Σήμερα: 23/06/2021
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

181305116_302081634624305_1603193448144082782_n-900x600.jpg

Με αίσθημα αποτροπιασμού πληροφορηθήκαμε την δολοφονία του συνδικαλιστή - εργαζόμενου Αντίλ Μπελακχντίμ, Μαροκινής καταγωγής, ο οποίος συμμετείχε στην περιφρούρηση της 24ωρης πανεθνικής απεργίας στον κλάδο των Logisticsο οποίος μαζί με άλλους είχαν βάλει μπλόκο στην πύλη εισόδου για τους προμηθευτές.

Ο Αντίλ ήταν εργαζόμενος και συντονιστής του συνδικάτου Si Cobas στην Novara της Ιταλίας, σκοτώθηκε μπροστά από τις αποθήκες της LIDLστην διάρκεια της απεργίας στον τομέα των Logistics στις 18 Ιούνη, χτυπημένος θανάσιμα από φορτηγό όχημα υπερασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων κόντρα στο στημένο εργοδοτικό - απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Η επίθεση αυτή είναι η δεύτερη τις τελευταίες μέρες ενάντια στους εργαζομένους που παλεύουν και διεκδικούν τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά τους στην Ιταλία σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που η κερδοφορία τους αυξήθηκε θεαματικά την περίοδο της πανδημίας.

Η δολοφονία αυτή αποδείχνει το μισητό δολοφονικό ταξικό πρόσωπο της εργοδοσίας η οποία εχθρεύεται τον οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους φθάνοντας ακόμη και στην εν ψυχρώ δολοφονία.

Το τραγικό αυτό περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια το βαθειά αντιδραστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη το οποίο επιχειρεί την ποινικοποίηση της απεργίας και της περιφρούρησής της από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Στην Ιταλία δολοφονούν, στην Ελλάδα βγάζουν τις απεργίες στην παρανομία. Το ταξικό κίνημα και η εργατική τάξη δεν θα παραδοθεί και δεν θα υποκύψει στο κοινό όραμα κυβέρνησης - κεφαλαίου για την επαναφορά του εργασιακού μεσαίωνα στα δικαιώματά της.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την δολοφονία του Αντίλ και απευθύνουμε κάλεσμα μαζικής καταδίκης της αποτρόπαιης δολοφονικής πράξης.

Ο Αντίλ ήταν ένας δικός μας άνθρωπος!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Ετικέτες

13-tsakloglou.jpg

Ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI

Χριστίνα Κοψίνη

Μέχρι και 62 δισ. μπορεί να φτάσει το κόστος μετάβασης στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, εφόσον ισχύσουν οι δεσμεύσεις Τσακλόγλου για τήρηση της συνταγματικής αρχής της ισότητας ανάμεσα σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους ● Επιβάρυνση χρέους και προϋπολογισμού προς όφελος ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Με διαδικασίες εξπρές, εν μέσω θέρους και πανδημίας, και προτού αποκατασταθεί η κανονικότητα στη λειτουργία της αγοράς εργασίας, το υπουργικό Συμβούλιο ανάβει αύριο, Τετάρτη, το πράσινο φως για την έξοδο των νέων, μετά την 1/1/22, ασφαλισμένων (κι όσων άλλων έως 35 ετών επιθυμούν) από το αναδιανεμητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων που ισχύει σήμερα, προκειμένου να ενταχθούν σε ένα νέο σύστημα πλήρους κεφαλαιοποίησης των εισφορών. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου από τον Κ. Χατζηδάκη.

Ο επικείμενος μετασχηματισμός που θα οδηγήσει αυτομάτως και στη δημιουργία του νέου επικουρικού φορέα με νέα διοίκηση, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα προωθηθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μέχρι τις 20 Ιουλίου και να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη του 2021.

Με το εγχείρημα του κεφαλαιοποιητικού συστήματος να συναντά σοβαρές αντιδράσεις κυρίως για συνταγματικούς και δημοσιονομικούς λόγους, ο πανεπιστημιακός Πάνος Τσακλόγλου και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης Πισσαρίδη, που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Εργασίας ως υφυπουργός για να ολοκληρώσει το εγχείρημα της κεφαλαιοποίησης, θα πρέπει τώρα να αποδείξει στην ελληνική κοινωνία ότι δεν θα είναι αυτή που θα επωμιστεί την επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών με το αποκαλούμενο κόστος μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Ενα κόστος που, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης (Σ. Ρομπόλης) υπολογίζεται στο ποσόν των 62 δισ. ευρώ, εφόσον ισχύσουν οι πρόσφατες δεσμεύσεις του κ. Τσακλόγλου για τήρηση της αρχής της ισότητας ανάμεσα σε παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, προκειμένου να αρθούν εμπόδια περί συνταγματικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο η κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση θα διαφοροποιείται από την κύρια και τη σημερινή επικουρική ασφάλιση με ευνοϊκότερους όρους, καθώς ο ασφαλισμένος στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα μπορεί να λάβει επιστροφή των εισφορών και μάλιστα αποπληθωρισμένων, εάν έχει λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης.

Μια τέτοια δέσμευση που φυσικά αποσκοπεί να κάνει απόλυτα φιλικό στους νέους το νέο σύστημα ιδιωτικών συντάξεων, καθώς και μια σειρά υποσχέσεις ανάλογης εύνοιας που θα μειώνουν τον φόβο για τους επενδυτικούς κινδύνους που έχει η τοποθέτηση των ασφαλιστικών κεφαλαίων σε επενδυτικά προϊόντα, τα οποία θα διαχειριστούν ιδιωτικές εγχώριες και ξένες εταιρείες, προσκρούει στη συνταγματική δέσμευση της θεμελιώδους αρχής της ισότητας που διέπει την κοινωνική ασφάλιση. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα πρέπει να ισχύσουν και για τους παλαιούς ασφαλισμένους.

Υπό αυτήν την έννοια η επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί μεν να αποτελεί τη δεύτερη (μετά τους νόμους Σιούφα/Σουφλιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90) σημαντικότερη παρέμβαση των κυβερνήσεων της Ν.Δ. στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, (με όλες τις αρνητικές συνέπειες που είχαν για το ύψος των συντάξεων των νέων ασφαλισμένων), όμως ενδέχεται να αποδειχτεί και η μοναδική στο είδος της. Διότι αντί να συμβάλει στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μέσα από την αντιμετώπιση του δημογραφικού –το οποίο ή ίδια η κυβέρνηση επικαλείται ότι θέλει να εξομαλύνει με τη δημιουργία κεφαλαιοποιητικού συστήματος- θα οδηγήσει εν τέλει σε τρομακτική επιβάρυνση τον κρατικό προϋπολογισμό και το δημόσιο χρέος προς όφελος μιας μεγαλύτερης πίτας για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

πηγη; efsyn.gr

Ετικέτες

us-congress.jpg

Με τις ψήφους Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, το νέο νομοσχέδιο μεγαλύτερης πρόσδεσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ. Πλέον το νομοσχέδιο περνάει στο επόμενο στάδιο που αφορά την κατάθεση του προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της Γερουσίας.

Το νομοσχέδιο που έχει τίτλο: «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», αποτελεί τη συνέχεια του «East Med Act» και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την «αναβάθμιση» της «αμυντικής» συνεργασίας, αλλά και για τον περαιτέρω εξοπλισμό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αμερικανικό στρατιωτικό υλικό, προκειμένου να προχωρήσει η αλληλοσύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο κρατών.

Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026. Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά την έγκριση της πώλησης των επιθετικών αεροσκαφών «F-35» στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

πηγη: 902.gr

Ετικέτες

ploia-eggrafo-taxidi_0.jpg

Σε καταμέτρηση που διενεργήθηκε, βραδινές ώρες χθες, από τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, κατά τον κατάπλου Ε/Γ-O/Γ-Τ/Χ πλοίου στον λιμένα Θεσσαλονίκης, προερχόμενο από τον λιμένα ν. Σκιάθου, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε επτακόσιους τριάντα τέσσερις (734) επιβάτες, αντί εξακόσιους σαράντα επτά (647), όπως προβλέπεται από την αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ38197(ΦΕΚ 2660Β’/18-06-2021)Υ.Α. “έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού covid 19….”.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο Πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου, ενώ κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων.

πηγη; e-nautilia.gr

Ετικέτες
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή