Σήμερα: 29/03/2024
Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021 09:11

«Μονοπώλιο» πλουσίων τα εμβόλια-130 χώρες δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση

Γράφτηκε από τον

emvolio_4.jpg

Μαρία Ψαρά

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο κοινοτικό μέσο Euobserver, δέκα συνολικά χώρες έχουν χορηγήσει μέχρι τώρα το 75% όλων των εμβολίων Covid-19, ενώ 130 χώρες δεν έχουν λάβει ακόμη ούτε μία δόση.

Σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας κατά της φτώχειας ONE, οι 27 χώρες της ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη εξασφαλίσει συνολικά πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων - σχεδόν ένα δισεκατομμύριο περισσότερες δόσεις από όσες θα αρκούσαν για να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες τους. Οι υπερβολικές δόσεις μόνο των πλούσιων χωρών θα ήταν αρκετές για τον εμβολιασμό ολόκληρου του ενήλικου πληθυσμού της Αφρικής. Εν τω μεταξύ, ο υπόλοιπος κόσμος μπόρεσε να αγοράσει μόνο 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις.

Η οργάνωση ΟΝΕ προειδοποίησε ότι το μονοπώλιο των εμβολίων από πλούσιες χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε διπλάσιο αριθμό θανάτων από το Covid-19. "Όσο ο ιός παραμένει ανεξέλεγκτος οπουδήποτε στον πλανήτη, θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται, να περνά τα σύνορα και να καταστρέφει τις κοινότητες και την παγκόσμια οικονομία", αναφέρει η έκθεση, η οποία εκτιμά ότι η συσσώρευση εμβολίων θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια ευρώ .

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος μιας «καταστροφικής ηθικής αποτυχίας» λόγω της άνισης διανομής εμβολίων και συνέστησε σε όλες τις χώρες να εμβολιάσουν τουλάχιστον το 20% του πληθυσμού τους, καλύπτοντας τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πιο ευάλωτους.

Ο λεγόμενος «εθνικισμός εμβολίων» ή η κατάσχεση των πρώτων παρτίδων δόσεων από πλούσια κράτη που μπορούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο ή το γρηγορότερο, πυροδότησε ταυτόχρονα έναν αγώνα ανάδειξης γεωπολιτικής ηγεσίας, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον Brandon Locke από την εκστρατεία ONE, "ενώ η Ρωσία και η Κίνα μοιράζονται ήδη δόσεις εμβολίου Covid-19 με χώρες χαμηλού εισοδήματος, η ΕΕ χάνει έδαφος στον αγώνα για να δώσει μια παγκόσμια απάντηση στην πανδημία".

Μια ξεχωριστή μελέτη πρόσφατα αποκάλυψε ότι, ενώ η μεγάλη πλειονότητα του ενήλικου πληθυσμού σε πλούσιες χώρες θα εμβολιαστεί έως τα μέσα του 2022, περίπου 85 φτωχότερες χώρες μπορεί να μην έχουν ευρεία πρόσβαση στα εμβόλια πριν από το 2023, το νωρίτερο.

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή