Σήμερα: 07/03/2021
Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021 13:23

Μεγάλο πανεκπαιδευτικό ΟΧΙ στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Γράφτηκε από τον

diadil-min-750x536.jpg

ΜΑΤ, χημικά και βία στη Θεσσαλονίκη, καταστολή σε Πάτρα, Αθήνα

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 2 το μεσημέρι το που πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί, αντιδρώντας στο απαράδεκτο κυβερνητικό νομοσχέδιο  

Με εντυπωσιακή συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών και εκπαιδευτικών, ειδικά για την περίοδο, σφραγίστηκε το σημερινό μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στην πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά από μήνες και έπειτα από αλλεπάλληλες αναμετρήσεις με τους ασφυκτικούς περιορισμούς και τις απαγορεύσεις στο όνομα της πανδημίας. Περίπου 3.000 διαδηλωτές/τριες, κυρίως φοιτητές αλλά και εκπαιδευτικοί, πορεύτηκαν από τα Προπύλαια προς τη βουλή μέσω Σταδίου, ενώ μερικές εκατοντάδες ακόμα (επιρροής ΚΝΕ και ΠΑΜΕ) κινήθηκαν μέσω Πανεπιστημίου προς το κοινοβούλιο, επίσης από το χώρο των Προπυλαίων.

Με συνθήματα ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και τις προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι φοιτητές διαδήλωσαν από τα Προπύλαια μέχρι το Σύνταγμα και πίσω στην Ομόνοια.

Της διαδήλωσης προπορευόταν διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ στο Σύνταγμα βρίσκονταν δυνάμεις της ομάδας ΔΙΑΣ καθώς και η αύρα της αστυνομίας, που πλέον είναι πανταχού παρούσα. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής βρίσκονταν παντού, πίσω από την πολυδιαφημισμένη εμφάνιση της νέας αστυνομικής δύναμης ΟΔΟΣ για την «ήπια διαχείριση» των συγκεντρώσεων.

Το μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο έσπασε το «λοκντάουν» της αστυνομίας, που προωθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προχώρησε σήμερα σε εξειδίκευση των ασφυκτικών για τις λαϊκές ελευθερίες διατάξεων του νομοσχεδίου που επί της ουσίας απαγορεύει τις συγκεντρώσεις.

Άγρια επίθεση των ΜΑΤ με χημικά και ξύλο στη Θεσσαλονίκη

Εξάλλου επίδειξη των πραγματικών προθέσεων κυβέρνησης και αστυνομίας έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου βίαιη επίθεση από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ δέχτηκαν φοιτητές και φοιτήτριες. Στο άγαλμα του Βενιζέλου οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής που περικύκλωσαν και εγκλώβισαν τους φοιτητές. Το φοιτητικό κίνημα έδωσε δυναμική απάντηση στον επικίνδυνο αστυνομικό αποκλεισμό και οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Οι αστυνομικοί παρά το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν ρόπαλα και ασπίδες εναντίον των άοπλων φοιτητών βρέθηκαν σε υποχώρηση, μέχρι που δόθηκε εντολή για χρήση χημικών αερίων κατά των διαδηλωτών. Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον τρεις προσαγωγές.

φωτο-βίντεο:

https://prin.gr/2021/01/%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%BF/

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή