Σήμερα: 16/05/2021
Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021 09:20

Ψίχουλα σε μισθωτούς, «μποναμάς» σε εργοδότες, στελέχη και ιδιοκτήτες από 1/1/2021 - Ταξικό πρόσημο στις αλλαγές σε ασφαλιστικές εισφορές και εισφορά «αλληλεγγύης»

Γράφτηκε από τον

euros1-750x500.jpg

Δημήτρης Σταμούλης

▸Με πηχυαίους τίτλους πολλά καθεστωτικά ΜΜΕ προαναγγέλλουν αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ως απόρροια εφαρμογής από 1/1/2021 των μέτρων που είχε εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Κ.Μητσοτάκης και πιο συγκεκριμένα την κατάργηση μέρους ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΑΕΔ, και την προσωρινή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων.

Ωστόσο μια πιο προσεκτική ανάγνωση των μέτρων αυτών αποδεικνύει ότι αποφέρουν πενιχρές αυξήσεις στο εργατικό εισόδημα, ενώ κυρίως ωφελημένοι είναι εργοδότες, επιχειρηματίες, μέτοχοι, μέλη ΔΣ εταιρειών, μισθωτά διευθυντικά στρώματα, και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όσον αφορά στις αυξήσεις μισθών, ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση αύξηση, οριακή, και πολύ κατώτερη, βέβαια, των συνολικών περικοπών στο εισόδημα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, τα τελευταία χρόνια. Οι καθαροί μισθοί θα αυξηθούν κατά 1,4% καθώς θα ισχύσει η μείωση των εισφορών από 1/1/2021. Η κυβέρνηση επιφέρει έτσι άλλο ένα αποφασιστικό πλήγμα στο λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» που θέλει να το… ξεπαστρέψει, μειώνοντάς το κατά 3 μονάδες (από 39,6% σε 36,6%). Ακόμα και σε αυτό όμως το μέτρο υπάρχει ταξικό πρόσημα αφού κυρίως ωφελημένοι είναι οι εργοδότες που θα δουν μειωμένες τις δικές τους εισφορές κατά 1,8 μονάδες, ενώ οι εργαζόμενοι θα έχουν μείωση κατά 1,2 μονάδες. Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Για εργαζόμενο με μεικτές αποδοχές 650 ευρώ, η αύξηση είναι μόλις 7,8 ευρώ το μήνα (109 € ετησίως), για έναν μισθωτό με 800 μεικτά είναι 9,6 ευρώ (134,4 € ετησίως) ενώ για στέλεχος επιχείρησης που αμείβεται με 6.000 ευρώ το όφελος είναι 72 ευρώ (1.000 € ετησίως).  Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μεικτός μισθός ανέρχεται στα 977 ευρώ, και επομένως η αύξηση που θα λάβει ο μέσος μισθωτός, θα ανέλθει μόλις στα 12 € μηνιαίως και 168 € ετησίως.

Αυτό το μικρό όφελος για τους μισθωτούς θα έχει ωστόσο αρνητικό αντίχτυπο στον ΟΑΕΔ, διότι από κει ουσιαστικά κόβονται οι εισφορές, οδηγώντας σε μείωση των εσόδων του κατά 1,2 δισ ευρώ, όταν ο Οργανισμός χρειάζεται 1,5 δισ. για επιδόματα ανεργίας και λοιπά πάγια έξοδα και όταν ήδη έχει έλλειμμα 180 εκατ ευρώ!

Ο δεύτερος δήθεν μποναμάς της κυβέρνησης είναι η προσωρινή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που αφορά 1,2 εκατ. φορολογουμένους. Από το μέτρο αξίζει να τονιστεί ότι αποκλείονται μισθωτοί του Δημοσίου και συνταξιούχοι, ενώ στους ωφελούμενους συμπεριλαμβάνονται εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, και κάτοχοι εισοδημάτων από ενοίκια, μερίσματα, επιχειρηματική δραστηριότητα, τόκους δικαιώματα και υπεραξία από μεταβίβαση κεφαλαίου που αποκτήθηκαν μέσα στο 2020! Μάλιστα το κέρδος για επιχειρηματίες και ταυτόχρονα ιδιοκτήτες ακινήτων μπορεί να είναι  πολλαπλό.

Όσον αφορά στους χαμηλόμισθους, κι εδώ το όφελος είναι πενιχρό έως ανύπαρκτο από τη μη παρακράτηση για εισφορά “αλληλεγγύης” για χιλιάδες μισθωτούς με κάτω από 800 ευρώ μισθό ή τους μερικώς απασχολούμενους. Αντίθετα για όσους έχουν μισθό 3.000 ευρώ το όφελος είναι πάνω από 1.000 ευρώ. Τα πράγματα γίνονται πιο ευνοϊκά για τους έχοντες εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια κλπ, που θα πληρώσουν λιγότερα στο εκκαθαριστικό του 2021 καθώς τα εισοδήματα από τις αυτές τις πηγές δεν θα υπαχθούν σε εισφορά αλληλεγγύης. Ειδικά όσοι έχουν εισοδήματα από δύο πηγές θα έχουν και τρίτο όφελος καθώς θα υπάρξει λιγότερη επιβάρυνση και στο εκκαθαριστικό του 2022.

πηγη: prin.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή