Σήμερα: 12/04/2021
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:45

Προϋπολογισμός 2015: Νέα αφαίμαξη 3 δισ. από φόρους και περικοπές

Γράφτηκε από τον

Προϋπολογισμός συνέχισης του Μνημονίου και το 2015


Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για το νέο προϋπολογισμό:
«Απόλυτα συνεπής με τις μνημονιακές πολιτικές η κυβέρνηση κατέθεσε ένα προϋπολογισμό που συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες, αυξάνει τους φόρους και ακυρώνει κάθε αναπτυξιακή προοπτική.

Παράλληλα, κινούμενη στην ίδια καταστροφική  λογική, προαναγγέλλει νέες ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Όλοι γνωρίζουν πως πέρα από τον φετινό προϋπολογισμό η κυβέρνηση συζητάει με τους δανειστές ένα πακέτο νέων μέτρων που θα συνοδεύει την προληπτική γραμμή στήριξης στο πλαίσιο ενός νέου μνημονίου. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν θα εφαρμοσθεί γιατί θα ακυρωθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού».

 

Η σκληρή λιτότητα που οδηγεί σε νέα συρρίκνωση του εισοδήματος βρίσκεται στο DNA και του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή. Νέα μέτρα υποκρύπτονται όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. αλλά και στο μηδενικό δημοσιονομικό κενό (49 εκατ.) που έχει καταγραφεί και το οποίο, άλλωστε, τελεί ακόμη "υπό διαπραγμάτευση" μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.
    «Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται (...) Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015.

 

Ακόμη λιγότερο κοινωνικό κράτος, ακόμη περισσότεροι φόροι

 

Προϋπολογισμό με αστερίσκους και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις με την τρόικα κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι κυριότερες προβλέψεις του για το 2015, οι οποίες παραμένουν υπό αμφισβήτηση καθώς συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές (οι οποίοι σημειωτέον προέβλεπαν δημοσιονομικό κενό πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως -στο αυστηρό σενάριο- και 3,6 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση εκτιμά το μέγεθος μόλις στα 49 εκατ. ευρώ) για τα υπό διαμόρφωση πακέτα μέτρων σε δημόσιο, εργασιακά και ασφαλιστικό) και ενώ απομένει να διαμορφωθεί και το πακέτο της πιστωτικής γραμμής, κάνουν λόγο για διατήρηση του χρέους σε δυσθεώρητα, μη βιώσιμα επίπεδα (317 δισ. Ευρώ). Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους φόρους κατά 1,409 δισ. ευρώ, πρόβλεψη η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες για ελαφρύνσεις,


"Τσεκούρι" 1,1 δισ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος

 

Νέα αφαίμαξη 3 δισ. από φόρους και περικοπέςΕιδικά δε ο κοινωνικός προϋπολογισμός φαντάζει "μαύρος" για τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού προβλέπεται συρρίκνωση δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη προβλέπονται για το επόμενο έτος κονδύλια 13,931 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν είναι μειωμένο μόνο σε σχέση με πέρυσι (14,390 δισ. ευρώ), αλλά και σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για το 2015 (14,104 δισ. ευρώ), ενώ βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με το κονδύλι του 2013 όταν είχε αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ (15.921 εκατ. ευρώ) δείχνοντας έτσι τη μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του ελληνικού κράτους την περίοδο των Μνημονίων από στοιχειωδώς κοινωνικό σε κράτος - εχθρό του πολίτη. Προβλέπει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9% και ανεργία 22,6%, με στόχο ιδιωτικοποιήσεων τα 2,5 δισ. ευρώ.

 

Φόροι, φόροι, φόροι...

 

Στον τομέα των εσόδων, οι Έλληνες προβλέπεται να πληρώσουν το ερχόμενο έτος άμεσους φόρους αυξημένους κατά 484 εκατ. ευρώ (21.880 εκατ. ευρώ από 21.396 εκατ. ευρώ εφέτος) και έμμεσους φόρους ακόμη πιο δυσβάστακτους, αφού αυξάνονται κατά 925 εκατ. ευρώ (25.153 εκατ. ευρώ από 24.228 εκατ. ευρώ το 2014).

Μάλιστα, όχι μόνο οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά οι κυβερνώντες για φοροελαφρύνσεις παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες» , αλλά τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν παραπάνω φόρους που ξεπερνούν το σύνολο της προβλεπόμενης αύξησης των κρατικών εσόδων από άμεσους φόρους: τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον 520 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος .

Στους έμμεσους φόρους η διεύρυνση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Φορολογικής Διοίκησης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμάται πως θα δώσει έσοδα 925 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με εφέτος.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος ετέθη για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα κάτι που σημαίνει πως αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, ανεβάζοντας τον πήχη της αύξησης των εσόδων από φόρους πάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις του ΕΝΦΙΑ η φοροεπιδρομή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και είναι δυνατόν να προσεγγίσει αν υπάρξουν αποκλίσεις, στους στόχους και ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και τα 3 δισ. ευρώ.

 

"Μαχαίρι" στις δαπάνες - Συρρίκνωση στο ΠΔΕ

 

Στο σκέλος των εξόδων, μειωμένες κατά 1,15 δισ. ευρώ προβλέπεται να είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,155 δισ. ευρώ έναντι του 2014 και αυξημένες κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018. Στο ύψος των δαπανών αυτών δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2014 και 2015, ύψους 1,219 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίστοιχα οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,887 δισ. Ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και αυξημένες κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2015-2018, ενώ το αποθεματικό έχει προβλεφθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το προσχέδιο προβλέπει μεν μικρή αύξηση κατά 21, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει στα 18,057 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτή είναι εικονική και δεν αφορά όλους, αφού οφείλεται κυρίως:

* Στην τμηματική καταβολή των αναδρομικών περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των ενστόλων (από 31.7.2012 έως 30.6.2014).

* Στη μεταφορά του προσωπικού γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ α' βαθμού και ΕΟΠΥΥ) σε φορείς της κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας.

* Στην καταβολή αυξημένων αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ το 2014.

Μειωμένες αναμένονται οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς το 2015 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1.784 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 390 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.

 

Χρέος και ανεργία

 

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 6% του ΑΕΠ, έναντι του 2014, δηλαδή σε ιλιγγιώδες επίπεδο και φύσει μη βιώσιμο.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ η ανεργία στο 22,6% από 24,8% που θα διαμορφωθεί το 2014, παραμένοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

 

Στο "σφυρί" η δημόσια περιουσία

 

Στα 365 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φτάνουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2014, έναντι (σ.σ.: κουρεμένου) στόχου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Φιλόδοξος στόχος τίθεται παρ' όλα αυτά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο "ξεπούλημα" λιμανιών, αεροδρομίων και εταιρειών του Δημοσίου στρατηγικής σημασίας.

Τα έσοδα για το 2014 προκύπτουν από:

* Πώληση και επαναμίσθωση επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου (261 εκατ. ευρώ).

* Λοιπά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.) 84 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν φτάσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις σε:

* ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση έκτασης Αφάντου Ρόδου (42 εκατ. ευρώ)

* Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα (40 εκατ. ευρώ)

* Ψηφιακό Μέρισμα (381 εκατ. ευρώ)

Το σύνολο των μέχρι στιγμής πράξεων φτάνει σε 5,363 δισ. ευρώ εκ των οποίων στα κρατικά ταμεία έχουν φτάσει 2,9 δισ. ευρώ, ενώ συνδέεται άμεσα με τον στόχο μείωσης του χρέους κατά 6% τουλάχιστον του ΑΕΠ το 2015, αλλά και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

 

Τα πωλητήρια του 2015

 

Στην εισηγητική αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Προωθείται, όπως επισημαίνεται, η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να βγουν στο "σφυρί":

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%),

* πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65%),

* δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή Νότια Καβάλα,

* πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου,

* παραχώρηση / πώληση μετοχών 10 περιφερειακών λιμένων,

* παραχώρηση μαρινών,

* πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου),

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων (90%).

Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων. Έως το τέλος του 2014 έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ 1.000 περίπου ακίνητα προς αξιοποίηση» επισημαίνεται.
 

ΠΗΓΗ: left.gr - Αυγή - (Παναγόπουλος Θάνος/Αγουρίδης Γιάννης) 

Ακόμη λιγότερο κοινωνικό κράτος, ακόμη περισσότεροι φόροι

Προϋπολογισμό με αστερίσκους και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις με την τρόικα κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

- See more at: http://left.gr/news/proypologismos-2014-nea-afaimaxi-3-dis-apo-foroys-kai-perikopes#sthash.2p6XmPKs.dpuf
Η σκληρή λιτότητα που οδηγεί σε νέα συρρίκνωση του εισοδήματος βρίσκεται στο DNA και του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή. Νέα μέτρα υποκρύπτονται όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. αλλά και στο μηδενικό δημοσιονομικό κενό (49 εκατ.) που έχει καταγραφεί και το οποίο, άλλωστε, τελεί ακόμη "υπό διαπραγμάτευση" μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. - See more at: http://left.gr/news/proypologismos-2014-nea-afaimaxi-3-dis-apo-foroys-kai-perikopes#sthash.2p6XmPKs.dpuf
Διαβάστε σχετικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Ο μνημονιακός προϋπολογισμός θα ακυρωθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού - See more at: http://left.gr/news/proypologismos-2014-nea-afaimaxi-3-dis-apo-foroys-kai-perikopes#sthash.2p6XmPKs.dpuf

Διαβάστε σχετικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Ο μνημονιακός προϋπολογισμός θα ακυρωθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού 

Η σκληρή λιτότητα που οδηγεί σε νέα συρρίκνωση του εισοδήματος βρίσκεται στο DNA και του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή. Νέα μέτρα υποκρύπτονται όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. αλλά και στο μηδενικό δημοσιονομικό κενό (49 εκατ.) που έχει καταγραφεί και το οποίο, άλλωστε, τελεί ακόμη "υπό διαπραγμάτευση" μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Νέα αφαίμαξη 3 δισ. από φόρους και περικοπές

«Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται (...) Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015.

Ακόμη λιγότερο κοινωνικό κράτος, ακόμη περισσότεροι φόροι

Προϋπολογισμό με αστερίσκους και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις με την τρόικα κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι κυριότερες προβλέψεις του για το 2015, οι οποίες παραμένουν υπό αμφισβήτηση καθώς συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές (οι οποίοι σημειωτέον προέβλεπαν δημοσιονομικό κενό πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως -στο αυστηρό σενάριο- και 3,6 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση εκτιμά το μέγεθος μόλις στα 49 εκατ. ευρώ) για τα υπό διαμόρφωση πακέτα μέτρων σε δημόσιο, εργασιακά και ασφαλιστικό) και ενώ απομένει να διαμορφωθεί και το πακέτο της πιστωτικής γραμμής, κάνουν λόγο για διατήρηση του χρέους σε δυσθεώρητα, μη βιώσιμα επίπεδα (317 δισ. Ευρώ). Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους φόρους κατά 1,409 δισ. ευρώ, πρόβλεψη η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες για ελαφρύνσεις,

"Τσεκούρι" 1,1 δισ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος

Ειδικά δε ο κοινωνικός προϋπολογισμός φαντάζει "μαύρος" για τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού προβλέπεται συρρίκνωση δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη προβλέπονται για το επόμενο έτος κονδύλια 13,931 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν είναι μειωμένο μόνο σε σχέση με πέρυσι (14,390 δισ. ευρώ), αλλά και σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για το 2015 (14,104 δισ. ευρώ), ενώ βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με το κονδύλι του 2013 όταν είχε αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ (15.921 εκατ. ευρώ) δείχνοντας έτσι τη μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του ελληνικού κράτους την περίοδο των Μνημονίων από στοιχειωδώς κοινωνικό σε κράτος - εχθρό του πολίτη. Προβλέπει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9% και ανεργία 22,6%, με στόχο ιδιωτικοποιήσεων τα 2,5 δισ. ευρώ.

Φόροι, φόροι, φόροι...

Στον τομέα των εσόδων, οι Έλληνες προβλέπεται να πληρώσουν το ερχόμενο έτος άμεσους φόρους αυξημένους κατά 484 εκατ. ευρώ (21.880 εκατ. ευρώ από 21.396 εκατ. ευρώ εφέτος) και έμμεσους φόρους ακόμη πιο δυσβάστακτους, αφού αυξάνονται κατά 925 εκατ. ευρώ (25.153 εκατ. ευρώ από 24.228 εκατ. ευρώ το 2014).

Μάλιστα, όχι μόνο οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά οι κυβερνώντες για φοροελαφρύνσεις παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες» , αλλά τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν παραπάνω φόρους που ξεπερνούν το σύνολο της προβλεπόμενης αύξησης των κρατικών εσόδων από άμεσους φόρους: τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον 520 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος .

Στους έμμεσους φόρους η διεύρυνση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Φορολογικής Διοίκησης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμάται πως θα δώσει έσοδα 925 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με εφέτος.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος ετέθη για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα κάτι που σημαίνει πως αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, ανεβάζοντας τον πήχη της αύξησης των εσόδων από φόρους πάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις του ΕΝΦΙΑ η φοροεπιδρομή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και είναι δυνατόν να προσεγγίσει αν υπάρξουν αποκλίσεις, στους στόχους και ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και τα 3 δισ. ευρώ.

"Μαχαίρι" στις δαπάνες - Συρρίκνωση στο ΠΔΕ

Στο σκέλος των εξόδων, μειωμένες κατά 1,15 δισ. ευρώ προβλέπεται να είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,155 δισ. ευρώ έναντι του 2014 και αυξημένες κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018. Στο ύψος των δαπανών αυτών δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2014 και 2015, ύψους 1,219 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίστοιχα οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,887 δισ. Ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και αυξημένες κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2015-2018, ενώ το αποθεματικό έχει προβλεφθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το προσχέδιο προβλέπει μεν μικρή αύξηση κατά 21, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει στα 18,057 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτή είναι εικονική και δεν αφορά όλους, αφού οφείλεται κυρίως:

* Στην τμηματική καταβολή των αναδρομικών περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των ενστόλων (από 31.7.2012 έως 30.6.2014).

* Στη μεταφορά του προσωπικού γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ α' βαθμού και ΕΟΠΥΥ) σε φορείς της κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας.

* Στην καταβολή αυξημένων αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ το 2014.

Μειωμένες αναμένονται οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς το 2015 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1.784 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 390 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.

Χρέος και ανεργία

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 6% του ΑΕΠ, έναντι του 2014, δηλαδή σε ιλιγγιώδες επίπεδο και φύσει μη βιώσιμο.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ η ανεργία στο 22,6% από 24,8% που θα διαμορφωθεί το 2014, παραμένοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Στο "σφυρί" η δημόσια περιουσία

Στα 365 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φτάνουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2014, έναντι (σ.σ.: κουρεμένου) στόχου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Φιλόδοξος στόχος τίθεται παρ' όλα αυτά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο "ξεπούλημα" λιμανιών, αεροδρομίων και εταιρειών του Δημοσίου στρατηγικής σημασίας.

Τα έσοδα για το 2014 προκύπτουν από:

* Πώληση και επαναμίσθωση επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου (261 εκατ. ευρώ).

* Λοιπά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.) 84 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν φτάσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις σε:

* ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση έκτασης Αφάντου Ρόδου (42 εκατ. ευρώ)

* Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα (40 εκατ. ευρώ)

* Ψηφιακό Μέρισμα (381 εκατ. ευρώ)

Το σύνολο των μέχρι στιγμής πράξεων φτάνει σε 5,363 δισ. ευρώ εκ των οποίων στα κρατικά ταμεία έχουν φτάσει 2,9 δισ. ευρώ, ενώ συνδέεται άμεσα με τον στόχο μείωσης του χρέους κατά 6% τουλάχιστον του ΑΕΠ το 2015, αλλά και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Τα πωλητήρια του 2015

Στην εισηγητική αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Προωθείται, όπως επισημαίνεται, η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να βγουν στο "σφυρί":

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%),

* πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65%),

* δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή Νότια Καβάλα,

* πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου,

* παραχώρηση / πώληση μετοχών 10 περιφερειακών λιμένων,

* παραχώρηση μαρινών,

* πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου),

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων (90%).

Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων. Έως το τέλος του 2014 έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ 1.000 περίπου ακίνητα προς αξιοποίηση» επισημαίνεται.

  )   - See more at: http://left.gr/news/proypologismos-2014-nea-afaimaxi-3-dis-apo-foroys-kai-perikopes#sthash.2p6XmPKs.dpuf

Διαβάστε σχετικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Ο μνημονιακός προϋπολογισμός θα ακυρωθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού 

Η σκληρή λιτότητα που οδηγεί σε νέα συρρίκνωση του εισοδήματος βρίσκεται στο DNA και του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή. Νέα μέτρα υποκρύπτονται όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. αλλά και στο μηδενικό δημοσιονομικό κενό (49 εκατ.) που έχει καταγραφεί και το οποίο, άλλωστε, τελεί ακόμη "υπό διαπραγμάτευση" μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Νέα αφαίμαξη 3 δισ. από φόρους και περικοπές

«Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται (...) Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015.

Ακόμη λιγότερο κοινωνικό κράτος, ακόμη περισσότεροι φόροι

Προϋπολογισμό με αστερίσκους και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις με την τρόικα κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι κυριότερες προβλέψεις του για το 2015, οι οποίες παραμένουν υπό αμφισβήτηση καθώς συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές (οι οποίοι σημειωτέον προέβλεπαν δημοσιονομικό κενό πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως -στο αυστηρό σενάριο- και 3,6 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση εκτιμά το μέγεθος μόλις στα 49 εκατ. ευρώ) για τα υπό διαμόρφωση πακέτα μέτρων σε δημόσιο, εργασιακά και ασφαλιστικό) και ενώ απομένει να διαμορφωθεί και το πακέτο της πιστωτικής γραμμής, κάνουν λόγο για διατήρηση του χρέους σε δυσθεώρητα, μη βιώσιμα επίπεδα (317 δισ. Ευρώ). Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους φόρους κατά 1,409 δισ. ευρώ, πρόβλεψη η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες για ελαφρύνσεις,

"Τσεκούρι" 1,1 δισ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος

Ειδικά δε ο κοινωνικός προϋπολογισμός φαντάζει "μαύρος" για τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού προβλέπεται συρρίκνωση δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη προβλέπονται για το επόμενο έτος κονδύλια 13,931 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν είναι μειωμένο μόνο σε σχέση με πέρυσι (14,390 δισ. ευρώ), αλλά και σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για το 2015 (14,104 δισ. ευρώ), ενώ βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με το κονδύλι του 2013 όταν είχε αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ (15.921 εκατ. ευρώ) δείχνοντας έτσι τη μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του ελληνικού κράτους την περίοδο των Μνημονίων από στοιχειωδώς κοινωνικό σε κράτος - εχθρό του πολίτη. Προβλέπει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9% και ανεργία 22,6%, με στόχο ιδιωτικοποιήσεων τα 2,5 δισ. ευρώ.

Φόροι, φόροι, φόροι...

Στον τομέα των εσόδων, οι Έλληνες προβλέπεται να πληρώσουν το ερχόμενο έτος άμεσους φόρους αυξημένους κατά 484 εκατ. ευρώ (21.880 εκατ. ευρώ από 21.396 εκατ. ευρώ εφέτος) και έμμεσους φόρους ακόμη πιο δυσβάστακτους, αφού αυξάνονται κατά 925 εκατ. ευρώ (25.153 εκατ. ευρώ από 24.228 εκατ. ευρώ το 2014).

Μάλιστα, όχι μόνο οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά οι κυβερνώντες για φοροελαφρύνσεις παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες» , αλλά τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν παραπάνω φόρους που ξεπερνούν το σύνολο της προβλεπόμενης αύξησης των κρατικών εσόδων από άμεσους φόρους: τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον 520 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος .

Στους έμμεσους φόρους η διεύρυνση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Φορολογικής Διοίκησης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμάται πως θα δώσει έσοδα 925 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με εφέτος.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος ετέθη για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα κάτι που σημαίνει πως αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, ανεβάζοντας τον πήχη της αύξησης των εσόδων από φόρους πάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις του ΕΝΦΙΑ η φοροεπιδρομή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και είναι δυνατόν να προσεγγίσει αν υπάρξουν αποκλίσεις, στους στόχους και ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και τα 3 δισ. ευρώ.

"Μαχαίρι" στις δαπάνες - Συρρίκνωση στο ΠΔΕ

Στο σκέλος των εξόδων, μειωμένες κατά 1,15 δισ. ευρώ προβλέπεται να είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,155 δισ. ευρώ έναντι του 2014 και αυξημένες κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018. Στο ύψος των δαπανών αυτών δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2014 και 2015, ύψους 1,219 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίστοιχα οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,887 δισ. Ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και αυξημένες κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2015-2018, ενώ το αποθεματικό έχει προβλεφθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το προσχέδιο προβλέπει μεν μικρή αύξηση κατά 21, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει στα 18,057 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτή είναι εικονική και δεν αφορά όλους, αφού οφείλεται κυρίως:

* Στην τμηματική καταβολή των αναδρομικών περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των ενστόλων (από 31.7.2012 έως 30.6.2014).

* Στη μεταφορά του προσωπικού γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ α' βαθμού και ΕΟΠΥΥ) σε φορείς της κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας.

* Στην καταβολή αυξημένων αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ το 2014.

Μειωμένες αναμένονται οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς το 2015 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1.784 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 390 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.

Χρέος και ανεργία

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 6% του ΑΕΠ, έναντι του 2014, δηλαδή σε ιλιγγιώδες επίπεδο και φύσει μη βιώσιμο.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ η ανεργία στο 22,6% από 24,8% που θα διαμορφωθεί το 2014, παραμένοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Στο "σφυρί" η δημόσια περιουσία

Στα 365 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φτάνουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2014, έναντι (σ.σ.: κουρεμένου) στόχου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Φιλόδοξος στόχος τίθεται παρ' όλα αυτά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο "ξεπούλημα" λιμανιών, αεροδρομίων και εταιρειών του Δημοσίου στρατηγικής σημασίας.

Τα έσοδα για το 2014 προκύπτουν από:

* Πώληση και επαναμίσθωση επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου (261 εκατ. ευρώ).

* Λοιπά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.) 84 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν φτάσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις σε:

* ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση έκτασης Αφάντου Ρόδου (42 εκατ. ευρώ)

* Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα (40 εκατ. ευρώ)

* Ψηφιακό Μέρισμα (381 εκατ. ευρώ)

Το σύνολο των μέχρι στιγμής πράξεων φτάνει σε 5,363 δισ. ευρώ εκ των οποίων στα κρατικά ταμεία έχουν φτάσει 2,9 δισ. ευρώ, ενώ συνδέεται άμεσα με τον στόχο μείωσης του χρέους κατά 6% τουλάχιστον του ΑΕΠ το 2015, αλλά και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Τα πωλητήρια του 2015

Στην εισηγητική αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Προωθείται, όπως επισημαίνεται, η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να βγουν στο "σφυρί":

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%),

* πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65%),

* δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή Νότια Καβάλα,

* πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου,

* παραχώρηση / πώληση μετοχών 10 περιφερειακών λιμένων,

* παραχώρηση μαρινών,

* πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου),

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων (90%).

Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων. Έως το τέλος του 2014 έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ 1.000 περίπου ακίνητα προς αξιοποίηση» επισημαίνεται.

  )   - See more at: http://left.gr/news/proypologismos-2014-nea-afaimaxi-3-dis-apo-foroys-kai-perikopes#sthash.2p6XmPKs.dpuf

Διαβάστε σχετικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Ο μνημονιακός προϋπολογισμός θα ακυρωθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού 

Η σκληρή λιτότητα που οδηγεί σε νέα συρρίκνωση του εισοδήματος βρίσκεται στο DNA και του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή. Νέα μέτρα υποκρύπτονται όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. αλλά και στο μηδενικό δημοσιονομικό κενό (49 εκατ.) που έχει καταγραφεί και το οποίο, άλλωστε, τελεί ακόμη "υπό διαπραγμάτευση" μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Νέα αφαίμαξη 3 δισ. από φόρους και περικοπές

«Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται (...) Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015.

Ακόμη λιγότερο κοινωνικό κράτος, ακόμη περισσότεροι φόροι

Προϋπολογισμό με αστερίσκους και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις με την τρόικα κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι κυριότερες προβλέψεις του για το 2015, οι οποίες παραμένουν υπό αμφισβήτηση καθώς συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές (οι οποίοι σημειωτέον προέβλεπαν δημοσιονομικό κενό πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως -στο αυστηρό σενάριο- και 3,6 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση εκτιμά το μέγεθος μόλις στα 49 εκατ. ευρώ) για τα υπό διαμόρφωση πακέτα μέτρων σε δημόσιο, εργασιακά και ασφαλιστικό) και ενώ απομένει να διαμορφωθεί και το πακέτο της πιστωτικής γραμμής, κάνουν λόγο για διατήρηση του χρέους σε δυσθεώρητα, μη βιώσιμα επίπεδα (317 δισ. Ευρώ). Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους φόρους κατά 1,409 δισ. ευρώ, πρόβλεψη η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες για ελαφρύνσεις,

"Τσεκούρι" 1,1 δισ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος

Ειδικά δε ο κοινωνικός προϋπολογισμός φαντάζει "μαύρος" για τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού προβλέπεται συρρίκνωση δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη προβλέπονται για το επόμενο έτος κονδύλια 13,931 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν είναι μειωμένο μόνο σε σχέση με πέρυσι (14,390 δισ. ευρώ), αλλά και σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για το 2015 (14,104 δισ. ευρώ), ενώ βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με το κονδύλι του 2013 όταν είχε αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ (15.921 εκατ. ευρώ) δείχνοντας έτσι τη μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του ελληνικού κράτους την περίοδο των Μνημονίων από στοιχειωδώς κοινωνικό σε κράτος - εχθρό του πολίτη. Προβλέπει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9% και ανεργία 22,6%, με στόχο ιδιωτικοποιήσεων τα 2,5 δισ. ευρώ.

Φόροι, φόροι, φόροι...

Στον τομέα των εσόδων, οι Έλληνες προβλέπεται να πληρώσουν το ερχόμενο έτος άμεσους φόρους αυξημένους κατά 484 εκατ. ευρώ (21.880 εκατ. ευρώ από 21.396 εκατ. ευρώ εφέτος) και έμμεσους φόρους ακόμη πιο δυσβάστακτους, αφού αυξάνονται κατά 925 εκατ. ευρώ (25.153 εκατ. ευρώ από 24.228 εκατ. ευρώ το 2014).

Μάλιστα, όχι μόνο οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά οι κυβερνώντες για φοροελαφρύνσεις παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες» , αλλά τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν παραπάνω φόρους που ξεπερνούν το σύνολο της προβλεπόμενης αύξησης των κρατικών εσόδων από άμεσους φόρους: τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον 520 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος .

Στους έμμεσους φόρους η διεύρυνση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Φορολογικής Διοίκησης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμάται πως θα δώσει έσοδα 925 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με εφέτος.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος ετέθη για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα κάτι που σημαίνει πως αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, ανεβάζοντας τον πήχη της αύξησης των εσόδων από φόρους πάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις του ΕΝΦΙΑ η φοροεπιδρομή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και είναι δυνατόν να προσεγγίσει αν υπάρξουν αποκλίσεις, στους στόχους και ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και τα 3 δισ. ευρώ.

"Μαχαίρι" στις δαπάνες - Συρρίκνωση στο ΠΔΕ

Στο σκέλος των εξόδων, μειωμένες κατά 1,15 δισ. ευρώ προβλέπεται να είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,155 δισ. ευρώ έναντι του 2014 και αυξημένες κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018. Στο ύψος των δαπανών αυτών δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2014 και 2015, ύψους 1,219 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίστοιχα οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,887 δισ. Ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και αυξημένες κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2015-2018, ενώ το αποθεματικό έχει προβλεφθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το προσχέδιο προβλέπει μεν μικρή αύξηση κατά 21, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει στα 18,057 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτή είναι εικονική και δεν αφορά όλους, αφού οφείλεται κυρίως:

* Στην τμηματική καταβολή των αναδρομικών περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των ενστόλων (από 31.7.2012 έως 30.6.2014).

* Στη μεταφορά του προσωπικού γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ α' βαθμού και ΕΟΠΥΥ) σε φορείς της κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας.

* Στην καταβολή αυξημένων αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ το 2014.

Μειωμένες αναμένονται οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς το 2015 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1.784 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 390 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.

Χρέος και ανεργία

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 6% του ΑΕΠ, έναντι του 2014, δηλαδή σε ιλιγγιώδες επίπεδο και φύσει μη βιώσιμο.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ η ανεργία στο 22,6% από 24,8% που θα διαμορφωθεί το 2014, παραμένοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Στο "σφυρί" η δημόσια περιουσία

Στα 365 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φτάνουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2014, έναντι (σ.σ.: κουρεμένου) στόχου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Φιλόδοξος στόχος τίθεται παρ' όλα αυτά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο "ξεπούλημα" λιμανιών, αεροδρομίων και εταιρειών του Δημοσίου στρατηγικής σημασίας.

Τα έσοδα για το 2014 προκύπτουν από:

* Πώληση και επαναμίσθωση επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου (261 εκατ. ευρώ).

* Λοιπά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.) 84 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν φτάσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις σε:

* ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση έκτασης Αφάντου Ρόδου (42 εκατ. ευρώ)

* Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα (40 εκατ. ευρώ)

* Ψηφιακό Μέρισμα (381 εκατ. ευρώ)

Το σύνολο των μέχρι στιγμής πράξεων φτάνει σε 5,363 δισ. ευρώ εκ των οποίων στα κρατικά ταμεία έχουν φτάσει 2,9 δισ. ευρώ, ενώ συνδέεται άμεσα με τον στόχο μείωσης του χρέους κατά 6% τουλάχιστον του ΑΕΠ το 2015, αλλά και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Τα πωλητήρια του 2015

Στην εισηγητική αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Προωθείται, όπως επισημαίνεται, η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να βγουν στο "σφυρί":

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%),

* πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65%),

* δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή Νότια Καβάλα,

* πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου,

* παραχώρηση / πώληση μετοχών 10 περιφερειακών λιμένων,

* παραχώρηση μαρινών,

* πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου),

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων (90%).

Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων. Έως το τέλος του 2014 έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ 1.000 περίπου ακίνητα προς αξιοποίηση» επισημαίνεται.

  )   - See more at: http://left.gr/news/proypologismos-2014-nea-afaimaxi-3-dis-apo-foroys-kai-perikopes#sthash.2p6XmPKs.dpuf

Διαβάστε σχετικά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: Ο μνημονιακός προϋπολογισμός θα ακυρωθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού 

Η σκληρή λιτότητα που οδηγεί σε νέα συρρίκνωση του εισοδήματος βρίσκεται στο DNA και του προϋπολογισμού του κράτους για το 2015 που κατατέθηκε στη Βουλή. Νέα μέτρα υποκρύπτονται όχι μόνο στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,4 δισ. αλλά και στο μηδενικό δημοσιονομικό κενό (49 εκατ.) που έχει καταγραφεί και το οποίο, άλλωστε, τελεί ακόμη "υπό διαπραγμάτευση" μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Νέα αφαίμαξη 3 δισ. από φόρους και περικοπές

«Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται (...) Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015.

Ακόμη λιγότερο κοινωνικό κράτος, ακόμη περισσότεροι φόροι

Προϋπολογισμό με αστερίσκους και υπεραισιόδοξες προβλέψεις, την ώρα που συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις με την τρόικα κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι κυριότερες προβλέψεις του για το 2015, οι οποίες παραμένουν υπό αμφισβήτηση καθώς συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους δανειστές (οι οποίοι σημειωτέον προέβλεπαν δημοσιονομικό κενό πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ και ενδεχομένως -στο αυστηρό σενάριο- και 3,6 δισ. ευρώ, όταν η κυβέρνηση εκτιμά το μέγεθος μόλις στα 49 εκατ. ευρώ) για τα υπό διαμόρφωση πακέτα μέτρων σε δημόσιο, εργασιακά και ασφαλιστικό) και ενώ απομένει να διαμορφωθεί και το πακέτο της πιστωτικής γραμμής, κάνουν λόγο για διατήρηση του χρέους σε δυσθεώρητα, μη βιώσιμα επίπεδα (317 δισ. Ευρώ). Ο προϋπολογισμός προβλέπει αυξημένους φόρους κατά 1,409 δισ. ευρώ, πρόβλεψη η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργηθεί τους τελευταίους μήνες για ελαφρύνσεις,

"Τσεκούρι" 1,1 δισ. ευρώ στο κοινωνικό κράτος

Ειδικά δε ο κοινωνικός προϋπολογισμός φαντάζει "μαύρος" για τους Έλληνες ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αφού προβλέπεται συρρίκνωση δαπανών κατά 1,1 δισ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη προβλέπονται για το επόμενο έτος κονδύλια 13,931 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό δεν είναι μειωμένο μόνο σε σχέση με πέρυσι (14,390 δισ. ευρώ), αλλά και σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για το 2015 (14,104 δισ. ευρώ), ενώ βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με το κονδύλι του 2013 όταν είχε αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ (15.921 εκατ. ευρώ) δείχνοντας έτσι τη μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του ελληνικού κράτους την περίοδο των Μνημονίων από στοιχειωδώς κοινωνικό σε κράτος - εχθρό του πολίτη. Προβλέπει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ, μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9% και ανεργία 22,6%, με στόχο ιδιωτικοποιήσεων τα 2,5 δισ. ευρώ.

Φόροι, φόροι, φόροι...

Στον τομέα των εσόδων, οι Έλληνες προβλέπεται να πληρώσουν το ερχόμενο έτος άμεσους φόρους αυξημένους κατά 484 εκατ. ευρώ (21.880 εκατ. ευρώ από 21.396 εκατ. ευρώ εφέτος) και έμμεσους φόρους ακόμη πιο δυσβάστακτους, αφού αυξάνονται κατά 925 εκατ. ευρώ (25.153 εκατ. ευρώ από 24.228 εκατ. ευρώ το 2014).

Μάλιστα, όχι μόνο οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει σε εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά οι κυβερνώντες για φοροελαφρύνσεις παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες» , αλλά τα φυσικά πρόσωπα πληρώνουν παραπάνω φόρους που ξεπερνούν το σύνολο της προβλεπόμενης αύξησης των κρατικών εσόδων από άμεσους φόρους: τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν επιπλέον 520 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος .

Στους έμμεσους φόρους η διεύρυνση της κατανάλωσης και του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της Φορολογικής Διοίκησης για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής εκτιμάται πως θα δώσει έσοδα 925 εκατ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με εφέτος.

Ο φιλόδοξος αυτός στόχος ετέθη για να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό που βλέπει η τρόικα κάτι που σημαίνει πως αν δεν επιτευχθεί θα πρέπει να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές, ανεβάζοντας τον πήχη της αύξησης των εσόδων από φόρους πάνω από τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι προβλέψεις του ΕΝΦΙΑ η φοροεπιδρομή είναι κατά πολύ μεγαλύτερη και είναι δυνατόν να προσεγγίσει αν υπάρξουν αποκλίσεις, στους στόχους και ζητηθούν πρόσθετα μέτρα και τα 3 δισ. ευρώ.

"Μαχαίρι" στις δαπάνες - Συρρίκνωση στο ΠΔΕ

Στο σκέλος των εξόδων, μειωμένες κατά 1,15 δισ. ευρώ προβλέπεται να είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 49,305 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,155 δισ. ευρώ έναντι του 2014 και αυξημένες κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου 2015-2018. Στο ύψος των δαπανών αυτών δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι δαπάνες για το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του 2014 και 2015, ύψους 1,219 δισ. ευρώ και 1,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Αντίστοιχα οι πρωτογενείς δαπάνες εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 41,887 δισ. Ευρώ, μειωμένες κατά 530 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014 και αυξημένες κατά 457 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ 2015-2018, ενώ το αποθεματικό έχει προβλεφθεί στο 1 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά το προσχέδιο προβλέπει μεν μικρή αύξηση κατά 21, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει στα 18,057 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτή είναι εικονική και δεν αφορά όλους, αφού οφείλεται κυρίως:

* Στην τμηματική καταβολή των αναδρομικών περικοπών αποδοχών και συντάξεων των δικαστικών και των ενστόλων (από 31.7.2012 έως 30.6.2014).

* Στη μεταφορά του προσωπικού γενικής κυβέρνησης (ΟΤΑ α' βαθμού και ΕΟΠΥΥ) σε φορείς της κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας κινητικότητας.

* Στην καταβολή αυξημένων αποδοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και συνταξιούχους).

Οι δαπάνες για τόκους προβλέπονται στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,7 δισ. ευρώ το 2014.

Μειωμένες αναμένονται οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς το 2015 προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 1.784 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες κατά 390 εκατ. ευρώ έναντι του 2014.

Χρέος και ανεργία

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης το 2015 προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 317 δισ. ευρώ ή στο 171% του ΑΕΠ, δηλαδή θα είναι μειωμένο κατά 6% του ΑΕΠ, έναντι του 2014, δηλαδή σε ιλιγγιώδες επίπεδο και φύσει μη βιώσιμο.

Οι δαπάνες για τόκους χρέους της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 5,9 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,3%, ενώ η ανεργία στο 22,6% από 24,8% που θα διαμορφωθεί το 2014, παραμένοντας σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Στο "σφυρί" η δημόσια περιουσία

Στα 365 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής φτάνουν τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων του 2014, έναντι (σ.σ.: κουρεμένου) στόχου 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Φιλόδοξος στόχος τίθεται παρ' όλα αυτά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να στοχεύει στο "ξεπούλημα" λιμανιών, αεροδρομίων και εταιρειών του Δημοσίου στρατηγικής σημασίας.

Τα έσοδα για το 2014 προκύπτουν από:

* Πώληση και επαναμίσθωση επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου (261 εκατ. ευρώ).

* Λοιπά περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.) 84 εκατ. ευρώ.

Δεν έχουν φτάσει στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα λεφτά από τις αποκρατικοποιήσεις σε:

* ΔΕΣΦΑ (188 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση Αστέρα Βουλιαγμένης (95 εκατ. ευρώ)

* Αξιοποίηση έκτασης Αφάντου Ρόδου (42 εκατ. ευρώ)

* Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα (40 εκατ. ευρώ)

* Ψηφιακό Μέρισμα (381 εκατ. ευρώ)

Το σύνολο των μέχρι στιγμής πράξεων φτάνει σε 5,363 δισ. ευρώ εκ των οποίων στα κρατικά ταμεία έχουν φτάσει 2,9 δισ. ευρώ, ενώ συνδέεται άμεσα με τον στόχο μείωσης του χρέους κατά 6% τουλάχιστον του ΑΕΠ το 2015, αλλά και με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Τα πωλητήρια του 2015

Στην εισηγητική αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο υλοποιεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Προωθείται, όπως επισημαίνεται, η επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να βγουν στο "σφυρί":

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων (35%),

* πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ (65%),

* δικαιώματα διαχείρισης και εκμετάλλευσης της υποθαλάσσιας αποθήκης στην περιοχή Νότια Καβάλα,

* πώληση δικαιωμάτων επιλεγμένων ακινήτων του Δημοσίου,

* παραχώρηση / πώληση μετοχών 10 περιφερειακών λιμένων,

* παραχώρηση μαρινών,

* πώληση μετοχών στον Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (30% ΤΑΙΠΕΔ από σύνολο 55% του Ελληνικού Δημοσίου),

* πώληση μετοχών των Ελληνικών Ταχυδρομείων (90%).

Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων. Έως το τέλος του 2014 έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ 1.000 περίπου ακίνητα προς αξιοποίηση» επισημαίνεται.

  )   - See more at: http://left.gr/news/proypologismos-2014-nea-afaimaxi-3-dis-apo-foroys-kai-perikopes#sthash.2p6XmPKs.dpuf
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2014 11:52
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή