Σήμερα: 28/01/2022
Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 08:05

Κυβερνητικός μύθος η μείωση της ανεργίας

Γράφτηκε από τον

oaed-min-750x563.jpg

Μπορεί ο Μητσοτάκης να διαλαλεί ότι στην Ελλάδα η ανεργία μειώθηκε εν μέσω πανδημίας και να υπόσχεται επενδύσεις από τη Microsoft ή την Tesla και ο Χατζηδάκης να εκθειάζει τα «πιλοτικά προγράμματα» του ΟΑΕΔ με κράχτες την Amazon, τη Google ή τη Cisco, αλλά τα στοιχεία για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι τραγικά αδιάσειστα. Ο αριθμός των ανέργων όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά τον Νοέμβριο αυξήθηκε κατά 103.000 άτομα, με το σύνολο των επίσημα εγγεγραμμένων να ανέρχεται σε 1.091.618 άνδρες και γυναίκες. Μάλιστα, το μερίδιο των μακροχρόνια ανέργων ολοένα αυξάνεται, καθώς 584.634 άτομα (54%) είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή παραμένουν χωρίς δουλειά για πάνω από ένα χρόνο. Από το σύνολο των ανέργων, το πενιχρό επίδομα των 400 ευρώ, το λαμβάνει μόλις ένας στους δέκα.
Μπορεί ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να παπαγαλίζουν τα περί… brain gain, θέλοντας να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι οι νέοι επιστρέφουν για δουλειά στην Ελλάδα, αλλά αυτό μόνο ως κρύο ανέκδοτο ακούγεται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η χώρα μας καταγράφει ποσοστό-ρεκόρ στην ανεργία των νέων, καθώς είναι υπερδιπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο!

Όσον αφορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για την κατάρτιση και τις δεξιότητες, ζητούμενο είναι ένας ΟΑΕΔ… ντίλερ των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προς το κεφάλαιο. Μέσω των διαφόρων προγραμμάτων, επιχειρήσεις και ΚΕΚ θα «ξεκοκαλίσουν» 1 εκατ. ευρώ, ενώ μεγάλοι χαμένοι θα είναι και πάλι οι άνεργοι.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή