Γνωρίζουμε πάμπολλα περιστατικά όπου όταν κλήθηκαν αστυνομικοί να διαχειριστούν ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα, πολύ συχνά η κατάληξη ήταν αυτοί οι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ειδικά σε ένα χώρο όπου κινούνται κυρίως φοιτητές, θα περίμενα το πανεπιστήμιο να έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία. Όσον αφορά την Ελλάδα, η κατάσταση μέχρι πρόσφατα ήταν αυτή που περιγράφεις. Ωστόσο, η σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση έχει προσπαθήσει πάρα πολύ να ανατρέψει τα δεδομένα και να εγκαταστήσει σώμα πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Προς το παρόν τα σχέδια αυτά δεν έχουν ευοδωθεί, γιατί οι φοιτητές και άλλα κομμάτια της κοινωνίας αντιδρούν σθεναρά

Ω, δεν το ήξερα αυτό! Μου θυμίζει την κατάσταση στην Αμερική τη δεκαετία του ‘80, όταν εξαπλώθηκε η αστυνόμευση των πανεπιστημιουπόλεων. Η περίπτωση της Ελλάδας με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και θα ήθελα να μάθω περισσότερα. 

-Θα σου στείλω μερικά κείμενα! Θα ήθελες να μας πεις περισσότερα για την ίδια την απεργία και για την ιστορία με τα δικαστήρια

Ναι, μ’αυτά και μ’αυτά καταλήξαμε να έχουμε ξεκινήσει ουσιαστικά την διαπραγμάτευση τον Ιανουάριο, γιατί από το Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πανεπιστήμιο που μας αντιμάχονταν στο πώς θα επιλέξουμε να εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας! Για να καταλάβεις, μέσα στη συμφωνία που έχουμε με το πανεπιστήμιο περιλαμβάνεται η υποχρέωσή μας να πληρώνουμε για τις αίθουσες όπου πραγματοποιείται η διαπραγμάτευση. Δηλαδή πρέπει να πληρώνουμε ενοίκιο στο πανεπιστήμιο προκειμένου να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε μαζί του! Εν πάσει περιπτώσει, για να συνεχίσω, με όλα αυτά τα αιτήματα, εκ των οποίων ορισμένα ιδιαίτερα περίπλοκα, και αφού το πανεπιστήμιο προκάλεσε την καθυστέρηση μηνών, φτάσαμε σχεδόν ένα μήνα πριν τη λήξη της τρέχουσας συλλογικής σύμβασης, η οποία λήγει την 1η Μαΐου, να είμαστε πολύ μακριά από κάποια συμφωνία. Και όλο αυτό, θεωρούμε, με ευθύνη του ίδιου του πανεπιστημίου, που χρονοτριβούσε σε πράγματα διαδικαστικά, αντί να αφιερώσουμε χρόνο στο να συζητήσουμε ουσιαστικά τα αιτήματά μας. 

Κι έτσι, την προηγούμενη Τετάρτη (σ.σ.: δηλαδή στις 29 Μαρτίου), ακριβώς στις 10:24πμ, οι εργαζόμενοι μεταπτυχιακοί φοιτητές βγήκαν έξω από τις τάξεις τους. Γιατί αυτή τη συγκεκριμένη ώρα; Επειδή απορρίπτουμε τις 24.000$ που είναι ο τρέχων μισθός μας. Πρόκειται για μια απεργία που στηρίζεται από από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, καθώς πάνω από το 90% ψήφισαν υπέρ. Δεν είχε συμβεί το ίδιο με την απεργία του 2020. Η κατάσταση τότε ήταν διαφορετική και το σωματείο είχε λειτουργήσει υπό την πίεση της πανδημίας του κορονοϊού και υπό την πίεση άλλων κοινωνικών συνθηκών, κυρίως σε σχέση με τη δράση της αστυνομίας πανεθνικά. Έτσι λοιπόν την προηγούμενη Τετάρτη, περίπου 1000 άνθρωποι πραγματοποίησαμε πορεία μέσα στην πανεπιστημιούπολη και καταλήξαμε στο κτίριο στο οποίο έχει την έδρα της η διοίκηση του πανεπιστημίου. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν πολλές πικετοφορίες και δράσεις σε κομβικά σημεία στην πανεπιστημιούπολη, κυρίως έξω από κτίρια όπου γίνονται πολυπληθή μαθήματα. Η ιδέα ήταν να προσκαλέσουμε και προπτυχιακούς φοιτητές να προσχωρήσουν στις πικετοφορίες μας και να ενθαρρύνουμε άλλους διδάσκοντες, μέλη ΔΕΠ και άλλους μεταπτυχιακούς φοιτητές που δεν συμμετείχαν απαραίτητα στην απεργία, να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. 

Σχεδόν αμέσως το πανεπιστήμιο κατέθεσε αίτηση έκδοσης περιοριστικού εντάλματος. Ο σκοπός αυτού του εντάλματος, που θα εκδίδετο στο όνομα του προέδρου του σωματείου μας, του Jared Eno, είναι να μας αναγκάσει νομικά να επιστρέψουμε στη δουλειά. Ήμασταν προετοιμασμένοι και το περιμέναμε. Στάλθηκαν επίσης πολλά email που ενημέρωναν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας ότι η απεργία μας είναι παράνομη. Αυτό είναι αλήθεια! Σύμφωνα με το συμβόλαιό μας, η απεργία είναι παράνομη. Βεβαίως αυτό έχει μπει στο συμβόλαιο με την προϋπόθεση ότι στις διαπραγματεύσεις θα καταφέρναμε με κάποιο τρόπο να συμβιβαστούμε μεταξύ μας, αλλά αυτό είναι μια μεγάλη ιστορία. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Πολιτείας του Μίσιγκαν, οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα απαγορεύεται να απεργήσουν! Καθώς το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν είναι δημόσιο ίδρυμα και εμείς υπάλληλοι σε αυτό, η απεργία μας είναι παράνομη. Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα όσον αφορά την ερμηνεία των διαφόρων νομικών όρων, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Εμείς θεωρούμε ότι εξαναγκαστήκαμε σε απεργία εξαιτίας του γεγονότος ότι το πανεπιστήμιο δεν διαπραγματευόταν μαζί μας καλόπιστα, και επειδή επέδειξε ανικανότητα ή έλλειψη θέλησης για συνεργασία. Ουσιαστικά, εξωθηθήκαμε στο να σταματήσουμε να εργαζόμαστε, προκειμένου να εισακουστούμε. 

Σχετικά με το περιοριστικό ένταλμα, υπήρξε χθες (σ.σ.: 4 Απριλίου) μια πολύ σημαντική απόφαση δικαστηρίου. Η αίτηση έκδοσης εντάλματος δικαιολογείται εάν τεκμαίρεται ότι έχει επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στη λειτουργία του πανεπιστημίου εξαιτίας της δράσης μας. Το πανεπιστήμιο δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα το Δικαστήριο να αποφανθεί ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση περιοριστικού εντάλματος. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο επικαλέστηκε αναφορές μελών ΔΕΠ που δέχτηκαν να καταθέσουν  πληροφορίες σε σχέση με τον αριθμό των μεταπτυχιακών φοιτητών που απεργούν στο Τμήμα τους. Το πανεπιστήμιο από τη μία κατέθεσε αίτηση για την έκδοση αυτού του εντάλματος και από την άλλη οι εκπρόσωποί του βγαίνουν δημόσια και λένε ότι συνεχίζει να προσφέρει εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης! Αυτά τα δυο προφανώς δεν μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα, και σε συνδυασμό με την έλλειψη τεκμηρίωσης, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εκδώσει τέτοιο ένταλμα και έτσι προς το παρόν δεν είμαστε αναγκασμένοι από το νόμο να γυρίσουμε στη δουλειά. Η ιστορία αυτή δεν έχει τελειώσει, γιατί υπάρχει δεύτερη ακρόαση επί του ίδιου θέματος ακριβώς σε μια βδομάδα. 

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το πανεπιστήμιο έχει αρχίσει να κινεί διαδικασίες αντιποίνων. Προσπαθεί να εμφυσήσει το φόβο σε πολλούς μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και δεν ξέρω καθόλου τι θα πρέπει να περιμένουμε από μεριάς πανεπιστημίου τις επόμενες εβδομάδες. Προς το παρόν κρατάμε τις γραμμές μας και ζητάμε από τους προπτυχιακούς φοιτητές να μας συμπαραστέκονται, το ίδιο και από μέλη ΔΕΠ, και να μην κάνουν αναφορά στους ανωτέρους τους σχετικά με το ποιοι και πόσοι απεργούν. Υπάρχουν πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που είναι αλληλέγγυα και εμείς συνεχίζουμε τις δράσεις μας. Την προηγούμενη εβδομάδα διαδηλώσαμε έξω από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπου ήταν προγραμματισμένο να παραβρεθεί σε εκδήλωση ο καινούργιος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου. Ο Πρόεδρος έκανε γύρους με το αυτοκίνητό του, αλλά προτίμησε να μας αποφύγει, να μην περάσει ανάμεσα στις γραμμές μας και να μην πάει στην εκδήλωση. Αν το πανεπιστήμιο αποφασίσει να κλιμακώσει τη δράση του, έχουμε τρόπο να ανταποκριθούμε. 

 Πόσο διαφορετική πιστεύεις ότι θα ήταν η κατάσταση εάν τα μέλη ΔΕΠ του πανεπιστημίου είχαν το δικό τους εργατικό σωματείο;

Αυτό θα είχε μεγάλη διαφορά! Θα δημιουργούσε πολύ διαφορετικές δυναμικές. Υπάρχουν πολλά μέλη ΔΕΠ που στέκονται αλληλέγγυα μαζί μας, αλλά όταν δεν υπάρχει από πίσω ένα σωματείο και οργανωμένη δράση, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εξάλλου, μεμονωμένοι άνθρωποι πάντα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με αντίποινα από τη διοίκηση ή με την πίεση που ασκείται από τον εργασιακό τους περίγυρο. Αυτό δεν θα έπρεπε φυσικά να επηρεάζει μέλη ΔΕΠ που έχουν ήδη κερδίσει τη μονιμοποίησή τους. Υπάρχει επίσης μεγάλη διαφοροποίηση από τμήμα σε τμήμα μέσα στο πανεπιστήμιο. Οι λέκτορες έχουν υπάρξει πάρα πολύ υποστηρικτικοί, και μεμονωμένα αλλά και μέσα από το δραστήριο σωματείο τους (σ.σ: οι λέκτορες στις ΗΠΑ έχουν μόνο διδακτικά καθήκοντα και όχι ερευνητικά, και δεν περιλαμβάνονται στο tenure track faculty, δηλαδή στο σώμα των καθηγητών–τα μέλη ΔΕΠ, δηλαδή το faculty, τους περιλαμβάνει όλους: λέκτορες, καθηγητές όλων των βαθμίδων, και πανεπιστημιακούς ερευνητές). Φυσικά οι λέκτορες βρίσκονται σε πολύ πιο επισφαλή θέση από ότι οι καθηγητές και ιδίως τα μονιμοποιημένα μέλη ΔΕΠ. Επομένως ίσως δεν είναι παράξενο που εκφράζουν αλληλεγγύη έτσι ανοιχτά (σ.σ.: το σωματείο των λεκτόρων έχει προβεί στο παρελθόν σε κινητοποιήσεις εναντίον του πανεπιστημίου, με μεγάλη επιτυχία). Θα πρέπει να παραδεχτώ ότι σε κάποια Τμήματα οι καθηγητές έχουν βγει ομαδικά και έχουν μιλήσει υπέρ των φοιτητών και κατά των αντιποίνων. Ωστόσο, μια τέτοια ανταπόκριση δεν είναι ο κανόνας. Λείπει μια συλλογικότητα. Αν η πίεση από πλευράς διοίκησης αυξηθεί, τότε δεν ξέρω τι θα γίνει. 

– Πόσο σημαντικό νομίζεις ότι είναι να έχουν τα μέλη και ηγετική ομάδα του σωματείου κάποιου είδους θεωρητικό υπόβαθρο ή να υπάρχει τελοσπάντων κάποια πολιτική παιδεία;

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Και για αυτό διευθύνω και μια μαρξιστική συλλογικότητα μέσα στο πανεπιστήμιο, η οποία βέβαια ασχολείται με πιο ακαδημαϊκά θέματα. Η ίδια η διαδικασία της απεργίας έχει έναν ισχυρά παιδαγωγικό χαρακτήρα, πολιτικά μιλώντας. Τα μέλη μας έχουν πολύ διαφορετικές εμπειρίες στο παρελθόν και πάρα πολλοί δεν είχαν κατέβει ποτέ σε διαδήλωση, και δεν ήξεραν καθόλου πώς να συμπεριφερθούν σε τέτοιες περιστάσεις. Έτσι, η απεργία και οι ζυμώσεις που προηγούνται αυτής είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Από την άλλη, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διαβάσει πάρα πολύ, αλλά που δεν έχουν κάποια πρακτική εμπειρία από κινηματικές διαδικασίες. Η ηγετική ομάδα του σωματείου μας είναι η πιο αριστερά προσανατολισμένη και η πιο κινηματική που έχω δει όσο είμαι στο Μίσιγκαν. Είναι πολύ ισχυρός ο νεοφιλελεύθερος ατομικισμός και ο πολιτικός υποκειμενισμός στην κοινωνία μας και όλα αυτά επηρεάζουν φυσικά και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Είναι μια διαρκής μάχη! 

– Alejo, σε ευχαριστώ πολύ, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτησή μας

Σε λίγο καιρό θα ταξιδέψω στην Αθήνα! Γίνεται ένα συνέδριο εκεί. Μήπως θα βρίσκεσαι και συ στην Αθήνα τότε; Έχεις να μου προτείνεις κάποιο μέρος να πάω, κάτι που πρέπει να κάνω οπωσδήποτε; Το σίγουρο είναι ότι θέλω να περπατήσω στα Εξάρχεια, έχω διαβάσει πολλά για αυτή την ξεχωριστή γειτονιά με την κινηματική ιστορία! 

– (γέλια) Βέβαια, δυστυχώς δεν θα είμαι εκεί, αλλά θα σου στείλω πληροφορίες!

Τέλεια, ανυπομονώ! Κι εγώ σε ευχαριστώ για τη συζήτηση.

Σημείωση: στις 20 Απριλίου, ο Alejo και μια κοπέλα από το σωματείο, κρατήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, όταν προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου. Την ίδια μέρα, η διοίκηση αποφάσισε να μην καταβάλλει μέρος των φοιτητικών μισθών. Ως την ημέρα που ολοκληρώθηκε αυτό το άρθρο, στις 26 Απριλίου, η απεργία συνεχιζόταν.

 

Πηγή: thepressproject.gr