Σήμερα: 03/03/2021
Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2020 12:09

Η κατάργηση της ΣΣΕ των Ναυτεργατών και η στάση της αστικής αντιπολίτευσης

Γράφτηκε από τον

df487827f26ffe8a07a9609e61989e46_XL.jpg

Μέλη και φίλοι της ΠΕΝΕΝ μας ζήτησαν να ενημερώσουμε σχετικά με τις θέσεις και την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή και με την οποία καταργείται η ΣΣΕ στη ποντοπόρο ναυτιλία.

Η ΠΕΝΕΝ που διαχρονικά έχει μια ανεξάρτητη πολιτική θέση, η οποία καθορίζεται από τα ταξικά συμφέροντα της εργατικής τάξης, που αναπόσπαστο κομμάτι της είναι και οι Ναυτεργάτες, βρίσκεται σταθερά απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές που διαχρονικά εφαρμόζονται στη ναυτιλία.

Σχετικά με το παραπάνω ζήτημα επισημαίνουμε τα εξής:

Η γραμμή των αστικών κομμάτων, όχι μόνο στη συγκεκριμένη τροπολογία, όχι μόνο στην ασκούμενη ναυτιλιακή πολιτική, αλλά συνολικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και τις όποιες παραλλαγές παρουσιάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο, ήταν και είναι σταθερή και αμετακίνητη έχοντας στο επίκεντρο τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Σ’ αυτό κεντρικό - καθοριστικό ζήτημα δεν υπάρχουν ουσιώδεις διάφορες μεταξύ των κομμάτων που ανήκουν στο αστικό τόξο.

Αντίθετα σε δευτερεύοντα ζητήματα μεταξύ της συντηρητικής και σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης και των δυνάμεων που τις εκφράζουν κάθε φορά στην ελληνική πολιτική ζωή (σήμερα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) τέτοιες διαφορές είναι υπαρκτές.

Πάνω σ’ αυτές εξάλλου κυρίως ασκείται - οικοδομείται η κάθε φορά αντιπολιτευτική πολιτική, μακριά από τα εργατικά και λαϊκά προβλήματα, από τις ανάγκες των εργαζομένων και πάνω σ’ αυτές επίσης επιχειρείται ο εγκλωβισμός λαϊκών δυνάμεων έτσι ώστε ποτέ και σε καμία περίπτωση να μην τίθεται υπό καμία αμφισβήτηση το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και να μην ανοίξει καμία χαραμάδα για μια άλλη εναλλακτική πολιτική και λύση. 

Ειδικότερα στο χώρο της ναυτιλίας αυτές οι διαφορές,  με την προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στα εφοπλιστικά προστάγματα και όπως αυτή υλοποιήθηκε στα χρόνια της διακυβέρνησής του, καθίστανται πλέον ολοένα και πιο δυσδιάκριτες και απειροελάχιστες, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και στη συζήτηση στη Βουλή με την αντιδραστική κυβερνητική τροπολογία!

Η ψήφιση της τροπολογίας έγινε από τη κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση (Βελόπουλος) συνέπραξαν στο κυβερνητικό ανοσιούργημα δηλώνοντας  εμφατικά ΠΑΡΟΝ και με τον τρόπο αυτό διευκόλυναν τα μέγιστα την κυβέρνηση να περάσει την αντεργατική-αντιδραστική τροπολογία χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από αυτούς.

Από την άλλη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη τροπολογία.

Η καταψήφιση όμως όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω ήταν βαθύτατα παραπλανητική, υποκριτική, προσχηματική και ενταγμένη πλήρως σε επικοινωνιακούς σκοπούς!

Ας δούμε τώρα την τοποθέτηση του τομεάρχη ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή επί της σχετικής τροπολογίας.

Ν. Σαντορινιός - ΣΥΡΙΖΑ: «Θα έρθω τώρα σε μια άλλη τροπολογία (Η συζήτηση αφορούσε το φορολογικό νομοσχέδιο), την 443 στα άρθρα 14-15 και 16.

Ειλικρινά έπρεπε να έρθει σήμερα; Αφού είναι τόσο καλή τροπολογία, που όπως μας είπε ο υπουργός, γιατί έρχεται χωρίς διαβούλευση;

Γιατί δεν γίνεται διαβούλευση με τα ναυτεργατικά σωματεία; Στο άρθρο 16 να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Είναι κατάργηση της ΣΣΕ.  Εγώ θα συμφωνήσω, ο τρόπος που έχουν λειτουργήσει οι ΣΣΕ, λόγω της μη εναρμόνισής τους με τις διεθνείς συμβάσεις, λειτούργησε ανασταλτικά για την απασχόληση των κατώτερων πληρωμάτων..»

Τι μας λέει δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εκπρόσωπος του; 

Ένα μεγάλο ναι στη κατάργηση της ΣΣΕ, ένα μεγάλο ναι στην εφοπλιστική αξίωση, συμπλέει και ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης (τα περί διαβούλευσης είναι το προπέτασμα καπνού και απευθύνεται στους αδαείς), συνομολογεί με την υπογραφή του ότι η διατήρηση της  ΣΣΕ και η μη εναρμόνισή της με αυτές των ILO - ITF είναι αιτία μη πρόσληψης των πληρωμάτων και κατά συνέπεια επιβεβλημένη η προσαρμογή μισθών - εργασιακών δικαιωμάτων με τα αντίστοιχα Φιλιππίνων – Ουκρανίας - Πακιστάν κλπ, όπως επιτάσσουν οι εφοπλιστές, είναι ο μόνος τρόπος για την είσοδο τους στα ελληνικά πλοία...εδώ σκόπιμα αποσιωπά ότι στη ρύθμιση αυτή προστίθενται πλέον και μέρος των αξιωματικών!

Η ανταγωνιστικότητα που έχουν επιβάλει τους κατατάσσει στη κορυφή της παγκόσμιας  ναυτιλίας. Ενώ  η κερδοφορία των εφοπλιστών αυτή την περίοδο έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μονόδρομο την κατάργηση της κλαδικής Ναυτεργατικής ΣΣΕ και με το τρόπο αυτό επιβεβαιώνει την «αριστερή του ταυτότητα» και δικαιώνει και την κυβερνητική του γραμμή με την οποία είχε πρωτοστατήσει για τον ίδιο σκοπό! 

Κατά τα λοιπά θεωρεί υπερβολές, ακρότητες και λαϊκισμό την κριτική μας απέναντι στις αντιδραστικές θέσεις του!

Πιο ξεδιάντροπη, άθλια και αντεργατική θέση και μάλιστα στο όνομα της αριστεράς δεν θα μπορούσε να υπάρχει...Τι άλλο να απαιτήσουν οι εφοπλιστές από τα πολιτικά ανδρείκελά τους!

Με αυτά και άλλα  ΣΥΡΙΖΑ και Σαντορινιός επιβεβαιώνουν ότι μοιράζονται τις ίδιες θέσεις, τις ίδιες αξίες και οράματα με τους μεγαλοσχήμονες του εφοπλιστικού κατεστημένου.

Είναι τόσο βαθειά η υποταγή και η εξάρτηση τους από τα εφοπλιστικά συμφέροντα που δεν έχουν την δύναμη να ψελλίσουν ούτε λέξη μπροστά στο κορυφαίο ζήτημα της κατάργησης της ΣΣΕ.

Την βρώμικη αυτή πολιτική δουλειά στην υπηρεσία του κεφαλαίου σε μεταγενέστερη φάση ανέλαβαν να την συγκαλύψουν επικοινωνιακά τα τμήματα του κόμματος ναυτιλίας και εργατικής πολιτικής, όπου χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και κάνοντας το μαύρο-άσπρο αναφέρουν μεταξύ των άλλων: «Πλήρη οπισθοδρόμηση στα εργασιακά δικαιώματα των Ναυτικών - απώλεια των θέσεων εργασίας και μείωση αμοιβών για τους Έλληνες ναυτικούς»!

Μάταια στο αναφερόμενο δελτίο τύπου θα αναζητήσει κανείς την αποκαλυπτική ομιλία στη Βουλή του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, η προφανής επικοινωνιακή σκοπιμότητα την εξαφάνισε.

Υπάρχει άραγε κανείς που δεν αντιλαμβάνεται με αυτά και άλλα την διγλωσσία, την υποκρισία, το ψεύδος και τον εμπαιγμό κατά των «Ναυτικών»;

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή