Σήμερα: 05/08/2021
Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 09:46

ΥΕΝ: Σκανδαλώδης παρέμβαση για συγκάλυψη της παραβίασης των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων

Γράφτηκε από τον

yen-ipourgeio-emporikis-naftilias-tampela-logotip-620.jpg

Μετά από προγραμματισμένο έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο της ΠΝΟ στις 16/7/2021, στο οποίο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ Βιτουλαδίτης Χρήστος, διαπιστώθηκαν σωρεία παραβιάσεων που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα και την καταστρατήγηση των ΣΣΕ Πορθμείων στα πλοία της γραμμής "FIOR DI LEVANTE" και "MARE DI LEVANTE" της εταιρείας LEVANTE FERRIES

Ενδεικτικά στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκαν τα παρακάτω προβλήματα.

Στα συγκεκριμένα πλοία της γραμμής δεν τηρούνται οι ώρες ανάπαυσης, γίνεται υπέρβαση ωραρίων, δεν δίνονται και δεν πληρώνονται οι διανυκτερεύσεις στα μέλη του πληρώματος. Ατομικές Σ.Σ. Εργασίας όπως αναφέρονται συγκεκριμένα στο Bonus αλλά και την ώρα διακοπής η οποία δεν δίνεται στα μέλη του πληρώματος, απλήρωτες υπερωρίες Σαββάτων - Κυριακών.

Ανύπαρκτη σε όλα τα πλοία η ενδιαίτηση πληρώματος όπως και σε έλεγχο που διενήργησε ο Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ με λιμενικούς στο λιμάνι της Ζακύνθου διαπιστώθηκε ότι στα μέλη του πληρώματος στα γκαράζ δεν είχαν παρασχεθεί κίτρινα διακριτικά (κίτρινα γιλέκα), παπούτσια ασφαλείας κ.λπ.

Επίσης την ώρα της φόρτωσης διαπιστώθηκε επικίνδυνη φόρτωση στα ΙΧ, αφού δεν υπήρχε τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από όχημα σε όχημα αλλά και μη τήρηση στις κίτρινες γραμμές με αποτέλεσμα σε περίπτωση ανάγκης του πλοίου (ατυχήματος) να μην μπορούν τα μέλη του πληρώματος να μεταφέρουν τα μέσα πυρόσβεσης στο σημείο που θα προέκυπτε ανάγκη!!

Συστηματικά και κατά εξακολούθηση διαπιστώνεται η παραβίαση της διάταξης του άρθρου 6 παρ. 4 της ΣΣΕ χωρίς οι λιμενικές αρχές και το ΥΕΝ   να παρεμβαίνουν ....

Επίσης διαπιστώθηκε ότι ενώ γίνεται παρακράτηση των μηνιαίων εισφορών των Ναυτεργατών υπέρ της ΠΝΟ αυτές δεν αποδίδονται στην Ομοσπονδία!!

Στο τέλος του ελέγχου επιχειρήθηκε η σύνταξη κοινού πορίσματος με τις ανωτέρω διαπιστώσεις.

Στο σημείο αυτό υπήρξε ωμή παρέμβαση από το ΥΕΝ και συγκεκριμένα από τον Διευθυντή Ναυτικής Εργασίας ο οποίος και παρενέβη δίνοντας εντολή στο κλιμάκιο των Λιμενικών που συμμετείχε στον μικτό έλεγχο να μην περιληφθεί στο πρακτικό των διαπιστώσεων και κατά συνέπεια των παραβάσεων ο όρος της ατομικής σύμβασης σχετικά με οφειλές προς τους Ναυτεργάτες (άρθρο 9 ΣΣΕ) ο οποίος σαφέστατα ορίζει ότι η εξόφληση του μισθού και των πάσης φύσεως αποδοχών γίνεται στο τέλος κάθε μήνα.

Μετά από αυτήν την παρέμβαση το κλιμάκιο της ΠΝΟ εκτίμησε ομόφωνα ότι εάν προσέλθει για την επεξεργασία του πορίσματος στο Λιμεναρχείο θα τεθούν υπό αμφισβήτηση και άλλα ζητήματα που αφορούσαν τις διαπιστωμένες παραβάσεις στα Ναυτεργατικά δικαιώματα. Για τον λόγο αυτό ακριβώς αποχώρησε από τον έλεγχο παρωδία που στήθηκε με ευθύνη του ΥΕΝ.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια συγκάλυψης των διαπιστωμένων προβλημάτων. Με όλα τα παραπάνω διαπιστώνεται ξεκάθαρα ότι το Υπουργείο Ε.Ν λειτουργεί ως μηχανισμός των εφοπλιστών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΠΝΟ διαφώνησαν και αποχώρησαν από το Λιμεναρχείο.

Παίρνοντας υπόψη ότι οι παραπάνω διαπιστωμένες και επαναλαμβανόμενες παραβάσεις στα πλοία της γραμμής Κυλλήνης - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς χρονολογούνται εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς έως τώρα να υπάρχει συμμόρφωση με την υφιστάμενη ναυτική νομοθεσία και την αντίστοιχη ΣΣΕ, θεωρούμε μονόδρομο: είτε την άμεση αναθεώρηση των δρομολογίων αυτών των πλοίων με σκοπό τα νέα δρομολόγια να ανταποκρίνονται στις ώρες εργασίας και ανάπαυσης, είτε με την λήψη απόφασης για διπλά πληρώματα με στόχο και πάλι την απόλυτη εφαρμογή των κείμενων διατάξεων της νομοθεσίας.

Εκείνο το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαιωνίζεται ούτε μέρα είναι η συστηματική καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 09:39
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή