Σήμερα: 14/04/2024
Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 10:10

Eurovision: 9 καλλιτέχνες ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Γράφτηκε από τον

2024-04-02_131026.jpg

Σε μία ομολογουμένως ασυνήθιστη κίνηση προχώρησαν εννιά καλλιτέχνες που θα εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην φετινή Eurovision. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της Ιρλανδίας, της Βρετανίας, της Νορβηγίας, της Πορτογαλίας, του Σαν Μαρίνο, της Ελβετίας, της Δανίας, της Λιθουανίας και της Φινλανδίας, ανάρτησαν δήλωση στην οποία ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την επικράτηση μόνιμης ειρήνης καθώς και την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ.

Τονίζουν πως είναι ενάντια στον αντισημιτισμό και την ισλαμοφοβία, ενώ την δήλωσή τους, ανάρτησε και ο εκπρόσωπος του Βελγίου (Mustii), προκειμένου να δείξει πως συμφωνεί με το εν λόγω κείμενο.

2024-04-02_131139.jpg

Οι 9 της Eurovision που υπογράφουν το δημοσίευμα

1)Olly Alexander από το Ηνωμένο Βασίλειο
2)Thug από την Ιρλανδία
3)Gate από την Νορβηγία
4)iolanda από την Πορτογαλία
5)Megara από τον Άγιο Μαρίνο
6)Nemo από την Ελβετία
7)SABA από την Δανία
8)Silester Belt από την Λιθουανία
9)Windows95Man από την Φινλανδία

2024-04-02_131220.jpg

Eurovision 2024: Καλλιτέχνες καλούν τον Βρετανό διαγωνιζόμενο να μποϊκοτάρει το Ισραήλ

Περισσότεροι από 450 queer καλλιτέχνες, άτομα και οργανώσεις κάλεσαν τον διαγωνιζόμενο της Eurovision στο Ηνωμένο Βασίλειο, Όλι Αλεξάντερ, να μποϊκοτάρει τον φετινό διαγωνισμό σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη.

Σε απάντηση της ανοιχτής επιστολής, η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών queer καλλιτεχνών, που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ της Eurovision 2024 λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ»

Η ηθοποιός Maxine Peake και η μυθιστοριογράφος και θεατρική συγγραφέας Sarah Schulman είναι μεταξύ των υπογραφόντων της ανοιχτής επιστολής που καλεί τον τραγουδιστή να αποσυρθεί από τον διαγωνισμό του Μαΐου λόγω του πολέμου στη Γάζα.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η επιστολή, η οποία δημοσιεύτηκε στο Instagram από την οργάνωση Queers for Palestine, έχει ως εξής: «Συμμεριζόμαστε το όραμα της queer χαράς που προσφέρεις μέσα από τη μουσική σου και ενστερνιζόμαστε την πίστη σου στη συλλογική απελευθέρωση για όλους. Σε αυτό το πνεύμα, όπως μεταδίδει και ο Guardian σου ζητάμε να ακούσεις το κάλεσμα των Παλαιστινίων και να αποσυρθείς από τη Eurovision … Δεν μπορεί να υπάρξει καμία γιορτή με ένα κράτος που διαπράττει απαρτχάιντ και γενοκτονία».

«Σε μια εποχή που χρειαζόμαστε κατεπειγόντως απόδοση ευθυνών, η συμμετοχή του Ισραήλ στη Eurovision θα επέτρεπε και θα κάλυπτε τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Περισσότεροι από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν να απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ και περισσότεροι από 1.400 Φινλανδοί μουσικοί υπέγραψαν ομοίως ψήφισμα για την απαγόρευση της συμμετοχής του Ισραήλ στο διαγωνισμό

Άλλοι υπογράφοντες είναι οι ηθοποιοί Indya Moore και Brigette Lundy-Paine, οι μουσικοί Goat Girl, H Sinno και Chardine Taylor-Stone, καθώς και οι συγγραφείς Jason Okundaye και Jamie Windust.

Σε απάντηση της ανοιχτής επιστολής, η Παλαιστινιακή Εκστρατεία για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών queer καλλιτεχνών, που υποστηρίζουν το μποϊκοτάζ της Eurovision 2024 λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ».

«Αυτή είναι η στιγμή για τους συμμετέχοντες στη Eurovision, συμπεριλαμβανομένου του Όλι Αλεξάντερ, να γράψουν ιστορία, αντί να την αφήσουν να τους προσπεράσει».

Eurovision: Ανοιχτή επιστολή για απαγόρευση συμμετοχής του Ισραήλ

Την περασμένη εβδομάδα, το Eurovision Party London, το μεγαλύτερο πάρτι προβολής της Eurovision στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη διοργάνωση του 2024 λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ.

Προτού επιλεγεί ως διαγωνιζόμενος της Eurovision από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Αλεξάντερ υπέγραψε μια φιλοπαλαιστινιακή επιστολή τον Δεκέμβριο, η οποία κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα.

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαΐου στο Μάλμε της Σουηδίας. Περισσότεροι από 1.000 Σουηδοί καλλιτέχνες ζήτησαν να απαγορευτεί η συμμετοχή του Ισραήλ και περισσότεροι από 1.400 Φινλανδοί μουσικοί υπέγραψαν ομοίως ψήφισμα για την απαγόρευση της συμμετοχής του Ισραήλ στο διαγωνισμό.

Η τηλεπαρουσιάστρια Sharon Osbourne και ο μουσικός των Kiss, Gene Simmons, υπέγραψαν ξεχωριστή ανοιχτή επιστολή, με την οποία απορρίπτουν τον αποκλεισμό.

Η επιστολή που δημοσιεύθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Creative Community for Peace, αναφέρει ενδεικτικά: «Σοκαριστήκαμε και απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ορισμένα μέλη της κοινότητας του θεάματος να ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τον διαγωνισμό επειδή απάντησε στη μεγαλύτερη σφαγή των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα».

«Υπό την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών που εκτοξεύτηκαν αδιακρίτως σε άμαχους πληθυσμούς, η Χαμάς δολοφόνησε και απήγαγε αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά».

 

Πηγή: enikos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 10:16
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή