Σήμερα: 14/05/2021
Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 06:16

ΠΕΝΕΝ: Εκδήλωση - Συζήτηση στο Ε/Γ - Ο/Γ "ΕΛΥΡΟΣ" - Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά - Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας ενάντια στις νέες αντεργατικές ανατροπές

Γράφτηκε από τον

28-4-2021_ΠΛΟΙΟ_ΕΛΥΡΟΣ-_1.jpg

Με την συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ "ΕΛΥΡΟΣ" πραγματοποιήθηκε σύσκεψη - συζήτηση στο πλοίο που οργάνωσε η ΠΕΝΕΝ με αφορμή την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη 2021.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν τα επίμαχα εργατικά - ναυτεργατικά προβλήματα, η πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου, η υγειονομική πανδημία και ο αγωνιστικός προσανατολισμός της ΠΕΝΕΝ σε αυτά.

Μιλώντας στην σύσκεψη ο Μιχάλης Ρίζος, γιατρός εντατικολόγος στο νοσοκομείο Αττικόν και Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων σε αυτό, μεταξύ των άλλων τόνισε:

Την καταστροφική κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση του υγειονομικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι όλες οι βασικές διεκδικήσεις που ανέδειξε το υγειονομικό και εργατικό κίνημα αυτό το διάστημα συνάντησαν την αρνητική θέση της κυβέρνησης με αποτέλεσμα η κατάσταση για την προστασία της δημόσιας υγείας να έχει πλήρως εκτροχιαστεί και καθημερινά να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική η οποία όπως είπε τεκμηριώνεται με αδιάσειστα στοιχεία.

- Μείωσε τις δαπάνες για την δημόσια υγεία στον προϋπολογισμό του 2021 κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

- Δεν ενίσχυσε στο ελάχιστο το δημόσιο σύστημα υγείας με προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.

- Αρνείται έως και σήμερα να επιτάξει τις δομές ιδιωτικής υγείας και να τις εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία του λαού.

- Μετατρέπει το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία σε αποκλειστικής νοσηλείας covid-19 και στέλνει εκατοντάδες περιστατικά χειρουργείων και νοσηλείας στα ιδιωτικά κέντρα και τις κλινικές, για αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, ενώ για τους υπόλοιπους θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.

- Κατήγγειλε ότι με τα επαναλαμβανόμενα lockdown, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις αναδεικνύει την ατομική ευθύνη και από την άλλη κωφεύει και κλείνει τα μάτια στα αναγκαία μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα Μ.Μ.Μ.

- Κλείνοντας υπογράμμισε ότι όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στα εργατικά - λαϊκά - δημοκρατικά δικαιώματα, εντείνει τον αυταρχισμό και επιβάλει καθεστώς αστυνομοκρατίας και διώξεων στις δίκαιες διεκδικήσεις και αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Στην συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ που αναφέρθηκε στον πολιτικό χαρακτήρα της εργατικής Πρωτομαγιάς, στην εξέγερση των εργατών του Σικάγου, στους μεγάλους σταθμούς των αγώνων για την θεσμοθέτηση του 8ωρου στην χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, καθώς και ευρύτερα στις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες όλα αυτά τα χρόνια από τα συνδικάτα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Έκανε επίσης αναφορά στην πολιτική των αστικών κυβερνήσεων την τελευταία 10ετία της μνημονιακής επίθεσης κεφαλαίου, Ε.Ε και ΔΝΤ.

Αυτή η ίδια πολιτική συνεχίζεται και σήμερα ως οδοστρωτήρας για την ισοπέδωση των εναπομείναντων εργατικών - λαϊκών - δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ότι δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει και να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιλαϊκή πολιτική του, το συνεχίζει η Ν.Δ στα εργασιακά - κοινωνικοασφαλιστικά - τις ιδιωτικοποιήσεις, στο παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, στις διαδηλώσεις και στην συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

Οι αποκαλούμενες μεταρρυθμίσεις - αναδιαρθρώσεις στα εργασιακά στρώνουν τον δρόμο στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο ώστε οι επιχειρηματικές και επενδυτικές επιλογές τους να έχουν εγγυημένη - εξασφαλισμένη κερδοφορία.

Εκεί στοχεύουν οι αντιδραστικές αλλαγές στα εργασιακά, δηλαδή να εντείνουν την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, να μειώσουν ακόμη περισσότερο την δαπάνη για το εργατικό κόστος, να υπονομεύσουν και να τσακίσουν τις εργατικές και λαϊκές αντιστάσεις.

Επιδιώκουν η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων να βρει το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων διαλυμένα και με τον τρόπο αυτό να γιγαντώσουν τα υπερκέρδη τους.

Οι θέσεις εργασίας μέσω της πολυδιαφημισμένης ανάπτυξης που προπαγανδίζουν θα είναι χωρίς ΣΣΕ, χωρίς θεσπισμένα δικαιώματα στο οκτάωρο, στο πενθήμερο, στις Κυριακάτικες αργίες, χωρίς την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών, με επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Για το σκοπό αυτό θεσπίζουν δρακόντεια μέτρα ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, τους αγώνες και το ίδιο το δικαίωμα της απεργίας!!!

Για αυτό ενισχύουν και θεσμοθετούν την απροκάλυπτη ανάμειξη - παρέμβαση του κράτους και της κυβέρνησης στα εσωτερικά των συνδικάτων.

Αυτό εξυπηρετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα, σε αυτό οδηγεί η ποινικοποίηση της περιφρούρησης των απεργιών και η αύξηση του προσωπικού ασφαλείας κατά την διάρκειά τους.

Η πολιτική τους είναι να διασφαλίσουν τα κέρδη και την επιχειρηματική ασυδοσία του κεφαλαίου, να συντρίψουν κάθε οργανωμένη αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική τους και εάν είναι δυνατόν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου......

Αυτή είναι η ουσία των νέων αντεργατικών σχεδιασμών κυβέρνησης - κεφαλαίου με το νομοσχέδιο που προωθούν για ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Η εργατική τάξη, το αγωνιστικό ταξικό σ.κ πρέπει να σημάνουν ένα γενικευμένο ξεσηκωμό σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε ολόκληρη τη χώρα, να δημιουργηθεί από τώρα ένα αδιαπέραστο τείχος που θα εμποδίσει και στην πορεία θα ανατρέψει αυτή τη νέα και ποιοτικά αναβαθμισμένη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους.

Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται από τώρα να υπάρξει ένα αγωνιστικό σχέδιο, ξεκινώντας από την αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδιασμών, την ολόπλευρη ενημέρωση των εργαζομένων για τις καταστροφικές συνέπειες από αυτό το τερατούργημα, να δημιουργήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα μία μαζική αντίδραση και αντίσταση η οποία θα πρέπει να εκφραστεί με πολύμορφους αγώνες (συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις - απεργίες κ.α) οι οποίοι θα κλιμακώνονται στην κατεύθυνση της συνολικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική.

Δεν χωράει σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες καμία αυταπάτη, κανένας εξωραϊσμός των στόχων της αντιλαϊκής πολιτικής, κανένας εφησυχασμός, απογοήτευση, αποστράτευση και ηττοπάθεια.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αναφέρθηκε αναλυτικά στην ασκούμενη κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική επισημαίνοντας ότι αυτή κινείται στην ίδια ρότα στήριξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Από αυτή τη σκοπιά οι αντιδραστικές αλλαγές που επήλθαν με την κατάργηση των ΣΣΕ και όλο το υπόλοιπο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει νομοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια, όπως είναι το Ν.Δ 2687/1953, ο νόμος για το θεσμικό πλαίσιο της Ακτοπλοΐας (4150/2013), ή πιο πρόσφατα η νομοθετική ρύθμιση για την μείωση των προστίμων στην παραβίαση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων στα ωράρια εργασίας και στον χρόνο ανάπαυσης, δείχνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτή η πολιτική συστηματικά υπονομεύει τα ναυτεργατικά δικαιώματα στην απασχόληση, στην επάνδρωση, στις ΣΣΕ, στην κοινωνική ασφάλιση (διάλυση των Ταμείων μας - περικοπές στις συντάξεις) και από την άλλη επιτίθεται στα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα φθάνοντας στο αθλιέστερο επίπεδο να καθορίζουν με νόμο την εκπροσώπηση των Ναυτεργατών στα συνδικάτα τους.

Αναφέρθηκε επίσης στην αλματώδη αύξηση της ανεργίας, στην έλλειψη προστασίας των ανέργων, στην ανάγκη αύξησης των επιδομάτων covid-19 και αυτών της ανεργίας καθώς επίσης στην ανάγκη αυτοτέλειας των Ταμείων μας ως προϋπόθεση για την επιτάχυνση της απόδοσης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.

Ακολούθως αναπτύχθηκε ανοικτός διάλογος με ερωτήσεις και απόψεις που εξέφρασαν μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση είχε ο ρόλος των ίδιων των Ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια στην αγωνιστική διεκδίκηση και λύση στα ναυτεργατικά προβλήματα.

Πρόκειται για ένα ζήτημα καθοριστικής σημασίας το οποίο έχει επαναλαμβανόμενα ανακύψει σε κρίσιμες απεργιακές μάχες και κινητοποιήσεις και αφού αυτές βρίσκονταν σε κρίσιμη καμπή η πλειοψηφία της ΠΝΟ υποχωρεί και υποτάσσεται στις κυβερνητικές και εφοπλιστικές παρεμβάσεις με αποτέλεσμα οι αγώνες να οδηγούνται σε άτακτη υποχώρηση, αδικαιολόγητη διακοπή ή αναστολή ακόμη και σε ήττα. Όπως φάνηκε από την σχετική συζήτηση διαμορφώνονται πλέον οι συνθήκες να σταματήσει αυτή η επιζήμια γραμμή της ανάθεσης και μιας εκπροσώπησης η οποία σχεδόν ποτέ δεν παίρνει υπόψη της την θέληση, τις διαθέσεις και την βούληση των Ναυτεργατών.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ ευχαρίστησε το πλήρωμα για την συμμετοχή του στην ενημερωτική αυτή σύσκεψη και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους Ναυτεργάτες στις 6 Μάη να δώσουν και αυτή την φορά μαζικά - αγωνιστικά την μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, τιμώντας με τον καλύτερο τρόπο τον χαρακτήρα της εργατικής Πρωτομαγιάς και τα επίκαιρα μηνύματά της.

 

5_ΜΙΧΑΛΗΣ_ΡΙΖΟΣ_ΟΜΙΛΙΑ_ΕΛΥΡΟΣ_28-4-2021.jpg

 

28-4-2021_ΠΛΟΙΟ_ΕΛΥΡΟΣ-_3.jpg

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021 08:09
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή