Σήμερα: 07/03/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

600914b0825e6364e87337c3.jpg

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες είχαμε πλήθος καταγγελιών για έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ της Αττικής, της Αχαΐας και της Θεσσαλονίκης και για δύο θανάτους εργαζομένων από covid 19, με τα σωματεία να κάνουν λόγο για λειψά προστατευτικά μέτρα. H αλήθεια είναι όμως ότι κάθε εργασιακός χώρος, αν δεν εφαρμόζονται σωστά τα αναγκαία μέτρα προστασίας, τείνει να γίνει κοιτίδα διάδοσης του κορονοϊού.

Αυτό έγινε τις τελευταίες εβδομάδες στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς του νομού Αττικής, καθώς η διοίκηση της τράπεζας έδινε – και δίνει ακόμη – δικές της ερμηνείες σχετικά με τον ενδεδειγμένο τρόπο εφαρμογής του μέτρου της τηλεργασίας στο 50% των εργαζομένων, ενώ δεν έχει λάβει ακόμα κανένα προστατευτικό μέτρο για τους εργαζόμενους που εργάζονται όλοι, χωρίς αραίωση, με φυσική παρουσία.

Η έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού στο δίκτυο της Πειραιώς έγινε γνωστή από ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη 2 Μαρτίου και, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα "βράζουν" λόγω covid-19 τα καταστήματα της τράπεζας. Βρέθηκαν με κρούσματα το κατάστημα στα Λιόσια, στο Μενίδι, στον Κορυδαλλό, στο Περιστέρι (1725), στην Κηφισιά, στο Χατζηκυριάκειο, στην Ακτή Μιαούλη, στο Μοσχάτο. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε διασπορά εντός των καταστημάτων ενώ κάποια καταστήματα έκλεισαν για δεύτερη, ακόμη και για τρίτη φορά!»

Η Πειραιώς εφαρμόζει κατά το δοκούν το μέτρο της τηλεργασίας

Η έκρηξη κρουσμάτων στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς , σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΥΤΠΕ, είχε σε μεγάλο βαθμό να κάνει με το ότι η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς είχε ερμηνεύσει κατά το δοκούν και εντελώς διαφορετικά από τις άλλες τράπεζες τη διάταξη περί εφαρμογής της τηλεργασίας στο 50% των εργαζομένων εν μέσω κλιμάκωσης της πανδημίας και υπολόγιζε το ποσοστό του 50% στο συνολικό αριθμό εργαζομένων της επιχείρησης βάζοντας στον ίδιο «κουβά» τους εργαζόμενους στο δίκτυο που έρχονται σε επαφή με το κοινό και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό έτσι ώστε να επιτευχθεί μεν το τυπικό ποσοστό της τηλεργασίας του 50% των εργαζομένων στην επιχείρηση σαν σύνολο ότι όμως και η αραίωση των υπαλλήλων στα καταστήματα.

Με τον τρόπο αυτό η Πειραιώς υπήρξε η μόνη τράπεζα που παρά την υποχρεωτική τηλεεργασία για το 50% των εργαζομένων, διατηρούσε σε εργασία με φυσική παρουσία το σύνολο των εργαζομένων σε κάθε κατάστημα, καταστρατηγώντας τον σκοπό του νόμου που ψηφίστηκε για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το εξώδικο του ΣΕΥΤΠΕ που έφερε εν μέρει αποτελέσματα

Οι εκκλήσεις του Συλλόγου των Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς προς τη διοίκηση να εφαρμόσει ορθά το μέτρο της τηλεεργασίας δεν έβρισκαν ανταπόκριση, μέχρι που αφενός άρχισαν να σκάνε τα κρούσματα, αφετέρου ο ΣΕΥΤΠΕ έστειλε εξώδικο στη διοίκηση της Πειραιώς ζητώντας την άμεση εφαρμογή της τηλεεργασίας στα καταστήματα του δικτύου σε ποσοστό 50%, όπως κάνουν οι άλλες τράπεζες και τη λήψη μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους.

Το αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση της Πειραιώς να αποδεχτεί να υιοθετήσει έστω και με καθυστέρηση κάποια από τα μέτρα προστασίας για τα οποία επί καιρό πίεζε ο Σύλλογος, όπως για παράδειγμα, τον περιορισμό του μέγιστου αριθμού των πελατών που βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα σε ένα κατάστημα στο ύψος του συνολικού αριθμού των σημείων εξυπηρέτησης με παρουσία εργαζομένου, την τοποθέτηση​​ προστατευτικών​​ πλεξιγκλάς ​ στις θέσεις εργασίας, και τη ​​παροχή δυνατότητας κλήσης προς κινητά​​ για υπηρεσιακούς λόγους σε όλους τους εργαζόμενους του δικτύου, αντί της περιφοράς ενός τηλέφωνου με δυνατότητα να παίρνει κινητά από εργαζόμενο σε εργαζόμενο. Εξακολουθεί όμως η τράπεζα να αρνείται να εφαρμόσει σωστά τους κανόνες περί τηλεργασίας

Μαριάννα Τόλια

πηγη: documentonews.gr

Ετικέτες

auckland-beach-sea-0.jpg

Παραλία στο Όκλαντ, την μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας - φωτ. αρχείου

AP Photo/New Zealand Herald, Chris Gorman

Χιλιάδες πολίτες της Νέας Ζηλανδίας απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στις παράκτιες περιοχές της χώρας λίγο πριν τις χτυπήσει το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 8,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και τους δύο μετασεισμούς των 7,2 και 7,4 Ρίχτερ που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ.

Ευτυχώς, το τσουνάμι δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή ζημιές και τα ξημερώματα της Παρασκευής (3.00 ώρα Ελλάδας) οι αρχές ήραν την εντολή εκκένωσης των παράκτιων περιοχών.

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας διαβεβαίωσε ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν» και «όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν».

Χιλιάδες κάτοικοι της ανατολικής ακτής του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους και κινήθηκαν προς περιοχές με υψηλότερο υψόμετρο, προς την ενδοχώρα, ενώ η μεγαλύτερη πόλη της χώρας της Ωκεανίας, το Όκλαντ, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και κάτοικοι περιοχών όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οβ Πλέντι, με τη συνδρομή της πολιτικής προστασίας, έφυγαν μαζικά.

Οι σεισμολόγοι ανέφεραν κύματα έως και τριών μέτρων πάνω από το επίπεδο της πλημμυρίδας.

Προειδοποιήσεις για το τσουνάμι που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 8,1 Ρίχτερ είχε εκδοθεί για διάφορες περιοχές του Ειρηνικού, από τα νησιά Τόνγκα, την αμερικανική Σαμόα, τα Φίτζι, τα Βανουάτου, τη Νέα Καληδονία, τη Χαβάη, ως τη Χιλή. Οι αυστραλιανές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για το νησάκι Νόρφολκ (1.750 κάτοικοι), πάντως όχι για την ίδια την Αυστραλία.

πηγη: efsyn.gr

Ετικέτες

Bulkers_Παραδόσεις_και_διαλύσεις_οδηγός_για_τη_ναυλαγορά_το_2021.jpg

Η Pacific Basin Shipping Limited με έδρα το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2020. Στην ανακοίνωση ο Mats Berglund, CEO της εταιρείας, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της εταιρείας επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτώση των ναύλων το α΄ μισό του έτους, ως απόρροια των παγκόσμιων προσπαθειών για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ο στόλος συνέχισε να αυξάνεται. Ως εκ τούτου η Pacific Basin κατέγραψε οικονομικές ζημιές ύψους $208,2 εκατ.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της αγοράς των bulkers, στην ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι η οικονομική ανάκαμψη ήδη ευνοεί τη ναυλαγορά το 2021, η οποία ξεκίνησε πολύ δυνατά συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Η ανάκαμψη της ζήτησης για θαλάσσια μεταφορά ξηρών φορτίων, ιδιαίτερα από πλευράς Κίνας, και οι αυξημένες ροές σιτηρών οδηγούν την ανάταση της αγοράς.

Από την άλλη, το γεγονός ότι πολλά bulkers μεταφοράς άνθρακα από την Αυστραλία αναμένουν να ξεφορτώσουν στην Κίνα και η ασυνήθιστα μεγάλη συγκέντρωση πλοίων στον Ειρηνικό Ωκεανό επίσης έχουν συμβάλει στην καλή εικόνα της ναυλαγοράς στις αρχές του έτους.

Στον οικονομικό απολογισμό της Pacific Basin εκτιμάται ακόμη ότι οι νέες παραδόσεις πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου θα μειωθούν περαιτέρω, ιδιαίτερα κατά το β΄ εξάμηνο του 2021 και το 2022. Σε συνδυασμό με τις διαλύσεις, η καθαρή ανάπτυξη του στόλου θα είναι μικρότερη, ενώ το orderbook κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών.

Φωτό: Stock Snap/Pixabay

πηγη: naftikachronika.gr

Ετικέτες

winter.jpg

Συνδέουμε συχνά τον χειμώνα με την ξηρή, σκασμένη και χλωμή επιδερμίδα, δεν συνειδητοποιούμε όμως τον τρόπο με τον οποίο ο κρύος καιρός ευνοεί τα σημάδια γήρανσης.

Δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες τους λόγους για τους οποίους ο χειμώνας επιταχύνει τη γήρανση, αλλά και τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε την κατάσταση.

×

Λιγότερη υγρασία στην ατμόσφαιρα: Οι σκληρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα διαταράσσουν την ισορροπία της επιδερμίδας, προκαλώντας ερυθρότητα και ευαισθησία. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για άτομα με ευαίσθητη επιδερμίδα, όπως όσους πάσχουν από ροδόχρου ακμή, που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγηθούν σε πρόωρη γήρανση.

×

Περισσότερο στρες: Η περίοδος των γιορτών, η αλλαγή του χρόνου και η αύξηση των προσδοκιών αυξάνουν τα επίπεδα άγχους. Η αύξηση κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, έχει επιβλαβείς επιδράσεις στο δέρμα, προκαλώντας πρόωρη γήρανση.

×

Δεν χρησιμοποιείτε αντηλιακό: Το αντηλιακό πρέπει να χρησιμοποιείται όλο τον χρόνο, ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Μπορεί η ένταση της UVB ακτινοβολίας να μειώνεται τους χειμερινούς μήνες, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις ακτίνες UVA, οι οποίες προκαλούν τη μεγαλύτερη βλάβη στο DNA και ευθύνονται για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση.

×

Χρησιμοποιείτε τα ίδια προϊόντα περιποίησης όλο τον χρόνο: Ο χειμώνας απαιτεί προϊόντα περιποίησης του δέρματος με διαφορετική σύσταση από αυτά που χρησιμοποιείτε για την αντιμετώπιση της ζέστης και της καλοκαιρινής υγρασίας. Φροντίστε τα καλλυντικά σας να περιέχουν κηραμίδια (ceramides) και υαλουρονικό οξύ, το οποίο συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό.

×

Καυτά ντους: Έξω έχει παγωνιά και το καυτό μπάνιο είναι απολαυστικό, δεν είναι όμως καθόλου ευεργετικό για την επιδερμίδα σας. Το πολύ ζεστό νερό απομακρύνει τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας, τη στεγνώνει και την ξηραίνει, καθιστώντας την ευάλωτη σε ρωγμές και σκασίματα. Μην κάθεστε πάνω από 20 λεπτά στο μπάνιο και μην ξεχνάτε να βάζετε ενυδατική μετά το ντους.

×

Σκληρά προϊόντα: Το ξηρό δέρμα δεν μπορεί να προστατεύσει τις απολήξεις των νεύρων, αφήνοντας την επιδερμίδα πιο ευάλωτη σε ερεθιστικούς παράγοντες, όπως οι χημικές ουσίες καθαριστικών προϊόντων που μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα στη σκασμένη επιδερμίδα. Το χειμώνα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση τα έλαια, που απομακρύνουν τη βρωμιά χωρίς να στεγνώνουν την επιδερμίδα.

×

Ανθυγιεινές τροφές: Το χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι παρασύρονται στην κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων σε θερμίδες τροφών, το δέρμα σας όμως έχει ανάγκη από φρέσκα φρούτα και λαχανικά για θρέψη και ενυδάτωση.

×

Δεν σας βλέπει ο ήλιος: Τα επίπεδα βιταμίνης D και Κ πέφτουν το χειμώνα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια που σε συνδυασμό με τη χλωμή επιδερμίδα, δημιουργούν πιο γερασμένη όψη.

×

Είστε σωματικά αδρανείς: Τον χειμώνα οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σωματικά δραστήριοι με αποτέλεσμα να έχουν κακή διάθεση, να παίρνουν βάρος και να αυξάνονται τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, που σχετίζεται με καρδιοπάθειες και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση.

×

Κάνετε απολέπιση: Τον χειμώνα η επιδερμίδα στεγνώνει και γίνεται ξηρή, αν λοιπόν κάνετε απολέπιση, προκαλείται ζημιά από την τριβή και την πίεση. Πλένετε το πρόσωπό σας μόνο μία φορά την ημέρα (εκτός αν είστε ιδρωμένοι ή βρώμικοι) και χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά προϊόντα.

Υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες: Η πολλή ζέστη στο εσωτερικό του σπιτιού σε συνδυασμό με την ξηρή ατμόσφαιρα, προκαλεί ξηροδερμία και φριζάρισμα των μαλλιών, συνθέτοντας μια κάθε άλλο παρά νεανική όψη. Μία καλή λύση είναι να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να ελέγχετε τα επίπεδα υγρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.

×

Πλένετε πολλές φορές τα χέρια σας: Είναι απαραίτητο να πλένετε συχνά τα χέρια σας τον χειμώνα σας που είναι σε έξαρση οι ιώσεις, αλλά ο συνδυασμός ζεστού νερού και σαπουνιού στεγνώνει την επιδερμίδα. Πλένετε τα χέρια σας μόνο όταν είναι απαραίτητο με χλιαρό νερό, φοράτε γάντια στο πλύσιμο των πιάτων και χρησιμοποιείτε παχύρρευστη κρέμα ή βαζελίνη μετά από κάθε πλύσιμο.

Πηγή: Reader's digest - onmed.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή