Σήμερα: 08/05/2024
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 08:06

«Ανεπιθύμητος» ο Μπλίνκεν - Μαζική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Γράφτηκε από τον

antipolemiki_antipolemiko_foititikoi_syllogoi_nato_imperiasmos.jpg

Αντιιμπεριλιστικά συνθήματα ήχησαν στους δρόμους της Αθήνας ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, στον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και τις πολεμικές επιχειρήσεις της Συμμαχίας, τις στρατιωτικές βάσεις και τους εξοπλισμούς στη χώρα μας.

Δύο μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη χθεσινή άφιξη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και τα κόμματα, οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες της εντός και εκτός «των τειχών» Αριστεράς, καθώς και του αναρχικού χώρου κινήθηκαν προς την αμερικανική Πρεσβεία για να ξεκαθαρίσουν ότι είναι «ανεπιθύμητος».

Η μία συγκέντρωση έγινε στο Πάρκο Ελευθερίας από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ορισμένους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, καθώς και με τη συμμετοχή των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

«Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», φώναξαν οι διαδηλωτές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία ήταν περικυκλωμένη από κλούβες της αστυνομίας και πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ. Ακόμη, επισημαίνουν ότι είναι ανεπιθύμητη συνολικά η πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Παράλληλα, η ΚΝΕ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς της Τουρκίας και Συρίας, απαιτώντας να αρθεί το «δολοφονικό» εμπάργκο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «ενάντια στον συριακό λαό».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Γιώργος Μαρίνος και Θοδωρής Χιώνης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Επίσης, οι βουλευτές του Κόμματος, Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και Γιώργος Λαμπρούλης, καθώς και ο Λουκάς Αναστασοπουλος, μέλος της ΚΕ. 

 

 

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια

Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια εκατοντάδες μέλη φοιτητικών συλλόγων (ΣΕΜΦΕ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Μεταλλειολόγοι Μηχανικοί, Βιολογικό, ΑΣΟΕΕ, Πολιτικό Νομικής), οργανώσεων και συλλογικοτήτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αναρχικού χώρου, απ' όπου ξεκίνησαν με κατεύθυνση την πρεσβεία των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της πορείας σημειώθηκε ιδιαίτερη μαζικοποίηση με την εισροή κόσμου, με το σώμα να φτάνει περίπου τα  3.000 άτομα.

 

 

Στη διαδήλωση συμμετείχαν το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), ο Αντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός καθώς και το ΜέΡΑ25.

Η πορεία ήταν ασφυκτικά περικυκλωμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ καθ' όλη τη διάρκεια, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε πρόθεση πρόκλησης έντασης από τους διαδηλωτές.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν: «Η πιο μεγάλη γιάφκα των τρομοκρατών είναι η πρεσβεία των Αμερικανών», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες ΕΕ και ΝΑΤΟ οι μόνοι τρομοκράτες», «Στο φράχτη του Έβρου στον πάτο του Αιγαίου κρύβεται η ασφάλεια του κάθε Ευρωπαίου», «Ακρίβεια, ανεργία, πολεμοκαπηλεία, κάτω η Νέα Δημοκρατία», «Έξω οι βάσεις του θανάτου».

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

πηγη: efsyn.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή