Σήμερα: 29/03/2024
Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 11:05

Covid-19 και Ναυτεργάτες - Νέα σημαντική Πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ

Γράφτηκε από τον

_πλοίου.jpg

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται διαδοχικά κρούσματα covid-19 σε διάφορα πλοία της ακτοπλοΐας για τα οποία ενημερώνουμε τους Ναυτεργάτες και ευρύτερα την κοινή γνώμη της χώρας μας.

Έχουμε επισημάνει τις αιτίες αυτής της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, τις ελλείψεις στην εφαρμογή τον υγειονομικών πρωτοκόλλων στα πλοία.

Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων αναδεικνύει και ένα άλλο σοβαρότατο πρόβλημα αυτή την περίοδο, τα καταγεγραμμένα κρούσματα που αφορούν συγκεκριμένους Ναυτεργάτες οι οποίοι αμέσως μετά την διαπίστωση ότι είναι θετικοί στον ιό απολύονται και μπαίνουν σε διαδικασία 14ήμερης απομόνωσης-καραντίνας. Μαζί με αυτούς απολύονται και Ναυτεργάτες που είχαν μαζί τους κοντινή επαφή και θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και οι οποίοι μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί.

Οι Ναυτεργάτες αυτοί, τόσο τα διαπιστωμένα κρούσματα όσο και τα ύποπτα, απολύονται από τα πλοία που είναι ναυτολογημένοι.

Από τα παραπάνω χωρίς αμφιβολία προκύπτει ότι εντός του εργασιακού τους χώρου έχουν ασθενήσει ή παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα τους για τους πραγματικούς λόγους που απολύονται από τα καράβια.

Με βάση αυτή την διαπιστωμένη πραγματικότητα θεωρούμε ότι όλοι οι Ναυτεργάτες που απολύονται λόγω covid-19 (επίσημα κρούσματα ή ύποπτα προς διερεύνηση) και μπαίνουν σε καραντίνα η απόλυσή τους πρέπει να γίνεται επί του πραγματικού γεγονότος, δηλαδή να απολύονται λόγω ασθένειας και με τον τρόπο αυτό να τυγχάνουν των δικαιωμάτων που είναι θεσπισμένα από τη νομοθεσία και αφορούν την απόλυση λόγω ασθένειας.

Ζητούμε από το ΥΕΝ και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στις σχετικές ενέργειες για την υλοποίηση του δικαίου αυτού αιτήματος.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Υ.Γ.: Το παραπάνω έγγραφο εστάλη:

- Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας

- Οίκο Ναύτη

- Πολιτικά κόμματα

- ΠΝΟ - Ναυτεργατικά Σωματεία

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 11:16
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή