Σήμερα: 13/04/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

egnatia-1024x671.jpg

Γιατί η ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας είναι πλήγμα στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας;

Το 2010, με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο, η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε τη φαεινή ιδέα να καταγράψει τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου σε μια λίστα και να τα αποτιμήσει στα 50 δισ. ευρώ για να εγγυηθεί την αποπληρωμή των δανείων που χορηγούνταν στην Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών των περιουσιακών στοιχείων περιλαμβανόταν και η Εγνατία Οδός, ο μεγάλος οριζόντιος δρόμος που ξεκινώντας από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας καταλήγει στο τελωνείο των Κήπων και μαζί με τους κάθετους άξονές του συνδέει τον ελληνικό βορρά με τα χερσαία σύνορα και τις όμορες χώρες των Βαλκανίων.

Η Εγνατία Οδός αποτελεί τον μεγαλύτερο οδικό άξονα της χώρας και αντιπροσωπεύει από μόνη της το 40% των ελληνικών αυτοκινητόδρομων.

Το μεγαλύτερο πάγιο του ελληνικού δημοσίου

Είναι το μεγαλύτερο πάγιο του ελληνικού δημοσίου, αφού για την κατασκευή της απορροφήθηκαν 7 δισ. ευρώ, με το σύνολο της χρηματοδότησης να προέρχεται αποκλειστικά από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Με δυο λόγια, η Εγνατία έχει κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο και μάλιστα ως έργο ξεχωριστής γεωπολιτικής σημασίας, αφού μέσω αυτής γίνονται όλες οι υπεραστικές μεταφορές της βόρειας Ελλάδας και οι συνοριακές συνδέσεις με τα γειτονικά κράτη.

Παρ’ όλα αυτά, στο μεσοπρόθεσμο του 2011 καταχωρήθηκε ως μνημονιακή υποχρέωση η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιωτική εκμετάλλευση και πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Από τότε μέχρι και σήμερα, επί δέκα ολόκληρα χρόνια, ο Σύλλογος Εργαζομένων της Εγνατίας οδού δίνει μια μοναχική μάχη ενάντια στην παραχώρησή της για ιδιωτική εκμετάλλευση μέσα στη γενική αφωνία του πολιτικού συστήματος. Στα χρόνια αυτά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν συναντήσει σχεδόν όλους τους πρόεδρους του ΤΑΙΠΕΔ, που κατ’ ιδίαν έχουν αναγνωρίσει πως η παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιωτική εκμετάλλευση θα πλήξει το δημόσιο συμφέρον. Επειδή όμως καμιά κυβέρνηση δεν βρήκε το κουράγιο να ζητήσει την απαλλαγή της χώρας από τη συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση, ο διαγωνισμός για την παραχώρησή της σε ιδιωτική εκμετάλλευση προχωράει.

Το μοντέλο της παραχώρησης, ειδικά για την Εγνατία, είναι 100% στρεβλό, όχι μόνο επειδή το έργο είναι ολοκληρωμένο, αλλά κι επειδή τα έσοδα διοδίων και εκμετάλλευσης υπερεπαρκούν για την αυτοχρηματοδότηση των έργων συντήρησης και λειτουργίας του δρόμου αλλά και για τη χρηματοδότηση των ελάχιστων νέων κατασκευών που έχουν απομείνει (44 χλμ. δρόμου και τα ΣΕΑ) και που έχουν παγώσει με εντολή του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ζημίες από την παραχώρηση

Με δεδομένο μάλιστα ότι η παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιώτη κατά τη συνοδευτική ΚΥΑ θα επιφέρει αύξηση των διοδίων της από 3 λεπτά το χλμ. που είναι σήμερα σε 6,5 λεπτά ως το 2024, στα επίπεδα που βρίσκονται δηλαδή τα διόδια και στους άλλους αυτοκινητόδρομους της χώρας τους οποίους εκμεταλλεύονται ιδιώτες, θα προκύψει ζημία για το δημόσιο συμφέρον με τη στενή και την ευρεία έννοια γιατί:

Θα έχουμε απώλεια εξασφαλισμένων ετήσιων κερδών για το δημόσιο, που ξεκινούν από 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο αν τα διόδια παραμείνουν στο σημερινό χαμηλό επίπεδο ή 175 εκατ. ευρώ αν διπλασιαστούν, δηλαδή απώλεια κερδών για το δημόσιο 3 έως 6 δισ. ευρώ για 35 χρόνια. Με την παραχώρηση το δημόσιο θα εισπράξει μόνο ένα εφάπαξ ποσό 0,5 ως 1 δισ. ευρώ από τον παραχωρησιούχο.

Θα σημάνει την ανάληψη σημαντικών ρίσκων (γεωτεχνικά, πανδημίες, οικονομικές κρίσεις) εκ μέρους του δημοσίου για επιπλέον αποζημιώσεις στον παραχωρησιούχο. Παράδειγμα: μόνο για το πρώτο κύμα της πανδημίας οι παραχωρησιούχοι ζητούν αποζημιώσεις από το δημόσιο 83,4 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των εισπράξεών τους από τα διόδια.

Ο υπερδιπλασιασμός του κόστους διοδίων από τα 3 λεπτά το χιλιόμετρο που είναι σήμερα στα 6,5 λεπτά και η κατάργηση της απαλλαγής διοδίων για τοπικές μετακινήσεις και ανέργους (που σήμερα η Εγνατία Οδός εφαρμόζει αλλά όχι οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι) θα επιβαρύνουν οικονομικά τις τοπικές κοινωνίες.

Με όλα αυτά δεν θα είναι βαρύ το πλήγμα στη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας που αποτελείται από περιφέρειες με χαμηλότερο εισόδημα από τον μέσο εθνικό όρο;

Η «πολύφερνη νύφη» για τις κατασκευαστικές

Δύο ήταν οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού προς ιδιωτική εκμετάλλευση, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη 1 Απριλίου: η μία ήταν από την κοινοπραξία Vinci-Μυτιληναίος-Αβαξ και η δεύτερη από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Egis.

Αντίθετα, ο όμιλος Ελλάκτωρ, που με παρέμβαση των Ολλανδών της Reggeborgh είχε ορίσει πριν από τρεις μήνες ως διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου τούς Αρη Ξενόφο και Γιώργο Μυλωνογιαννάκη αντίστοιχα –αμφότεροι χειρίζονταν ως πρόεδρος και νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ τον φάκελο της παραχώρησης της Εγνατίας και μέσα σε μια νύχτα μεταπήδησαν από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελλάκτωρ– έπαιξε κι έχασε, καθώς το αίτημά του για προσωρινά μέτρα απορρίφθηκε.

Αυτό πάντως που έχει κάνει περισσότερη εντύπωση στον διαγωνισμό για την παραχώρηση της Εγνατίας σε ιδιωτική εκμετάλλευση –πέρα από την ελαστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων που έδειξε η μεταπήδηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ στο τιμόνι του ομίλου Ελλάκτωρ με εμφανή στόχο να κρατήσει την Ελλάκτωρ στο παιχνίδι παρά τις οικονομικές του δυσκολίες– ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον που από την αρχή συγκέντρωσε.

Για παράδειγμα, στην πρώτη φάση του διαγωνισμού που είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο 2018 είχαν δηλώσει ενδιαφέρον εννιά κοινοπρακτικά σχήματα, που περιλάμβαναν όχι μόνον όλους τους μεγάλους και κάποιους μικρότερους των ελληνικών κατασκευών (Ακτωρ, J&P Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Δίολκος) αλλά και την πρώτη απόπειρα των ομίλων Μυτιληναίου, Σαββίδη, Κοπελούζου να μπουν στις παραχωρήσεις σε συνεργασία με ξένες κοινοπραξίες και άλλους ιταλικούς, κινεζικούς και καναδικούς ομίλους. Μετά κάποιοι προχώρησαν και άλλοι δεν τα κατάφεραν.

Η ουσία όμως είναι ότι η παραχώρηση της Εγνατίας ενδιέφερε εξαρχής τους πάντες επειδή όλοι γνώριζαν ότι με αυτήν ο παραχωρησιούχος θα βγάλει πολλά λεφτά με λίγη δουλειά. Εάν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι το νεκρό σημείο χρέωσης των διοδίων της, δηλαδή το ποσό που πρέπει να καταβάλει ο χρήστης τής οδού ώστε τα έσοδα των διοδίων να ταυτίζονται με τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και αναβάθμισης για τα επόμενα 35 χρόνια είναι 0,015 ευρώ ανά χλμ., προκύπτει ότι από το υπόλοιπο 0,05 ευρώ της αύξησης της τιμής διοδίων έως τα 0,065 ευρώ το χλμ. ένα μικρό μέρος θα πάει να πληρώσει το αρχικό κεφάλαιο που θα δώσει ο παραχωρησιούχος στο δημόσιο και το υπόλοιπο θα αποδώσει στην τυχερή κοινοπραξία που θα πάρει τελικά την Εγνατία μια μεγάλη και σταθερή κερδοφορία για 35 χρόνια.

πηγη: documentonews.gr

Ετικέτες

2021-04-12_105142.jpg

Ψυχροπολεμικές δηλώσεις και κορύφωση των εντάσεων, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ενώ ο Ζελένσκυ μεταβαίνει στην Άγκυρα. Σαφείς οι ρωσικές προειδοποιήσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικός ο ρόλος της Τουρκίας.

Στην Τουρκία αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, για να μετάσχει στο «9ο Στρατηγικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – Ουκρανίας». Στο επίσημο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι κύρια θέματα είναι ο τουρισμός, το ελεύθερο εμπόριο και «ο αμυντικός τομέας» και ότι θα συζητηθεί «η ρωσική στρατιωτική κινητικότητα» στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.

Η επίσκεψη Ζελένσκι στην Τουρκία γίνεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, με τις εντάσεις να κορυφώνονται και μετά τη χθεσινή επίσκεψη του ιδίου στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας και του Ντονμπάς, ενώ η Μόσχα συνεχίζει με όλο και σαφέστερες προειδοποιήσεις, ειδικά μετά τις όλο και πιο ανοικτές συζητήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Μη αναστρέψιμες συνέπειες στο κράτος της Ουκρανίας», θα έχει πιθανή είσοδος της χώρας στο ΝΑΤΟ, τόνισε χθες σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Η κα Ζαχάροβα σχολίασε αρνητικά πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ουκρανίας, Ζελένσκι, που, κατά την επίσκεψη του στο Ντομπάς, την Πέμπτη, ανέφερε πως «η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει τον τερματισμό της σύγκρουσης στην περιοχή». Συγκεκριμένα, η ρωσίδα εκπρόσωπος είπε ότι «σε αντίθεση με τις προσδοκίες του Κιέβου, η πιθανή ένταξη στο ΝΑΤΟ όχι μόνο θα αποτύχει να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά, αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των εντάσεων στα νοτιοανατολικά, προκαλώντας πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες στο κράτος της Ουκρανίας». Η κα Ζαχάροβα κάλεσε κατόπιν την κυβέρνηση Ζελένσκι «να φερθεί υπεύθυνα, εφαρμόζοντας όσα προβλέπει η Συμφωνία του Μινσκ» προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει ατρατιωτική λυση» στο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η δήλωση, την 3η Απριλίου, του ίδιου του ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαυρώφ, ότι «ένας πόλεμος θα καταστρέψει την Ουκρανία», ενώ η λαϊκή γνώμη στη Ρωσία ήδη συσπειρώνεται μετά την είδηση για τους βομβαρδισμούς του Κιέβου κατά αμάχων, με θύμα, μεταξύ άλλων, πεντάχρονο παιδί.

Η ένταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα ξεκίνησε λίγο μετά τις δηλώσεις του Αμερικάνου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, περί «δολοφόνου Πούτιν». Ακολούθησαν πληροφορίες για επαφές μεταξύ στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα, με αντικείμενο, σύμφωνα με τον ουκρανικό τύπο, «να συζητηθούν θέμα περιφερειακής ασφάλειας, συντονισμού κοινών δράσεων και ανάπτυξης νέων σχεδίων στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας και της οικονομίας» και να «διασφαλιστεί η σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα… Χωριστά συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσωρινά κατέχεται από την Ρωσική Ομοσπονδία όπως και για τις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ». Οι επαφές μεταφράστηκαν από αναλυτές ως ένα ακόμη βήμα προς τον περιορισμό της Ρωσίας και την παγίωση την παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ανησυχητική είναι η αναφορά στην Κριμαία, η οποία υπάρχει και στο επίσημο διμερές ανακοινωθέν, με την ίδια ακριβώς διατύπωση. Σε παράλληλη συνάντηση για τη διοργάνωση φόρουμ, αργότερα το 2021, και σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «οι Τούρκοι διπλωμάτες επαναβεβαίωσαν την ετοιμότητα της χώρας τους να συνεχίσουν να εργάζονται επί της Πλατφόρμας της Κριμαίας, που μπορεί να εξυπηρετήσει τις διεθνείς προσπάθειες για την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από την Κριμαία»…

Ειρήσθω εν παρόδω, πέραν της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή, η επαναφορά της Τουρκίας σε ρόλο προπύργιου και εμπροσθοφυλακής του ΝΑΤΟ είναι εμφανής. Ευρύτερο νόημα αποκτά, σε αυτό το πλαίσιο, και η σύρραξη μεταξύ Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, με την Τουρκία σταθερά στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν και έντονη την στρατιωτική της παρουσία, όπως και την ισχυρότατη παρουσία μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και του Ισραήλ, στο Μπακού.

Η Ρωσία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες φέρεται να ενισχύει και τις θέσεις της στη Νότιο Αρμενία ενώ ξανάνοιξε και μία εγκαταλειμένη αεροπορική της βάση στην περιοχή, κινήσεις που πιθανώς έχουν να κάνουν με την αποτροπή ανοίγματος πολλαπλών μετώπων εις βάρος της. Παράλληλα, από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοινώθηκε, προ τριημέρου, ότι η Τουρκία κάλεσε τους Σύρους μισθοφόρους που συντηρεί να είναι έτοιμοι «να πολεμήσουν στην Ουκρανία» και ήδη «έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες» για κάτι τέτοιο και τη μεταφορά 7.000 μισθοφόρων.

Η διάρρηξη των σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας είναι σαφέστατη και η ενίσχυση του νατοϊκού ρόλου της Τουρκίας επίσης.

Παρ ότι παρουσιάζεται από τα δυτικά μέσα ως «αποτέλεσμα ρωσικών ενεργειών», η πρόσφατη ένταση άρχισε να κορυφώνεται όταν η Ουκρανία μετέφερε στρατό στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα. Τότε η Ρωσία προχώρησε σε αντίστοιχες μετακινήσεις στρατευμάτων. Ακολούθησαν ουκρανικές καταγγελίες ότι η Ρωσία συγκεντρώνει και μετακινεί στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία, κινήσεις που οι Ουκρανοί απέδωσαν σε «προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή από την υπόθεση Ναβάλνι», μη αναφερόμενοι στις δικές τους πρωτοβουλίες. Ο Νοβάλνι, αντιφρονών εθνικιστής ηγέτης ενός μικρού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, έχει φυλακιστεί για υπόθεση απάτης.

Η ρωσική απάντηση στα περί μετακινήσεων ήταν ότι δεν πρόκειται για ενέργειες ασυνήθιστες αλλά για «κινήσεις συνήθεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας», δήλωση ανακριβής, πάντως, καθώς οι κινήσεις έχουν ιδιαίτερα έντονο και συγκεκριμένο χαρακτήρα και ακολούθησαν τόσο τις ουκρανικές στρατιωτικές κινήσεις όσο και τις δυτικές δηλώσεις περί «ανησυχίας για την Ουκρανία».

Την Τετάρτη, η οργάνωση αμερικανών διπλωματών και αναλυτών Παλαίμαχοι Επαγγελματίες της Ανάλυσης για τη Λογική (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS) απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ζητώντας «να αποφύγει τον πόλεμο στην Ουκρανία πάει θυσία».  Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι έχουν ξαναστείλει επιστολή, λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων του από το νέο πρόεδρο, προειδοποιώντας τον «για τους εγγενείς κινδύνους μιας πολιτικής που στηρίζεται στα διαρκή χτυπήματα εναντίον της Ρωσίας», και του επιστείνουν την προσοχή «στην επικίνδυνη κατάσταση σήμερα στην Ουκρανία, όπου οι πιθανότητες πολέμου αυξάνουν διαρκώς εκτός αν ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα». Υπενθυμίζουν επίσης ότι σήμερα «η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το άρθρο πέντε της ΝΑΤΟικής συνθήκης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας». Και καταλήγουν ζητώντας του να παρέμβει ώστε «να φύγει από το τραπέζι οποιαδήποτε ‘λύση’ περιλαμβάνει και στρατιωτικό παράγοντα, γιατί στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει ποτέ να υπάρξει στρατιωτική λύση.. και να γίνει σαφές στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκυ ότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ θα προσέλθουν σε στρατιωτική του βοήθεια… γιατί τα γεράκια [της Ουκρανίας] περιμένουν εμπλοκή της Δύσης υπέρ της Ουκρανίας σε περίπτωση σύρραξης με την Ρωσία». Ζητούν επίσης αναστολή κάθε ΝΑΤΟικής άσκησης στην περιοχή, «γιατί η Ουκρανία μπορεί να την εκλάβη ως ντε φάκτο υποστήριξη στρατιωτικών της επιχειρήσεων για να επανακτήσει τον έλεγχο του Ντονμπάς ή της Κριμαίας».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη υπόθεση ήταν αυτή του Αυγούστου του 2008, όταν η Γεωργία ξεκίνησε πολεμικές επιχειρήσεις, εισβάλλοντας στη Νότιο Οσσετία, πιστεύοντας ότι θα λάβει αμερικάνικη βοήθεια, κάτι που φυσικά δε συνέβη. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ίδιο και σήμερα: αν η Ουκρανία συνεχίσει το ΝΑΤΟ δεν θα βρεθεί στο πλευρό της, ούτε η Ρωσία θα υποχωρήσει – ειδικά σε μια τόσο κρίσημη γι’ αυτήν περιοχή, που έχει προκαλέσει σειρά πολέμων. Παράλληλα, οι σινο-ρωσικοί δεσμοί θα ενισχυθούν, κάτι που είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε πολλαπλές νέες εντάσεις.

Το συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας, και η αμερικάνικη εμπλοκή, που είναι δεδομένη και αφορά περισσότερους των ενός της οικογένειας Μπάιντεν, παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς και η περιοχή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρωσία – η οποία έχει αποδείξει ότι δρα άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις ήδη το 2014- και παράλληλα κατοικείται από ρωσικό πληθυσμό, κάτι που η Ρωσία επιμένει ότι δίνει δικαίωμα υπεράσπισης του στη μητέρα – χώρα.

Τόσο ο Τζο Μπάντεν όσο και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινιν Ρααμπ, έχουν κάνει δηλώσεις ενισχυτικές του Ζελένσκυ την εβδομάδα που μας πέρασε για την «ανησυχία» τους λόγω των «ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων».

Βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση της αμερικάνικης πολιτικής στην Ουκρανία ήταν και είναι η Βικτόρια Νούλαντ που συνεργάστηκε στενά εκεί με τον σημερινό πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ. Η Νούλαντ είναι από τους υποστηρικτές της σύρραξης με τη Ρωσία, και στηρίζει την στρατιωτική αντιμετώπιση της όλο και στενότερης σύνδεσης Μόσχας – Πεκίνου, ακόμη και αν είναι αποτέλεσμα της αμερικάνικης πολιτικής.

Η πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο μέσω της Μαύρης θάλασσας, που σήμερα απειλείται και από τα σχέδια Ερντογάν για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, και η σημασία της Κριμαίας, όπου και η βάση, σήμερα, του ρωσικού στόλου του νότου, υπήρξε αιτία σειράς πολέμων.

πηγη: thepressproject.gr

Ετικέτες

_οι_εμβολιασμοί.jpg

Η διαχειρίστρια εταιρεία Norwegian Cruise Line Holdings Ltd. με επιστολή της στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) ενημερώνει για το πλάνο που θα ακολουθήσει όσον αφορά την επανέναρξη της κρουαζιέρας από τα αμερικανικά λιμάνια τον ερχόμενο Ιούλιο.

Πιο συγκεκριμένα, η Norwegian Cruise τονίζει ότι το πλάνο της είναι σε συμφωνία με τις πρόσφατα αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές των CDC, σύμφωνα με τις οποίες τα διεθνή ταξίδια είναι ασφαλή για ταξιδιώτες πλήρως εμβολιασμένους και η επέκταση των εμβολιαστικών προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή συνέχιση των κρουαζιερών.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι, με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό επιβατών και μελών πληρώματος, η εταιρεία υιοθετεί και προωθεί τα μέτρα των CDC για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

«Πιστεύουμε ότι με έναν συνδυασμό 100% υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους επιβάτες και τα μέλη πληρώματος και μέτρων δημόσιας υγείας που υποστηρίζονται από την επιστημονική κοινότητα […] μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στα πρότυπα “φούσκας” για πληρώματα και φιλοξενούμενους», τόνισε ο Frank Del Rio, πρόεδρος και CEO της εταιρείας.

Φωτό: Mohamed Hakim/ Pxhere

πηγη: naftikachronika.gr

Ετικέτες

2021-04-12_103025.jpg

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο σύγχρονος ρυθμός της καθημερινότητας με το αυξημένο στρες δυσχεραίνει την προσπάθειά σας για τήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Το γρήγορο φαγητό, το αυξημένο αλάτι και ζάχαρη στις περισσότερες “εύκολες” τροφές, σε συνδυασμό με τα πολλά λιπαρά και τον καθιστικό τρόπο ζωής, επιβαρύνουν την λειτουργία της καρδιάς.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία σας, όπως το να εισάγετε στη διατροφή σας έναν ευεργετικό χυμό. Διότι, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, αυτός ο ασυνήθιστος χυμός μπορεί πραγματικά να βελτιώσει σημαντικά το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή σας υγεία

Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Redox Biology και διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι που πίνουν χυμό από παντζάρια βλέπουν θετική αλλαγή στα στοματικά βακτήρια. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καρδιαγγειακή υγεία. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 26 άτομα ηλικίας 70-80 ετών, διαπίστωσε ότι εκείνα που κατανάλωναν απλό χυμό παντζαριών, πλούσιο σε νιτρικά άλατα, είχαν υψηλότερη ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων στο στόμα.

 

«Τα άτομα που έπιναν χυμό παντζαριών είχαν μεγαλύτερο αριθμό στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με καλή αγγειακή και γνωστική υγεία«, ανέφεραν οι ερευνητές. «Το σάλιο τους περιείχε επίσης μικρότερο αριθμό βακτηρίων που συνδέονται με φλεγμονή«, πρόσθεσαν.

Η δρ. Anni Vanhatalo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Η διατήρηση αυτού του υγιούς στοματικού μικροβίου μακροπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει τις αρνητικές αγγειακές και γνωστικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση».

Ο χυμός παντζαριών αυξάνει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στον οργανισμό, γεγονός που αυξάνει το οξυγόνο στην καρδιά

Τα παντζάρια είναι γνωστό ότι έχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών, μια ομάδα οργανικών ενώσεων που βελτιώνουν τη ροή του αίματος και προάγουν την υγεία της καρδιάς. Το σώμα σας μετατρέπει τα νιτρικά σε νιτρικό οξείδιο, το οποίο με την σειρά του εξοντώνει βακτήρια, προστατεύει τον εγκέφαλο και διεγείρει την λειτουργία του. Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, το νιτρικό οξείδιο βοηθά το σώμα χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία. Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρώνουν, διευρύνεται η διάμετρός τους και έτσι βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Αυτό φέρνει περισσότερο οξυγόνο στα βασικά όργανα του σώματος, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.

Ένα ποτήρι με χυμό από παντζάρια την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση

Μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension και χρηματοδοτήθηκε από το British Heart Foundation, έδειξε ότι ένα ποτήρι χυμού παντζαριών καθημερινά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, ακόμη και σε εκείνα των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται από φαρμακευτική αγωγή. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έδειξε στοιχεία για το μακροχρόνιο όφελος των διατροφικών νιτρικών αλάτων σε μια ομάδα ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο χυμός από παντζάρια είναι επίσης πλούσιος σε βιταμίνες που προάγουν την υγεία της καρδιάς

Τα παντζάρια περιέχουν μεταξύ άλλων:

 • βιταμίνη Β6
 • ασβέστιο
 • σίδηρο
 • φυλλικό οξύ
 • μαγνήσιο
 • μαγγάνιο
 • φώσφορο
 • χαλκό
 • ψευδάργυρο

Η πλειονότητα αυτών των βιταμινών και μετάλλων συμβάλλει στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας. Για παράδειγμα, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την μεταφορά οξυγόνου στα ερυθρά αιμοσφαίρια και το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού, της καρδιάς, των νεύρων και των μυών.

Πηγές: https://www.medicalnewstoday.com (1), https://www.medicalnewstoday.com (2), https://www.ornish.com, https://bestlifeonline.com

πηγη: iatropedia.gr

Ετικέτες
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή