Σήμερα: 14/05/2021
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 07:18

Τι συνέβη πέρσι το καλοκαίρι με τους τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα;

Γράφτηκε από τον

tourismos-kolimpi-diakopes-koronoios-maska-thalassa1.jpg

O Δημήτρης Αναστασίου, Associate Professor στο πανεπιστήμιο Southern Illinois University Carbondale σε μια τολμηρή αποτίμηση του περσινού καλοκαιριού.

Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Τένεσι Γουίλιαμς. Επίσης θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το δράμα της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στα ελληνικά νησιά και τις πραγματικές διαστάσεις των συνεπειών από το περσινό ανεξέλεγκτο άνοιγμα του τουρισμού με τον περίφημο αλγόριθμο EVA (αυτόν που θέλαμε να εξάγουμε και αλλού).

Πρόσφατη βρετανική μελέτη με πρώτο συγγραφέα τον Aggarwal από το πανεπιστήμιο του Cambridge, που είναι preprint εξετάζει 4.207 ταξιδιωτικές περιπτώσεις που επέστρεψαν στην Αγγλία μεταξύ 27/05/2020 and 13/09/2020 και βρέθηκαν να είναι θετικά κρούσματα στον κορωνοϊό.

Όπως φαίνεται στον Πίνακα, το μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αυτών 21,0% (882 κρούσματα) ήρθαν από την Ελλάδα. Ακολούθησε με 16,3% (685 κρούσματα) η Κροατία και με 14,0% (589 κρούσματα) η Ισπανία. Η Τουρκία ήταν στην 6η θέση με 4.4% και 187 κρούσματα.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι το διάστημα 2/6/20 με 11/10/20 η Ελλάδα είχε πιο χαλαρά μέτρα στον έλεγχο των τουριστών από ό,τι είχε η Ισπανία και η Τουρκία. Αυτό δείχνει ο Δείκτης Αυστηρότητας του Πανεπιστημίου του Oxford. Πρώτη στη χαλαρότητα η Κροατία, δεύτερη η Ελλάδα. Η δε Τουρκία να ανεβάζει έξυπνα την αυστηρότητα όταν βλέπει ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει (βλ. γράφημα στο πρώτο σχόλιο).

Παρόλα αυτά μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων έχουν βγάλει ένα priprint στο οποίο προσπαθούν να αποδείξουν “επιστημονικά” τη μη συσχέτιση του τουρισμού με την αύξηση των κρουσμάτων με δείγμα … από Αθήνα, Λάρισα και Θράκη. Ως γνωστό, πήζει η Λάρισα και η Θράκη από τουρίστες το καλοκαίρι.

Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις επιστήμονες να εναγκαλιάζονται τόσο στενά με την εξουσία που όχι μόνο τους χρησιμοποιεί αλλά και οι ίδιοι να δίνουν την ενεργητική τους συναίνεση σε αυτή την χρήση με γραπτό τρόπο.

Δείκτης αυστηρότητας για Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία και Κροατία πέρυσι την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.

ΠΗΓΗ: parallaximag.gr -  ergasianet.gr
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή