Σήμερα: 21/07/2024
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 08:24

Να καταργηθεί η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» και o νόμος 4808/2021 - ΟΧΙ στα ωράρια – λάστιχο - Ψήφισμα

Γράφτηκε από τον

2024-07-03_112526.jpg

 

Η δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας για τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη (ν.4808/2021) και την ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ακόμη ένα δείγμα στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης.

Όπως είχαμε επισημάνει τότε ο νόμος αυτός δεν έρχεται για να μείνει στα χαρτιά… αλλά αντίθετα αποτελεί ένα στρατηγικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Παρέχει νέα εφόδια στο κεφάλαιο για να εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, να περιορίσει την οργανωμένη αντίσταση και πάλη, να εξασφαλίσει την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων .

Ο νόμος αυτός όπως και όλοι οι προηγούμενοι θωρακίζουν, διευρύνουν και θεσμικά νομιμοποιούν την εργοδοτική ασυδοσία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται δουλειά 13 ωρών την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα και η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι επιχειρεί να ξεχειλώσει ακόμη περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο.

Με την «ψηφιακή κάρτα» δίνεται το δικαίωμα σειράς επιλογών στην εργοδοσία  για να επεκτείνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας με το 2ωρο της ευέλικτης προσέλευσης, με την «μια ώρα προετοιμασίας», με τα απλήρωτα διαλείμματα κ.ο.κ.

Η «ψηφιακή κάρτα» είναι έργο του ταμείου ανάκαμψης, δηλαδή προαπαιτούμενο του «υπερμνημονίου» που ψήφισαν στην Βουλή τα κόμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – Ε.Ε. και με την εφαρμογή της εγκυκλίου οδηγούν τους εργαζόμενους στην εργασιακή εξάντληση, στα ατέλειωτα ωράρια και με τον τρόπο αυτό στην πρόκληση νέων ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς.

Η εργατική τάξη και τα αγωνιστικά συνδικάτα με την πάλη τους πρέπει και οφείλουν να βάλουν μπλόκο στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου και Ε.Ε.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 08:29
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή