Σήμερα: 28/02/2021
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 11:13

Ελεεινή Εφοπλιστική Παράσταση με επίκεντρο Συνταξιούχους Ναυτεργάτες

Γράφτηκε από τον

eee.jpg

Το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο το οποίο έχει οικοδομήσει μια τεράστια οικονομική αυτοκρατορία στον τόπο μας (η οποία αποκτήθηκε πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των Ναυτεργατών και τις ανείπωτες θυσίες τους αλλά και σε ένα τερατώδες και αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο), την οποία διαφημίζει μαζί με τα χρυσωμένα παπαγαλάκια του ότι δήθεν είναι αποτέλεσμα του επιχειρηματικού δαιμονίου, της ευφυΐας, της οξυδέρκειας και της εξωγενούς επιχειρηματικότητας και άλλα τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια, δεν χάνει την ευκαιρία, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων όπως η καταστροφή στο Μάτι, οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα, παλιότερα η φωτιά στην Ηλεία αλλά και πρόσφατα η υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό να «σπρώχνει» κάποια ψίχουλα από τα υπερκέρδη του με στόχο να αποκαταστήσει την θρυμματισμένη εικόνα του στην κοινή γνώμη της χώρας μας και να εμφανιστεί ως ευαίσθητο και κοινωνικά αλληλέγγυο…. με διάφορες δωρεές και χορηγίες.

Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιεί τον έλεγχο που έχει στα ΜΜΕ (σε πολλά το ίδιο έχει την ιδιοκτησία) εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιόφωνα, ιστοσελίδες έτσι ώστε κάθε πρωτοβουλία να κερδίζει προβολή και δημοσιότητα παρουσιάζοντας και σερβίροντας τον μύθο ότι είναι ευεργέτες της χώρας και των αναγκών της…..

Το αστικό πολιτικό σύστημα με τη σειρά του αναλαμβάνει να αγιοποιήσει την επιχειρηματική δραστηριότητά του και με τυμπανοκρουσίες να αναδείξει την προσφορά των εφοπλιστών.

Πρόσφατο παράδειγμα η αγορά σεντονιών στα δημόσια νοσοκομεία – πρωτοβουλία για την οποία ο Μητσοτάκης δέχθηκε να συναντηθεί μαζί τους (ΕΕΕ) και να εξυμνήσει τους ευεργέτες εφοπλιστές.

Όμως οι εφοπλιστές δεν περιορίζουν τις «ευεργεσίες» τους σε έκτακτα γεγονότα που φανερώνουν ως επί το πλείστον την χρεοκοπία της αστικής πολιτικής σε κρίσιμους τομείς όπως είναι: το δημόσιο σύστημα υγείας, η έλλειψη μέτρων και υποδομών για την πυροπροστασία και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι προνομιακός χώρος των εφοπλιστικών χορηγιών ήταν και είναι το ΥΕΝ και ειδικότερα το Λιμενικό σώμα. Οι λόγοι ευνόητοι και σαφείς…

Παράλληλα εδώ και δεκαετίες έχουν εγκαινιάσει και πραγματοποιούν μια φορά τον χρόνο υπό την αιγίδα της ΕΕΕ «τιμητική» εκδήλωση στην οποία βραβεύουν Ναυτεργάτες με πολυετή θαλάσσια υπηρεσία στην Ποντοπόρο Ναυτιλία.

Αν γυρίσουμε τη σελίδα του χρόνου πριν 30-40 χρόνια πίσω, τότε ίσως είχε κάποια συμβολική σημασία η ενέργειά τους αυτή (χωρίς και τότε όμως η υποκρισία και η σκοπιμότητα να εκλείπει…). Όλα όμως τα τελευταία χρόνια η εκδήλωση-παρωδία που οργανώνουν, μόνο ως βαθειά υποκριτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αυτό διότι:

 Η πολιτική των εφοπλιστών και της ΕΕΕ έχει εξοστρακίσει από την Ποντοπόρο Ναυτιλία την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων Ναυτεργατών.

 Στην Ελληνική σημαία το 75 – 80% είναι πλέον χαμηλόμισθοι και ανασφάλιστοι αλλοδαποί Ναυτεργάτες χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

 Στα ελληνόκτητα ποντοπόρα πλοία με σημαίες ευκαιρίας η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού σχεδόν στο σύνολο απασχολούνται αμιγώς αλλοδαπά πληρώματα με όρους και συνθήκες γαλέρας, οι οποίοι γίνονται αντικείμενο αισχρής εκμετάλλευσης.

Κατά συνέπεια ποιο είναι το νόημα και το περιεχόμενο μιας εκδήλωσης η οποία δήθεν έχει ως στόχο να αναδείξει την επαγγελματικότητα, την ναυτοσύνη και τις ικανότητες των Ελλήνων Ναυτεργατών;

Στις εκδηλώσεις αυτές συνήθως παρίστανται εκπρόσωποι της ΕΕΕ, διάφοροι επώνυμοι εφοπλιστές που έχουν αποβάλει εδώ και χρόνια από τα πλοία τους το ελληνικό ναυτεργατικό δυναμικό, ο εκάστοτε Υπουργός Ε.Ν., ανώτερα στελέχη του Λ.Σ. και βεβαίως η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΠΝΟ που όλοι μαζί είναι οι νεκροθάφτες των Ελλήνων Ναυτεργατών.

Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις ακολουθούν ομιλίες και χαιρετισμοί από κίβδηλους και αγαθοφανείς «οι λόγω μεν άπαντα, έργω δε ουδέν έρδοντες» (Δημόκριτος).

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα αυτή η κακόγουστη, υποκριτική και αξιοθρήνητη φιέστα, να λάβει τέλος;

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 16:00
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή