Σήμερα: 28/02/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_ΥΕΝ-Αντιπροσωπείας_Σωματείων.jpg

Με πρωτοβουλία και σχετική πρόσκληση του Υπουργού Ε.Ν Γ. Πλακιωτάκη πραγματοποιείται αύριο συνάντηση με αντιπροσωπεία των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων.

 Θέμα της συζήτησης τα προβλήματα των καθυστερήσεων που αφορούν την απονομή των συντάξεων (προσωρινών – κύριων - επικουρικής ασφάλισης - εφάπαξ και αναβαθμίσεων).

Όπως έχουμε αναδείξει τα τελευταία χρόνια αλλά και με την πρόσφατη 3μερη απεργία το θέμα  αυτό συνιστά  πλέον ένα τεράστιο ακανθώδες πρόβλημα για τους Ναυτεργάτες που βγαίνουν στην απομαχία.

Προσερχόμαστε ως ΠΕΝΕΝ σ’ αυτή τη συνάντηση έχοντας σοβαρότατες επιφυλάξεις.

Πρόκειται για συνάντηση που θα λάβουν μέρος ο ΥΕΝ και ο πρόεδρος του ΝΑΤ.

Στη πραγματικότητα το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία μας εδώ και χρόνια έχουν περάσει στη πολιτική εποπτεία και αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και από εκεί καθορίζονται και αποφασίζονται όλα τα ζητήματα μαζί με τον ΕΦΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη είναι αναρμόδιοι να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση..

Εντύπωση προκαλεί ότι στη συνάντηση δεν κλήθηκε να παραστεί ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης!

Ξεκαθαρίζουμε ευθύς εξ αρχής ότι η παρουσία μας στην αυριανή συνάντηση έχει στόχο να θέσουμε με το πιο σαφή τρόπο την θέση που επανειλημμένα έχουμε δημοσιοποιήσει:

Το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία να επανακτήσουν την αυτοτέλειά τους και εναλλακτικά ως προσωρινή και άμεση λύση ο φάκελος του κάθε συνταξιούχου να διεκπεραιώνεται από την αρχή έως το τέλος από τις υπηρεσίες του ΝΑΤ που διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία.

Επειδή λέγονται και ακούγονται διάφορες προτάσεις σχετικές με το πρόβλημα οι οποίες στη ουσία είναι φτιασιδώματα και όχι λύσεις και επειδή επιδιώκεται σ’ αυτές η ναυτεργατική αποδοχή και συναίνεση η ΠΕΝΕΝ δεν πρόκειται να δώσει καμία συγκατάθεση και με τον τρόπο αυτό να νομιμοποιήσει τη κυβερνητική πολιτική που θα διαιωνίζει τις καθυστερήσεις και ακόμη περισσότερο το απαράδεκτο καθεστώς διάλυσης των Ταμείων μας!

Ταυτόχρονα δηλώνουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι δεν θα εμπλακούμε με το ΥΕΝ σε ένα ατέρμονο διάλογο που όπως δείχνουν τα γεγονότα έχει ως στόχευση τον εγκλωβισμό σε ένα πλαίσιο που καταλήγει στη στήριξη και υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής!!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

koufontinas-poreia-2-750x536.jpg

Πολύ μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο Σύνταγμα, ενώ ακολούθησε και διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, μετά από κάλεσμα οργανώσεων της μαχόμενης και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της Πρωτοβουλίας Δικηγόρων-Νομικών και άλλων συλλογικοτήτων, καθώς και φοιτητικών συλλόγων για το δίκαιο αίτημα του φυλακισμένου απεργού πείνας, Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η μεγάλη συμμετοχή και ο μαχητικός παλμός αιφνιδίασε τις αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως όταν χιλιάδες διαδηλωτές με μια γρήγορη και αποφασιστική κίνηση προχώρησαν σε κατάληψη του οδοστρώματος παρά τις απειλές των δυνάμεων καταστολής. Στη συνέχεια ο αστυνομικός διευθυντής απείλησε δύο φορές ότι έχει εντολή να διαλύσει τη συγκέντρωση αν δεν αποχωρήσουν εντός λίγων λεπτών οι διαδηλωτές. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν φωνάζοντας μαχητικά συνθήματα και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέσω της Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια, το σταθμό της οποίας είχε κλείσει η αστυνομία (όπως και τους σταθμούς Πανεπιστήμιο και Σύνταγμα).

kouf1-min-750x536.jpg

2021-02-27.jpg

https://www.facebook.com/pringr1/videos/1349792252050502/

πηγη: prin.gr

Ετικέτες

koufontinas_0.jpg

Σε συνέχεια της ανακοίνωσής μας από τις  20/1/2021  (αλλά και της συμμετοχής μας σε κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα)  με σκοπό να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του φυλακισμένου Δ. Κουφοντίνα, όπως αυτά καθορίζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία που θέσπισε πρόσφατα η ίδια η Ν.Δ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πλέον η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί δραματικά και από στιγμή σε στιγμή (σύμφωνα με τους γιατρούς που τον παρακολουθούν) μπορεί να επέλθει ο θάνατός του.

Στο διάστημα αυτό έχουν εκφράσει την απαίτησή τους να γίνει σεβαστό και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά του να μεταφερθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού πολιτικά κόμματα, δεκάδες συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις, εργατικά σωματείακαι χιλιάδες πολίτες ακόμη και παράγοντες που ανήκουν στον χώρο της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση επιδεικνύει μία άκαμπτη – αδιάλλακτη-απάνθρωπη στάση που δείχνει ότι θέλει και επιδιώκει τον θάνατο του Δ. Κουφοντίνα.

Η στάση αυτή είναι ξένη και εχθρική προς τα ανθρώπινα δικαιώματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται άμεσα ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου του απεργού πείνας πού θα είναι η πρώτη φορά για την χώρα μας και σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 40 χρόνια.

Η κυβέρνηση στις συγκλονιστικές - δημοκρατικές διαμαρτυρίες με άθλιο τρόπο επιχειρεί να ταυτίσει την θέση όλων αυτών των φορέων με το επιχείρημα ότι αυτό συνιστά στήριξη και συμπόρευση με την τρομοκρατία!!!

Καλούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εγκαταλείψει την ανεπίτρεπτη σιωπή της και να παρέμβει ώστε να αποσοβηθεί έστω και την τελευταία στιγμή ο θάνατος του απεργού πείνας.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει τεράστιες και βαρύτατες ευθύνες. Απαιτούμε έστω και στο παρά 1 να κάνει πίσω από την εκδικητική - τιμωριτική στάση της και να πράξει το αυτονόητο δηλαδή να κάνει σεβαστό το δίκαιο αίτημά του Δ. Κουφοντίνα.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

south-korea-south-china-sea-watch.jpg

Οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ, παρά την πανδημία της Covid-19 και τη σοβαρή οικονομική κρίση που προκάλεσε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του βρετανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και η οποία αποτυπώνει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μέσα από την κούρσα των εξοπλισμών.

Οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν τα 1,830 τρισ. δολάρια πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση σε πραγματικούς όρους της τάξης του 3,9%, σε σχέση με το 2019, «παρά την πανδημία που οφείλεται στον κορονοϊό και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας», εξήγησε το IISS.

Σχεδόν τα δύο τρίτα της αύξησης αυτής αποδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεχίζουν να καταβάλλουν τη μερίδα του λέοντος με 40,3% (ή 738 δισ. δολάρια) των συνολικών δαπανών, καθώς και στην Κίνα (10,6% ή 193,3 δισ.).

Η τελευταία είναι ο κινητήρας της αύξησης των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία (25% του συνόλου), όπου η παγκόσμια τάση παρέμεινε αυξητική αν και με λίγο μειωμένο ρυθμό (+4,3% έναντι +4,6% το 2019).

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση των κινεζικών στρατιωτικών ικανοτήτων, κυρίως του Πολεμικού Ναυτικού που αυξάνει σημαντικά τον στόλο του, σημειώνοντας τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Και στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες αυξάνονται (+2%), καθώς οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν θέσει στόχο να αφιερώσουν στην άμυνα ποσοστό 2% του ΑΕΠ τους το 2024, σύμφωνα με το IISS.

Το 2019, οι στρατιωτικές δαπάνες είχαν καταγράψει τη πιο ισχυρή αύξηση μέσα σε μια δεκαετία, με μια αύξηση 4%.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

πηγη: 902.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή