Σήμερα: 05/12/2021
Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2021 10:35

Ποια είναι η θέση Κυβέρνησης - Υπουργού Ε.Ν στα Ναυτεργατικά αιτήματα

Γράφτηκε από τον

.jpg

Σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της ΠΕΝΕΝ που συνοπτικά αναφέραμε την αρνητική θέση κυβέρνησης – Υπουργού Ε.Ν σε όλα τα επίμαχα ζητήματα που αποτελούσαν τον βασικό κορμό στο διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας, σήμερα δίνουμε συνέχεια με ποιο αναλυτική μορφή στην απάντηση του ΥΕΝ στην διάρκεια της συνάντησης αντιπροσωπείας της ΠΝΟ με τον Γ. Πλακιωτάκη.

Στην τοποθέτησή του στην σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ευθύς εξαρχής κατήγγειλε τον Υπουργό για παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό αφού με παρέμβασή του στην διάρκεια της απεργίας σε τηλεοπτικό κανάλι χαρακτήρισε ως αιτία της απεργίας αποκλειστικά την διαφορά ΣΕΕΝ – ΠΝΟ για την υπογραφή ΣΣΕ!

Υπογράμμισε ότι η ΣΣΕ συνιστά διαφορά μεταξύ ΣΕΕΝ – Ναυτεργατικών σωματείων και ουδεμία παρέμβαση πρέπει ο ίδιος να κάνει αφού τυπικά και ουσιαστικά δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα.

Αντίθετα όφειλε να δώσει γραπτές απαντήσεις και λύσεις στα ζητήματα που αφορούν τον ίδιο και την κυβέρνηση και αυτά είναι:

  • Θα καταργήσει τον νόμο 4150/2013 με τον οποίο η επάνδρωση και η οργανική σύνθεση στην επιβατηγό Ναυτιλία έχει οδηγήσει σε τεράστια απώλεια θέσεων εργασίας, στην εξαντλητική υπερεργασία και εντατικοποίηση της δουλειάς και παράλληλα σε μείωση των εσόδων προς τα ασφαλιστικά μας Ταμεία;
  • Θα καταργήσει ή όχι το αντιδραστικό τερατούργημα του νόμου 4714/2020 που καταλύει τις ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία και ανοίγει τον δρόμο της επέκτασης σε όλες τις κατηγορίες πλοίων;
  • Θα καταργήσει ή όχι τον νόμο που μειώνει το ύψος των προστίμων για την παραβίαση Ναυτεργατικών δικαιωμάτων;
  • Θα δώσει ή όχι λύση στην συστηματική και επαναλαμβανόμενη καταπάτηση των δικαιωμάτων μέσα στα καράβια που αφορούν ωράρια εργασίας, ώρες ανάπαυσης, μη καταβολή δεδουλευμένων υπερωριών, καθυστερήσεις μισθών κ.λπ;
  • Δέχεται ή όχι τις θέσεις των Ναυτεργατικών σωματείων για την γραμμή Κυλλήνης – Ζακύνθου – Κεφαλονιάς που επί χρόνια καταστρατηγούνται οι ΣΣΕ και τα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτεργατών;
  • Ποια είναι η απάντηση στα συνταξιοδοτικά προβλήματα που αφορούν τους απόμαχους του κύματος, περικοπές, μειώσεις, καθυστερήσεις στην απόδοση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ανέδειξε στην σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

Η απάντηση του Υπουργού

-          Ο Υπουργός Ε.Ν στην απάντησή του διατύπωσε ευθέως την απειλή για την συνέχιση της απεργίας λέγοντας χαρακτηριστικά: Το δικαίωμα της απεργίας είναι σεβαστό αλλά η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ε.Ν δεν θα είναι θεατής εάν η απεργία κλιμακωθεί….

-          Στην ίδια κατεύθυνση ανέδειξε και πρόβαλε την εφοπλιστική γραμμή σημειώνοντας: Ότι κινδυνεύει άμεσα (2023) η βιωσιμότητα της Ακτοπλοΐας, ότι θα υπάρχουν δραματικές αλλαγές και ανατροπές και σε κάθε περίπτωση οι Ναυτεργάτες πρέπει να δουν και να μετρήσουν αυτές τις δυσμενείς συνθήκες…. Προφανώς, συμπληρώνουμε εμείς, καλούνται για άλλη μια φορά οι Ναυτεργάτες να βάλουν πλάτη και να δεχτούν τόσο το ισχύον αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο για τις οργανικές συνθήκες καθώς και να συμμορφωθούν με τις επιταγές του ΣΕΕΝ για μηδενικές ή εξευτελιστικές αυξήσεις!

-          Επανέλαβε αναφορικά με την κατάργηση της Σύμβασης στα ποντοπόρα ότι δεν κάνει κανένα βήμα πίσω και ότι πλέον η ελληνική ναυτιλία και τα δικαιώματα των Ναυτεργατών πρέπει να προσαρμοστούν στα ισχύοντα της παγκόσμιας ναυτιλίας! Δηλαδή χαμηλόμισθοι αλλοδαποί, κατάργηση σύμβασης και δικαιωμάτων (κοινωνική ασφάλιση, ΣΣΕ, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα).

-          Για τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινωνικοασφαλιστικά θέματα, τα προβλήματα στην γραμμή Κυλλήνης είναι υπό έλεγχο και εν πάση περιπτώσει έχουμε για αυτά ανοιχτό διάλογο!!!

Ο διάλογος αυτός (επισημαίνουμε εμείς) διαρκεί όσο και ο ίδιος είναι Υπουργός Ε.Ν (2,5 χρόνια) χωρίς να έχει δοθεί η παραμικρή λύση και ο εμπαιγμός καλά κρατεί!

Κλείνοντας υπογράμμισε ότι είναι απόλυτα δίκαιος στην Ναυτιλιακή πολιτική που ασκεί ως Υπουργός Ε.Ν!!!

Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται περισσότερο από σαφές ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Γ. Πλακιωτάκης πετάει στο καλάθι των αχρήστων όλα τα αιτήματα των Ναυτεργατών που αφορούν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα αλλάξει στο παραμικρό την γραμμή που έχει, αυτή της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, και αυτή την γραμμή θα την υπηρετήσει έως το τέλος.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η ορθότητα των θέσεων της ΠΕΝΕΝ ότι κυβέρνηση – ΥΕΝ εμπαίζουν ξεδιάντροπα τον Ναυτεργατικό κόσμο, είναι σταθερά προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων και στην πράξη ενεργούν ως εντολοδόχοι τους!

Από αυτή την σκοπιά   κρίνεται περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενισχυθεί η οργάνωση, η συσπείρωση και ο μαζικός αγώνας όλων των Ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια για να διεκδικήσουν έως το τέλος τα δικαιώματά και τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες.

Η ΠΕΝΕΝ δεν πρόκειται να υποταχθεί, να αναδιπλωθεί ή να υποχωρήσει στο ελάχιστο από την συνεπή αγωνιστική γραμμή που έχει χαράξει και θα δώσει μαζί με τον κλάδο και όλους τους Ναυτεργάτες την μάχη για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής και εφοπλιστόδουλης πολιτικής.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή