Σήμερα: 14/05/2021
Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014 11:52

Ασφαλιστικό: 5 ανατροπές φέρνει το 2015

Γράφτηκε από τον

Με την εγκαθίδρυση του νέου τρόπου υπολογισμού στις συντάξεις, που σε βάθος 10ετίας θα δώσει μειώσεις που θα αγγίζουν το 15% να ξεχωρίζει, το νέο έτος φέρνει αλλαγές προς το δυσμενέστερο για τους ασφαλισμένους, σε σχέση με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και το ύψος του συντάξιμου μισθού. Πρόκειται για ήδη ψηφισμένους και αποτυχημένους στο να σώσουν το ασφαλιστικό σύστημα νόμους, η πλειονότητα των οποίων θεσπίστηκαν και ίσχυσαν εντός της μνημονιακής εποχής.

Οι «αρχιτέκτονες»

Ηταν κυρίως η προσπάθεια των διατελεσάντων υπουργών, δηλαδή των Α. Λοβέρδου, Γ. Κουτρουμάνη και Γ. Βρούτση, και αυτοαποκαλούμενων σωτήρων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και της ελληνικης οικονομίας γενικότερα, να... συλήσουν τα «ιερά και όσια» των εργαζόμενων, για να καλύψουν τις τεράστιες μαύρες τρύπες που δημιούργησαν στο σύστημα οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., που κυβέρνησαν εναλλάξ την μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις υπάκουαν στο δόγμα «μείωση συντάξεων και παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας», που απ’ άλλους αυτούς, αλλά και τους προκατόχους τους, όπως οι Δ. Σιούφας, Μ. Παπαϊωάννου, Τ. Γιαννίτσης, Δ. Ρέππας και Φ. Πετραλιά, υιοθετήθηκε ως τρόπος διάσωσης του Ασφαλιστικού, αλλά στην πράξη (αφού αλλού ήταν το πρόβλημα) απλώς έφεραν το σύστημα ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή του.

Μπορεί οι περισσότεροι εξ αυτών να έχουν ήδη καταφύγει στη λήθη της κοινωνίας, προκειμένου να μην υπάρξει ενθύμηση του καταστροφικού τους ρόλου, ωστόσο τα... πονήματά τους, έμειναν και χρόνο με τον χρόνο δημιουργούν μειώσεις στις συντάξεις και τις παροχές και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης. Ετσι το 2015 έρχονται οι εξής δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό:

1 Κύριες συντάξεις. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους μνημονιακούς νόμους που θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση το έως τώρα σύστημα απονομής συντάξεων (αφού το σύστημα μετατρέπεται από διανεμητικό, που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, σε κεφαλιοποιητικό, που σημαίνει σύνταξη ανάλογα με τα πόσα έχεις εισφέρει στην κοινωνική ασφάλιση). Ετσι, με βάση τον νόμο 3863/2010 από την 1η Ιανουαρίου, η κύρια σύνταξη που θα λαμβάνει όποιος συνταξιοδοτείται, θα χωρίζεται σε δύο τμήματα (στόχος βέβαια είναι η μείωση των συντάξεων με σταδιακό τρόπο, ώστε να αποφύγει το πολιτικό σύστημα την μήνιν των ασφαλισμένων). Αναλυτικότερα:

■ Το πρώτο τμήμα θα αφορά στον ασφαλιστικό βίο μέχρι την 31η/12/2010. Για όλες αυτές τις ημέρες ασφάλισης, η σύνταξη θα υπολογίζεται σύμφωνα τις καταστατικές διατάξεις των Tαμείων ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές ή τις ασφαλιστικές κατηγορίες.

■ Το δεύτερο τμήμα αφορά τον χρόνο, τις ημέρες ασφάλισης, που έχει κάποιος από την 1η/1/2011 και η σύνταξη θα δίνεται με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί. Παράλληλα, έχουν θεσμοθετηθεί χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και περαιτέρω περικοπή, ανάλογα με το ύψος της βασικής σύνταξης που θα εγγυάται το κράτος και το οποίο σήμερα υπολογίζεται στα 360 ευρώ (αν και μάλλον θα είναι μικρότερη).

Για να γίνει κατανοητό τι έχουν «μαγειρέψει» οι εθνοσωτήρες εις βάρος των ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν καταβάλει εργαζόμενοι, και του ύψους των συντάξεων που δίνονται, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, με τους συντελεστές που μπαίνουν, ενώ κατά μέσο όρο -με το υφιστάμενο σύστημα για τον ιδιωτικό τομέα- υπάρχει ένα συντελεστής υπολογισμού ύψους 2%, με τον τρόπο που εγκαθιδρύεται, ο συντελεστής εκτείνεται από 0,8% για κάθε έτος ασφάλισης, αν κάποιος συνταξιοδοτηθεί με το κατώτερο όριο (της 5ετίας δηλαδή), και εκτείνεται στο 1,5% αν έχει 40 έτη (12.000 ημέρες ασφάλισης).

Αντίστοιχα, οι ασφαλισμένοι σε Δημόσιο και ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ-Τραπεζών) θα πρέπει να ζήσουν από την 1η Ιανουαρίου με τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο ποσοστό αναπλήρωσης. Πρόκειται για πρόβλεψη του 2002 (υπουργός Δ. Ρέππας). Από την άλλη, οι γυναίκες εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από το ΙΚΑ, θα χρειάζονται από την 1η Ιανουαρίου 12.000 ημέρες ασφάλισης και συμπληρωμένο το 61ο έτος για μειωμένη.

2 Επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Με τα στοιχήματα που έχουν τεθεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ουσιαστικά οδηγούμαστε σε κατάργηση της επικουρικής σύνταξης. Ετσι το ποιο θα είναι το ποσό καταβολής της σύνταξης, πέρα από ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (αν δηλαδή ένας διορισμένος διοικητής επικουρικού ταμείου αποφασίσει να κάνει καταστροφικές επενδύσεις, οι ενέργειές του αυτές θα... τιμωρούν τους συνταξιούχους), θα καθορίζεται από τα έσοδα των εν ενεργεία ασφαλισμένων, τα οποία και θα διαιρούνται με τον αριθμό των δικαιούχων.

Αυτό σημαίνει μικρότερους συντάξιμους μισθούς, αφού διαρκώς μειώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων (άρα ελαχιστοποιούνται και τα έσοδα από εισφορές), αλλά και καταργούνται και οι κοινωνικοί πόροι που πολλοί κατευθύνονταν στην κοινωνική ασφάλιση. Στα ίδια πρότυπα κινούνται και τα ταμεία πρόνοιας, που χορηγούν εφάπαξ, με αποτέλεσμα από την 1η/1/2015 ουδείς εκ των ασφαλισμένων που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης να μπορεί να λαμβάνει εφάπαξ άνω των 20.000 ευρώ.

3 Αγρότες. Με μείωση 4% (η οποία όμως κυμαίνεται στο 12% με βάση τα μαθηματικά των μνημονιακών κυβερνήσεων) του ποσού της βασικής τους σύνταξης θα υποδεχθούν το νέο έτος οι συνταξιούχοι αγρότες. Με αυτόν τον τρόπο, «ξεπαγώνει» από την 1η Ιανουαρίου στον ΟΓΑ και η διαδικασία καταβολής συντάξεων.

4 Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης ενστόλων. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό αποκτούν το δικαίωμα εξόδου με 24,5 έτη υπηρεσίας και έχοντας συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους. Διαφορετικά, θα πρέπει να έχουν 40 έτη υπηρεσίας, για να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

5 Βαρέα και Ανθυγιεινά. Από τη νέα χρονιά προστίθενται άλλοι 9 μήνες στα όρια ηλικίας προς συνταξιοδότηση.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή