπει τα Σαββατοκύριακα κλειστά καταστήματα, ξενοδοχεία καθώς και πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους.

Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki σημείωσε ότι η Πολωνία περνά την πιο δύσκολη φάση απ' την έναρξη της πανδημίας, καλώντας τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για το Πάσχα των Καθολικών.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή