Σήμερα: 15/04/2021
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020 10:26

ΗΠΑ Απέρριψε η Βουλή των Αντιπροσώπων το βέτο Τραμπ στο σχέδιο νόμου για τις αμυντικές δαπάνες

Γράφτηκε από τον

virus-outbreak-trump.jpg

Υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τάχθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία 322-87, χθες Δευτέρα η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι παραμένουν ισχυρές οι αντιθέσεις μερίδων του κεφαλαίου εντός της χώρας.  

Ο Τραμπ απαίτησε να αλλάξουν διατυπώσεις που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το σχέδιό του να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ή τη Γερμανία. Ενώ αξίωσε ακόμη να συμπεριλάβει διάταξη για να μειωθούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εταιρείες που διαχειρίζονται ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έχουν νομική προστασία. Ο Τραμπ κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι εμφορούνται από προκατάληψη εναντίον του.

Επίσης, ο Ντ. Τραμπ άσκησε βέτο και επειδή το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μετονομασία στρατιωτικών βάσεων που φέρουν τα ονόματα ηγετών της Συνομοσπονδίας (σ.σ. της συμμαχίας πολιτειών του Νότου που τάσσονταν υπέρ της σκλαβιάς και ηττήθηκε στον αμερικανικό εμφύλιο).

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά του βέτο Τραμπ τάχθηκαν 212 Δημοκρατικοί, αλλά και 109 Ρεπουμπλικάνοι. Το εάν θα ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο θα το κρίνει η Γερουσία, όπου είναι πιθανό να διεξαχθεί ψηφοφορία ακόμη και σήμερα Τρίτη, αν και δεν έχει προγραμματιστεί αυτό, τουλάχιστον επίσημα. Για να αρθεί το βέτο Τραμπ απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων.

πηγη: 902.gr

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή