Σήμερα: 02/06/2023
Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 09:00

Γαλλία: Εικόνες και απ’ το δικό μας μέλλον – Εκεί δεν υπάρχουν κλώνοι του Πρετεντέρη και του Πορτοσάλτε

Γράφτηκε από τον

2023-05-03_120038.png

 

Τα δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στο twitter και μας μεταφέρουν χθεσινές εικόνες από την κρατική καταστολή αλλά και την λαϊκή αντιβία που υπήρξε στην Γαλλία, κατά τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, προαναγγέλλουν ουσιαστικά τι θα επακολουθήσει και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες. Ο καπιταλισμός σαπίζει συνεχώς και η μπόχα του δημιουργεί οργή και απόγνωση στα λαϊκά στρώματα, οπότε είναι ζήτημα χρόνου πότε θα μεταδοθεί ο “ιός” της εξέγερσης και σε άλλες χώρες.

Το μεγάλο πρόβλημα φυσικά, στην Γαλλία, είναι ότι αυτές οι συγκρούσεις είναι αυθόρμητες, αφού δεν υπάρχει μια οργανωμένη ταξική πρωτοπορία να μπολιάσει το συνειδητό με το αυθόρμητο, να δράσει με επιτελικό σχέδιο. Γι’ αυτό και είναι περιορισμένη η αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχουν αυτές οι μορφές πάλης, που κινητήρια δύναμη έχουν κάποια συνδικάτα. Πάντως οι Γάλλοι εργαζόμενοι θα επανέλθουν δυναμικά με νέα εθνική μέρα διαμαρτυρίας στις 6 Ιούνη, αντιδρώντας στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν, εν όψη της 8 Ιούνη όπου αναμένεται να συζητηθεί στην γαλλική βουλή ένα νομοσχέδιο που πρότεινε το αντιπολιτευτικό Liot για την ακύρωση του επίμαχου αντιδραστικού νομοσχεδίου.

Και εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε και κάτι άλλο. Οταν ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικά σπάνιος» ο αριθμός των 108 αστυνομικών και χωροφυλάκων που τραυματίστηκαν στα επεισόδια, αντιλαμβάνεται κανείς τι διαστάσεις πήρε η λαϊκή αντιβία για να αντιμετωπίσει την κρατική καταστολή.

Υ.Γ: Πάντως μια σχετική ματιά που ρίξαμε στο διαδίκτυο αποκομίσαμε την αίσθηση ότι στην Γαλλία δεν υπάρχουν κλώνοι του Πρετεντέρη και του Πορτοσάλτε. Φαντάζεστε τί είχαμε να ακούσουμε από “έγκυρους” τύπου Χατζηνικολάου και Ευαγγελάτο αν είχαν μεταφερθεί “δικοί” μας μπάτσοι σε νοσοκομείο, τραυματισμένοι από μολότοφ;

Υ.Γ2: Οι εφημερίδες της Γαλλίας επικεντρώνονται στο να καυτηριάζουν την κρατική καταστολή και είναι χαρακτηριστικό το σημερινό άρθρο της Le Monde που γράφει ότι αυτά που συμβαίνουν στη χώρα επί διακυβέρνησης Μακρόν είναι στα όρια της νομιμότητας με την εκτελεστική εξουσία να τοποθετεί την αστυνομία στο επίκεντρο της στρατηγικής της.

Πηγή: vathikokkino.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 09:26
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή