Σήμερα: 29/03/2024
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 09:55

ΠΕΝΕΝ - ΠΣΣ-ΝΑΤ: Κατάληψη στον ΕΦΚΑ Πειραιά Για την υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και την άμεση απόδοση των συντάξεών μας

Γράφτηκε από τον

1-IMG_20210420_072940.jpg

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωΐ (20/4/2021) αιφνιδιαστική κατάληψη του κτηρίου του ΕΦΚΑ από εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΕΝΕΝ και του ΠΣΣ-ΝΑΤ.

Στον χώρο εμφανίστηκαν διάφορες αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν τον αποκλεισμό και την κατάληψη του ΕΦΚΑ και η παρέμβασή τους έπεσε στο κενό χάρη στην αποφασιστικότητα των Ναυτεργατών.

Στην διάρκεια της κινητοποίησης συνάδελφοι της ΠΕΝΕΝ και του ΠΣΣ-ΝΑΤ μίλησαν για την δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι απόμαχοι της θάλασσας τονίζοντας ότι οι επαναλαμβανόμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων την τελευταία 15ετία έχουν υπονομεύσει τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα με περικοπές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50% των συντάξιμων αποδοχών!!!

Επίσης τονίστηκε η κοινή θέση των Σωματείων για την ανάγκη διατήρησης της αυτοτέλειας του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών μας Ταμείων (ΚΕΑΝ - Ταμεία Πρόνοιας - Οίκου Ναύτη).

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η μοναδική εναλλακτική για την άμεση απόδοση των συντάξεων αποτελεί η διεκπεραίωση των συνταξιοδοτικών φακέλων των συνταξιούχων Ναυτεργατών να γίνεται σε όλα τα στάδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ οι οποίες διαθέτουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία για τον σκοπό αυτό.

Οι λύσεις φτιασιδώματα που εξαγγέλλει κάθε τόσο η κυβέρνηση περί ηλεκτρονικής διασύνδεσης ΕΦΚΑ - ΝΑΤ, η υποτυπώδης ενίσχυση του προσωπικού, όλα δείχνουν ότι δεν είναι σε θέση να ξεμπλοκάρουν την πρωτοφανή καθυστέρηση και κατ' ακολουθία την ταλαιπωρία των Ναυτεργατών.

Στην συνέχεια ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας των Σωματείων με την διευθύντρια του ΕΦΚΑ Πειραιά στην οποία επισημάνθηκαν τα μεγάλα προβλήματα των καθυστερήσεων που σε ότι αφορά την κύρια σύνταξη φθάνουν έως και τους 34 μήνες!!!

Τα στοιχεία που προσκόμισε η διεύθυνση του ΕΦΚΑ επιβεβαίωσαν απόλυτα τις καταγγελίες μας αφού όπως προέκυψε από αυτά η εικόνα που παρουσιάζεται είναι άκρως αποκαλυπτική.

- Οι εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις την περίοδο 2013-2020 είναι συνολικά 3191.

- Από αυτές 668 αφορούν την περίοδο 2013 - 2018.

- Το 2018 οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 360 και το 2019 σε 728.

- Αυτή την στιγμή στο ΝΑΤ εκκρεμούν 2035 συντάξεις!!!

Για την κατάσταση αυτή θεωρούμε ότι πρωταρχική ευθύνη έχει η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι Διοικούντες τον ΕΦΚΑ. Οι ελλείψεις στο προσωπικό, στην εκπαίδευσή του, σοβαρά δυσλειτουργικά προβλήματα στην οργάνωση, στην ηλεκτρονική διασύνδεση και πολλά ακόμη αποτελούν τις βασικές αιτίες ενός ΕΦΚΑ που συγκροτήθηκε πρόχειρα χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, την αντίστοιχη οργάνωση και με ελλιπέστατο προσωπικό...

Θύματα αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής είναι οι χιλιάδες συνταξιούχοι σε όλα τα Ταμεία μαζί και οι Ναυτεργάτες.

Από τις απαντήσεις της διευθύντριας του ΕΦΚΑ προκύπτει ότι στον τομέα των καθυστερήσεων υπάρχει εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που παρουσιάζουν οι διοικούντες το ΝΑΤ. Τα προσκομισθέντα ανωτέρω στοιχεία (εφόσον είναι ακριβή) δείχνουν καθαρά ότι οι καθυστερήσεις συνδέονται με το ΝΑΤ και την υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων....

Επειδή οι Ναυτεργάτες γίνονται επανειλημμένα μπαλάκι του πινγκ-πονγκ μεταξύ ΝΑΤ - ΕΦΚΑ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι άμεσα θα ξεκαθαρίσουμε αυτό το θολό τοπίο έτσι ώστε οι Ναυτεργάτες να είναι σωστά ενημερωμένοι και όχι να δέχονται ατεκμηρίωτα διάφορους ισχυρισμούς ένθεν και εκείθεν.....

Επόμενος σταθμός των αγωνιστικών μας παρεμβάσεων θα είναι το ΝΑΤ και ακολούθως ο ΕΦΚΑ και το Υπουργείο Εργασίας....

Πειραιάς 20/4/2021

Οι Διοικήσεις

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ

 

 

 

 

 

1_2021-04-21.jpg

 

 

3_Viber_2021-04-20.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 08:35
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή