Σήμερα: 23/06/2021
Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 16:18

Βύθιση «Αγία Ζώνη ΙΙ» - Συνάντηση του Προεδρείου της ΠΕΝΕΝ με τον Υπουργό Ε.Ν Π. Κουρουμπλή

Γράφτηκε από τον

_-_ΠΕΡΑΜΑ_ΚΑΙ_ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.JPG

Προγραμματισμένη συνάντηση έγινε στις 20/9/2017 έπειτα από πρωτοβουλία του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ με τον αρμόδιο Υπουργό Ε.Ν καθώς και με τον Γ.Γ του Υπουργείου Ε.Ν.

Το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ τόνισε τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας για το ναυάγιο και την οικολογική καταστροφή καθώς και τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Παν. Κουρουμπλή.

Υπογράμμισαν ότι το ελληνικό κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος δεν έχουν επαρκή και αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας περιβαλλοντολογικής μόλυνσης και αυτό αφορά τόσο σε πλωτά και εναέρια μέσα όσο και σε κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό, γεγονός που καθιστά την χώρα ανήμπορη να ανταπεξέλθει στις ευθύνες της για μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση.

Ταυτόχρονα διατυπώθηκαν οι θέσεις της ΠΕΝΕΝ που αφορούν την επείγουσα ανάγκη να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος, μηχανολογικός – κατασκευαστικός κ.λπ, σε όλα τα μικρά σκάφη που εκτελούν μεταφορές μέσα στην χώρα (Δ/Ξ – Φορτηγά – Εφοδιαστικά κ.λπ) με σκοπό να αντιμετωπισθούν προβλήματα που συνδέονται με την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα τους.

Επαναδιατυπώθηκε η θέση της ΠΕΝΕΝ ότι οι διαγραφόμενοι κίνδυνοι από αυτά τα σκάφη αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής όσο και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος για αυτό επιβάλλεται να τεθεί με νομοθετική ρύθμιση χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των παλιών και γερασμένων πλοίων ενώ πρέπει να θεσπιστεί ανώτατο όριο ηλικίας το οποίο να είναι τα 20 χρόνια.

Στην ίδια κατεύθυνση η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ υπογράμμισε την αντίθεσή της στην ουσιαστική διάλυση του ΚΕΕΠ (όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση) και τόνισε την ανάγκη αυτή να αναβαθμιστεί, να διευρυνθεί ως υπηρεσία με την συμμετοχή Ναυτεργατικών Σωματείων, κοινωνικών, επιστημονικών και λαϊκών φορέων και να απογαλακτισθεί από την ασφυκτική επιρροή και τους δεσμούς με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Επίσης κατέθεσε προτάσεις να καταργηθεί ο ρόλος της υπηρεσίας η οποία έως σήμερα λειτουργεί ως «ελεγκτής και ελεγχόμενος» στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας στην ναυσιπλοΐα και της αξιοπλοΐας των πλοίων.

Παράλληλα τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραδοθεί η ασφάλεια των πλοίων σε ιδιώτες νηογνώμονες οι οποίοι σε ότι αφορά την ελληνική ναυτιλία έχουν ένα αμαρτωλό παρελθόν και έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι δεν μπορούν να αποτελέσουν κανενός είδους εγγύηση για την αξιοπλοΐα των πλοίων.

Επίσης κατήγγειλαν το καθεστώς των ειδικών συνθέσεων κατά παρέκκλιση του νόμου που έχει μετατραπεί σε βιομηχανία για όλους τους τύπους των πλοίων μεταξύ των οποίων και τα σκάφη της παραπάνω κατηγορίας.

Πρόκειται για μια διαχρονική πολιτική που εφάρμοσαν ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ και συνέχισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να εξυπηρετούνται τα εφοπλιστικά συμφέροντα και με αυτές τις πρακτικές αποβάλλονται από τα πλοία έλληνες Ναυτεργάτες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης του εργατικού κόστους, γεγονός το οποίο με την σειρά του επιδρά καθοριστικά στην ασφάλεια των πλοίων ενώ διαμορφώνει συνθήκες εντατικοποίησης της δουλειάς, πρόκλησης ατυχημάτων και παράλληλα οδηγεί σε αφαίμαξη των εσόδων για το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Χαρακτηριστικά σημειώθηκε ότι το Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» είχε ειδική σύνθεση από την οποία είχε καταργηθεί ο Μάγειρας και ο Θαλαμηπόλος ενώ ανάλογες ρυθμίσεις έχουν γίνει σε πάνω από 160 πλοία που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας μας!!!

Οι ευθύνες για την κατάσταση επιμερίζονται σε όλα τα κόμματα που άσκησαν διακυβέρνηση και τα οποία στην άσκηση της ναυτιλιακής πολιτικής ενεργούν και στηρίζουν τα συντεχνιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα των εφοπλιστών και την ανταγωνιστικότητά τους.

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο των καυσίμων και τα κυκλώματα που λειτουργούν ανεξέλεγκτα το Προεδρείο της ΠΕΝΕΝ μίλησε για πρακτικές «κόζα νόστρα» και για φοροδιαφυγή δις ευρώ σε ετήσια βάση και δυστυχώς καμιά κυβέρνηση έως σήμερα δεν άγγιξε ούτε έθιξε, ενώ το πάρτυ συνεχίζεται και όπως αποδείχτηκε με το πλοίο «LASSEA» που απαντλούσε καύσιμα από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» έφερε στις δεξαμενές του αδήλωτα καύσιμα….

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και οι αρμόδιοι επί της Ναυτιλίας Υπουργοί (Δρίτσας – Κουλουμπής) παρά τις μεγαλοστομίες και τις διακηρύξεις της συμβιβάστηκε, άφησε αλώβητο και στο απυρόβλητο το κύκλωμα αυτό και επέλεξε αντί τον πόλεμο και την σύγκρουση μαζί του να φορτώσει νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων που είναι τα μόνιμα υποζύγια των περικοπών, των μειώσεων μισθών και συντάξεων και των ασκούμενων μνημονιακών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Στην διάρκεια της σύσκεψης ΠΕΝΕΝ – ΥΕΝ αποκαλύφθηκε ότι ο πλοιοκτήτης του πλοίου που βυθίστηκε δεν ήταν αυτός που είχε πληρώσει το φορτίο που παρέλαβε το πλοίο από τα ΕΛ.ΠΕ.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το ΥΕΝ να δώσουν στην δημοσιότητα την εταιρεία και τον επιχειρηματία που πλήρωσε το φορτίο.

Το λιμάνι βοά και οι καταγγελίες που φθάνουν στην ΠΕΝΕΝ είναι δεκάδες που κάνουν λόγο για επιχειρηματίες και εφοπλιστές που χρησιμοποιούν παρένθετα πρόσωπα ενώ οι ίδιοι βρίσκονται στο παρασκήνιο και στο σκοτάδι αυτής της παράνομης και τριτοκοσμικής επιχειρηματικής δραστηριότητας που οδηγεί σε απώλεια δις ευρώ εσόδων για το δημόσιο….

Στην απάντησή του ο Υπουργός δήλωσε στην αντιπροσωπεία της ΠΕΝΕΝ ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο έλεγχος αυτών των πλοίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επίσης ο ίδιος και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί όριο ηλικίας αλλά μόνο για τα μικρά εφοδιαστικά πλοία, δήλωσε ότι θα απαντήσει σχετικά με το καθεστώς των ειδικών συνθέσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα και ότι θα αξιοποιήσει τις καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ αναφορικά με την παράνομη διακίνηση λαθραίων καυσίμων. Τέλος αρνήθηκε να πάρει θέση στην πρόταση της ΠΕΝΕΝ να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή των Ναυτεργατών στους ελέγχους σε όλους τους τομείς των πλοίων που συνδέονται με την ασφάλεια (ναυπηγικός – κατασκευαστικός – μηχανολογικός – ενδιαίτηση – σωστικά και πυροσβεστικά μέσα) και περιορίστηκε στην υπόσχεση ότι θα υπάρχει ρύθμιση στο προωθούμενο νομοσχέδιο του ΥΕΝ που θα αφορά την συμμετοχή των Ναυτεργατικών Σωματείων μόνο σε θέματα ναυτικής εργασίας.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι με φτιασιδώματα, μερεμέτια και μπαλώματα δεν αντιμετωπίζεται η ασφάλεια των πλοίων ούτε διασφαλίζεται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ δεν πρόκειται να επαναπαυθεί στις αόριστες και ανεπαρκείς υποσχέσεις της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν θα κλιμακώσει την αγωνιστική της δράση παίρνοντας νέες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια των πλοίων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Σημειώνουμε ότι στην συνάντηση πήραν μέρος και άλλοι συνδικαλιστές, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων και αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

 

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΕΝΕΝ στο Υπουργείο Ε.Ν

 18-9-2017_ΥΕΝ_ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ.jpg            

Σε οργανωμένη διαμαρτυρία προχώρησε σήμερα η Διοίκηση στο Υπουργείο Ε.Ν. Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον Γ.Γ του ΥΕΝ Διονύση - Χαράλαμπο Καλαματιανό στον οποίο ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ τόνισε τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» η οποία προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Τονίστηκε στον Γ.Γ του ΥΕΝ η επείγουσα ανάγκη να γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα δεξαμενόπλοια που εφοδιάζουν με καύσιμα τα νησιά καθώς και σε αυτά που τροφοδοτούν με ναυτιλιακά καύσιμα διάφορα μεγάλα πλοία και τα οποία από πλευράς ασφάλειας και ναυσιπλοΐας συνιστούν έναν τεράστιο κίνδυνο για την ζωή των Ναυτεργατών αλλά και για το θαλάσσιο περιβάλλον εφόσον προκληθεί ναυτικό ατύχημα.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ πρότεινε την απόσυρση των παλιών γηρασμένων και επικίνδυνων πλοίων ως ένα ελάχιστο πλαίσιο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Στην απάντησή του ο Γ.Γ του ΥΕΝ εξέφρασε την άποψη ότι η διαχείριση του προβλήματος μετά την βύθιση του πλοίου έγινε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο και οι υπεύθυνοι θα βρεθούν στα πλαίσια της προανάκρισης που ήδη έχει διατάξει η Εισαγγελία του Πειραιά…

Η ΠΕΝΕΝ θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει την δράση της για την ανάγκη να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον μια χειρότερη οικολογική καταστροφή.

Στο πλαίσιο αυτό θα πάρει νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες με διάφορους εργατικούς, κοινωνικούς, δημοτικούς φορείς και συλλογικότητες.

Σημειώνουμε ότι για το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει συνάντηση της ΠΕΝΕΝ με την συμμετοχή διάφορων φορέων με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Π. Κουρουμπλή την Τετάρτη 20/9/2017 στις 4 μ.μ.

Στην σημερινή συγκέντρωση της ΠΕΝΕΝ συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και εκπρόσωποι διάφορων δημοτικών και εργατικών φορέων της περιοχής.

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

          

                                                                                               ****************************-----------------**********************************

                      

 

Με επιτυχία έγινε η κινηματική δράση στην πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» - ΝΕΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΟ ΥΕΝ

_ΓΡΑΦΕΙΑ_ΠΛΟΙΟΥ_ΑΓΙΑ_ΖΩΝΗ_ΙΙ.jpg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αγωνιστική και κινηματική δράση της ΠΕΝΕΝ στις 15/9/2017 στα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας «FOSPETROLEUMSA» του πλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» το οποίο βυθίστηκε στην ράδα του Πειραιά την περασμένη Κυριακή.

Το ναυάγιο του πλοίου προκάλεσε μια τεράστια θαλάσσια περιβαλλοντολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό ενώ η ΠΕΝΕΝ συνέβαλε τα μέγιστα με την καταγγελία της και τις αποκαλύψεις της σχετικά με τα προβλήματα ασφάλειας και αξιοπλοΐας που αντιμετώπιζε το πλοίο.

Στην παράσταση της αντιπροσωπείας στα γραφεία του πλοιοκτήτη του πλοίου τονίστηκε ότι ο ίδιος είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που έγινε από την βύθιση του πλοίου και επισημάνθηκαν τα προβλήματα τα οποία παρουσίαζε το πλοίο.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε ότι αποτελεί πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα αλλά και την τεράστια οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος η μη σύλληψη και προφυλάκιση του πλοιοκτήτη και ότι επιτέλους τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας πρέπει έστω και με καθυστέρηση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους……

Αντί για αυτό ο θρασύτατος και προκλητικός πλοιοκτήτης έχει αφεθεί ελεύθερος και γυρίζει από κανάλι σε κανάλι και κάθε φορά παρουσιάζει διάφορα σενάρια σχετικά με την κατάσταση του πλοίου, την βύθισή του και την εκτεταμένη μόλυνση που αυτό προκάλεσε.

Το ίδιο βαρύτατες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Ε.Ν για το γεγονός ότι επιτρέπει γερασμένα, υποσυντήρητα, ανασφαλή και επικίνδυνα πλοία να ταξιδεύουν δημιουργώντας θανάσιμους κινδύνους για την ζωή και την ασφάλεια των Ναυτεργατών αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ειδικότερα οι ευθύνες του Υπουργού Ε.Ν είναι τεράστιες και για το γεγονός ότι η όλη επιχείρηση οργάνωσης – σχεδιασμού και συντονισμού της αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα να προκληθεί μια πρωτοφανής οικολογική θαλάσσια καταστροφή.

Αναφορικά με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και τον έλεγχο των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας από ιδιωτικούς νηογνώμονες, επί της ουσίας στέλνεται στο πυρ το εξώτερο μια δημόσια κρατική υπηρεσία, ενισχύονται τα ιδιωτικά (εφοπλιστικά) συμφέροντα από την πρωτοβουλία αυτή και στην ουσία μέσω των νηογνωμόνων ο ουσιαστικός έλεγχος περνάει και τυπικά στα χέρια των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών.

Είναι προφανές ότι με αυτήν την επιλογή απορρίπτονται οι πάγιες θέσεις της ΠΕΝΕΝ και ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ τέλος ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου στο ΥΕΝ την Δευτέρα 18/9/2017 στις 12 το μεσημέρι.

Σημειώνουμε ότι στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΕΝΕΝ συμμετείχαν διάφορα εργατικά Σωματεία, συλλογικότητες και αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Το Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ

_ΓΡΑΦΕΙΑ_ΠΛΟΙΟΥ_ΑΓΙΑ_ΖΩΝΗ_ΙΙ-2.jpg

20170915_124703.jpg

 

 

 

20170915_134251.jpg

 

 

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ  ΣΤΗΝ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ Δ/Ξ  «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ»

kolaz_agia_zoni_ii.PNG

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ μετά τις συγκλονιστικές και αποκαλυπτικές καταγγελίες της που αφορούν την βύθιση του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο αγκυροβόλιο του Πειραιά και την τεράστια οικολογική καταστροφή που αυτό το ατύχημα προκάλεσε από την Σαλαμίνα στον Πειραιά έως και τις ακτές της Νότιας Αττικής, αποφάσισε να προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία που εδρεύει η ανωτέρω εταιρεία (Λεωφόρος Δημοκρατίας 57 Πέραμα) την Παρασκευή 15/9/2017 στις 12.30 το μεσημέρι. 

Στόχος μας με αυτή και άλλες αγωνιστικές δράσεις που θα κλιμακωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα είναι να αναδείξουμε τις εγκληματικές ευθύνες της πλοιοκτήτριας εταιρείας για την πρωτοφανή οικολογική ζημιά που προκάλεσε στο θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την ανάγκη να παρθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μην θρηνήσουμε μία νέα καταστροφή.

Σαπιοκάραβα τα οποία δυστυχώς ταξιδεύουν ελεύθερα και αποτελούν πλωτές περιβαλλοντολογικές βόμβες, δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την ζωή των Ναυτεργατών, την ναυσιπλοΐα, την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα και το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η κλιμάκωση της δράσης μας και το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού θα έχει κατεύθυνση το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να εκφράσουμε την πιο έντονη καταδίκη μας στην κυβερνητική πολιτική της ολιγωρίας, της αδράνειας, της ανεπάρκειας και της ανικανότητας σε ότι αφορά τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό της επιχείρησης αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Καλούμε τα μέλη της Ένωσης, ευρύτερα τους Ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους του Πειραιά, κάθε εργατικό σωματείο, πολιτικό κόμμα και οργάνωση, κοινωνικούς και δημοτικούς φορείς και άλλες συλλογικότητες να στηρίξουν και να πλαισιώσουν την κινηματική αυτή δράση της ΠΕΝΕΝ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 08:54
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή