Σήμερα: 07/03/2021
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 12:03

ΗΠΑ Σαρώνουν οι υπέρογκοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας μετά το κύμα ψύχους

Γράφτηκε από τον

winter-weather-texas.jpg

Μία ακόμη έκφανση της «απελευθέρωσης» (βλέπε ιδιωτικοποίησης) της ενέργειας βιώνουν οι κάτοικοι του Τέξας, καθώς μετά τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος και νερού εν μέσω σφοδρού ψύχους, έρχονται αντιμέτωποι και με μια αστρονομική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ώρα που τουλάχιστον 30.000 νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα συνεργεία δεν έχουν ακόμη επισκευάσει όλες τις γραμμές ηλεκτροδότησης που κατέρρευσαν από το χιόνι και την κακοκαιρία, οι Τεξανοί, λαμβάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος που φθάνουν έως τα 16.000 δολάρια.

Το Τέξας είναι η μόνη Πολιτεία της οποίας το δίκτυο διανομής ενέργειας, είναι απολυτά «απελευθερωμένο», δηλαδή ιδιωτικοποιημένο. Πολλά νοικοκυριά έχουν συμβόλαια των οποίων η μηνιαία τιμή ποικίλλει ανάλογα με τη ζήτηση η οποία αυξήθηκε δραματικά με το κύμα ψύχους.

Η κατάσταση είναι τέτοια που ακόμη και ο δήμαρχος του Χιούστον, της τέταρτης μεγαλύτερης πόλης της Πολιτείας, έσπευσε να παρέμβει για να αμβλύνει τις αντιδράσεις. «Αυτοί οι λογαριασμοί, αυτά τα απαγορευτικά κόστη πρέπει να πληρωθούν από την πολιτεία του Τέξας και όχι από τους μεμονωμένους καταναλωτές που δεν είναι υπεύθυνοι για αυτήν την καταστροφή», δήλωσε ο Σιλβέστερ Τάρνερ, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Όλα όσα συνέβησαν αυτή την εβδομάδα ήταν προβλέψιμα και μπορούσαν να αποτραπούν», είπε διευκρινίζοντας ότι είναι σαφές εδώ και πολύ καιρό ότι το ανεξάρτητο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας είναι ευάλωτο στις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση σπεύδει να διασφαλίσει την κερδοφορία των ιδιωτικών παρόχων ενέργειας, καθώς ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νέα δήλωση έκτακτης ανάγκης για το Τέξας, αποδεσμεύοντας κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση των λογαριασμών των πληγέντων νοικοκυριών.

Στο μεταξύ, οι ομοσπονδιακές και οι τοπικές αρχές του Τέξας ζήτησαν τη διενέργεια έρευνας για την ενεργειακή κρίση.

Πέρα από το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας, οι κάτοικοι πολλών πόλεων του Τέξας παρέμειναν την Κυριακή χωρίς πόσιμο νερό.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

ΠΗΓΗ: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή