Σήμερα: 29/03/2024
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 12:00

Δοκιμάστηκε στην Αγγλία νέα θεραπεία αντισωμάτων για άτομα που έχουν ήδη εκτεθεί στον Covid-19

Γράφτηκε από τον

.jpg

Από Πάνος Αλεπλιώτης


Σύμφωνα με άρθρο του BBC News στις 25-12, δέκα άτομα έχουν δεχθεί αντισώματα σαν μορφή προστασίας έκτακτης ανάγκης μετά την έκθεσή τους στον κορονοιό στην πρώτη δοκιμή θεραπείας του είδους του.

Το πειραματικό ενέσιμο φάρμακο προσφέρεται σε ανθρώπους που έχουν έρθει σε στενή επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία, θα μπορούσε να προστατεύσει ευάλωτα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να εμβολιασθούν.

Και θα μπορούσε να βοηθήσει να περιοριστούν οι εστίες μόλυνσης, μεταδίδει το BBC News.

Η δοκιμή, που εκτελείται στο University College London Hospitals (UCLH) NHS Trust, εξετάζει κατά πόσον μια ένεση δύο διαφορετικών αντισωμάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη της νόσου σε κάποιον που έχει εκτεθεί σε Covid-19 ή τουλάχιστον από το να αρρωστήσει βαριά.

Το σκεπτικό είναι πως τα εμβόλια χρειάζονται εβδομάδες για να προσφέρουν πλήρη προστασία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ αργά για να δοθεί σε κάποιον που έχει ήδη τον ιό να αναπτύσεται στον οργανισμό του.

Αλλά αυτή η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία φαρμάκων AstraZeneca, με κωδικό AZD7442, έχει στόχο να δράσει για την εξουδετέρωση του ιού αμέσως. Και δίνει προστασία για έως και ένα χρόνο σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η επιτυχία της θεραπείας, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι ασθενείς του νοσοκομείου και οι τρόφιμοι του Οίκου Ευγηρίας θα μπορούσαν να λάβουν τη θεραπεία εάν έχουν έρθει σε επαφή σε μια διαπιστωμένη περίπτωση ασθενή από Covid-19.

Θα μπορούσε ακόμη να προσφέρεται σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα από τους ιατρούς τους. Και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποτρέψει ένα ή δύο χώρους που μετατρέπονται σε εστία διάδοσης, όπως στις φοιτητικές εστίες, συνεχίζει το ίδιο δημοσίευμα.

Η ομάδα, με επικεφαλής την ιολόγο του UCLH Δρ Catherine Houlihan, θέλει να επιλέξει άλλους 1.000 εθελοντές. Στοχεύει σε επιλογές ανθρώπων από περιοχές όπου είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων και των φοιτητικών εστιών. Οι άνθρωποι που θέλουν να λάβουν μέρος στην έρευνα θα πρέπει να αποδείξουν πως στενή επαφή τους έχει δοκιμαστεί θετικά στον ιό.

“Γνωρίζουμε ότι αυτός ο συνδυασμός αντισωμάτων μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό, έτσι ελπίζουμε να διαπιστώσουμε ότι η χορήγηση αυτής της θεραπείας μέσω ένεσης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση προστασία από την ανάπτυξη του Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί – όταν θα είναι πια πολύ αργά για να τους προσφερθεί ένα εμβόλιο.

Αυτή η τεχνική ήδη έχει χρησιμοποιηθεί, μετά την έκθεση σε άλλους ιούς όπως η λύσσα, και η ανεμοβλογιά, σε έγκυες γυναίκες» εξηγεί η Δρ Catherine Houlihan.
Και άλλη δοκιμή

Μια άλλη δοκιμή που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο UCLH εξετάζει κατά πόσον η ίδια θεραπεία αντισωμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πριν κάποιος εκτεθεί στον ιό για να δημιουργήσει ανοσία.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους ανθρώπους που έχουν ανοσολογικές ελλείψεις ή περνούν από ανοσοκατασταλτική θεραπεία όπως η χημειοθεραπεία.

Ο σύμβουλος Δρ Nicky Longley, επικεφαλής της δοκιμής για ανοσία, είπε ότι θα δοκιμαστεί και σε άτομα με παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο ιός HIV που “μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο”

-Θέλουμε να καθησυχάσουμε οποιονδήποτε για τον οποίο ένα εμβόλιο μπορεί να μην λειτουργήσει, ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση η οποία είναι εξίσου προστατευτική. Θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα ως ενδιάμεση λύση πριν να μπορέσουν να δεχτούν ένα εμβόλιο, δηλώνει η Δρ Houlihan στις εφημερίδες Skynews, Daily Mail στις 26/12 .

Προσθέτει πως η θεραπεία δεν προτείνεται σαν εναλλακτική λύση για το εμβόλιο. Και είναι επίσης πιθανό ότι θα κοστίσει πολύ περισσότερο, σε εκατοντάδες λίρες τη δόση.

Η θεραπεία αντισωμάτων θα δοκιμαστεί σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ, καθώς και στο Wakefield, Μάντσεστερ, Σαουθάμπτον και Hull.

Αλλά επί του παρόντος μόνο στο Λονδίνο έχουν αρχίσει να στρατολογούν, να επιλέγουν και να δοκιμάζουν την θεραπεία σε ανθρώπους.

Τα πρώτα αποτελέσματα και για τα δύο σκέλη της δοκιμής αναμένονται την άνοιξη.

Πηγή

BBC, Skynews, Daily Mail

Πάνος Αλεπλιώτης

Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000.

πηγη: atexnos.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή