Σήμερα: 21/01/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

employment.jpg

Ζοφερή είναι η κατάσταση για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας της πανδημίας. Οι αρνητικές οικονομικές και εργασιακές επιπτώσεις καταγράφονται σε έρευνα κοινής γνώμης που διενήργησε η ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ.

Αντιμέτωποι με νέα μείωση του εισοδήματός τους κυρίως λόγω των αναστολών συμβάσεων βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα ασταθές περιβάλλον που γέννησε η υγειονομική κρίση. Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι αποδεικτικά της επίδρασης που έχει η πανδημία στην οικονομική κατάσταση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα:

 • Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
 • Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
 • Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

«Όσο η εργασία και οι εργαζόμενοι δε λαμβάνουν την υποστήριξη και την ενδυνάμωση που τους αναλογεί, οι σοβαρές στρεβλώσεις, ο κατακερματισμός και οι ανισότητες στην αγορά εργασίας θα εντείνονται» αναφέρει η ΓΣΕΕ έχοντας μελετήσει τα στοιχεία της έρευνας.

Τηλεργασία για 4 στους 10 εργαζομένους

Η έρευνα προσφέρει και μια πρώτη αποτύπωση της τηλεργασίας. Σύμφωνα με αυτή το 40% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν εργαστεί από το σπίτι τους στην διάρκεια της πανδημίας.

Παράλληλα, εμφανίζονται να αξιολογούν αρνητικά την ταχεία ανάπτυξη της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους, την εξέλιξη της αμοιβής τους, τις ώρες εργασίας τους, τα εργασιακά δικαιώματά τους, την προσωπική ζωή τους και την ψυχική ισορροπία τους.

Συγκεκριμένα:

 • Το 65% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τις ώρες εργασίας τους
 • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά τους
 • Το 54% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την ψυχική ισορροπία τους
 • Το 52% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την προσωπική ζωή τους
 • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την εξέλιξη της αμοιβής τους
 • Το 40% αξιολογεί ως αρνητικές τις επιπτώσεις της τηλεργασίας σε σχέση με την επαγγελματική εξέλιξή τους

Απαισιοδοξία

Τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν ανάλογες απόψεις με αυτή του Οκτωβρίου του 2020. Συγκεκριμένα:

 1. Το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας στους μήνες που έρχονται (+4% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

 2. Το 58% δηλώνουν απαισιόδοξοι σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους για το επόμενο 6μηνο (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

 3. Το 39% των εργαζομένων δηλώνουν απαισιόδοξοι για τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους (+1% σε σχέση με τον Οκτώβριο) και το 53% δηλώνουν αντίστοιχα αισιόδοξοι (-1% σε σχέση με τον Οκτώβριο).

► Στο μεταξύ, δημοσιονομικό τρόμο προκαλούν στην κυβέρνηση το έλλειμμα 18,5 δισ. του 2020 και η πρόβλεψη για ύφεση 10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, όπως καταγράφει στο ρεπορτάζ της η «Εφημερίδα των Συντακτών». Υπό το βάρος της νέας μαύρης τρύπας στα κρατικά ταμεία και των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται από τις δαπάνες στο Γενικό Λογιστήριο κάνουν δεύτερες σκέψεις για ταχύτερη απόσυρση των μέτρων στήριξης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα στον προϋπολογισμό.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

state-department.jpg

Μία ημέρα πριν την αποχώρησή της και εν μέσω των έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού «Nord Stream 2» και καταδικάζει την Κίνα για «γενοκτονία» της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων, δίνοντας την σκυτάλη στην κυβέρνηση του Τζο Μπαίντεν.

Η κυβέρνηση Τραμπ, ώρες πριν από τη λήξη της θητείας της, έκρινε πως η Κίνα έχει διαπράξει «γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην περιοχή Σιντζιάνγκ που ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που ενημέρωσαν δημοσιογράφους για την απόφαση αυτή της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφεραν σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι «μια διεξοδική τεκμηρίωση των πολιτικών, των πρακτικών και των μεθόδων κακομεταχείρισης (από την Κίνα) στην Σιντζιάνγκ», οδήγησε τον Πομπέο να κρίνει ότι τέτοιες ενέργειες διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τον Μάρτη του 2017.

Ο σπάνιος αυτός χαρακτηρισμός από την Ουάσινγκτον έρχεται σε συνέχεια μιας εντατικής εσωτερικής συζήτησης μετά το ψήφισμα του Κογκρέσου στις 27 Δεκέμβρη που ζητούσε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να καθορίσει εντός 90 ημερών εάν η καταναγκαστική εργασία ή άλλα φερόμενα εγκλήματα εναντίον των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ή μια γενοκτονία.

Να σημειωθεί πάντως ότι και το προεκλογικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ότι συμβαίνει μια γενοκτονία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας.

Η αμερικανική απόφαση δεν επιφέρει αυτόματα κυρώσεις, αλλά μπορεί να επηρεάσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Σιντζιάνγκ, έναν κορυφαίο παγκόσμιο προμηθευτή βαμβακιού. Την περασμένη εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε απαγόρευση σε όλα τα προϊόντα βαμβακιού και ντομάτας από την Σιντζιάνγκ.

Παράλληλα, Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλλε νέες κυρώσεις στην Ρωσία, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα το πλοίο «Fortuna» το οποίο συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream - 2» και στην ιδιοκτήτρια εταιρεία «KBT-Rus», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Εκτός των άλλων στον κατάλογο των κυρώσεων έχει συμπεριληφθεί η εταιρεία «Rustanker» που έχει την έδρα της στην Ρωσία, καθώς και δεξαμενόπλοια «Maxim Gorki» και «Sierra» τα οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον είναι υπό ρωσική σημαία, επειδή παραβίασαν τις κυρώσεις που αφορούν τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ, «Reuters», «Tass»)

πηγη; 902.gr

Ετικέτες

202004211416460803-640x427.jpg

Για δύο ακόμα εβδομάδες, και συγκεκριμένα έως την 31η Ιανουαρίου, επεκτείνει την απαγόρευση για τις αλλαγές πληρωμάτων πλοίων από συγκεκριμένες χώρες η Λιμενική Αρχή των Φιλιππίνων.

Υπενθυμίζεται ότι, υπό τον φόβο εξάπλωσης του νέου στελέχους του κορονοϊού, η Λιμενική Αρχή των Φιλιππίνων είχε προχωρήσει στην εν λόγω απαγόρευση αλλαγών πληρωμάτων πλοίων που προέρχονται από μια λίστα χωρών έως τις 15 Ιανουαρίου.

Πλέον, απαγορεύονται οι αντικαταστάσεις ναυτικών σε λιμάνια των Φιλιππίνων για ναυτικούς οι οποίοι έως και 14 ημέρες πριν μεταβούν στη χώρα είχαν επισκεφθεί μια λίστα 35 χωρών, μετά την προσθήκη σε αυτήν της Ουγγαρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω απαγόρευση ευθυγραμμίζεται με τους περιορισμούς που ισχύουν στα αεροπορικά ταξίδια από και προς τις 35 αυτές χώρες.

Για Φιλιππινέζους ναυτικούς που καταφθάνουν στην ασιατική χώρα έχοντας βρεθεί έως και 14 ημέρες πριν στις εν λόγω 35 χώρες, η αποβίβαση δεν απαγορεύεται αλλά επιτρέπεται μόνο στο λιμάνι της Μανίλα. Εν συνεχεία θα μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις για καραντίνα 14 ημερών.

πηγη: naftikachronika.gr

Ετικέτες

diet.jpg

Η διατήρηση του βάρους μετά τα 40 δυσκολεύει, ενώ η απώλεια βάρους απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια.

Εκτός από τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα, όπως η μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και η εμφάνιση των πρώτων ρυτίδων, μετά τα 40 επιβραδύνεται και ο μεταβολισμός.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε αυτή ηλικία, σας αναγκάζουν να καταβάλετε μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου ν' αδυνατίσετε ειδικά αν τα προηγούμενα χρόνια είχατε ταλαιπωρηθεί με στερητικές δίαιατες.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τι πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας ώστε να μην πάρετε βάρος αν είστε πάνω από 40:

×

Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Σημαντική είναι και η βιταμίνη Ε που προλαμβάνει το οίδημα στο στήθος που προκαλεί το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Καλές πηγές είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο, τα φυτικά έλαια, η μαλακή μαργαρίνη και ο λιναρόσπορος. Το ασβέστιο μειώνει τις εξάψεις και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στους ξηρούς καρπούς, στα πράσινη φυλλώδη λαχανικά και σε λιπαρά ψάρια.

×

Μειώστε στο ελάχιστο τα κορεσμένα λιπαρά και αυξήστε το ελαιόλαδο που κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μην ξεχνάτε τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και το φολικό οξύ που περιορίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Καλές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, οι σπόροι και η μαλακή μαργαρίνη.

Προτιμάτε τα ψάρια, τα πουλερικά και τα λαχανικά.

×

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στην εμμηνόπαυση και βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στα όσπρια, στο σπανάκι και στα δημητριακά.

×

Τέλος, η άσκηση επί τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, είναι πολύ σημαντική.

πηγη: onmed.gr

Ετικέτες
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή