Σήμερα: 01/03/2021
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 08:39

Συνέντευξη του Προέδρου της ΠΕΝΕΝ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "ΞΕΚΙΝΗΜΑ"

Γράφτηκε από τον

_ΒΥΘΟΚΟΡΗΣΕΙΣ_ΠΕΙΡΑΙΚΗ.jpg

1) Ποιοί είναι οι στόχοι και ο μέχρι στιγμής απολογισμός της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας SOSΠειραιάς;

Απάντηση: Κεντρικοί στόχοι όπως αυτοί ομόφωνα συμφωνήθηκαν στην ιδρυτική συνέλευση είναι η αγωνιστική παρέμβαση της Πρωτοβουλίας στα εργατικά - τοπικά - λαϊκά και κοινωνικά προβλήματα του Πειραιά και των συνοικιών του.

Η στήριξη και η πλαισίωση των αγώνων που αναπτύσσονται στην πόλη. Η συνεργασία με άλλες αντισυστημικές δυνάμεις του λαϊκού μαζικού κινήματος σε κοινούς στόχους και διεκδικήσεις.

Η ανάδειξη ενός άλλου δρόμου για τα λαϊκά προβλήματα που θα βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής των αστικών κομμάτων και των αντίστοιχων δυνάμεών τους στις δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι αξιόλογος και σε κάθε περίπτωση θετικός αφού η Αγωνιστική Πρωτοβουλία είχε ενεργητικότατη παρουσία σε όλες τις κινητοποιήσεις που αναπτύχθηκαν, ιδιαίτερα στα προβλήματα που αφορούν τα σχέδια κυβέρνησης - Cosco στο λιμάνι, σε ζητήματα περιβαλλοντικά, είχε παρουσία σε εργατικούς αγώνες καθώς και πλήθος άλλων κινητοποιήσεων που εξελίχθηκαν στον Πειραιά.

2) Ποιές δυνάμεις συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία και στις μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις;

Απάντηση: Η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων που πλαισιώνουν την Πρωτοβουλία είναι ανένταχτοι με αριστερό προσανατολισμό, δυνάμεις εργατικών σωματείων, συνταξιούχων, εργατικών συλλογικοτήτων αλλά και αγωνιστές που συμμετέχουν σε διάφορες πολιτικές κινήσεις και οργανώσεις.

Βασική επιδίωξη είναι η ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση και η συμμετοχή και άλλων δυνάμεων έτσι ώστε η πρωτοβουλία αυτή να διατηρήσει τον πλατύ, ανοιχτό - δημοκρατικό χαρακτήρα της και το κυριότερο να αποκτήσει γείωση, δεσμούς και αγωνιστικές σχέσεις τόσο με τα τοπικά κινήματα, τις συνοικίες και γειτονιές, σε εργασιακούς χώρους και να έχει την δική της ξεχωριστή συμβολή στην ανάπτυξη ενός ριζοσπαστικού ανατρεπτικού κινήματος στον Πειραιά που θα βάλει μπροστά τις λαϊκές ανάγκες, τα εργατικά δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ποιότητα της ζωής των πολιτών σε όλη την γεωγραφική έκταση του Πειραιά.

3) Ποιές εξελίξεις υπάρχουν στο ΕΚΠ; Ποιά η στάση του ΠΑΜΕ;

Απάντηση: Οι εξελίξεις που συνδέονται με τα εσωτερικά του ΕΚΠ αφορούν την πρωτοβουλία που έχει ληφθεί σχετικά με τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - Coscoπου εν συντομία αφορούν:

- την επέκταση της προβλήτας στην Πειραϊκή για τα μεγαθήρια κρουαζιερόπλοια,

- την κατάργηση της ναυπηγοεπισκευαστικής με την δημιουργία ναυπηγείου της Cosco,

- τα εργατικά δικαιώματα τα οποία ποδοπατούνται από τους κινέζους αλλά και τις ελληνικές   επιχειρήσεις στην Ζώνη,

- η δημιουργία CarTerminal- κέντρο Logisticsκ.λπ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουν κάνει σαφές ότι δεν επιθυμούν κατά οποιοδήποτε τρόπο την εμπλοκή και αγωνιστική δράση του ΕΚΠ με σκοπό αυτά τα τερατώδη σχέδια των κινέζων να σταματήσουν.

Όμως δεν σταματούν σε αυτό, βάζουν εμπόδια, δημιουργούν προσκόμματα, προβαίνουν σε ανεπίτρεπτες πραξικοπηματικές ενέργειες να μπλοκάρουν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο οποιαδήποτε παρέμβαση του ΕΚΠ.

Στην ουσία αναπαράγουν μια αντιδημοκρατική αντίληψη που μεταφράζεται σε πρακτικό επίπεδο σε ενέργειες που θέλουν να καταστήσουν την κορυφαία οργάνωση των εργαζομένων του Πειραιά σε ένα άδειο κουφάρι χωρίς λόγο, ρόλο και καμιά αγωνιστική δράση.

Οι ευθύνες τους είναι σοβαρές, θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα πέσουν στο κενό.

Έχουμε καταστήσει περισσότερο από σαφές ότι το ΕΚΠ δεν μπορεί να είναι μόνιμα παροπλισμένο ή να μετατρέπεται επιλεκτικά σε μηχανισμό έκδοσης ψηφισμάτων προς το ΠΑΜΕ και τα Σωματεία του.

Σε κάθε περίπτωση ο λόγος ανήκει στους εργαζόμενους του Πειραιά που καλούνται οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

4) Ποιά είναι τα επόμενα βήματα της Πρωτοβουλίας;

Απάντηση: Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία του ΕΚΠ διοργανώνονται μια σειρά αγωνιστικές δράσεις, μεταξύ των οποίων και Παμπειραϊκή συγκέντρωση - διαδήλωση, που η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία - SOSΠειραιάς" έχει αποφασίσει να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της αυτές τις δράσεις.

Παράλληλα θα συνεχίσει την αγωνιστική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που γίνονται στην Πειραϊκή στην οποία στο επίκεντρο είναι τα έργα βυθοκόρησης της Cosco τα οποία συνιστούν ένα τεράστιο σκανδαλώδες περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος της ζωής των κατοίκων του Πειραιά και όλης της Αττικής.

Η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία - SOSΠειραιάς" στο επόμενο διάστημα θα αναπτύξει επίσης δράσεις και κινητοποιήσεις και σε άλλα προβλήματα όπως είναι το συγκοινωνιακό για τον Πειραιά, η λεγόμενη αστική ανάπλαση που δρομολογείται από την κυβέρνηση και τον Δήμο Πειραιά σε διάφορες περιοχές που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου και των κερδοφόρων επιχειρήσεών του, οι παρεμβάσεις για το πράσινο, τους χώρους άθλησης, τις παιδικές χαρές κ.α.

Επίσης η "Αγωνιστική Πρωτοβουλία - SOSΠειραιάς" θα έχει την δική της παρέμβαση σε κεντρικά λαϊκά προβλήματα που αφορούν τους πλειστηριασμούς, την πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Αντώνης Νταλακογεώργος

Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στις 18/6/2020 στην εβδομαδιαία εφημερίδα "ΞΕΚΙΝΗΜΑ"

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 08:54
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή