Σήμερα: 16/05/2021
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 07:28

Μεγαλειώδης νίκη των Ναυτεργατών ο πολυήμερός τους αγώνας με την αλληλεγγύη του υπόλοιπου εργατικού αγωνιστικού κινήματος

Γράφτηκε από τον

DSCN0707.JPG

Σε στραπάτσο οδηγήθηκε η κυβερνητική πολιτική της υπερφορολόγησης, του αυταρχισμού, του κοινωνικού αυτοματισμού, της απεργοσπασίας, της κοροϊδίας και της αδιαλλαξίας

Πρωτοφανή δείγματα συσπείρωσης – ενότητας – συμμετοχής και αγωνιστικότητας από τους Ναυτεργάτες

Καθοριστικός ο ρόλος της ΠΕΝΕΝ στην οργάνωση, τον προσανατολισμό και την περιφρούρηση της απεργίας

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ καλεί όλους τους Ναυτεργάτες σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,

Ο 9ήμερος μεγάλος απεργιακός αγώνας των Ναυτεργατών ο οποίος έγινε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η πρωτοφανής μαζικότητα, η συμμετοχή, η ενότητα, η συσπείρωση και η μαχητικότητα ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία που διαμόρφωσαν μία εξαιρετικά θετική και επιτυχή εικόνα που χαρακτηρίζει αυτήν την μάχη που έδωσε ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας.

Παρά το γεγονός ότι αυτή η κρίσιμη και αποφασιστική μάχη δόθηκε με μεγάλα κομμάτια Ναυτεργατών να μην συμμετέχουν σε αυτόν, κυρίως με ευθύνη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και δευτερευόντως του κομματικού συνδικαλισμού όπως είναι οι χιλιάδες Ναυτεργάτες της ποντοπόρου Ναυτιλίας, οι πλοηγοί και τα πληρώματα της πλοηγικής υπηρεσίας, οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ και των δημόσιων σχολών εμπορικού ναυτικού, ναυτεργάτες σε διάφορες Πορθμειακές γραμμές αλλά και η περίεργη αναστολή της απεργίας στα ρυμουλκά…….

Παρά ταύτα είναι φανερό ότι αυτός ο οργανωμένος, περιφρουρημένος, συντονισμένος σε όλη την χώρα αγώνας, αποτελεί φωτεινή αναλαμπή και καταγράφεται σαν μια ξεχωριστή σελίδα στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που οι εργαζόμενοι δέχονται μια σκληρή και βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματά τους από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, το μεγάλο κεφάλαιο και τα τοκογλυφικά, οικονομικά και υπερεθνικά κέντρα (Ε.Ε – Δ.Ν.Τ – Ε.Κ.Τ).

Ορισμένες δυνάμεις στο Ναυτεργατικό κίνημα διατείνονται ότι δεν υπήρχε θετικό αποτέλεσμα από αυτήν την σκληρή σύγκρουση και αναμέτρηση που είχε πάρει μετωπικό χαρακτήρα αφού για άλλη μια φορά στο επίκεντρο από την πλευρά της ΠΕΝΕΝ είχε στο στόχαστρό της το σύνολο της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής (κοινωνικοασφαλιστικό – φοροεπιδρομή – εργασιακά).    

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Ε.Ν έως την Τρίτη μέρα αναμασούσαν τα περί εξομοίωσης της φορολογίας των Ναυτικών σύμφωνα με τα ισχύοντα για τα εισοδήματα στον χερσαίο χώρο, από την τέταρτη έως την έβδομη μέρα την αύξηση της φορολογίας μας κατά 3% ενώ στην συνέχεια κάτω από το βάρος της επιτυχίας του απεργιακού αγώνα υποχώρησε κατά κράτος και με διαδοχικές δημόσιες και γραπτές παρεμβάσεις - δηλώσεις, 4 του Υπουργού Ε.Ν, 2 του κυβερνητικού εκπροσώπου, 1 δήλωση του Υπουργού Οικονομικών στην Βουλή και την προτελευταία μέρα της απεργίας έγγραφο και δελτίο τύπου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο δηλώνεται ότι «δεν αυξάνεται για το 2016-2017-2018 ο ειδικός τρόπος φορολόγησης των Ναυτικών».

Οι παραπάνω δεσμεύσεις έγιναν στην Ομοσπονδία και τα Σωματεία, στην ελληνική Βουλή, στα πολιτικά κόμματα αλλά και δημόσια στον ελληνικό λαό μέσα από τα ΜΜΕ.

Η σταδιακή υποχώρηση της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της μαχητικής, αγωνιστικής και καθολικής συσπείρωσης και αποφασιστικότητας των Ναυτεργατών και του ανυποχώρητου απεργιακού αγώνα τους!!!!

Η κυβέρνηση έντρομη με την επαναλαμβανόμενη κλιμάκωση του αγώνα και βλέποντας την αποτυχία της επικοινωνιακής της πολιτικής, επιχείρησε, σε συμμαχία με ναυτιλιακές εταιρίες, να υπονομεύσει την απεργία, να στήσει μαζί τους απεργοσπαστικό μηχανισμό ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλευόμενη τις υποχωρήσεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού σκόπιμα εστίασε και επικέντρωσε την αντίδρασή της στο φορολογικό για να αποτρέψει οποιαδήποτε ρωγμή στα υπόλοιπα κρίσιμα και μεγάλης σημασίας αιτήματα όπως είναι το κοινωνικοασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Υπερβολικό νερό στο κρασί τους και έκπτωση στα αιτήματα έβαλαν και οι δυνάμεις ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ οι οποίες με την σειρά τους επικέντρωσαν στον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) για ασφαλιστικό – φορολογικό.

Οι εξελίξεις αυτές διευκόλυναν τους κυβερνητικούς χειρισμούς που σε συνδυασμό με τον εξελισσόμενο κοινωνικό αυτοματισμό που συστηματικά καλλιεργούσε η κυβέρνηση σε συνεργασία με δυνάμεις μικρών ομάδων αγροτών και τοπικών παραγόντων της

Κρήτης και με την απεριόριστη συνδρομή των συστημικών ΜΜΕ στοχοποίησαν την απεργία, τους Ναυτεργάτες και τον αγώνα τους ως υπαίτιους και υπεύθυνους των προβλημάτων και των συνεπειών που παράγει η συνεχιζόμενη απεργιακή μας κινητοποίηση και ταυτόχρονα απάλλασσαν την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική της η οποία ήταν και είναι η μοναδική υπόλογη για τα συσσωρευμένα ναυτεργατικά προβλήματα αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγροτών!!

Η αντιπαλότητα και η σύγκρουση μεταξύ διάφορων κοινωνικών στρωμάτων είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, υποβαθμίζει και αθωώνει αυτήν την πολιτική και παράλληλα της επιτρέπει να ακολουθεί την τακτική του διαίρει και βασίλευε…..

Οι δημόσιες και επαναλαμβανόμενες γραπτές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το επιμέρους αλλά τεράστιας σημασίας αίτημα της διατήρησης του φορολογικού καθεστώτος των Ναυτεργατών παρά το γεγονός ότι η αξιοπιστία του δημόσιου λόγου της κυβέρνησης είναι κάτω του μηδενός, τονίζουμε, και αυτό εκφράζει το σύνολο του Ναυτεργατικού μας κόσμου, ότι οποιαδήποτε μορφή υπαναχώρησης στην δέσμευση αυτή συνιστά αιτία πολέμου για τον Ναυτεργατικό μας κόσμο!!

Καλούμε την κυβέρνηση να μην διανοηθεί με οποιοδήποτε τρόπο να θίξει τον ισχύοντα τρόπο φορολογίας των Ναυτικών αλλά αντίθετα να πάρει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων φορολογικών εσόδων από τους έχοντες και κατέχοντες τον μεγάλο πλούτο και τις δυνάμεις αυτές του κεφαλαίου, περιλαμβάνοντας το εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο απολαμβάνει πάνω από 58 φοροαπαλλαγές και διαχρονικά έχει διαμορφώσει μέσα από ένα αντικοινωνικό και σκανδαλώδες θεσμικό πλαίσιο, καθεστώς επιχειρηματικής ασυδοσίας, φοροασυλίας, μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας και πλήθος προνομίων για να διατηρεί δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή πυραμίδα.

Τονίζουμε επίσης ότι για την ΠΕΝΕΝ και τον ναυτεργατικό μας κόσμο της χώρας μας είχαν και έχουν την ίδια βαρύτητα και σημασία και τα υπόλοιπα δίκαια αιτήματά μας που αφορούν τον καταποντισμό των συντάξεων, την διάλυση των Ταμείων μας, την συντριβή των συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων, την καταβολή χωρίς καμιά περικοπή των εφάπαξ παροχών, την συνέχιση της καταβολής των νέων συντάξεων και την απόρριψη κάθε νέας μείωσης ή περικοπής. Για αυτό υπογραμμίζουμε ότι η κατάργηση του 4387/16 αποτελεί τον ίδιο κορυφαίο στόχο πάλης και διεκδίκησης.

Εξίσου καθοριστικό είναι και το αίτημά μας που αφορά τα εργασιακά αφού σε αυτά περιλαμβάνονται αιτήματα και στόχοι που αφορούν την διεύρυνση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την ουσιαστική προστασία των άνεργων, την επιδότηση όλων των ανέργων, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων στην κοινωνική ασφάλιση, στην ΣΣΕ ακόμη και στην συνδικαλιστική οργάνωση και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των Ναυτεργατών.

Για τον σκοπό αυτό θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο πολυήμερος αγώνας των Ναυτεργατών όχι μόνο δεν πήγε χαμένος, όχι μόνο δεν αποτελεί ήττα και αποτυχία αλλά σηματοδοτεί και δείχνει τον δρόμο εκείνο που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα ενάντια στην καταστροφική κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ οι οποίες χρησιμοποιούν την χώρα μας, τον λαό και τους εργαζόμενους σαν πειραματόζωα της καπιταλιστικής και νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας.

Ταυτόχρονα ο αγώνας αυτός των Ναυτεργατών αποτελεί και ένα μήνυμα προς τις δυνάμεις τους εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ αλλά και ευρύτερα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ότι ο συμβιβασμός, η συνδιαλλαγή, ο κοινωνικός εταιρισμός, η ταξική συνεργασία, η εργασιακή ειρήνη, όταν το αγωνιστικό ταξικό κίνημα έχει σταθερή, συνεπή, μαχητική στάση και στρατηγική, τότε η μάχη, η εξέλιξή και η έκβασή της είναι σταθερά στα χέρια των εργαζόμενων, αυτοί έχουν τον κυρίαρχο λόγο και ρόλο και οι συμβιβασμένες ηγεσίες χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους…..

Αυτή ήταν η τεράστια συμβολή της ΠΕΝΕΝ σε αυτόν τον μεγάλο απεργιακό αγώνα, δύο φορές που οι παραπάνω δυνάμεις επιχείρησαν την αναστολή της απεργίας, αυτή ματαιώθηκε κάτω από την δυναμική μαζική και αγωνιστική παρέμβαση των εκατοντάδων απεργών Ναυτικών!!!

Είναι προφανές ότι διαψεύστηκαν επίσης και οι δυνάμεις εκείνες οι οποίες πιστεύουν ότι είναι ιδιοκτήτες του κινήματος, της εργατικής τάξης αλλά και του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος οι οποίες δύο μέρες πριν την λήξη της απεργίας διακήρυσσαν από το λιμάνι του Πειραιά στις 8/12/2016 για απεργία που λήγει σήμερα…. και για παρακαταθήκη αυτού του αγώνα…. προεξοφλώντας την λήξη της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης την ίδια μέρα!!!!

Η ΠΕΝΕΝ (χωρίς να υποτιμά την συμβολή κυρίως των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και επιμέρους Σωματείων σε αυτήν την κινητοποίηση) αντικειμενικά είχε ρόλο πρωταγωνιστή στην οργάνωση, την ανάπτυξη, την κλιμάκωση αυτού του αγώνα, στην χάραξη και στην υλοποίηση της τακτικής του αλλά και στην αντιπαράθεση με την κυβερνητική υπονομευτική πολιτική, ακόμη και στην απόκρουση της άθλιας κυβερνητικής προπαγάνδας και του ρόλου των ΜΜΕ που ελέγχονταν ασφυκτικά από το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Συνέβαλε αποφασιστικά στην περιφρούρηση της απεργίας τόσο στον Πειραιά αλλά και σε όλα τα λιμάνια της χώρας και είχε την μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο Σωματείο παρουσία στα εξουσιοδοτημένα συνδικαλιστικά κλιμάκια.

Στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ στις 10/12/2016 με θέμα την συνέχιση ή όχι της απεργίας η ΠΕΝΕΝ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του αγώνα, παίρνοντας υπόψη την εκφρασμένη θέληση και βούληση των Ναυτεργατών και το γεγονός ότι η περαιτέρω συνέχιση της απεργίας θα οδηγούσε την κυβέρνηση σε παραπέρα υπαναχώρηση στα κυρίαρχα αιτήματα του απεργιακού μας αγώνα. Ανάλογη θέση πήραν και τα Σωματεία του ΠΑΜΕ.

Κλείνοντας πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πολυήμερος αγώνας των Ναυτεργατών είχε επιτυχή και νικηφόρα έκβαση και καταγράφεται σαν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του εργατικού και ναυτεργατικού κινήματος και από αυτήν την πλευρά με τα στοιχεία που αναδείξαμε πιο πάνω αποτελεί χρήσιμη και πολύτιμη παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς μας αγώνες και τις μάχες που έχουμε μπροστά μας για να αποκρούσουμε και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γενικός Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                     Κροκίδης Νίκος

 

 ****************/***************

 

•    ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016 • ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ Ο ΠΟΛΥΗΜΕΡΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ  ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

_ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ_ΑΠΕΡΓΙΑ_5-12-2016.jpg

  • * ΕΝΤΡΟΜΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ, ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ
  • * ΜΕ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
  • * ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΤΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • * ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: ΌΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΣ
  • * ΙΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΟΜΙΛΟ GRIMALDI ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΣΙΜΟ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Η μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση των Ναυτεργατών συνεχίζεται για 8η συνεχόμενη μέρα με καθολική συμμετοχή και επιτυχία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Η κυβέρνηση αντί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα δίκαια αιτήματα του Ναυτεργατικού μας κόσμου προσφεύγει στο ψέμα, τον αποπροσανατολισμό, σχεδιάζει, οργανώνει και επιχειρεί απροκάλυπτα την απεργοσπασία σε συμμαχία με Ναυτιλιακές εταιρίες όπως έγινε με τον όμιλο GRIMALDI, απειλεί και εκβιάζει, όποια Ναυτιλιακή εταιρεία δεν συνεργαστεί στο σπάσιμο της απεργίας είναι ύποπτη, ενεργοποιεί μέσα από το ελεγχόμενο σύστημα ΜΜΕ τον κοινωνικό αυτοματισμό, συνεχίζει την πιο αντιδραστική μεθοδολογία των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων στοχοποιώντας τους αγώνες των εργαζομένων και τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους ως «υπεύθυνες» για την εθνική οικονομία, τα προβλήματα στα νησιά, ενισχύει και ενθαρρύνει την αντιπαράθεση μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας να πυροβολούν τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων.

Αυτό έκανε με τις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών κατά την περσινή περίοδο, αυτό επαναλαμβάνει και τώρα στον πολυήμερο αγώνα των Ναυτεργατών.

Στόχος της μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού να φύγει από το κάδρο η δική της ευθύνη για την καταστροφική και βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, η οποία συντρίβει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα να συνεχίσει την νεομνημονιακή επέλαση με νέα ακόμη πιο σκληρότερα μέτρα τα οποία ετοιμάζει σε βάρος του λαού μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της άθλιας επικοινωνιακής και συκοφαντικής εκστρατείας σε βάρος των Ναυτεργατών αποτελεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση διατείνεται με τον δημόσιο λόγο της ότι δήθεν έλυσε το επίμαχο αίτημα των Ναυτεργατών για το φορολογικό και όταν αποστείλαμε στο Υπουργείο Οικονομικών γραπτή την πρότασή μας για να δεσμευτεί, η κυβέρνηση αυτή μας απαντάει ότι δεν μπορεί να μας δώσει γραπτή δέσμευση ενώ ο Υπουργός Ε.Ν χαρακτηρίζει την πρόταση – δέσμευση των Ναυτεργατών ότι ισοδυναμεί με δήλωση κοινωνικών φρονημάτων από τους αρμόδιους Υπουργούς. Αυτό αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι είναι ανεύθυνη, αναξιόπιστη, επικίνδυνη, κοροϊδεύει, εξαπατά και εμπαίζει τον Ναυτεργατικό μας κόσμο. Σταθερή επιδίωξή της δεν ήταν και δεν είναι η λύση των προβλημάτων μας αλλά το χτύπημα των δικαιωμάτων μας και του μεγάλου εξελισσόμενου απεργιακού μας αγώνα.

Πρόκειται για μια αδίστακτη αντιδραστική και αντιλαϊκή κυβέρνηση η οποία στην προσπάθειά της να διατηρηθεί στην εξουσία, καταφεύγει στον αυταρχισμό, στην απεργοσπασία, απειλεί με αντιδημοκρατικά μέτρα, κινητοποιεί και συνεργάζεται με εφοπλιστικές εταιρίες για το σπάσιμο της απεργίας, σκόπιμα διαχωρίζει τα αιτήματα της απεργίας, αποσιωπά τις βαρύτατες ευθύνες της για την αδιάλλακτη στάση της.

Την ίδια στιγμή που στοχοποιεί Ναυτεργατικά και λαϊκά δικαιώματα, κλείνει το μάτι στο μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο και δηλώνει σε αυτό υποταγή αφήνοντας άθικτο το σκανδαλώδες, αντικοινωνικό καθεστώς της φοροασυλίας, της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας και της επιχειρηματικής τους ασυδοσίας.

Η αντιλαϊκή πολιτική της είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα, την ανταγωνιστικότητα και την ασυδοσία του κεφαλαίου. Αυτή η αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική δεν μερεμετίζεται, όποιες κι αν είναι οι επιμέρους ρωγμές που μπορεί να δημιουργήσουν οι κλαδικοί αγώνες των εργαζομένων, όρος επιβίωσης των εργαζομένων και η επανάκτηση των δικαιωμάτων τους είναι ο στόχος για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της υποταγμένης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η ανάπτυξη ενός μαζικού, μαχητικού, διεκδικητικού και αγωνιστικού εργατικού κινήματος με ταξικό προσανατολισμό, με προωθημένα αιτήματα. Είναι ο συντονισμός, η κοινή δράση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε κοινό και ενιαίο μέτωπο.

Η απογοήτευση, η αδράνεια, η ηττοπάθεια, είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη να δράσουν συνειδητά, οργανωμένα, συντονισμένα, με αγώνα διαρκείας ενάντια στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές και στις κατεστημένες πολιτικές και συστημικές δυνάμεις του τόπου μας που υπηρετούν τον ευρωμονόδρομο και την υποταγή στις κυρίαρχες ελίτ του ευρωπαϊκού θεσμοθετημένου νεοφιλελευθερισμού.

Θεωρούμε σημαντική, θετική και καθοριστικής σημασίας την αποδοχή της πρότασης που διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ στις 8/12/2016 και η οποία, μετά από μυστική ψηφοφορία, έγινε αποδεκτή με συντριπτική πλειοψηφία (13 ναι – 1 όχι), για συνέχιση της απεργίας μέχρι την Κυριακή στις 6 το πρωΐ με προοπτική κλιμάκωσης.

Καλούμε τους Ναυτεργάτες να μην υποκύψουν στους άθλιους εκβιασμούς, στην δημαγωγία και στον αποπροσανατολισμό της κυβερνητικής προπαγάνδας, να αντισταθούν και να περιφρουρήσουν τον απεργιακό τους αγώνα, να σηκώσουν ακόμη πιο ψηλά το αγωνιστικό μπόϊ τους ενάντια στο κυβερνητικό και εφοπλιστικό αυταρχισμό. Μαχητικά, ενωτικά και ταξικά να δώσουν μέχρι τέλος τον αγώνα τους και να σπάσουν την κυβερνητική κοροϊδία και αδιαλλαξία, να επιβάλουν με τον αγώνα τους λύση εδώ και τώρα στα δίκαια και ώριμα αιτήματά τους, το φορολογικό, το κοινωνικοασφαλιστικό και το εργασιακό με τρόπο ενιαίο, αδιαίρετο μέχρι την τελική νίκη.

Η Διοίκηση

της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

 

ΣΕ ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ  ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -  ΝΕΑ 3ΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΕΩΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016 - Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟ  ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΠΑΘΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ!!

Σε τροχιά μετωπικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται η Πανελλαδική απεργία των Ναυτεργατών με το σύνολο της αντιλαϊκής κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής που είναι στο επίκεντρο της απεργιακής κινητοποίησης η οποία ξεκίνησε 2/12/2016 και συνεχίζεται έως και τις 8/12/2016.

Στις 5/12/2016 πραγματοποιήθηκε μεγάλη Παναυτεργατική μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες απεργοί Ναυτεργάτες από δεκάδες πλοία που παραμένουν δεμένα στον Πειραιά και πολλοί απόμαχοι του κύματος.

Στην διάρκεια της συγκέντρωσης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε με σφοδρότητα την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στοχοποιεί τα δικαιώματα του Ναυτεργατικού κόσμου ενώ ταυτόχρονα αφήνει στο απυρόβλητο τα προνόμια και την ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Επισήμανε επίσης την συντριβή των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και την κλιμάκωση της επιθετικότητας με προφανή στόχευση την υπονόμευση της απεργίας, την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού και του απεργοσπαστικού πλοίου ασφαλείας (που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατήρησε ανέπαφη την αντιδραστική διάταξη της κυβέρνησης Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ).

Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία των Ναυτεργατών στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην οποία κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Στο ΥΕΝ έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών Σωματείων με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ο Υπουργός Ε.Ν μεταξύ των άλλων αρνήθηκε να δεσμευθεί για το κεντρικό αίτημα της απεργίας που είναι η απόσυρση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων οποιασδήποτε αύξησης των φορολογικών συντελεστών στον ειδικό τρόπο φορολογίας των Ναυτεργατών ενώ για τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά αιτήματα της απεργίας παρέπεμψε σε μελλοντικές συναντήσεις με τους συναρμόδιους Υπουργούς ενώ σε ότι αφορά τα θέματα της δικής του αρμοδιότητας αρνήθηκε την οποιαδήποτε αναφορά και πολύ περισσότερο να δεσμευτεί για σειρά προβλημάτων που μαστίζουν τον Ναυτεργατικό κόσμο!!!

Σημείωσε ότι η χώρα είναι υπό κατοχή…. Ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για το φορολογικό διότι εκκρεμεί η β΄ αξιολόγηση και η συνεδρίαση του EUROGROUPτο οποίο θα συνέλθει στις 18/12/2016 για να συζητήσει τα προαπαιτούμενα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθεια να μην υπάρξει η αύξηση της φορολογίας των Ναυτικών, παράλληλα σιώπησε στις καταγγελίες της ΠΕΝΕΝ και άλλων Σωματείων ότι έχουν παγώσει οι διαδικασίες καταβολής εκατοντάδων συντάξεων από τον μήνα Ιούνη του 2016 όπως επίσης και των εφάπαξ παροχών επί μία τριετία, ενώ για την διάλυση του ΝΑΤ και των άλλων ταμείων που έχουν ήδη δρομολογηθεί και ολοκληρώνονται έως το τέλος του χρόνου, πρότεινε να μεσολαβήσει για να υπάρξει διάλογος με τους συναρμόδιους Υπουργούς…….

Στην επίμονη παρέμβαση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ για το καθεστώς ασυδοσίας των εφοπλιστών, την φοροασυλία που απολαμβάνουν και την μαύρη ανασφάλιστη και χαμηλόμισθη εργασία που οργιάζει στην ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία, απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση……

Στην συνέχεια, παρουσία δεκάδων απεργών Ναυτεργατών, συνεδρίασε η Διοίκηση της ΠΝΟ η οποία ομόφωνα αποφάσισε την παραπέρα κλιμάκωση της απεργίας μέχρι τα μεσάνυχτα στις 8/12/2016.

Σημειώνουμε ότι στις 8/12/2016 πραγματοποιείται 24ωρη απεργία όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην οποία συμμετέχει σύσσωμος και ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας.

Αργά χθες το απόγευμα ο Υπουργός Ε.Ν εξέδωσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο με πρωτοφανή προκλητικότητα ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει η ίδια η ΠΝΟ και τα Σωματεία να συμφωνήσουν για απεργοσπαστικά πλοία ασφαλείας σε όλες τις δρομολογιακές γραμμές για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πολυήμερη απεργία των Ναυτεργατών!!!

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνει το ατόπημά του ισχυριζόμενος ψευδώς ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης της φορολογίας των Ναυτικών και ότι στην συνάντηση με τα Σωματεία έλυσε το φορολογικό πρόβλημα. Τέλος στο ίδιο κείμενο ζητάει συνάντηση με σκοπό την συζήτηση για το σπάσιμο και την λήξη της απεργίας.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε με δήλωσή του ότι η κυβέρνηση ερωτοτροπεί και μεθοδεύει την ενεργοποίηση της σχετικής αντιδραστικής νομοθετικής διάταξης για την δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση με την κυβέρνηση και τον Υπουργό Ε.Ν που αφορά την εξελισσόμενη απεργία.  

Μετά από διαλογική συζήτηση η Διοίκηση της Ομοσπονδίας απέρριψε ομόφωνα το περιεχόμενο της επιστολής – δελτίο τύπου του ΥΕΝ.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ παίρνοντας υπόψη όλες τις παραπάνω εξελίξεις, απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους απεργούς Ναυτεργάτες σε όλη την χώρα, να παραμείνουν στις επάλξεις, να περιφρουρήσουν με κάθε δυνατό τρόπο το δικαίωμα της απεργίας, να ματαιώσουν και να συντρίψουν κάθε απόπειρα να τεθούν σε κίνηση απεργοσπαστικοί μηχανισμοί για το χτύπημα και την υπονόμευση της εξελισσόμενης απεργίας, να αποκρούσουν την σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό αλλά και την στοχοποίηση της απεργίας που μεθοδεύουν από κοινού η κυβέρνηση, διάφοροι παρακρατικοί μηχανισμοί (Κρήτη), δυνάμεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου αλλά και μια σειρά ακόμη παράγοντες και συστημικές πολιτικές δυνάμεις που στρατεύονται σε ιερή συμμαχία για να «υπερασπίσουν» την εθνική οικονομία από την δυσφήμιση που δήθεν προκαλούν οι αγώνες της εργατικής τάξης αλλά και μια σειρά γνωστά μαντρόσκυλα του δημοσιογραφικού κατεστημένου τα οποία είναι σταθερά ταγμένα να αναπαράγουν την άθλια υπονομευτική κυβερνητική και εφοπλιστική προπαγάνδα και στοχοποιούν τους απεργούς σαν υπεύθυνους και υπόλογους για την ταλαιπωρία των μαθητών και την καταστροφή των ευπαθών προϊόντων.

Οι Ναυτεργάτες συνεχίζουν, κλιμακώνουν τον αγώνα τους, οργανώνουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις τους, επιδιώκουν τον συντονισμό και την κοινή δράση με το υπόλοιπο μάχιμο συνδικαλιστικό κίνημα ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική και καλούν σύσσωμους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Έναρξη της απεργίας 6.π.μ στις 6/12/2016 και μέχρι τις 8/12/2016 έως τις 12 τα μεσάνυχτα

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                        Κροκίδης Νικόλαος

Υ.Γ.: Στην συγκέντρωση των Ναυτεργατών στο λιμάνι του Πειραιά συμμετείχαν και εξέφρασαν την συμπαράστασή τους όλα τα Σωματεία των Συνταξιούχων Ναυτικών όπως και τα πολιτικά κόμματα Κ.Κ.Ε, Λ.Α.Ε και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πειραιάς 6/12/2016

1_-_ΝΤΑΛΑΚΟΓΕΩΡΓΟΣ.jpg1.jpg15356988_1297787586949659_421295289_n.jpgDSCN0707.JPGDSCN0711.JPGDSCN0712.JPGDSCN0716.JPGpno-poreia-tessera.jpg

 

*************/***********

Πορεία διαμαρτυρίας των Ναυτεργατών στην Κέρκυρα (φωτό & video)

poria-naftergaton.jpg

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σήμερα οι απεργοί ναυτεργάτες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας

Ξεκινώντας από το λιμάνι, διασχίζοντας την τάφρο του Νέου Φρουρίου (Λαϊκή Αγορά) και καταλήγοντας στη Νομαρχία. Στην επιστροφή της πορείας προς το Λιμάνι, οι απεργοί ναυτεργάτες προχώρησαν σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στον κόμβο Νέου Λιμένα (Sette Venti).

πηγη: enimerosi.com

*****************/*****************

 

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΝΕΑ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 4/5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

pDSC_0168.jpg

Στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΝΟ που έγινε σήμερα 3/12/2016, αφού έγινε σχετική ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν το κεντρικό και επίμαχο πρόβλημα της υπερφορολόγησης των Ναυτεργατών σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, αποφασίστηκε η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Η νέα απεργία ξεκινάει στις 4/12 στις 6.00 π.μ και έχει λήξη στις 6/12 στις 6.00 πμ.

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ κατήγγειλε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική η οποία μεθοδικά εξοντώνει και απαξιώνει το ναυτεργατικό επάγγελμα με τη βάρβαρη νεομνημονιακή πολιτική της. Η συντριβή των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας έχει ως συνέχεια την εξουθενωτική και παράλογη υπερφορολόγηση του ναυτεργατικού μας κόσμου, γεγονός που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο το παρόν και το μέλλον τους στην ελληνική ναυτιλία.

Την ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει πλάτη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο και στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του για να διατηρηθεί ανέπαφο το προκλητικό καθεστώς της φοροασυλίας των 58 και πλέον φορολογικών απαλλαγών.

Η πολιτική αυτή έχει την καθολική λαϊκή και κοινωνική κατακραυγή! Παρά ταύτα η κυβέρνηση, σε συμμαχία με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και το υπόλοιπο πολιτικό μνημονιακό μπλοκ, σιωπά, συγκαλύπτει και διαιωνίζει την εφοπλιστόδουλη ναυτιλιακή πολιτική της.

Η ΠΕΝΕΝ με συνέπεια αναδεικνύει αυτό το σαθρό αντικοινωνικό θεσμικό πλαίσιο αλλά και όλες τις πτυχές του όπως είναι η μαύρη γενικευμένη ανασφάλιστη εργασία, η αυξανόμενη ανεργία στους ναυτεργάτες όπως και τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου τα οποία η κυβέρνηση της ψευτοαριστεράς υπερασπίζεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του εφοπλισμού!

Σ' αυτή τη πολιτική αντιπαρατίθεται η ΠΕΝΕΝ σε αντίθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Η απεργία των Ναυτεργατών δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα, δεν στοχεύει μόνο να διεκδικήσει επιμέρους κλαδικά αιτήματα. Για τη ΠΕΝΕΝ και το διεκδικητικό της πλαίσιο, στόχος είναι η σύγκρουση και η αμφισβήτηση του συνόλου των μνημονιακών πολιτικών που έχουν οδηγήσει την εργατική τάξη και πλατιά λαϊκά στρώματα στη φτώχεια την εξαθλίωση και στη κοινωνική περιθωριοποίηση!

Απ' αυτή τη σκοπιά πρέπει και το υπόλοιπο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αυτό αγώνα! Διάφορα κέντρα τα οποία επιστρατεύονται σε κάθε μας απεργιακό αγώνα με σκοπό την υπονόμευσή του άρχισαν ήδη να κινητοποιούνται με στόχο το κοινωνικό αυτοματισμό. Στη Κρήτη ήδη δραστηριοποιείται ένας άτυπος παρακρατικός μηχανισμός με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη ο οποίος ζητάει την ενεργοποίηση πλοίου ασφαλείας με σκοπό το χτύπημα της απεργίας που είναι σε εξέλιξη!

Οι ναυτεργάτες είναι αποφασισμένοι να υπερασπίσουν και να περιφρουρήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και θα αποκρούσουν κάθε απόπειρα και κίνηση που θα βάλουν σε κίνηση για τον σκοπό αυτό εφοπλιστές και κυβέρνηση. Όλοι στη συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 5/12/2016 στις 11 πμ, απέναντι απ τον Άγιο Διονύση μπροστά απ το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο «Έλυρος».

Πειραιάς 3/12/2016

Για τη Διοίκηση

       Ο Πρόεδρος                                     Ο Γενικός Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                 Κροκίδης Νίκος

 

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016    ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΠΕΝΕΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Από τα ξημερώματα επίσκεψη – περιοδεία και ζωντανή συζήτηση με τους απεργούς Ναυτεργάτες των πλοίων

Πολυμελές κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ από τα ξημερώματα σήμερα το πρωί πραγματοποίησε διαδοχικές συσκέψεις και περιοδείες σε όλα τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά.

Στα πλαίσια αυτής της περιοδείας έγιναν μαζικές συσκέψεις στο κάθε πλοίο ξεχωριστά ενώ στην διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε υπήρξε χρήσιμος, εποικοδομητικός και ζωντανός διάλογος με τα μέλη της Ένωσης αλλά και Ναυτεργάτες άλλων ειδικοτήτων.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μετέφερε το αγωνιστικό μήνυμα από όλα τα λιμάνια της χώρας για την καθολική συμμετοχή στην 48ωρη απεργία η οποία, όπως είπε, αποτελεί μια σαφή απάντηση του Ναυτεργατικού μας κόσμου ενάντια στην εφοπλιστόδουλη ναυτιλιακή κυβερνητική πολιτική η οποία ταυτόχρονα χτυπάει και τσακίζει ανελέητα τα θεσμοθετημένα δικαιώματα των Ναυτεργατών.

pPhoto0027.jpgDSC_0170.jpg

Στα πλαίσια αυτά το κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ ενημέρωσε τον κλάδο για τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την ανατροπή που αποφάσισε η κυβέρνηση στον ειδικό τρόπο φορολογίας των Ναυτεργατών.

Επισήμανε ότι η ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος είναι τέτοια που οποιαδήποτε επιπλέον φορολογική επιβάρυνση και ιδιαίτερα αυτή του νόμου 4387/2016 όχι μόνο δεν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια φορολογικά έσοδα αλλά αντίθετα ένα μεγάλο τμήμα αξιωματικών μπορεί να το οδηγήσει σε μαζική φυγή από την ελληνική σημαία και την ναυτιλία και το κόστος να έχει πολλαπλασιαστική επιβάρυνση όχι μόνο στον τομέα της φορολογίας αλλά και στις εισφορές προς τα κοινωνικοασφαλιστικά μας ταμεία.

 DSC_0152.jpgDSC_0161.jpg

Η κυβέρνηση τόνισε είχε και έχει την δυνατότητα να αντλήσει σημαντικότατα φορολογικά έσοδα, εάν θέλει, στοχεύοντας το μεγάλο και ιλιγγιώδη πλούτο του εφοπλιστικού κεφαλαίου στο οποίο δυστυχώς προχώρησε σε συνθηκολόγηση, συμβιβασμό και υποχωρώντας κατά κράτος από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της άφησε ανέπαφο το προκλητικό και σκανδαλώδες καθεστώς των προνομίων της ασύδοτης επιχειρηματικής δράσης και της φοροασυλίας. Αντί για αυτό επιλέγει και στοχοποιεί για πολλοστή φορά τους εργαζόμενους στους οποίους επιχειρεί να φορτώσει και αυτήν την φορά τα βάρη στα πλαίσια της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής της.

DSC_0162.jpgDSC_0172.jpg

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει έως το τέλος των απεργιακών κινητοποιήσεων ενότητα, συσπείρωση και αποφασιστικότητα και να αποκρουσθεί οποιαδήποτε απόπειρα υπονόμευσης της απεργίας.

Για τον σκοπό αυτό κάλεσε τον κλάδο και όλα τα πληρώματα νε είναι σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Ανάλογες περιοδείες πραγματοποίησαν απεργιακά κλιμάκια της ΠΕΝΕΝ σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.

DSC_0174.jpgPhoto0026.jpgPhoto0025.jpg

Πειραιάς 2/12/2016

 Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ 2-3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

24-11-2016_ΑΠΕΡΓΙΑ_24ΩΡΗ_-_ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ_ΠΛΑΤΕΙΑ_ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ.jpg

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι,

Οι σχετικές καταγγελίες που κάναμε πρόσφατα αναφορικά με τις προθέσεις της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής επιβεβαιώθηκαν και επαληθεύτηκαν με απόλυτο τρόπο.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην πρόταση που κατέθεσε προς τους θεσμούς των δανειστών μεταξύ των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων περιέλαβε και την φορολογία των Ναυτικών.

Σημειώνουμε ότι ο ειδικός τρόπος φορολογίας μας έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια 3 φορές και στην ουσία έχει 3πλασιαστεί σε αυτό το χρονικό διάστημα!!!

Η πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση των συντελεστών ή ακόμη και της κατάργησης του ειδικού τρόπου φορολογίας μας με βάση τον νόμο 4387/2016 αποτελεί συνέχεια μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί σε όλους τους τομείς του Ναυτεργατικού επαγγέλματος, στα εργασιακά, στις ΣΣΕ, στο κοινωνικοασφαλιστικό με την διάλυση του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ, των Ταμείων Πρόνοιας, του Οίκου Ναύτη καθώς και με την επιβολή δυσβάστακτων φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες συρρικνώνουν το εισόδημα του Ναυτεργατικού μας κόσμου τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων Ναυτικών. Σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι ήδη έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των κλιμακίων κυβέρνησης – δανειστών για την φορολογία των Ναυτικών!!

Για τον σκοπό αυτό η ΠΕΝΕΝ είχε έγκαιρα επισημάνει ότι επιβάλλεται μπροστά σε αυτήν την γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης και εφοπλιστικού κεφαλαίου να συγκροτηθεί ένα πανναυτεργατικό μέτωπο που θα ενώνει και θα συσπειρώνει όλους τους εργαζόμενους στον χώρο της Ναυτιλίας. Η πλειοψηφία της ΠΝΟ απέρριψε την πρότασή μας αυτή!!!

Δυστυχώς οι δυνάμεις της πλειοψηφίας της ΠΝΟ για άλλη μια φορά μέσα από αστεία και αβάσιμα «επιχειρήματα» δεν είδαν, δεν κατάλαβαν και όπως δείχνουν τα πράγματα ούτε και τώρα δεν θα αντιληφθούν ότι η οργάνωση, η προετοιμασία ενός τέτοιου μετώπου αποτελεί την αυτονόητη συνθήκη για να αντιμετωπισθεί η κλιμακούμενη κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.  

Στην καταστροφική και αδιέξοδη αυτή πολιτική της ΠΝΟ συμπορεύονται από κοινού οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού, οι οποίες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να σχεδιάσουν και να οργανώσουν την αντίσταση και την αντιπαράθεση των Ναυτεργατών, στην επίθεση κυβέρνησης – εφοπλιστικού κεφαλαίου και τοκογλύφων δανειστών.

Την έλλειψη βούλησης και την ανικανότητά τους προσπαθούν να την καλύψουν και να την επενδύσουν με επιχειρήματα του είδους ότι δεν ακολουθούν οι Ναυτεργάτες, δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματά τους και άλλες τέτοιες σαθρές, αστήριχτες και ανυπόστατες δικαιολογίες!!

Οι προειδοποιήσεις της ΠΕΝΕΝ ότι επίκειται επίθεση στον ειδικό τρόπο φορολογίας μας αντιμετωπίστηκε ως συνήθης αναφορά χωρίς αποδεικτικά στοιχεία….

Ο εφησυχασμός, η επανάπαυση, η «σιγουριά των δημοσίων σχέσεων» σε συνδυασμό με την άρνηση να απευθυνθούν με αγωνιστικούς όρους στον Ναυτεργατικό μας κόσμο συνιστά μια μόνιμη πληγή η οποία εμποδίζει την δράση, τον αγώνα και κυρίως την κινητοποίηση ευρύτερα του Ναυτεργατικού μας κόσμου.

Απόρροια αυτών του εργατοπατερίστικου αρρωστημένου και ηττοπαθούς κλίματος είναι η άρνηση να υπάρξουν κινητοποιήσεις προς την κατεύθυνση της ποντοπόρου ναυτιλίας την οποία οι παραπάνω δυνάμεις έχουν σκανδαλωδώς επιλέξει επί σειρά ετών να εξαιρέσουν από τους αγώνες των Ναυτεργατών!!!

Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που στοχοποιεί και προτάσσει προς τους θεσμούς την κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολογίας των Ναυτεργατών, αφήνει για άλλη μια φορά στο απυρόβλητο το καθεστώς της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών, μάλιστα σε συνεργασία με την ΕΕΕ μετέθεσαν την λήψη μέτρων για την φορολογική επιβάρυνση των εφοπλιστών από την Α΄ στην Β΄ αξιολόγηση ενώ από κοινού κυβέρνηση και εφοπλισμός διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες σε κοινή γραμμή να μην θιγεί η φορολογική ασυλία των εφοπλιστών ή αυτή να παραμείνει σε εθελοντική βάση για μετά το 2018!!!

Το γεγονός αυτό αποκρύπτεται από τις συνασπισμένες και συμπορευόμενες δυνάμεις του κομματικού – κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που δεν τολμούν να θίξουν τα ιερά και τα όσια του θεσμοθετημένου μοντέλου της εφοπλιστικής ασυδοσίας.

Για την ΠΕΝΕΝ συνεπής πάλη για τα Ναυτεργατικά συμφέροντα και για την λύση των προβλημάτων τους ήταν και είναι ως προϋπόθεση και απαράβατη αρχή η αμφισβήτηση, η αποψίλωση και η κατάργηση της επιχειρηματικής ναυτιλιακής ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Χωρίς αυτήν την προϋπόθεση ο αγώνας για τα ναυτεργατικά προβλήματα είναι εξ’ αρχής υπονομευμένος και αναποτελεσματικός.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ, διατυπώνοντας ευθέως την κριτική της θέση και παίρνοντας σαφή απόσταση από την τακτική των δυνάμεων που έχουν την ευθύνη για τον εγκλωβισμό των Ναυτεργατών σε μια γραμμή ήττας, δηλώνει ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον απεργιακό αγώνα θέτοντας με τον πιο σαφή τρόπο το δικό της διεκδικητικό πλαίσιο σε αυτόν τον αγώνα.  

Στην κατεύθυνση αυτή θα παλέψει και θα διεκδικήσει να μπει τέλος στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στην ναυτιλία και θα αγωνισθεί με όλες τις δυνάμεις της να αποτραπούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την φορολογία των Ναυτικών μαζί και ταυτόχρονα με όλα εκείνα τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί και έχουν πλήξει το σύνολο των δικαιωμάτων του Ναυτεργατικού κόσμου της χώρας μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΙ ΤΟ ΤΣΑΚΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η απεργία αρχίζει από 06.00 της 2 Δεκέμβρη 2016

και μέχρι τις 06.00 της 4 Δεκέμβρη 2016 με προοπτική κλιμάκωσης

Πειραιάς 30/11/2016

Η Διοίκηση της

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

 

*******/********

 

ΝΕΑ 24ΩΡΗ ΠΑΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2016

Κατά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25/11/2016 έγινε διεξοδική συζήτηση για προβλήματα που απασχολούν το ναυτεργατικό κόσμο της χώρας μας. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι αυτά όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται απ τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά αντίθετα η πολιτική της δημιουργεί συνεχώς καινούργια.

Η κατάθεση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού στη Βουλή με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα 4 δις ευρώ έρχονται να προστεθούν στα παλιά και συνιστούν την απόλυτη φορολεηλασία ενάντια στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Παράλληλα η αντιλαϊκή συγκυβέρνηση σε συμμαχία με τους δανειστές φέρνει νέο αντεργατικό πακέτο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων και των συνδικάτων. Επιδιώκουν να χτυπήσουν ανελέητα την οποιαδήποτε αντίδραση και αντίσταση του οργανωμένου κινήματος των εργαζομένων.

Παράλληλα διατυμπανίζουν περί δίκαιης ανάπτυξης για να αποπροσανατολίσουν το λαό. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις και πολιτικές όμως είναι σταθερά προσανατολισμένες και υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των τοκογλύφων δανειστών οι οποίοι τα τελευταία 7 χρόνια έχουν ρημάξει τη χώρα, έχουν γονατίσει το λαό και έχουν καταστρέψει κάθε εργατικό δικαίωμα και κατάκτηση.

Πιο ανάγλυφες και πιο χειροπιαστές είναι οι πολιτικές τους στο χώρο της ναυτιλίας. Η μεγαλύτερη ναυτιλία στο κόσμο με τον οξυδερκή και δαιμόνιο εφοπλισμό (ρητορική Τσίπρα) επιφυλάσσει ανεργία για τους ναυτεργάτες που ξεπερνάει το 50%!!! Είναι η ναυτιλία που δεσπόζει και κυριαρχεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία σε πάνω απ το 80% της ελληνικής και ελληνόκτητης ναυτιλίας. Είναι η πρωτοφανής φοροασυλία μέσα απ την οποία γιγαντώθηκε το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Είναι οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας που έχουν επιβάλει όλες έως τώρα οι κυβερνήσεις στηρίζοντας και ενισχύοντας την εφοπλιστική ασυδοσία.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει το απύθμενο και απίστευτο πολιτικό θράσος να θέτει στο προσχέδιο των μέτρων για τη β' αξιολόγηση την παραπέρα (για άλλη μια φορά) αύξηση της φορολογίας των ναυτεργατών!

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι εάν περάσει οποιαδήποτε αύξηση φορολογίας στο εισόδημα των ναυτεργατών, τότε οδηγούν το ναυτικό επάγγελμα σε βέβαιο θάνατο!!! Οι φωστήρες της ψευτοαριστεράς, οι οποίοι είναι κολλημένοι και γαντζωμένοι στις καρέκλες στα αξιώματα και στους παχυλούς υπουργικούς και βουλευτικούς μισθούς, δείχνουν αποφασισμένοι να διαπράξουν και το μεγαλύτερο έγκλημα ενάντια στο λαό και τη κοινωνία προκειμένου να διατηρηθούν στην εξουσία!!.

Κανείς δεν μπορεί να περιμένει η να προσδοκά τίποτα από αυτά τα ναυάγια της αριστεράς! Η θέση τους είναι να υπερασπίσουν το αστικό σύστημα της απάνθρωπης εκμετάλλευσης. Δεν διαφέρουν σε τίποτα απ τις άλλες συστημικές και κατεστημένες πολιτικές δυνάμεις.

Η Εργατική τάξη ο λαός και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να κατανοήσουν τη δύναμη τους, να βγουν μπροστά και στο προσκήνιο των εξελίξεων, να πάρουν τις τύχες τους στα στιβαρά χέρια τους και οργανωμένα-συντονισμένα-μαχητικά να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτών των βαρβάρων και καταστροφικών πολιτικών που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και το θεσμοθετημένο σύστημα του Νεοφιλελευθερισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ. Οι Ναυτεργάτες καλούνται να δώσουν και αυτή τη φορά το μαζικό και αγωνιστικό τους παρόν στη μεγάλη πανεργατική-πανελλαδική απεργία. Η ΠΕΝΕΝ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την οργάνωση τη προετοιμασία και την επιτυχή έκβαση της επερχόμενης απεργιακής μάχης.

Με Εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                         Κροκίδης Νικόλαος

 

 

ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

Ξεκίνησε τα μεσάνυχτα στις 24/11/2016 η Πανελλαδική 24ωρη απεργία των Ναυτεργατών η οποία εξελίσσεται με απόλυτη επιτυχία.

Οι Ναυτεργάτες με την απεργία τους νέκρωσαν το σύνολο των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, των μεγάλων και βασικών Πορθμειακών γραμμών ενώ καθολικό είναι και το σταμάτημα των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων των διεθνών γραμμών.

Στον Πειραιά, στην Πάτρα, στα λιμάνια της Κρήτης, σε Κέρκυρα - Ηγουμενίτσα, Ραφήνα, Λαύριο, Κυλλήνη – Ζάκυνθο, Ρίο – Αντίρριο μαζί και σε δεκάδες ακόμη λιμάνια οι Ναυτεργάτες έστειλαν σαφές μήνυμα προς την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική ότι τα νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος τους θα τα αντιπαλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους.

Τα μέτρα της β΄ αξιολόγησης αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην αντεργατική αλυσίδα κυβέρνησης – δανειστών για να διαλύσουν τα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις.

Η κατάθεση του Προϋπολογισμού με νέα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα που ξεπερνούν τα 4 δις ευρώ, το αντιδραστικό σχέδιο νόμου για την κινητικότητα και την αξιολόγηση είναι τα χειροπιαστά μέτρα που η κυβέρνηση ήδη προωθεί σε συνεννόηση και συμφωνία με το κουαρτέτο.

Στον χώρο της Ναυτιλίας, ιδιαίτερα αποκαλυπτική ήταν η συνάντηση στις 21/11/2016 μεταξύ ΠΝΟ – Υπουργού Ε.Ν που στο σχετικό Υπόμνημα που κατατέθηκε για πολλοστή φορά δεν υπήρχε θετική απάντηση ούτε σε ένα από τα δεκάδες αιτήματα που περιελάμβανε αυτό…..

Αντίθετα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διέρρευσε στα ΜΜΕ ότι σχετική διαβούλευση για τις λεγόμενες φοροαπαλλαγές συμπεριλαμβάνει και τον τρόπο φορολόγησης των Ναυτικών, γεγονός που δείχνει ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε να βάλει στο στόχαστρο την φορολογία των Ναυτικών!!!

Σημειώνουμε ότι η φορολογία των Ναυτεργατών τα τελευταία χρόνια τριπλασιάστηκε ενώ των εφοπλιστών παρέμεινε ανέγγιχτη και ανέπαφη από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατηρώντας ένα σκανδαλώδες καθεστώς φορολογικής ασυλίας.

Η καθολική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία δείχνει την αγωνιστική διάθεση και θέληση των Ναυτεργατών να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην καταστροφική νεομνημονιακή κυβερνητική πολιτική.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση πρέπει να πορευτεί το σύνολο των συνδικάτων και των εργαζομένων για την σύγκρουση, την ρήξη και την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κλείνοντας θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ έχει λάβει απόφαση – και ήδη αυτό το έχει δημοσιοποιήσει – για την συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη απεργία στις 8/12/2016. Απεργία η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να πάρει Πανεργατικό Πανελλαδικό χαρακτήρα και να συμμετάσχουν σε αυτήν τόσο οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Αυτήν την θέση θα υποστηρίξουμε όταν γίνει συνεδρίαση της ΠΝΟ για να ληφθεί σχετική απόφαση.

Για την ΠΕΝΕΝ

Ο Πρόεδρος                                                                Ο Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                                         Κροκίδης Νικόλαος

 

 

24 ΝΟΕΜΒΡΗ  2016 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ–ΕΝΩΤΙΚΑ–ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΛΟΙΩΝ

(ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 00.01 ΚΑΙ ΛΗΞΗΣ: 24.00)

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΣΤΙΣ 24/11/2016 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 Π.Μ

 

_ΠΕΝΕΝ.jpg

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες όλων των κλάδων,

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανεργατική απεργία στις 24/11/2016 η οποία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.

Το αγωνιστικό και ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με την συμμετοχή του στην 24ωρη πανελλαδική απεργία παλεύει και διεκδικεί να μπει τέλος στην βάρβαρη μνημονιακή επιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Αγωνίζεται ενάντια στα παλιά και νέα καταστροφικά αντιλαϊκά μνημονιακά μέτρα που αποδιαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις, συνθλίβουν τους μισθούς και το εργατικό εισόδημα που κατακρεουργούν τα εργατικά δικαιώματα ενώ την ίδια στιγμή ενισχύουν τα προνόμια του μεγάλου κεφαλαίου και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους.

Στο στόχαστρο των νέων μέτρων για την β΄ αξιολόγηση περιλαμβάνονται σειρά σκληρών αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων όπως είναι η απελευθέρωση των απολύσεων από το 5% στο 10%, νέα μείωση στους κατώτατους μισθούς (υποκατώτατος μισθός) για τους νεοπροσλαμβανόμενους, συντριβή των κοινωνικών προνοιακών επιδομάτων, επέκταση και επικράτηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων, επεκτασιμότητα των ευέλικτων μορφών εργασίας, νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, παραπέρα μείωση των αφορολογήτων ορίων, συντριπτικό χτύπημα στα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα με αιχμή στο δικαίωμα της απεργίας!!!

Το κοινό αντιδραστικό μέτωπο των δυνάμεων συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Τρόϊκα (Δ.Ν.Τ – Ε.Ε – Ε.Κ.Τ) με την συγκατάθεση των υπολοίπων μνημονιακών ελληνικών κομμάτων και με την ολόθερμη στήριξη από τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές οργανώσεις, ετοιμάζονται να δώσουν οριστικό χτύπημα στα εναπομείναντα δικαιώματά μας. Θέλουν και επιδιώκουν την απόλυτη επιστροφή στην εποχή της γαλέρας, οραματίζονται και στοχεύουν στην διάλυση των εργατικών Σωματείων, του ρόλου και της αποστολής τους σαν συλλογικοί εκφραστές των κοινωνικών – οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων τους.

Στην κατεύθυνση αυτή έχουν ως πιστό σύμμαχο και αρωγό το χρεοκοπημένο συνδικαλιστικό κατεστημένο τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Για άλλη μια φορά οι δυνάμεις αυτές αποδείχνουν ότι βάζουν πλάτη να περάσει το νέο αντεργατικό – αντιλαϊκό πακέτο σε βάρος των εργαζομένων.

Καθόλου τυχαίο ότι επί σειρά μηνών έχουν ανακοινωθεί και έχει εξαγγελθεί το νέο μπαράζ αντεργατικών μέτρων, αυτοί προκήρυξαν 24ωρη απεργία για τις 8/12/2016 τορπιλίζοντας και υπονομεύοντας ξεδιάντροπα κάθε κοινή προσπάθεια τα συνδικάτα έγκαιρα και αποφασιστικά να οργανώσουν την πάλη και την δράση τους στον νέο αντιλαϊκό οδοστρωτήρα. Επέλεξαν να διασπάσουν, να υπονομεύσουν – παίζοντας ανοιχτά το παιχνίδι της συγκυβέρνησης, του ΣΕΒ και των δανειστών τοκογλύφων – ορίζοντας μια 24ωρη απεργία η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 8/12/2016 ενώ η κυβέρνηση εδώ και μέρες δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι προϋπολογισμός και προαπαιτούμενα της β΄ αξιολόγησης θα έχουν περάσει πριν τις 5/12/2016!!

Πέρα από τις ευθύνες του άθλιου και πεμπτοφαλαγγίτικου ρόλου του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ στην ΓΣΕΕ, αντικειμενικά ευθύνες έχει τεράστιες και το ΠΑΜΕ το οποίο αρχικά ανακοίνωσε την συμπόρευσή του στην απεργία στις 24/11/2016 και μια σειρά ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία έβγαζαν σχετικές ανακοινώσεις, στην συνέχεια υποχώρησε και με πρωτοφανή τρόπο μέσα σε ένα βράδυ ανέκρουσε πρύμνα και συμπορεύτηκε με τις επιλογές και αποφάσεις των Παναγόπουλου - Κιουτσούκη – Βασιλόπουλου.

Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν περισσότερο από ποτέ το πόσο αναγκαία είναι η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ριζική στροφή στον προσανατολισμό του, γεγονός που μπορεί να προέλθει με διαδικασίες από την βάση από τους χώρους δουλειάς και από τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Η εργατική τάξη καλείται να πάρει η ίδια και μόνο αυτή την υπόθεση της ανασυγκρότησης στα χέρια της και της πάλης ενάντια στον μνημονιακό χειμώνα, να ακυρώσει τα σχέδια συγκυβέρνησης – δανειστών – ΣΕΒ και να βάλει πλώρη για μια νέα αγωνιστική συσπείρωση ενάντια στον ευρωμονόδρομο και στις υποτακτικές κυβερνήσεις που υπηρετούν σταθερά και με συνέπεια τον νεοφιλελευθερισμό.

Συνάδελφοι,

Στον χώρο της ναυτιλίας και ειδικότερα της ναυτεργασίας η κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική είναι με συνέπεια προσανατολισμένη στο δόγμα της εφοπλιστικής ανταγωνιστικότητας, υπηρετεί το καθεστώς της εφοπλιστικής ασυδοσίας, καταστρέφει το σύνολο των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με σκληρούς και μακροχρόνιους αγώνες.

Η διάλυση των ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμείων Πρόνοιας και του Οίκου Ναύτη αποτελεί αδιαμφισβήτητη αλήθεια που επιβεβαιώνει απόλυτα την εκτίμησή μας αυτή.

Οι αλλαγές στις οργανικές συνθέσεις στην Ακτοπλοΐα, στα ταχύπλοα αλλά και στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία διεθνών γραμμών δείχνει ότι η κυβερνητική πολιτική ήταν και είναι υπηρέτης των συμφερόντων του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η διατήρηση των νομοθετικών μνημονιακών διατάξεων για το «απεργοσπαστικό πλοίο ασφάλειας» και αυτή των «επιχειρησιακών συμβάσεων» μένουν ανοιχτά μέτωπα και αποτελούν την αναγκαία συνθήκη το εφοπλιστικό κεφάλαιο να επιδιώξει και να προχωρήσει στην εφαρμογή τους.

Ταυτόχρονα οι ΣΣΕ δέχονται από παντού ανελέητα χτυπήματα και το πολιτικό κατεστημένο του ΥΕΝ κρύβεται, σιωπά και συγκαλύπτει τις προσπάθειες των εφοπλιστών να τις καταστρατηγήσει.

Από αυτή την πλευρά είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις υπονόμευσης των ΣΣΕ στους τομείς των όρων εργασίας, των υπερβάσεων στα ωράρια εργασίας, της μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών κ.λπ.

Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω η προηγούμενη και η τωρινή πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ παίζοντας απροκάλυπτα το παιχνίδι των εφοπλιστικών συμφερόντων ανακινεί και επιχειρεί την κατάργηση των ΣΣΕ μέσω των ατομικών συμβάσεων.

Για τον σκοπό αυτό βγάζουν μπροστά τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ο οποίος αξιοποιεί τις απεριόριστες προσβάσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου στα ελεγχόμενα από αυτούς ΜΜΕ με στόχο να εξαπατήσουν τους άνεργους, την νεολαία αλλά και ευρύτερα την κοινωνία ότι μπορεί να προσφέρει έως 200.000 νέες θέσεις εργασίας στην Ναυτιλία με εργασιακούς όρους και μισθούς Φιλιππίνων!!!!

Στόχος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, του παλιού πολιτικού μνημονιακού μπλοκ και της ΕΕΕ η ΠΕΝΕΝ, η οποία σηκώνει το κύριο βάρος να μην περάσουν αυτά τα άθλια αντεργατικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος είναι άμεσος και υπαρκτός και μόνο ένα ισχυρό μαζικό ναυτεργατικό κίνημα, αγωνιστικά προσανατολισμένο και οι πολύμορφοι αγώνες του μπορεί να εμποδίσει και να ακυρώσει αυτούς τους σχεδιασμούς. Πιθανότατα την σκυτάλη για το πρόβλημα αυτό το επόμενο διάστημα να την πάρει και επίσημα η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και να επιχειρήσουν την κατάργηση των ΣΣΕ με νομοθετική ρύθμιση……

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν αναγκαία περισσότερο από πριν την πρόταση που κατέθεσε η ΠΕΝΕΝ και η οποία απορρίφθηκε από τις δυνάμεις του εργοδοτικού, κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού για την οργάνωση και την αγωνιστική κινητοποίηση όλου του Ναυτεργατικού μας κόσμου για την αντιμετώπιση της επίθεσης εφοπλιστών – κυβέρνησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση η ΠΕΝΕΝ θα εντείνει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες της για να μην ευοδωθούν οι σχεδιασμοί του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της συγκυβέρνησης.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ

ΣΤΙΣ 24/11/2016 ΣΤΙΣ 11 Π.Μ

 

Πειραιάς 20/11/2016

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 11:12
 • Τελευταια
 • Δημοφιλή