Σήμερα: 29/03/2024
Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017 07:11

ΕΝΥΠΕΚΚ: Βίαιη «ντελιβεροποίηση» της αγοράς εργασίας!

Γράφτηκε από τον

poreia-diamartirias12.jpg

ΕΝΥΠΕΚΚ: Βίαιη «ντελιβεροποίηση» της αγοράς εργασίας!

Ο φτωχός εργαζόμενος («workingpoor») στόχος τρόικας-ΣΥΡΙΖΑ!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΕΦΚΑ:

Εκτόξευση της μερικής απασχόλησης (32% επί του συνόλου)

Μείωση των ασφαλισμένων (κατά 5,14%)

Μείωση μέσης απασχόλησης (κατά 0,56%)

Μείωση μέσου μισθού (κατά 3,46%)

Μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης (1.204 ευρώ μεικτά)

Μέσος μισθός μερικής απασχόλησης (394 ευρώ μεικτά)

Όταν θεσπίστηκε η «ρήτρα Βουλγαρίας» για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα με το β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012, σελ. 713), κανένας δεν πίστευε, ούτε ακόμη και οι εμπνευστές του, ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια από την επιβολή της, τα αποτελέσματα θα ήταν τόσο άμεσα και καταστροφικά και για τη διαβίωση των εργατοϋπαλλήλων αλλά και για τη λαϊκή κατανάλωση γενικότερα.

Από την απαρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015), η …αριστερή κυβέρνηση επιχείρησε να εκφωνήσει ένα …άλλο αφήγημα, εφαρμόζοντας όμως στο σύνολό τους όλες τις ρήτρες των προηγουμένων Μνημονίων για την «ντελιβεροποίηση» της μισθωτής εργασίας και τη βίαιη βουλγαροποίηση των μισθών.

Στην προσπάθειά της να δείξει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στον τομέα της ανεργίας, χρησιμοποίησε μαζικά τα διάφορα προγράμματα εργασιακής ειλωτείας προκειμένου να διαγραφούν από τις λίστες ανέργων χιλιάδες συμπολίτες μας (κυρίως νέοι).

Τα προχθεσινά στοιχεία όμως του ΕΦΚΑ για τον Ιανουάριο του 2017 στέρησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε επιχείρημα για επιτυχίες στην αντιμετώπιση της ανεργίας!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του ΕΦΚΑ και του ΥΠΕΚΑ, στο σύνολο των ασφαλισμένων, η μέση απασχόληση είναι 21,19 ημέρες, στους ασφαλισμένους στις κοινές επιχειρήσεις 21,33 και στους ασφαλισμένους στα οικοδομοτεχνικά έργα 12,31 ημέρες.

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 51,47 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.203,98 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση ανέρχονται στα 23,74 ευρώ και 394,13 ευρώ, αντίστοιχα. Στα οικοδομοτεχνικά έργα, το μέσο ημερομίσθιο είναι 41,94 ευρώ και ο μέσος μισθός 516,28 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 μισθωτούς, το μέσο ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στο 62,84% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από 10 μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 59,70% του αντίστοιχου των επιχειρήσεων με πάνω από 10 μισθωτούς.

Το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση, αντιπροσωπεύει το 86,37% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών, ενώ στη μερική απασχόληση το 94,89%.

Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4,78%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 23,57% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 5,14%.

Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων μειώθηκε κατά 3,14%.

Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,61%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 7,79% και στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 0,56%.

To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 0,07% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 4,69%.

Ο μέσος μισθός στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,59% και στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 3,46%.

Ιδού οι πίνακες

1

2

Από τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές ο ΕΦΚΑ προκύπτει αβίαστα ότι στόχος της τρόικας και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η βίαιη συμπίεση των μισθών του ιδιωτικού τομέα, η γενικευμένη εφαρμογή της ευέλικτης και άτυπης απασχόλησης, η προϊούσα κατάργηση της πλήρους, η βίαιη φτωχοποίηση του λαού δηλαδή, με στόχο τις πολυπόθητες για δανειστές και κυβέρνηση επενδύσεις

Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αγωνιστεί να μην μετατραπεί η πολύπαθη χώρα μας σε ένα ΕλΝτοράντο γενικευμένης «ευέλικτης» απασχόλησης και φτηνής πλήρους!

Πηγή: iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή