Σήμερα: 19/04/2024
Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 13:16

Εμβόλιο: Η εισήγηση της Επιτροπής Εμβολιασμών για την τρίτη δόση

Γράφτηκε από τον

embolio-triti-dosi.jpg

Τα νέα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου συζητήθηκαν σήμερα στη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Επιτροπή εισηγείται να ανοίγει πλατφόρμα για την τρίτη δόση 15 ημέρες  πριν από τη συμπλήρωση του εξαμήνου,  προκειμένου να προγραμματίζεται εγκαίρως ο εμβολιασμός.

Ωστόσο, η Επιτροπή δεν εισηγείται να ανοίξει νωρίτερα. Σημειώνεται ότι πολλοί επιστήμονες ήδη έχουν υπέρ της επιτάχυνσης της αναμνηστικής δόσης, ακόμη και πριν συμπληρωθεί το εξάμηνο για τους εμβολιασμένους.

Τσακρής: Τρίτη δόση εμβολίου και πριν από τους 6 μήνες

Στην τρίτη δόση του εμβολίου και τη σημασία της αναφέρθηκε ο Αθανάσιος Τσακρής. Όπως είπε μιλώντας την Δευτέρα στον ΑΝΤ1, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας, «καλό είναι να γίνεται και πριν από τους 6 μήνες».

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι «έχουμε τονίσει την ανάγκη και τη σημασία να επιταχυνθεί η τρίτη δόση, έχει να κάνει με τη φύση του ίδιου του ιού. Το εμβόλιο έναντι των κορονοϊών δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς» και συνέχισε λέγοντας:

«Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και έχουν 20 με 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους»

«Πολύ σημαντική» η αναμνηστική δόση

«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση. Έχουμε δύο μέτωπα. Εκείνο των ανεμβολίαστων και εκείνο των εμβολιασμένων, επομένως πρέπει να γίνει η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση», επεσήμανε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας πως «χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Βασιλακόπουλος: Τρίτη δόση εμβολίου στο 4μηνο για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης

Υπέρ της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «προφανώς τα χειρότερα είναι μπροστά μας» και υποστήριξε ότι πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εστίαση όπως ζητούν και επιχειρηματίες του χώρου.

Όπως πρότεινε, στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες από τη δεύτερη.

«Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούρια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.

 Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό.

«Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους τέσσερις μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δεν σε οδηγούν στον θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος και πρόσθεσε:

«Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης». Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους τέσσερις μήνες.

πηγη: enikos.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή