Σήμερα: 05/08/2021
Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021 12:04

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα η σύσκεψη της ΠΕΝΕΝ στο Ε/Γ-Ο/Γ "OLYMPUS"

Γράφτηκε από τον

olympus-5.jpg

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη - συζήτηση που οργάνωσε η ΠΕΝΕΝ στο Ακτοπλοϊκό πλοίο "OLYMPUS" στις 12/7/2021.

Στην σύσκεψη πήραν μέρος δεκάδες μέλη του πληρώματος και σε αυτή αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός, ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση γύρω από τα τρέχοντα Ναυτεργατικά προβλήματα, την γενικότερη κατάσταση που αφορά τους εργαζόμενους, την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου το διάστημα της πανδημίας και σήμερα που επανήλθε η λεγόμενη κανονικότητα.

Στην παρέμβαση - τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ έγινε εκτενής αναφορά στην υγειονομική κατάσταση που επιδείνωσε την οικονομική κρίση και στο πλαίσιο αυτό τα "σπασμένα" από αυτή επιδιώκεται με την ασκούμενη πολιτική να φορτωθούν για άλλη μια φορά στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί δείγμα γραφής ότι η κυβέρνηση επιδιώκει στο όνομα της ανάπτυξης να παράσχει τα πάντα στο κεφάλαιο ώστε να ξεπεράσουν την κρίση και να ανακάμψουν τα κέρδη τους.

Αυτή είναι η ουσία των μέτρων που προωθούνται όλα τα τελευταία χρόνια, η περιβόητη ανάπτυξη που οραματίζονται περνάει μέσα από την συντριβή και την καταστροφή των εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων!

Για αυτό μεθοδεύουν συστηματικά τον περιορισμό στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, για αυτό ποινικοποιούν το δικαίωμα στην απεργία, για αυτό παρεμβαίνουν στα εσωτερικά των συνδικάτων υπονομεύοντας τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Το αντεργατικό τερατούργημα του Χατζηδάκη είχε ως κεντρική στόχευση την υπονόμευση του 8ωρου και την ίδια την απεργία.

Τώρα σχεδιάζουν και θα φέρουν τον Σεπτέμβρη στην Βουλή την νέα "μεταρρύθμιση" όπως ονομάζουν στην κοινωνική ασφάλιση με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης!!

Μετά τις απανωτές αντιασφαλιστικές αλλαγές (ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία) έχουν οδηγήσει τις συντάξεις σε τεράστιες μειώσεις και περικοπές. Τώρα κάνουν ένα ακόμη βήμα να παραδώσουν την επικουρική ασφάλιση στους ιδιώτες και οι εισφορές των εργαζομένων να τζογάρονται στα χρηματιστήρια, στα ομόλογα και γενικότερα στις χρηματαγορές!

Αυτή η επίθεση θα συνεχιστεί και σε πολλούς άλλους τομείς όπως σηματοδοτεί η κυβερνητική πολιτική: ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και του λαϊκού πλούτου, στην εκπαίδευση, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια.

Κυβέρνηση - κεφάλαιο - Ε.Ε αξιοποιούν στο έπακρο και την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα για την οποία την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού που κυριαρχούν στην ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σε άλλες ακόμη κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας μας.

Οι δυνάμεις αυτές και μέσω της υγειονομικής κρίσης απέδειξαν ότι είναι παραδομένες στην αστική πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και τίποτα το θετικό δεν έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από αυτούς, τόσο σήμερα όσο και αύριο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Μέσα σε αυτό το γενικότερο σκηνικό που διαμορφώνεται θα πρέπει να δούμε και τις εξελίξεις τόσο στην ναυτιλία όσο και τα ναυτεργατικά προβλήματα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για ότι έχει απομείνει όρθιο στα ναυτεργατικά δικαιώματα.

Σημειώνουμε ότι πέρσι το καλοκαίρι πέρασε μέσα στην νύχτα τροπολογία εξπρές κατάργησης της 76χρονης ΣΣΕ στην ποντοπόρο ναυτιλία, από την άλλη η κυβέρνηση μείωσε τα πρόστιμα στις ακτοπλοϊκές εταιρίες όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις στα εργασιακά δικαιώματα (ώρες εργασίας και ανάπαυσης) έδωσαν πακτωλό επιδοτήσεων μέσα στην υγειονομική κρίση 107 εκατομμύρια ευρώ δημόσιο χρήμα για την ενίσχυση των Ακτοπλόων εφοπλιστών ενώ για τους Ναυτεργάτες παρείχαν επιδόματα φτώχειας και εξαθλίωσης των 534 ευρώ!!!

Πρόκειται - σημείωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ - για μια σκληρή ταξική πολιτική η οποία προτάσσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα και συνεχώς συρρικνώνει τα Ναυτεργατικά δικαιώματα.

Για να μπει φραγμός σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, χρειάζεται να αντιδράσει σύσσωμος και μαζικά όλος ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας, χρειάζεται η μέγιστη κινητοποίηση τόσο των εν ενεργεία όσο και των απόμαχων της θάλασσας σε μια γραμμή αμφισβήτησης και σύγκρουσης με το δόγμα της κυβερνητικής πολιτικής περί ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Το βασικό πρόβλημα που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι οι δυνάμεις που ηγούνται σήμερα στην ΠΝΟ και στα Σωματεία δηλώνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποταγή στην ασκούμενη κυβερνητική και εφοπλιστική πολιτική.

Κατά συνέπεια για να αναπτυχθεί ένα μαζικό - αγωνιστικό κίνημα αντίστασης και πάλης απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται από τα κάτω να οργανωθεί η παρέμβαση των Ναυτεργατών και μέσα σε αυτή να έχουν καθοριστικό λόγο και ρόλο οι ίδιοι οι Ναυτεργάτες.

Η γραμμή της ανάθεσης και της εκπροσώπησης είναι τελειωμένη, στο προσκήνιο πρέπει να βγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι αγωνιστικές τους δυνάμεις που παλεύουν για τα δικαιώματά της εργατικής τάξης.

Τέλος τον λόγο πήρε και μίλησε η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ "Κ. Σωτηρίου" Βιολέττα Πατέλη η οποία αναφέρθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση καθώς και στα νέα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί για το δημόσιο σχολείο, τα οποία δημιουργούν νέους φραγμούς και εμπόδια στους μαθητές αλλά και στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή