Σήμερα: 07/08/2022
Τρίτη, 02 Αυγούστου 2022 09:48

Η πολιτική όψη στο έργο και στην ζωή του Νίκου Καββαδία - 4 άγνωστες πτυχές της ζωής του στα καράβια!

Γράφτηκε από τον

_ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ_ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ.jpg

Ο Νίκος Καββαδίας αποτελεί μια ξεχωριστή και σημαντική μορφή που με την ποίησή του (κυρίως βιωματική) έφερε στο προσκήνιο και σε ένα πολύ πλατύ λαϊκό κοινό το έργο του αλλά και τις εμπειρίες του από ταξίδια με τα καράβια που είχε εργαστεί.

Ο ποιητής, ο ταξιδευτής άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική ποίηση.

Άργησε να εκτιμηθεί και αντιμετωπίστηκε αρκετές φορές με ύφος μπλαζέ στην εποχή του από διάφορους κύκλους διανοουμένων….

Ήταν άνθρωπος του οποίου ο λόγος και τα σύμβολα έφθαναν να αγγίζουν μυθικές αρχετυπικές μορφές δίνοντας ακόμη και στην πιο μικρή λέξη, στο πιο ταπεινό γεγονός θεόρατη σημασία. Το εξωτικό ύφος, η άγνωστη και περίτεχνη ναυτική του ορολογία κατάφεραν να συγκινήσουν χωρίς έως και σήμερα τίποτα από αυτά να θεωρείται παρωχημένο!

Είναι απολύτως αληθές ότι στην προβολή του έργου του συνέβαλε τα μέγιστα η μελοποίηση της ποίησής του από τον Θάνο Μικρούτσικο και μερίδα του λέοντος ανήκει και σε αυτόν αλλά και άλλες που ακολούθησαν με την ιδιαίτερη αντίληψη του κάθε καλλιτέχνη που το επιχείρησε.

Στόχος του κειμένου αυτού δεν είναι μια γενικευμένη παρουσίαση του έργου του Ν. καββαδία αλλά να αναδείξουμε τος πολιτικές πτυχές της ζωής και του έργου του.

«Δεν μπορείς να ζεις στην εποχή σου και να μένεις πίσω. Τι πα να πεί γράφεις για την θάλασσα. Όλα έχουν κοινωνικό υπόβαθρο»

(Νίκος Καββαδίας, συνέντευξη στο φοιτητικό περιοδικό «Πανσπουδαστική», Μάρτιος 1967)

Σημειώνουμε ότι ο Ν. Καββαδίας υπήρξε ολιγόλογος και σχετικά κλειστός για την πολιτική του θέση και δραστηριότητα και οι πληροφορίες για την ένταξή του στην αριστερά περιορισμένες.

Γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως κατά τη διάρκεια της Κατοχής, όταν έμενε στο σπίτι της αδερφής του Τζένιας στην οδό Αγίου Μελετίου 10 στην Κυψέλη, εντάχθηκε στο ΕΑΜ, ενώ συμπαθούσε πολιτικά το ΚΚΕ. Παρότι δεν έχει εξακριβωθεί αν ήταν μέλος του ΚΚΕ, τόσο η Τζένια Καββαδία όσο και ο δικηγόρος και υπεύθυνος τους ΕΑΜ Εύβοιας  Σταμάτης Καββαδίας υποστήριξαν με βεβαιότητας πως ο ποιητής δεν ήταν απλά «συνοδοιπόρος», αλλά είχε ενταχθεί και κομματικά στο ΚΚΕ. Παρά το θολό αυτό σημείο, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως ο Νίκος Καββαδίας συμμετείχε αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτεργατών και στη συνέχεια στο ΕΑΜ Λογοτεχνών–Ποιητών, στο οποίο έφτασε στη θέση του γραμματέα μετά τη δίωξη του Θέμου Κορνάρου κατά τη διάρκεια της «λευκής τρομοκρατίας». Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 1945, ο Καββαδίας θα μπαρκάρει ως δόκιμος ασυρματιστής στο επιβατικό «Κορινθία».

_ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗ_ΝΙΚΟΥ_ΚΑΒΒΑΔΙΑ.jpg

Ο ποιητής της θάλασσας έγραψε συνολικά έξι πολιτικά ποιήματα, από τα οποία μόλις τα δύο δημοσιεύθηκαν σε συλλογές του.

Το πρώτο του αντιστασιακό ποίημα («Αθήνα 1943») δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 1943 στο παράνομο περιοδικό «Πρωτοπόροι», μηνιαίο φιλολογικό όργανο των λογοτεχνών του ΕΑΜ, με το ψευδώνυμο Α. Ταπεινός. 

Γνωστότερο έμελλε να γίνει το ποίημα για τον αντιφασίστα ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα που εκτελέστηκε από τους φασίστες - φρανκιστές. Ο Καββαδίας δημοσίευσε το ποίημα στις 19 Μαίου του 1945 στο αριστερό περιοδικό «Ελεύθερα Γράμματα», κατά τη διάρκεια της περιόδου της «λευκής τρομοκρατίας». Με αφορμή τη δολοφονία του Λόρκα, τον ισπανικό εμφύλιο, την καταστροφή της Γκερνίκα κλπ, ο Καββαδίας βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει και για την Ελλάδα της Κατοχής, για τους διακόσιους εκτελεσμένους κομμουνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής την πρωτομαγιά του 1944 και τη ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο στις 10 Ιουνίου του 1944.

Το τρίτο πολιτικό του ποίημα το δημοσίευσε ο Καββαδίας στην επονίτικη «Νέα Γενιά»: Στον τάφο του Επονίτη.

Η «Αντίσταση», το τέταρτο πολιτικό ποίημα του Καββαδία, δημοσιεύθηκε στο 14ο φύλλο του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα» στις 10 Αυγούστου του 1945. Στην «Αντίσταση», ο Καββαδίας κάνει για μια ακόμα φορά αναφορά στον Λόρκα και τον αντιφασιστικό αγώνα της Ισπανίας. Επιπλέον, αναφέρεται και στην Πασιονάρια Ντολόρες Ιμπάρουρι, επικεφαλής του Ισπανικού Κομμουνιστικού Κόμματος από το 1942 έως το 1960. Οι τελευταίες δύο στροφές του ποιήματος κάνουν αναφορά στη γερμανική κατοχή, τη μάχη του Δεκέμβρη και τον Άρη Βελουχιώτη.

Σε ερώτηση πώς εξηγεί την αγάπη που έδειξαν για την ποίησή του τα πλατύτερα στρώματα, απάντησε: «Είναι γιατί κι εγώ αγαπάω αυτά τα πλατύτερα στρώματα. Ζω μαζί τους. Κι αυτά που γράφω είναι ο δικός τους μόχθος –κι ο δικός μου». Στη συνέχεια, σαν μια κατάφαση στο φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς στη δεκαετία του ’60, ο Καββαδίας εκδηλώνει το θαυμασμό του για τους φοιτητές: «Τους εθαύμασα στην Κατοχή, όταν περιφρονούσαν καθημερινά τους επιδρομείς, Ιταλούς και Γερμανούς. Και τους χαίρομαι ακόμα, όταν αψηφούν σε κάθε κρίσιμη ώρα τις αρνητικές δυνάμεις». Στο τέλος, ο ποιητής εκφράζει την έντονη δυσφορία του για τη μεταστροφή του Αμερικάνου συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ και τη στήριξη που προσέφερε στον βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ στο Βιετνάμ: «Για εμένα έχει πέσει πια τελείως. Όχι από προκατάληψη. Από σιχαμάρα πια. Γιατί εκείνα τα ωραία πράγματα που έγραψε, υποτίθεται ότι είναι ψεύτικα. Τους έδωσε μια και τα πέταξε με το πόδι του, όταν κάθισε και είπε εκείνα τα βρωμερά για τους ανθρώπους που σφάζονται, αποκαλώντας τους γιους πουτάνας». Όπως συχνά έλεγε ο Καββαδίας στους φίλους του: «Θα προτιμούσα να έχω στο κεφάλι μου, αντί για το μυαλό του Στάινμπεκ, τα σκατά ενός μικρού Βιετναμέζου».

Στο τεύχος αυτό της Πανσπουδαστικής, αφιέρωσε ο Καββαδίας το πέμπτο πολιτικό του ποίημα:

2022-08-02_103108.jpg

   Σπουδαστές

Σας είδα κάτου από την πύρινη βροχή

Με τα πλακάτ και τα σκουτιά τα ματωμένα

Εσάς που κάματε τη δύσκολη αρχή

Κείνα τα χρόνια τα βαριά τα κολασμένα

Σήμερα βλέπω τα δικά σας τα παιδιά

Σμάρι πηχτό μες στου πελάγου τη σπιλιάδα

Πάντα καταντίκρα στην κάθε αναποδιά

Και σ’ όσους πάνε να σταυρώσουν την Ελλάδα.  

 

Μεσούσης της χούντας, το 1972, ο Καββαδίας έγραψε το έκτο και τελευταίο πολιτικό του ποίημα, το «Guevara», αφιερωμένο στο θάνατο του αργεντίνου κομμουνιστή. Το ποίημα δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο παράνομο έντυπο «Θούριος» της οργάνωσης Ρήγας Φεραίος.

Τελευταία πολιτική πράξη του Νίκου Καββαδία ήταν η συμμετοχή του στην καμπάνια για αντιμοναρχική ψήφο στο δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου του 1974 για τη μορφή του πολιτεύματος μετά την κατάρρευση της χούντας. Λίγες ημέρες μετά, στις 10 Φεβρουαρίου του 1975, έφυγε από την ζωή.

 

Άγνωστες πλευρές του Ναυτικού Νίκου Καββαδία

 

a61f0251a6d7cee0e9b7d56c07bc46d4.jpg

1. Το κλέψιμο της Αργεντίνας

Σε ένα από τα ταξίδια του στην Αργεντινή, ο Καββαδίας αποφάσισε να επισκεφτεί έναν οίκο ανοχής για να απολαύσει την γυναικεία ύπαρξη. Εκεί γνώρισε μια κοπέλα που του τράβηξε την προσοχή. Η νεαρή είχε ακουμπισμένες ελληνικές εφημερίδες στο γραφείο του δωματίου της. Ο Καββαδίας την ρώτησε αν είναι συμπατριώτες και εκείνη έπεσε πάνω του ικετεύοντας για τη βοήθεια του.

Όπως του εξομολογήθηκε στη Γαλλία, όπου σπούδαζε, είχε γνωρίσει έναν φοιτητή που τάχα την ερωτεύτηκε. Όμως αυτός την εξαπάτησε. Την πήγε στην Αργεντινή, όπου και την πούλησε ως σκλάβα του σεξ.

Ο Καββαδίας τής υποσχέθηκε την βοήθειά του. Από την επόμενη κιόλας μέρα πήγε μαζί με άλλους ναυτικούς και την "έκλεψαν" από τον οίκο ανοχής, παίρνοντας την μαζί τους στα καράβια. Μόλις έφτασαν σε λιμάνι της Ευρώπης της εξασφάλισαν εισιτήρια για να γυρίσει στην Ελλάδα. Το αξιοπερίεργο είναι πως όταν μετά από χρόνια συναντήθηκε τυχαία με τον ποιητή σε ένα σπίτι έκανε πως δεν τον γνώριζε. Όπως φαίνεται, είχε ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, κρύβοντας το σκοτεινό της παρελθόν στην Αργεντινή….

2. Το πιο εμβληματικό (κατά πολλούς) έργο του το Μαραμπού (είναι το παρατσούκλι που έδωσε ο ίδιος στον εαυτό του – επρόκειτο για πουλί που οι Ναυτεργάτες της εποχής θεωρούσαν κακό οιωνό) γράφτηκε το 1933 ενώ από το 1928 ταξίδευε διαδοχικά Ναυτόπαις, Ναύτης, Δόκιμος Ασυρματιστής ενώ το δίπλωμα του Β΄Ασυρματιστή το πήρε το 1947!

3. Η γνωριμία του με τον Σεφέρη

Το 1954 ήταν η πρώτη φορά που ο Καββαδίας συνάντησε τον Γιώργο Σεφέρη, ενώ εργαζόταν σε «ποστάλι» (καράβι μικρών αποστάσεων, επιβατηγό). Ο Σεφέρης επιβιβάστηκε στο καράβι ωστόσο τόσο κατά την τυπική υποδοχή των ταξιδιωτών, όσο και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να χαιρετίσει τον Καββαδία. Το γεγονός πίκρανε ιδιαίτερα τον δεύτερο, που θεώρησε ότι η λογοτεχνική γενιά του ’30, στην οποία ανήκε και ο ίδιος, τον υποτιμά.

Παρ' όλα αυτά ο Γιώργος Σεφέρης αναφέρεται στο Μαραμπού τρεις φορές στα προσωπικά του ημερολόγια, ενώ σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Γελασάκη, που για χρόνια εξερεύνησε τον Καββαδία, "μπορεί να υπήρξαν στιγμές που οι δυο τους απομακρύνθηκαν, όμως αυτά συμβαίνουν μεταξύ φίλων. Εδώ που τα λέμε δεν ήταν και οι ευκολότεροι χαρακτήρες".

4. Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Νίκος Καββαδίας είναι η Βάρδια που περιείχε πλήθος από αυτοβιογραφικά στοιχεία.

Το κεντρικό του πρόσωπο λέγεται Νίκος και είναι μαρκόνης (ασυρματιστής). Πρόκειται για μία συγκλονιστική, βαθιά συγκινητική κι ανθρωπιστική κατάθεση. Οι αρετές της αφήγησης και η δύναμη της γραφής του έργου υποκλίνονται ταπεινά μπροστά στον υπέροχο αμαρτωλό θίασο που ο Καββαδίας επέλεξε για να γεμίσει το κάδρο της θαυμαστής αυτής αυτοπροσωπογραφίας του (αγαπούσε ιδιαίτερα την ζωγραφική, στους τόπους που ταξίδευε επισκεπτόταν μουσεία και γκαλερί, συχνά στην ποίησή του απαντώνται ονόματα ζωγράφων, κυρίως αναγεννησιακών). Το νοσηρό ταξίδι του «Πυθέα» στην Κίνα είναι για τον ποιητή η επιστροφή στην πρώτη, τυχαία πατρίδα. Η λάγνα μητέρα Ανατολή δεν έχει τίποτα πιά να προσφέρει στο πλήρωμα και τον Κεφαλλονίτη. Μόνο πόλεμο, σήψη, ερήμωση, πορνεία, σύφιλη και θάνατο. Τον καταδικάζει στη λήθη και την αιώνια περιπλάνηση. Η «Βάρδια» είναι η εξομολόγηση του ποιητή, και ταυτόχρονα η εξιλέωσή του. Μία εξιλέωση, όμως, χωρίς άφεση. Που εκπορεύεται αποκλειστικά από την συνειδητοποίηση μίας αβάσταχτης, αδιανόητης ένοχής : «Ό,τι αγγίζω σαπίζει. Δεν πεθαίνει, σαπίζει». Στο τέλος του έργου ὁ ποιητής αποδέχεται το ρόλο του ιδανικού κι ανάξιου εραστή των γαλάζιων πόντων. Είναι αυτός, που μόνο την υγρή έκταση αγάπησε, που τίποτα δεν φτούρησε στα χέρια του, που επέλεξε για πετσί την καραβίσια βρόμα και το αλάτι και που δεν το μετάνιωσε ποτέ.

Τελικά ο μεγάλος ποιητής που σε κάθε ευκαιρία δήλωνε ότι δεν ήθελε να πεθάνει στην στεριά, άφησε την τελευταία πνοή του στις 10/2/1975 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και έτσι είχε «μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες»

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

 

Πηγές:

-          Από το βιβλίο του συγγραφέα Μ. Γελεσάκη «Ο Αρμενιστής Ποιητής»

-          Το βιβλίο του Φίλιππα Φιλίππου ο πολιτικός Νίκος Καββαδίας

-          Ιστοσελίδες: «Strovilos.gr” – «news247.gr»

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 02:34
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή