Σήμερα: 15/06/2024
Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 12:53

Πώς μετέφεραν τις πέτρες για τις πυραμίδες οι Αιγύπτιοι;

Γράφτηκε από τον

2024-05-17_155350.jpg

 

Νέα ανακάλυψη μπορεί και να λύνει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της αρχαιότητας

Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ξεχασμένο από καιρό παρακλάδι του Νείλου, το οποίο κάποτε κυλούσε δίπλα από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, ευελπιστώντας ότι μπορεί να λάβουν απαντήσεις για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ο υδάτινος αυτός διάδρομος είναι μήκους 64 χιλιομέτρων, και η τότε παρουσία του παραποτάμου του Νείλου θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι 31 πυραμίδες κατασκευάστηκαν αλυσιδωτά κατά μήκος του. 

Αρχαιολόγοι πίστευαν εδώ και καιρό πως οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το νερό για να μεταφέρουν τα γιγαντιαία υλικά με τα οποία χτίστηκαν οι πυραμίδες, όμως, όπως σημειώνει η Εμάν Γκονάιμ, επικεφαλής της μελέτης, «κανένας δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα και το μέγεθος αυτούς του τεράστιου υδάτινου διαδρόμου».

Η διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε εικόνες από δορυφόρο προκειμένου να κάνει χαρτογράφηση του παραπόταμου, ενώ η παράλληλη χρήση ραντάρ τους έδωσε «την μοναδική δυνατότητα να μπούμε κάτω από την επιφάνεια της άμμου και να τραβήξουμε εικόνες, όπως θαμμένα ποτάμια και αρχαίες δομές». 

Στη συνέχεια μελέτες στο πεδίο και στα ιζήματα επιβεβαίωσαν την παρουσία του ποταμού, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι με το πέρασμα των ετών καλύφθηκε από την άμμο, ενώ η αρχή του τέλους ήταν μάλλον μια περίοδος ξηρασίας περίπου πριν από 4.000 χρόνια. Οι πυραμίδες της Γκίζας βρίσκονται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τις όχθες του ποταμού.

Πολλά από τα κτίρια, σημειώνει η Γκονάιμ είχαν έναν διάδρομο που χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς σκοπούς και πήγαινε παράλληλα με το ποτάμι. Αυτό δείχνει ότι το ποτάκι είχε σημαντικό ρόλο στη μεταφορά τεραστίων ποσοτήτων υλικών, αλλά και εργαζομένων.

Παράλληλα, η Σουζάν Οντίν, από το πανεπιστήμιο του Μέμφις στο Τενεσί, που συνέγραψε τη μελέτη, υπογραμμίζει ότι «τα βαριά αυτά υλικά ήταν πολύ εύκολο να μεταφερθούν από τον Νότο μέσω του ποταμού» και προσθέτει «η παρουσία του ποταμού μπορεί να εξηγήσει και το γιατί οι πυραμίδες κατασκευάστηκαν σε διαφορετικά σημεία».

«Η ανακάλυψη αυτή μου θυμίζει την στενή σύνδεση μεταξύ της γεωγραφίας, του κλίματος, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς» καταλήγει με νόημα.

 

Πηγή: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή