Σήμερα: 14/04/2024
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

2024-04-12_145120.jpg

 

Συχνά, τις πραγματικές διαστάσεις κοινωνικών φαινομένων, τις αντιλαμβανόμαστε μέσα από την συν-εξέταση αντιθετικών εικόνων. Ας εστιάσουμε λοιπόν σε τρία παραδείγματα.

Από τη μια επενδυτική έκρηξη, από την άλλη λουκέτο σε βιομηχανίες;

Και εκεί που όλα πήγαιναν καλά και τα πανηγύρια για την «άνοδο της επενδυτικής βαθμίδας» καλά κρατούσαν, μέσα στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έκλεισαν τρεις βιομηχανικές μονάδες (Υαλουργία Γιούλα στο Αιγάλεω και οι μονάδες παραγωγής της χαρτοβιομηχανίας SONOCO σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη). Έτσι, μαζί με τις Crown (Πάτρα) και Benckiser (Βασιλικά Χαλκίδας), τα βιομηχανικά λουκέτα έφτασαν τα πέντε εντός μίας χρονιάς και στα έντεκα (11) την τελευταία πενταετία από το 2019, αν θυμηθούμε και το κλείσιμο των Frigoglass (Πάτρα), ΔΕΛΤΑ (Πλατύ Ημαθίας), SCHNEIDER Electric (Θήβα), PIPELIFE (Θήβα) και PITSOS (Αγ. Ιωάννης Ρέντης Αττικής).

Πού πήγαν λοιπόν οι επενδύσεις; Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Το 2023 οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ. Σχεδόν οι μισές (2,1 δισ.) αφορούσαν αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια διατέθηκαν σε εξαγορές υφιστάμενων (ιδιωτικών ή δημόσιων) επιχειρήσεων ή σε αγορά εταιρικών μεριδίων σε αυτές. Αφορούν δηλαδή σε αλλαγή ιδιοκτησιών κυρίως, παρά σε προσθήκη παραγωγικού δυναμικού. Επενδύσεις σε παραγωγικές μονάδες με συνακόλουθη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα είναι ελάχιστες και περιορισμένες στον τομέα της πληροφορικής.

Η εικόνα φαίνεται καλύτερα όταν τη κοιτάζουμε από μακριά: Η συνολική επενδυτική δαπάνη στην Ελλάδα το 2023 είναι μόλις στο 50% εκείνης του 2007, δηλαδή πριν την εκδήλωση της μεγάλης κρίσης

Η Ελλάδα από-βιομηχανοποιείται λοιπόν; Όχι ακριβώς. Στην ελληνική οικονομία συντελείται ταυτόχρονα και αναδιάρθρωση της βιομηχανικής και γενικότερης οικονομικής δομής.

Αποβιομηχάνιση και αναδιάρθρωση, είναι όψεις του ίδιου φαινομένου: Βαθιά καπιταλιστική ανασυγκρότηση με τεράστιες και αρνητικές συνέπειες στην εργατική τάξη της χώρας, αλλά ιδιαίτερα στη νέα βάρδια εργαζομένων. Η μετάβαση από την «παραδοσιακή» βιομηχανία στους νέους κλάδους, είναι ταυτόχρονα μετάβαση από τις σχετικά σταθερές μακρόχρονες συμβάσεις εργασίας, ωράρια και συνθήκες εργασίας, στις προσωρινές, (δήθεν) ασαφείς και ελαστικές (gig economy). Είναι επίσης μετάβαση σε ακόμη χαμηλότερες αμοιβές για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, σχεδόν εξευτελιστικών για τους νέους εργάτες και εργάτριες ή/και επιστήμονες, με κάποιες εξαιρέσεις στον κλάδο της πληροφορικής έως ότου ισορροπήσει και εκεί αρνητικά ο συσχετισμός.

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός στον πόλεμο της Ουκρανίας, βάζει πυρκαγιά. Η Γερμανική BASF μετακομίζει στην Κίνα, Volkswagen, BMW, Mercedes στις ΗΠΑ, ενώ δεκάδες ενεργοβόρες επιχειρήσεις στη Γερμανία κλείνουν. Το «ιερό δικαίωμα» του κεφαλαίου να βγάζει τα καλύτερα κέρδη είναι ο απόλυτος νόμος και ας εφαρμόζεται και επί πτωμάτων και φτώχειας. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτό το «δικαίωμα» ελάχιστες δυνάμεις της αριστεράς το αμφισβητούν ρητά, αφήνοντας αυτή την επιλογή αποκλειστικά στα καπιταλιστικά κράτη σε «έκτακτες» συνθήκες, όπως αυτές του πολέμου, όπου κάνουν ακόμη και κρατικοποιήσεις.

Από τη μια υπερ-τουρισμός και κατασκευαστικός οργασμός, από την άλλη ακριβά ενοίκια

Η υπερ-ανάπτυξη του τουρισμού και πιο σωστά του λεγόμενου υπερ-τουρισμού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναδιάρθρωσης της οικονομικής δομής της χώρας, αλλά και της αρνητικής εξέλιξης των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους. Όλα δείχνουν ότι το 2024 θα υπάρξει νέο ρεκόρ τζίρου στον τουρισμό με 20% άνοδο σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Η άνοδος έρχεται τόσα από την αυξημένη πληρότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες, όσο και από την μεγάλη επέκταση της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι συνέπειες όμως δεν αφορούν μόνο τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας για χιλιάδες κορίτσια και αγόρια ανά την Ελλάδα, αλλά και τη γοργή μεταμόρφωση του φυσικού, οικιστικού, πολιτισμικού περιβάλλοντος στις πόλεις και τις κοινότητες σε όλη τη χώρα. Τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, χερσαία και θαλάσσια χωροταξία αλλάζει διαρκώς για να παραδοθούν τα πάντα στους «επενδυτές», η κοινωνική ζωή μαραζώνει. Χιλιάδες πτήσεις τσάρτερς εύπορων συνταξιούχων της Βόρειας Ευρώπης, αλλά και εκατομμύρια «βραχιολάκηδων», τη στιγμή που το δικαίωμα στις διακοπές των εργαζομένων στη χώρα περιορίζεται, στα δε νησιά πρακτικά απαγορεύεται στις συνθήκες της πανάκριβης εφοπλιστικής ακτοπλοΐας. Μια σαθρή οικονομία διαμορφώνεται όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι παγκόσμιοι tour operators και οι Έλληνες μεγαλο-ξενοδόχοι και εφοπλιστές.

Μετά από μια κατασκευαστική στασιμότητα 10 ετών, στον ανορθολογικό κόσμο των καπιταλιστικών επενδύσεων στις κατασκευές, δε μπορεί εύκολα να καλυφθεί το κενό περίπου 200.000 κατοικιών, ενώ τα πράγματα χειροτερεύουν με το αίσχος της ανεξέλεγκτης βραχυχρόνιας μίσθωσης. Διαμερίσματα μένουν κλειστά με προτίμηση σε κάποιες ακριβότερες διανυκτερεύσεις περαστικών τουριστών, αντί για «δύστροπους» φοιτητές, νέους, ζευγάρια, εργαζόμενους σε άλλες πόλεις από αυτές που γεννήθηκαν.

Εν τω μεταξύ οι γύπες των funds “επενδύουν” αρπάζοντας σπίτια μέσω των πλειστηριασμών, αλλά φυσικά δεν δημιουργούν νέες κατοικίες.

Από τη μια κατώτατος μισθός ανέχειας και από την άλλη εργασία συνταξιούχων

Η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει ότι οι 556.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό, μετά την αύξησή του στα 830 ευρώ μικτά (άρα 706 ευρώ καθαρά), θα αρχίσουν να αναρωτιούνται πού να …επενδύσουν. Στην πραγματικότητα, ένας άνθρωπος 30 ετών που θα θελήσει να μείνει σε χωριστό σπίτι, αν λάβουμε υπόψη ότι θα πληρώσει για ένα μικρό σπίτι ενοίκιο όχι λιγότερο από 450-500 ευρώ, δύσκολα μπορεί να περιορίσει τα έξοδά του σε λιγότερα από 1100-1200 ευρώ το μήνα.

Ζει όμως, θα απαντήσει ο «έξυπνος» Άδωνις Γεωργιάδης. Την απάντηση στο πώς ζει, μας τη δίνει η δεύτερη εικόνα, δηλαδή η εργασία των συνταξιούχων, φανερή ή κρυφή, δηλαδή των γονιών του. Ίσως δε χρειάζεται να προσθέσουμε άλλο επιχείρημα από αυτό που δίνει η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ: Το 77% των νέων ηλικίας 18-30 ετών, ζει με τους γονείς του!

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι «βούλιαξε η πλατφόρμα για τη δήλωση εργασίας από συνταξιούχους». Πράγματι, καθημερινά περίπου 1700 συνταξιούχοι, προστίθενται στη λίστα των εργαζόμενων, με το Υπουργείο να εκτιμά ότι ο συνολικός αριθμός θα φτάσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες φέτος. Ω, τι ενθουσιασμός για «ενεργή γήρανση» και «δημιουργική εργασία»! Δεν αμφισβητούμε ότι αυτό αντιστοιχεί στην ψυχολογία μεσαίων και μεγάλων καπιταλιστών ή και μεσαίων στρωμάτων, όπου δουλεύουν άλλοι άνθρωποι για αυτούς. Όμως, η πραγματική ανάγκη και το ουσιώδες δικαίωμα των εργατών και αγροτών, είναι να ξεκουραστούν στη σύνταξή τους και να δουν τα παιδιά τους να δουλεύουν, ενώ οι ίδιοι μια χαρά δημιουργική και ενεργή ζωή μπορούν να έχουν, χωρίς το άχθος της δουλειάς και τις προσβολές επιστατών και προϊσταμένων. Η πρόκληση και αντιστροφή της πραγματικότητας από μεριάς της κυβέρνησης πιάνει κόκκινο, όταν πανηγυρίζει ότι ακόμη και «814 συνταξιούχοι με αναπηρική σύνταξη, 122 από αυτούς με ψυχική αναπηρία, δήλωσαν προθυμία να εργαστούν». Έλεος!

 

Πηγή: pandiera.gr

2024-04-12_144635.jpg

 

«Καταρρέουν» οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο • Ανησυχία για τα αντίποινα Ιράν • Συνεχίζονται οι θηριωδίες Ισραήλ στη Γάζα • Το Σ.Α. δεν δέχεται την Παλαιστίνη • Αόριστες δεσμεύσεις Ισραήλ για ανθρωπιστική βοήθεια

Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθεί η ανθρωπότητα τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή υπό το φόβο γενικευμένης ανεξέλεγκτης σύρραξης. Η Δύση προετοιμάζεται για τα αντίποινα του Ιράν και ταυτόχρονα απειλεί για κλιμάκωση των επιθέσεων εάν αυτό συμβεί. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε χθες Πέμπτη ότι το Ισραήλ θα ανταποδώσει οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στην επικράτειά του. 

Η διμερής ένταση οξύνθηκε μετά από ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη για την επίθεση, αλλά αναφορές ισραηλινών αξιωματούχων που έγιναν τις επόμενες μέρες καθιστούσαν σαφές ότι πίσω από την πυραυλική επίθεση βρίσκονταν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι αυτή η επίθεση «θα μπορούσε να γίνει τις επόμενες μέρες», ενώ ως πιθανοί στόχοι αναφέρονται «οι στρατιωτικές ή κυβερνητικές δομές του Ισραήλ». Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το Ισραήλ προετοιμάζεται για επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24 - 48 ώρες. Το ίδιο άρθρο σημειώνει ότι ενώ η ιρανική ηγεσία συζητά σχέδια επίθεσης, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του της Κίνας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, παροτρύνοντάς τους να πιέσουν το Ιράν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του Ισραήλ. Ακόμα, η αμερικανική διπλωματία ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις του προσωπικού της στο Ισραήλ και των μελών των οικογενειών του προληπτικά, για λόγους ασφαλείας, με φόντο τις ανησυχίες πως θα υπάρξουν αντίποινα.

Νέες επιθέσεις στη Γάζα

Ωστόσο, το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο με νέες επιχειρήσεις στον κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως πρόκειται για επιχειρήσεις «ακριβείας» και «βασισμένες σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν» για να «εξαλειφθούν τρομοκράτες» και να χτυπηθούν «τρομοκρατικές υποδομές στην κεντρική Γάζα». Μαχητικά βομβάρδισαν στόχους και επιχείρησαν δυνάμεις στο πεδίο, πρόσθεσε ο στρατός.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές και άλλες πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε μονάδες από την πόλη Χαν Γιούνις και άλλους τομείς της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε ωστόσο πως η αναδίπλωση έγινε στο πλαίσιο των σχεδιασμών για να εξαπολυθεί χερσαία επίθεση στη Ράφα, στο νότιο άκρο, που κατά τον ίδιο είναι το «τελευταίο» μεγάλο οχυρό της Χαμάς. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 63 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις σε όλο τον θύλακα τις τελευταίες 24 ώρες.

«Άκυρο» του Σ.Α. στην είσοδο της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη 

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξαν χθες Πέμπτη σε συναίνεση ως προς το εάν πρέπει να εισηγηθούν την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους μέλους στα Ηνωμένα Έθνη. Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών της επιτροπής αυτής χθες Πέμπτη «δεν υπήρξε συναίνεση», σχολίασε η πρεσβεύτρια της Μάλτας στον ΟΗΕ, η Βανέσα Φρέιζερ. Διαβεβαίωσε πως τα «δύο τρίτα» των μελών του ΣΑ τάσσονται υπέρ της πλήρους ένταξης, χωρίς να κατονομάσει κανένα. Όμως για να λάβει αποφάσεις η επιτροπή απαιτείται συναίνεση.

2024-04-12_144745.jpg

«Ναυαγούν» ξανά οι διαπραγματεύσεις 

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας μοιάζουν να αποτυγχάνουν ξανά. Ο Ισμαήλ Χανίγια διεμήνυσε σήμερα ότι η Χαμάς εξακολουθεί να επιδιώκει συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση ομήρων, παρά το ισραηλινό πλήγμα που στοίχισε τη ζωή σε τρεις από τους γιους του. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν νωρίτερα σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το πλήγμα, το οποίο συντόνισε ο στρατός και  η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ. Η εξόντωση συγγενών του Χανίγια προκάλεσε φόβους στις οικογένειες των ισραηλινών ομήρων ότι θα μπορούσε να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση των απαχθέντων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. 

Οι μεσολαβητικές προσπάθειες δεν έχουν επιτρέψει έως σήμερα την επίτευξη συμβιβασμού. Χθες, Πέμπτη το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς πως «γυρίζει την πλάτη» σε «πολύ λογική προσφορά». Η πιο πρόσφατη πρόταση που έκαναν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ προβλέπει καταρχήν κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, την απελευθέρωση 42 ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και σε αντάλλαγμα 800 ως 900 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές, την είσοδο 400 ως 500 φορτηγών με τρόφιμα στον θύλακο κάθε ημέρα και την επιστροφή στα σπίτια τους κατοίκων της βόρειας Γάζας που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Η Χαμάς αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, μεγάλη αύξηση της βοήθειας που διανέμεται στον άμαχο πληθυσμό και απειλείται από λιμό, επιστροφή των εκτοπισμένων στα σπίτια τους και «σοβαρή» συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Όμως, παραμένει άγνωστος ο αριθμός των ζωντανών ομήρων που κρατάει η Χαμάς, γεγονός που δεν βοηθά στις διαπραγματεύσεις. Το Ισραήλ θεωρεί ότι περίπου 30 από τους ομήρους είναι νεκροί, κάτι που θα σήμαινε ότι οι ζωντανοί είναι περίπου 100, συμπεριλαμβανομένων 91 Ισραηλινών, οκτώ Ταϊλανδών υπηκόων, ενός πολίτη από το Νεπάλ και ενός Γαλλο-Μεξικανού. Η Χαμάς είπε ότι ορισμένοι όμηροι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιδρομών στη Γάζα, αλλά δεν έχει δώσει επίσημο αριθμό ζωντανών ομήρων. 

Αόριστες δεσμεύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια 

Ταυτόχρονα, οι δεσμεύσεις Ισραήλ και ΗΠΑ για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα δεν φαίνεται να υλοποιούνται, καθώς τα στοιχεία του ΟΗΕ αναδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπόσχονταν στους Αμερικανούς ομολόγους τους εδώ και εβδομάδες ότι θα άνοιγε σημείο διέλευσης στη βόρεια Γάζα. Ωστόσο, καμία απόφαση δεν ελήφθη μέχρι την Τετάρτη, έξι ημέρες μετά τη συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία νέας ανθρωπιστικής οδού. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι κατασκευαστικές εργασίες.

Δύο ακόμα βήματα που πρέπει να κάνει το Ισραήλ για να αυξήσει τη ροή βοήθειας βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, με άγνωστη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Το ένα είναι ένα κέντρο συντονισμού όπου αξιωματούχοι της υπηρεσίας βοήθειας και Ισραηλινοί επιχειρησιακοί διοικητές θα συνεργάζονται ώστε να βεβαιωθούν ότι οι αποστολές βοήθειας δεν θα βομβαρδίζονται, όπως συνέβη με τη World Central Kitchen (WCK) την 1η Απριλίου. όταν σκοτώθηκαν επτά αλλοδαποί εργαζόμενοι. 

2024-04-12_144845.jpg

Νέα ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει μειωθεί παρά την στρατιωτική παρουσία της Δύσης που υποτίθεται στόχευε στην «ηρεμία» της περιοχής και θα προστάτευε τις εμπορικές διαδρομές. Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες ότι χθες Πέμπτη κατέστρεψαν πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που είχε εκτοξευθεί από περιοχή της Υεμένης ελεγχόμενη από τους αντάρτες Χούθι. Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι υεμενίτες αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο.

Σε αντίποινα, ΗΠΑ και Βρετανία διεξάγουν από τον Ιανουάριο επιδρομές εναντίον θέσεων και οπλικών συστημάτων των Χούθι στην Υεμένη ενώ, από τον Δεκέμβριο, η Ουάσιγκτον σχημάτισε ναυτικό σχηματισμό για την «προστασία» της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Παρούσα στην περιοχή είναι και η Ε.Ε. με τη ναυτική επιχείρηση Ασπίδες και τον ενεργό πολεμικό ρόλο της Ελλάδας.

 

Πηγή: efsyn.gr

Η πρόσκρουση του «Dali» πυροδοτεί έντονες συζητήσεις για το ύψος ζημιών και αποζημιώσεων, τους κανόνες ασφαλείας και τις υποδομές στα λιμάνια

 

2024-04-12_144402.jpg

 

Πλήθος ζητημάτων εγείρει στη ναυτιλιακή βιομηχανία η πρόσκρουση του «Dali» στη γέφυρα της Βαλτιμόρης, την ίδια ώρα που τα συνεργεία κατάφεραν να ανοίξουν έναν μικρό δίαυλο στο λιμάνι της αμερικανικής πόλης για τα μικρά τουλάχιστον πλοία.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ύψος των ζημιών και των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, το όριο ευθύνης του πλοιοκτήτη, οι κανόνες ασφαλείας στα λιμάνια, αλλά και η ποιότητα των υποδομών, οι οποίες συνήθως υπολείπονται των αναγκών που δημιουργούν τα διαρκώς αυξανόμενα μεγέθη των πλοίων.

 

Μεγάλα πλοία

Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες για όλους τους εμπλεκομένους στον ναυτιλιακό κλάδο, πλοιοκτήτες, ρυθμιστικούς φορείς, πλοιάρχους, ασφαλιστές, ναυλωτές και φορτωτές, ακόμη και επιβάτες.

Γιατί όταν αναφερόμαστε σε μεγάλα πλοία, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε όχι μόνο τα εμπορικά αλλά και τα επιβατηγά και κυρίως τα κρουαζιερόπλοια, των 4.000-5.000 επιβατών. Πλοία που είναι «ευλογία» από οικονομικής σκοπιάς, γιατί χάρη στα θαύματα της ναυπηγικής και της τεχνολογίας επιτυγχάνουν μεγάλες οικονομίες κλίμακος, άρα και χαμηλά κόστη ανά μονάδα μεταφερόμενου φορτίου, αλλά όταν εμπλακούν σε ατύχημα προκαλούν συνήθως πολύ μεγάλες ζημιές.

Ενα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα

Η παγκόσμια ναυτασφαλιστική αγορά «έζησε» στις 26 Μαρτίου 2024 ένα από τα μεγαλύτερα ατυχήματα της ιστορίας των τελευταίων 200 ετών με την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη μετά την πρόσκρουση του «Dali», ενός φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, μεταφορικής ικανότητας 9.962 «κουτιών» (teu). Το «Dali» είναι ένα μεγάλο πλοίο, δεν είναι όμως το μεγαλύτερο. Υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 900 πλοία μεγαλύτερης μεταφορικής ικανότητας, από 10.000 teu ως 24.500 teu. Tο «MSC Irina» για παράδειγμα είναι ένα containership με ολικό μήκος 399,99 μέτρα και πλάτος 61,33 μέτρα, μεταφορικής ικανότητας 24.346 teu και 240.739 νεκρού βάρους (Deadweight tonnage-dwt), όταν το «Dali» είναι μήκους 300 μέτρων, πλάτους 48 μέτρων και 116.685 dwt.

Ασφαλιστικές

Μεγάλες οι φουρτούνες για την ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία καλείται τώρα να αποζημιώσει ανυπολόγιστες δαπάνες, οι οποίες δύναται να υπερβούν τα 3 δισ. δολ., όπως εκτιμά μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Προκοπίου, senior manager στον κλάδο ασφάλισης του Marine στη Howden Ελλάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ποσό περί των 1,2 δισ. δολ. αφορά την αποζημίωση για την ανοικοδόμηση της γέφυρας, ενώ ποσό της τάξεως των 600-700 εκατ. αφορά αποζημιώσεις θανόντων, καταστραφέντων οχημάτων και απώλειας διακινούμενων εμπορευμάτων. Επιπλέον, γύρω στο 1 δισ. δολ. θα ανέλθουν οι οικονομικές αποζημιώσεις διαφυγόντων κερδών για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι την οριστική αποκατάσταση της θαλάσσιας και οδικής διακίνησης. Δεν έχουν εκτιμηθεί ακόμα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και οι αρνητικές συνέπειες στο οικοσύστημα της περιοχής, οι οποίες σαφώς θα χρήζουν επιπλέον οικονομικών αποζημιώσεων.

Νομικές διαμάχες

Μεγάλο το καράβι, μεγάλες οι φουρτούνες και για τους φορτωτές αλλά και τα άλλα πλοία και φορτία που «παγιδεύτηκαν» μέσα στο λιμάνι. Φουρτούνες και για τους νομικούς καθώς ήδη συζητείται ότι θα γίνει χρήση ενός νόμου ηλικίας σχεδόν δύο αιώνων που αξιοποιήθηκε στο ναυάγιο του «Τιτανικού» και περιόρισε την ευθύνη του πλοιοκτήτη. Αν ισχύσει κάτι τέτοιο, εκατοντάδες πληγέντες «τρίτοι» δεν θα αποζημιωθούν. Οι νομικές διαμάχες θα έχουν ενδιαφέρον.

Ρυθμιστικό πλαίσιο

Μεγάλες οι φουρτούνες και για τους ρυθμιστές, καθώς, όπως σημειώνει ο Χρ. Προκοπίου, υφίσταται πλέον άμεση η ανάγκη επανεξέτασης των Κανονισμών Συμμόρφωσης αναφορικά με την ασφαλή διέλευση και προσέγγιση των πλοίων εντός υδάτων όπου υπάρχει εγκατάσταση γεφυρών και λοιπών σταθερών υποθαλάσσιων μονάδων.

Το παράδειγμα του «Dali» επαναφέρει στην επικαιρότητα την ανάγκη το κάθε λιμάνι να διαθέτει εμπεριστατωμένη μελέτη εκτίμησης κινδύνου, αναφέρει από την πλευρά του στα «ΝΕΑ» ο Παύλος Ξηραδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων.

Οπως εξηγεί, εάν σε ένα λιμάνι καταγράφονται άνεμοι έξι μποφόρ, δεν μπορεί η μελέτη εκτίμησης κινδύνου να μη λαμβάνει υπόψη αυτό το δεδομένο αλλά να χρησιμοποιεί σαν όριο τα πέντε μποφόρ, γιατί έτσι οδηγεί σε υποβαθμισμένα ρυμουλκά που θα χρησιμοποιούνται για τη ρυμούλκηση των πλοίων. Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα, ο Π. Ξηραδάκης επαναφέρει το θέμα της εφαρμογής του ΠΔ 83/2022 που προβλέπει ένα σύγχρονο πλαίσιο απαιτήσεων και λειτουργίας των ρυμουλκών πλοίων, ανάλογο με αυτό που ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Πηγή: ot.gr

2024-04-12_143916.jpg

 

Γνωρίζετε ήδη ότι η ποιότητα και ο χρόνος ύπνου παίζουν σημαντικό ρόλο στα επίπεδα ενέργειας, τη γενική ευεξία και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. Τώρα, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν πως και η ώρα που πηγαίνουμε για ύπνο επηρεάζει την υγεία μας.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal Digital Health, η καλύτερη ώρα ύπνου για τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας είναι μεταξύ 10 μ.μ. και 11 μ.μ. Αυτό συμβαδίζει με τον φυσικό κιρκαδικό ρυθμό μας και την έκθεση στο φως της ημέρας τις πρωινές ώρες.

Η έρευνα ξεκίνησε με δεδομένα σχετικά με την ώρα ύπνου και αφύπνισης για περίοδο 7 ημερών από περισσότερους από 88.000 ενήλικες ηλικίας 43 έως 74 ετών. Επιπλέον, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, την υγεία, τη φυσική κατάσταση και τα δημογραφικά στοιχεία κάθε συμμετέχοντα. Στη συνέχεια, μετά από σχεδόν 6 χρόνια, ελέγξανε πόσοι συμμετέχοντες είχαν λάβει κάποια διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια. Περίπου το 3% των ατόμων ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο μέσα σε αυτό το διάστημα.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψε ότι:

-Όσοι αποκοιμήθηκαν μετά τις 12 το πρωί διέτρεχαν 25% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
-Όσοι αποκοιμήθηκαν μεταξύ 23:00 και 23:59 διέτρεχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο.
-Όσοι κοιμόντουσαν πριν τις 22:00 διέτρεχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο—σχεδόν τόσο υψηλό όσο και εκείνοι που ξενυχτούν.

«Η πιο επικίνδυνη ώρα ήταν μετά τα μεσάνυχτα, πιθανώς επειδή μπορεί να μειώσει την πιθανότητα έκθεσης στο πρωινό φως, το οποίο επαναρυθμίζει το βιολογικό ρολόι», εξηγεί ο Dr. David Plans, συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος λέκτορας οργανωτικής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Exeter. «Το σώμα διαθέτει ένα εσωτερικό ρολόι 24 ωρών, που ονομάζεται κιρκαδικός ρυθμός, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της σωματικής και πνευματικής λειτουργίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι ο ύπνος πολύ νωρίς ή πολύ αργά μπορεί να διαταράξει το βιολογικό ρολόι με αρνητικές συνέπειες για την καρδιαγγειακή υγεία».
Η σημασία της ώρας που κοιμάστε για την υγεία της καρδιάς

Μελέτη αποκαλύπτει πως η ώρα που επιλέγετε να κοιμηθείτε μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή σας υγεία. Όπως αναφέρει στο Healthline ο Dr. Thomas Kilkenny, Διευθυντής Ιατρικής Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Staten Island στη Νέα Υόρκη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου συνδέεται με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. «Αυτή η μελέτη όμως προχωράει ένα βήμα παραπέρα, αποδεικνύοντας πως η χρονική στιγμή που πηγαίνετε για ύπνο παίζει ρόλο στην καλή καρδιαγγειακή υγεία. Εάν κοιμάστε πολύ νωρίς ή πολύ αργά, αυξάνετε σημαντικά τους καρδιαγγειακούς κινδύνους», εξηγεί ο Dr. Kilkenny.

Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την άποψη πως τόσο ο χρόνος όσο και η ποιότητα του ύπνου επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Εάν τα αποτελέσματα αυτά επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες (δεν είναι ακόμα σίγουροι αν η “ιδανική” ώρα για ύπνο είναι μεταξύ 10 και 11 μ.μ. για όλους ή αν μπορεί να διαφέρει ανά πληθυσμό), τότε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου υψηλής ποιότητας μπορεί να γίνει μέρος της συνολικής πρόληψης για καρδιακές παθήσεις.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

-Κοιμηθείτε σε δροσερό δωμάτιο, περίπου στους 18°C.
-Διαθέστε χρόνο για ύπνο στο πρόγραμμά σας. Ρυθμίστε ξυπνητήρι 30 λεπτά πριν τον ύπνο για να σας υπενθυμίσει να χαλαρώσετε (απενεργοποιήστε τις συσκευές, ακούστε χαλαρωτική μουσική, κάντε μερικές ασκήσεις yoga).
-Προσαρμόστε το πρόγραμμα ύπνου σας σταδιακά για να συνηθίσετε μια νέα ώρα ή περισσότερες ώρες ύπνου συνολικά.
-Κινηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εκτεθείτε σε φυσικό φως (με αντηλιακό, φυσικά).
-Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη λίγες ώρες πριν τον ύπνο.
-Διατηρήστε ημερολόγιο ύπνου, σημειώνοντας τη διάρκεια, την ποιότητα και τις συνήθειες σας πριν τον ύπνο. Συζητήστε με τον γιατρό σας εάν δυσκολεύεστε συνεχώς να κοιμηθείτε.

«Η νούμερο ένα συμβουλή για την επίτευξη των στόχων μας στον ύπνο είναι να αφιερώσουμε συγκεκριμένο χρόνο στον ύπνο και να διατηρήσουμε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Συχνά, τείνουμε να κοιμόμαστε όταν μπορούμε, επιτρέποντας στις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις να επηρεάσουν το σωστό ωράριο ύπνου. Ο ύπνος είναι ένα από τα τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε οι άνθρωποι για να επιβιώσουμε. Να τρώμε, να πίνουμε και να κοιμόμαστε. Όλα τα άλλα είναι λίγο πολύ προαιρετικά», καταλήγει ο Dr. Kilkenny.

 

Πηγή: enikos.gr

Σελίδα 1 από 4106
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή