Σήμερα: 14/05/2021
Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014 12:13

ΤΑ ΜΑΤ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟ

Γράφτηκε από τον

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 2014 ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Με διμοιρίες ΜΑΤ και βία αντιμετωπίστηκαν οι απεργοί-εργαζόμενοι στο χώρο του βιβλίου που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής (28/12) έξω από το βιβλιοπωλείο Ιανός στην οδό Σταδίου.

Η απεργία και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε καλεστεί από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, με στόχο την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 5 προσαγωγές.Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο Α.Τ Ακορπόλεως ενώ ππό τις πέντε προσαγωγές, οι τέσσερεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.


Νωρίτερα, τα μέλη του σωματείου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου που οργανώνουν την απεργία, δέχθηκαν απειλές για μηνύσεις ενώ οι απεργοί περικυκλώθηκαν από διμοιρίες των ΜΑΤ.

Σε δήλωση της, η βουλευτής Α' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη , σημείωσε μεταξύ άλλων:

"Σε αγαστή συνεργασία, η καταρρέουσα κυβέρνηση Σαμαρά και οι μεγαλοεργοδότες, συντονίζουν τις δυνάμεις τους και επιτίθενται στο εργατικό κίνημα με το τελευταίο όπλο που τους έχει απομείνει: την ωμή καταστολή, εντός και εκτός εργασιακών χώρων. Τέτοιας κλίμακας επίθεση έξω από βιβλιοπωλείο, δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν είναι τυχαίο ότι συνέβη έξω από τον «Ιανό», η ιδιοκτησία του οποίου είναι πρωτεργάτης στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τα εξουθενωτικά ωράρια, γεγονός που η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει και με σχετική ερώτηση στο κοινοβούλιο.
Καταγγέλουμε την επίθεση των ΜΑΤ κατά των απεργών και τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν από το πρωί και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Συγχρόνως, ερωτηματικά δημιουργεί η ολιγωρία των αρμόδιων αρχών, σε ότι αφορά τη μήνυση που κατέθεσε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής, κατά της διευθύντριας του «Ιανού».

Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην κίνηση των απαραίτητων διαδικασιών.

Στο παρά πέντε της πτώσης της, η κυβέρνηση, αφήνει ως υστερόγραφο τον βασικό τρόπο «νομιμοποίησης» της αντεργατικής πολιτικής της. Την καταστολή κάθε κινητοποίησης, όπως σήμερα στον «Ιανό» και τις Σκουριές. Το καθεστώς της άγριας λιτότητας και του αυταρχισμού φτάνει στο τέλος του. Ήταν ο τελευταίος τους σπασμός.

Καλούμε αύριο, όλες και όλους στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης των σημερινών συλληφθέντων".

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 2014 ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Με άγριο ξύλο στους κατοίκους της Χαλκιδικής οι δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης απάντησαν την Κυριακή (28/12) στην ειρηνική πορεία των αγωνιζόμενων κατοίκων, αγνοώντας ακόμα και την παρουσία δύο βουλευτών (Κατερίνα Ιγγλέζη και Αφροδίτη Σταμπουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και δικηγόρων, τα ΜΑΤ χτύπησαν άγρια τους πολίτες, στέλνοντας μια γυναίκα - και μάλιστα εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο, τη Λένα Παναγιωτοπούλου- στο νοσοκομείο.

«Προσπάθησα να μιλήσω με τον επικεφαλής της διμοιρίας επειδή είχαν αποκλείσει τους διαδηλωτές, τότε άνδρες των ΜΑΤ άρχισαν να με σπρώχνουν με τις ασπίδες. Με πετούσαν ο ένας στον άλλο, σαν μπαλάκι του τένις, σε απόσταση 5 μέτρων και μετά με έριξαν κάτω από ένα ανάχωμα». Η κ. Παναγιωτοπούλου καταγγέλλει ότι τα ΜΑΤ δεν υπάκουαν σε εντολές των ανωτέρων τους να σταματήσουν, ενώ η Κατερίνα Ιγγλέζη κατήγγειλε στην Αυγή πως «δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΑΤ αυθαιρετούν, ενώ τελευταία παρατηρείται συχνά η τάση αστυνομικών που δεν υπακούν στις εντολές των ανωτέρων τους και δρουν αυτόνομα».

Η μηχανοκίνητη πορεία προς το βουνό ξεκίνησε στη μια το μεσημέρι. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν στην πύλη του εργοταξίου και να αναρτήσουν πανό. Στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν και την πλαϊνή πύλη, τα ΜΑΤ απάντησαν με βροχή από χημικά. Λίγο αργότερα τους περικύκλωσαν κι άρχισε ο ξυλοδαρμός. Είναι χαρακτηριστικό της αγριότητας με την οποία αντιμετωπίζει αυτή η κυβέρνηση το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη ότι τα ΜΑΤ δεν άφησαν καμία οδό διαφυγής στους πολίτες: αν μια τέτοια πρακτική είναι επικίνδυνη μέσα σε μια μεγάλη πόλη, στο βουνό είναι εγκληματική, αφού ο εγκλωβισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος Παρόλα αυτά, οι διαδηλωτές άντεξαν και η διαμαρτυρία ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι.

Προφανώς, η ευχή που απηύθυναν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στο κάλεσμά τους για την πορεία αποδείχθηκε προφητική: «Από τις Σκουριές, σας ευχόμαστε Ευτυχές το νέον έτος και καλή λεφτεριά».

ΠΗΓΗ:iskra.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή