Σήμερα: 25/09/2021
Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 08:50

Συντάξεις στον τζόγο και με τον… νόμο, ενώ δημιουργείται «τρύπα» 75 δισ. ευρώ!

Γράφτηκε από τον

popokp-min.jpg

Δημήτρης Σταμούλης

▸Επικουρική Ασφάλιση

Ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή την περασμένη Πέμπτη το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που παραδίδει τις επικουρικές συντάξεις στα αρπαχτικά των funds και των «επενδυτών». Παρά την πρωτοφανή κυβερνητική σπέκουλα στο όνομα της νέα γενιάς, που δήθεν θα πάρει… «συντάξεις αυξημένες», η αλήθεια είναι ότι οι υποσχέσεις των εγχώριων θιασωτών του ασφαλιστικού αλά Πινοτσέτ λίγους έπεισαν, γι αυτό και έσπευσαν να το ψηφίσουν άρον-άρον, αμέσως μετά «τα μπάνια του λαού». Αγνοώντας για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους από πολλά πρωτοβάθμια σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, του ΠΑΜΕ κ.α. που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη στη βουλή, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο νέο νομοθετικό έκτρωμα.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη νέα γενιά φαίνεται όχι μόνο από το πώς την αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και από το ότι την έχει καταδικάσει στην ανεργία, την υποαπασχόληση, τα πενιχρά μεροκάματα. Η νεολαία θα πρέπει να ξεχάσει τι σημαίνει «αλληλεγγύη γενεών», δημόσια ασφάλιση, αξιοπρεπής σύνταξη και να εθιστεί στο κυρίαρχο αφήγημα του «ατομικού κουμπαρά» και της «ατομικής ευθύνης».

Η κυβέρνηση παπαγαλίζει διάφορα απίθανα ποσοστά «αυξημένων συντάξεων» από «43% έως 68%»! Όμως ο τζόγος με τις εισφορές πιο πιθανό είναι να φέρει χασούρα παρά κέρδος. Αλλά κι το τελευταίο αυτό να συμβεί, το πολύ θα είναι 20-30 ευρώ. Αν, δε, το προσδόκιμο ζωής αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 8 έτη για τους σημερινούς νέους, οι επόμενοι συνταξιούχοι μπορεί να πάρουν τα 2/3 των σημερινών συντάξεων!
Άμεσα κινδυνεύουν και οι επικουρικές συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος, αφού ανεξάρτητοι υπολογισμοί μιλούν για κόστος μετάβασης τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σαφές ποιος και αν θα τα πληρώσει.

πηγη:  prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή