Σήμερα: 14/05/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

_ΑΚΣΑ.jpg

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καταδικάζει την συνεχιζόμενη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ ενάντια στον αδούλωτο Παλαιστινιακό λαό.

Τα ισραηλινά τανκς, το πυροβολικό και η αεροπορία βομβαρδίζουν καθημερινά την λωρίδα της Γάζας σπέρνοντας τον θάνατο σε πολλές δεκάδες γυναικόπαιδα.

Η νέα επίθεση αποτελεί συνέχεια στο όργιο καταστολής και βίας σε βάρος εκατοντάδων Παλαιστινίων στο τέμενος Αλ Ακσά στο οποίο εισέβαλαν ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις.

Το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ συνεχίζει την βαρβαρότητα σε βάρος Παλαιστινίων, ο Μπάϊντεν δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί υπέρμετρη βία το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι συνιστούν ψυχραιμία.... και με τον τρόπο τους ενθαρρύνουν το εγκληματικό έργο του Ισραήλ.

Σε αυτή την γραμμή κινείται και η κυβέρνηση της Ν.Δ η οποία ενισχύει την στρατιωτική συμμαχία με το ισραηλινό κράτος αναβαθμίζοντας την συνεργασία που είχε συνάψει προηγούμενα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταγγέλλουμε τις φασιστικές θηριωδίες των Ισραηλινών και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει το αιματοκύλισμα του Παλαιστινιακού λαού.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

_συνταγματος.jpg

Συνήλθε σήμερα (13/5) το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ στο οποίο κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν το αντιδραστικό σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε χθες και επίσημα η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης και η οργανωμένη πάλη του σ.κ για να μη περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας που οραματίζονται κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ε.Ε.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί συνέχεια ανάλογων αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια διαδοχικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ.

Οι νέες αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα συνιστούν ένα νέο ποιοτικό βήμα στην κατεύθυνση της συντριβής των εργατικών δικαιωμάτων.

Τα μέτρα αυτά είναι στην φαρέτρα του κεφαλαίου και της Ε.Ε, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής τους και είναι απόλυτα ενταγμένα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, της θωράκισης του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η επιθετική αυτή πολιτική ξεδιπλώνεται σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση είναι παρούσα σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο και αυτή έχει βαθύνει από το ξέσπασμα της πανδημίας τους τελευταίους 15 μήνες.

Η στόχευσή τους είναι τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης να τις μετακυλήσουν και αυτή την φορά στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις και ανατροπές στα εργασιακά (8ωρο - ωράρια εργασίας - 5ήμερο - κυριακάτικες αργίες - απλήρωτες υπερωρίες - μισθοί - συμβάσεις - απολύσεις - αποζημιώσεις - ατομικές συμβάσεις) τα οποία γίνονται θυσία στον βωμό του εργοδοτικού κέρδους.

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι αλλαγές που αποσκοπούν να επιβάλουν σιωπή νεκροταφείου χτυπώντας αδίστακτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες με τους δρακόντειους περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας, στην ποινικοποίηση της περιφρούρησης των αγώνων, το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Η κυβέρνηση στρώνει τον δρόμο με αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές το κεφάλαιο (εγχώριο και ξένο) να έχουν εξασφαλισμένη - εγγυημένη την κερδοφορία τους και την αποτροπή κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης στα εργατικά δικαιώματα.

Η εργατική τάξη μπροστά σε αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις οφείλει να αντιδράσει ενωμένα - μαχητικά, να βάλει με τον οργανωμένο ξεσηκωμό της φρένο σε αυτούς τους άθλιους σχεδιασμούς που τσακίζουν και σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνουν τα δικαιώματα για να ξεπεράσουν την κρίση και να ανακάμψουν τα κέρδη της εργοδοσίας.

Η κυβερνητική αυτή πολιτική παρά και ενάντια στα επικοινωνιακά κυβερνητικά φληναφήματα οδηγεί στην ένταση της εκμετάλλευσης και σε μαζική φτωχοποίηση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους!!!

Το κρίσιμο ζήτημα που αναδεικνύει αυτή η νέα επίθεση είναι ο σχεδιασμός, η δράση και ο αγώνας που πρέπει να αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σε αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Από την μια πλευρά η καθεστωτική - υποταγμένη ηγεσία στο σ.κ ούτε θέλει, ούτε μπορεί, να παράγει αγωνιστικά το παραμικρό αφού και η ίδια είναι συστοιχισμένη στην ίδια στρατηγική κυβέρνησης - κεφαλαίου. Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση που ψελλίσει κάτι, στην πράξη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντιπαρατεθεί με αυτή την πολιτική....

Κατά συνέπεια το βάρος της αντίστασης και της πάλης αντικειμενικά πέφτει στις πλάτες του ταξικού κινήματος, της εργατικής τάξης αλλά και σε άλλες ζωντανές δυνάμεις που στην τρέχουσα συγκυρία δηλώνουν την εναντίωσή τους με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Παρακολουθώντας τις αντιδράσεις και τους σχεδιασμούς της συντριπτικής πλειοψηφίας του μπλοκ των αγωνιστικών δυνάμεων προκύπτει ότι, ενώ σωστά τονίζεται ότι οι επιχειρούμενες αλλαγές συνιστούν επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα και αυτές χαρακτηρίζονται ως ανατροπές του αιώνα (ιδιαίτερα για το 8ωρο), στην πράξη η προτεινόμενη γραμμή είναι μία από τα ίδια, στην ίδια δηλαδή πεπατημένη ..... Κάποιες συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις και μια ατελέσφορη 24ωρη απεργία!!

Η γραμμή αυτή έχει δοκιμαστεί επανειλημμένα στην αναμέτρηση με τις κυβερνητικές επιλογές και τα παραγόμενα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους.....

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω διατυπώνει δημόσια τη θέση της ότι η απάντηση του ταξικού κινήματος στην νέα επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου πρέπει να είναι ποιοτικά αναβαθμισμένη και με μορφές πάλης αντίστοιχες της σφοδρής επίθεσης που δεχόμαστε.

Στα πλαίσια αυτά προτείνουμε:

1) Άμεσα με πρωτοβουλία των συνδικάτων να δημιουργηθεί Παναττικό κέντρο αγώνα με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις που εναντιώνονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο έκτρωμα, με ανάλογη συγκρότηση και στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.

2) Το κέντρο της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος) να μετατραπεί σε χώρο κινητοποίησης σε 24ωρη βάση, για τον σκοπό αυτό να δημιουργηθούν περίπτερα εργατικών σωματείων καταλαμβάνοντας όλο τον χώρο και σε ημερήσια βάση να γίνονται συγκεντρώσεις με στόχο η πλατεία Συντάγματος να μετατραπεί σε μια μεγάλη, μαζική, καθημερινή, αγωνιστική διαδήλωση των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας.

Η πλατεία Συντάγματος ορίζεται έχοντας ως πολιτικό συμβολισμό την ίδια την Βουλή...

3) Να πραγματοποιηθούν στοχευμένες καταλήψεις επιχειρήσεων, κρατικών υπηρεσιών, δρόμων και άλλων εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση ενός πολύμορφου αγώνα που αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην κινητοποίηση, στην μαζική κάθοδο στον δρόμο πολλών χιλιάδων εργαζομένων που πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την πάλη, την αναμέτρηση, την σύγκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

4) Κήρυξη 48ωρης απεργίας πριν την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου και απεργιακή κλιμάκωση όταν αυτό έρθει για ψήφιση.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ εξουσιοδότησε τα μέλη μας που συμμετέχουν στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, να στηρίξουν αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

attica.jpg

Μαριάννα Τόλια

Σε βάρος μικρομετόχων της και ασφαλιστικών ταμείων η απόφασή για εξυγίανση.

Στα βήματα της Τράπεζας Πειραιώς οδεύει η Τράπεζα Αττικής, μετά την επιλογή της διοίκησής της να υιοθετήσει τη «ριζική λύση» για την εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα «κόκκινα» δάνεια, με βαρύτατο κόστος για τα ίδια κεφάλαιά της.

Τη Μεγάλη Τρίτη η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσε ότι προχωρά στην τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την ονομασία «Artemis» και το σύνολο των υπόλοιπων «κόκκινων» δανείων της, με στόχο τη μείωσή τους σε επίπεδα κάτω του 1% μες στο 2021, έναντι 34% του μέσου όρου των ελληνικών τραπεζών.

Ακούστηκε σαν καλό νέο στην αρχή

Και ενώ η είδηση αυτή ακούστηκε σαν καλό νέο και είχε αποτέλεσμα την άνοδο της μετοχής στο limit up, την επόμενη μέρα η τράπεζα επανήλθε ανακοινώνοντας ότι για να καλύψει τις ζημίες από την τιτλοποίηση υποχρεώθηκε να πάρει προβλέψεις 286 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να γράψει ζημίες 306,4 εκατ. ευρώ στη χρήση 2020, οι οποίες εξανέμισαν τα ίδια κεφάλαιά της και περιόρισαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο τραγικό επίπεδο του 8,2%.

Η εγγραφή ζημίας 306 εκατ. ευρώ οδηγεί εντούτοις στην αυτόματη ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη περί αναβαλλόμενης φορολογίας και υποχρεώνει την Attica Bank σε αύξηση κεφαλαίου με έκδοση μετοχών υπέρ του δημοσίου.

Με δεδομένο ότι η Attica Bank ανήκει ήδη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς ελέγχεται κατά 77,6% από δύο ασφαλιστικά ταμεία, το ΤΣΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ, με την υποχρεωτική μετοχοποίηση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενο φόρο το δημόσιο θα καταστεί βασικός μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό που κατά τις εκτιμήσεις της αγοράς μπορεί να φτάσει έως και το 30%.

Κατά συνέπεια, με την ΑΜΚ, αν και το ποσοστό των δύο ασφαλιστικών ταμείων θα μειωθεί στο 56%, η συνολική άμεση και έμμεση συμμετοχή του δημοσίου θα ξεπεράσει το 86%, ενώ η συμμετοχή ιδιωτών μετόχων θα περιοριστεί στο 13%.

Σε ελεύθερη πτώση πηγαίνει η μετοχή της

Η προοπτική της περαιτέρω κρατικοποίησης της Τράπεζας Αττικής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εξυγίανσή της αναμένεται να περάσει από σαράντα κύματα αν ληφθούν υπόψη οι κυβερνητικές διαρροές περί «παλαιότητας» και «προβληματικότητας» του νόμου Χαρδούβελη, περί της αδυναμίας της τιτλοποίησης «Ωμέγα» της Attica Bank να ενταχθεί στο σχέδιο «Ηρακλής» (σενάριο στο οποίο έχει ανακοινώσει ότι ποντάρει η διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να ενισχύσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από το 8,2% που είναι σήμερα στο 10,2%), αλλά και των προθέσεων της κυβέρνησης να δώσει την τράπεζα σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή οδηγούν ήδη στην ελεύθερη πτώση της μετοχής.

Συγκεκριμένα, από τη Μεγάλη Πέμπτη η μετοχή της Τράπεζας Αττικής καταγράφει διαδοχικά limit down, καθώς η αγορά συνειδητοποιεί ότι μετά τη μετοχοποίηση υπέρ του δημοσίου θα ακολουθήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα γίνει σε χαμηλή τιμή και πιθανότατα μετά από reverse split, όπως έγινε και στην Τράπεζα Πειραιώς, εννοείται σε βάρος των υφιστάμενων μετόχων και με παράλληλο δραστικό περιορισμό της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων.

ΠΗΓΗ: documentonews.gr

Ετικέτες

gaza-bombs.jpg

Το κατοχικό ισραηλινό κράτος συνεχίζει για πέμπτη ημέρα το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, με αλλεπάλληλες δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές, που έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς, ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες. Παράλληλα συνεχίζει την άγρια καταστολή και τις δολοφονίες σε βάρος των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ και γενικότερα τη Δυτική Όχθη

Χθες, οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκριναν σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, ο στρατός θα βάλει στο στόχαστρο «σύμβολα της εξουσίας της Χαμάς» στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα βομβαρδιστεί το υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά την περιοχή να γίνει δυσκολότερο να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης.

Πηγή: Associated Press

Στους 70 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Στη Γάζα, 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιδρομές, συμπεριλαμβανομένων 16 παιδιών και πολλών διοικητών της Χαμάς. Οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι έχουν σκοτώσει συνολικά δέκα αξιωματικούς της Χαμάς, αλλά και στελέχη της «Ισλαμικής Τζιχάντ», της δεύτερης ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, σε επιδρομές από το βράδυ της Δευτέρας. 335 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις επιδρομές, πολλοί από τους οποίους διασώθηκαν από ερείπια κτιρίων που είχαν τυλιχθεί στις φλόγες. Από την πλευρά του Ισραήλ, επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη διάρκεια αντιπαράθεσης με τον ισραηλινό στρατό κοντά στην πόλη Νάμπλους, αυξάνοντας σε τρεις τον αριθμό των νεκρών σε επεισόδια χθες Τετάρτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες το βράδυ ότι άνδρες του άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστίνιου «επιτιθέμενου» κοντά στη Νάμπλους και τον «εξουδετέρωσαν», χωρίς να επιβεβαιώσει τον θάνατό του ή να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο αιματηρό επεισόδιο. Σύμφωνα με πηγές στη Νάμπλους, ο Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του ονομαζόταν Μοχάμεντ αλ Νάτζαρ και ήταν 35 ετών. Στην «επίθεση» σημειώθηκαν ακόμη δύο τραυματισμοί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: Associated Press

Νωρίτερα χθες, 16χρονος Παλαιστίνιος, ο Ρασίντ Αμπουάρα, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι και στον θώρακα στο χωριό Ακάμπα, βόρεια της Νάμπλους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το γεγονός αυτό ως εδώ.

Ο Χουσέιν αλ Τίτι, 26χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρώνα, ανέφερε ακόμη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι είχαν δολοφονηθεί από ισραηλινές δυνάμεις τις προηγούμενες ημέρες.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή