Σήμερα: 03/12/2023
Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Π.Ε.Ν.Ε.Ν.

Πώς θα γίνουν οι αυξήσεις - Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές Αθήνα - Ιωάννινα και Αθήνα - Καλαμάτα

 

2023-12-01_150259.jpg

 

Στην τελική ευθεία είναι οι αυξήσεις διοδίων από 1ης Ιανουαρίου σε ποσοστό 7,6% έως 7,7%. Έπειτα από μακρά περίοδο επαναδιαπραγματεύσεων ανάμεσα στους παραχωρησιούχους και στο υπουργείο Υποδομών συμφωνήθηκε η προσαύξηση του 2023 (12%), που δεν εισπράχθηκε ποτέ, να μοιραστεί σε τρεις δόσεις έως το 2026 και οι παραχωρησιούχοι να απορροφήσουν ένα μέρος αυτής.

Οι εταιρείες παραχώρησης όπως είχε γράψει προ ημερών το newmoney θα ανακοινώσουν την νέα εμπορική πολιτική για τα διόδια που θα εφαρμοστούν σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο πλην της Αττικής Οδού. Οι εταιρείες θα ενημερώσουν τις δανείστριες τράπεζες για την συμφωνία που επιτεύχθηκε με το υπουργείο και αμέσως μετά θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές,

Από την συνάντηση της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου φαίνεται να έχει οριστικοποιηθεί ότι οι αυξήσεις θα επιμεριστούν σε τρία έτη, με κούρεμα της ονομαστικής αύξησης από 12% στο 10%. Η πρώτη αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του έτους και μένει να ανακοινωθεί πώς θα μοιραστεί. Πληροφορίες μιλούν για ετήσια αναπροσαρμογή κατά 6% στην οποία θα ενσωματωθεί πιθανώς και η αύξηση του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου που ήταν 1,6% και αφορά στην προβλεπόμενη τιμαριθμική αναπροσαρμογή διοδίων του 2024.

Από 2% συν τον πληθωρισμό κάθε έτους, θα διαμορφωθεί η αύξηση των διοδίων που θα επωμιστούν οι χρήστες για τα έτη 2025 και 2026. Η κατανομή ωστόσο δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί. Τα ποσά της αύξησης θα οριστικοποιηθούν με τις στρογγυλοποιήσεις που θα κάνουν οι εταιρείες ανά σταθμό και κατηγορία οχήματος με βάση όσα ορίζει κάθε σύμβαση και θα ανακοινώσουν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου. Αμέσως μετά θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες τους και θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών απέφυγε να ανακοινώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για την συνάντηση με τις εταιρείες και τα διόδια ενώ σιγή ασυρμάτου τηρούν για το θέμα και οι εταιρείες παραχώρησης. Δεν αποκλείεται η στάση αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι οι παραχωρησιούχοι έχουν εγείρει διεκδικήσεις από το δημόσιο (claims) για την πολύμηνη καθυστέρηση στην αναπροσαρμογή των τελών, την οποία το υπουργείο φέρεται να έχει ζητήσει να αποσύρουν.

Η καταρχήν συμφωνία δείχνει πάντως ότι υπήρξαν αμοιβαίες υποχωρήσεις ώστε να δοθεί αίσιο τέλος στις συζητήσεις των τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια, Οδός, Κεντρική Οδός, Μορέας, Γέφυρα Ρίο -Αντίρριο) είχαν υπαναχωρήσει στο θέμα της ανατίμησης των διοδίων πέρσι (παρότι προβλέπεται από τις συμβάσεις τους η ετήσια αναπροσαρμογή με βάση τον πληθωρισμό), κατόπιν παραίνεσης της προηγούμενης κυβέρνησης να παγώσουν τις αυξήσεις κατά την προεκλογική περίοδο.

Οι εταιρείες επανήλθαν το καλοκαίρι (αμέσως μετά τις εκλογές) με αίτημα την άμεση αναπροσαρμογή των διοδίων, απόφαση όμως που τις έφερε σε αντιπαράθεση με την πολιτική ηγεσία εξαιτίας διαφωνιών τόσο ως προς το ύψος των αυξήσεων όσο και ως προς το χρόνο εφαρμογής τους. Η συζήτηση διακόπηκε τον Σεπτέμβριο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, με τις δύο πλευρές να επανέρχονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Στο θέμα αναφέρεται ρεπορτάζ της Καθημερινής. Οι ετήσιες αυξήσεις υπολογίζονται με βάση την αύξηση στον δείκτη τιμών καταναλωτή κάθε Σεπτέμβριο. Ο δείκτης αυξήθηκε το 2023 κατά 1,65% σε σχέση με το 2022. Σε αυτή την αύξηση θα προστεθεί το ήμισυ της αύξησης από το 2021 στο 2022, που ήταν 12%, δηλαδή 6%. Επομένως, η συνολική αύξηση που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου θα είναι 7,63%.

Aν τελικώς επιβεβαιωθεί η αύξηση, το κόστος των διοδίων για ένα ΙΧ στη διαδρομή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, στα Ιωάνννινα (μέσω γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου) στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ, η διαδρομή Αθήνα-Πάτρα στα 12,70 ευρώ έναντι 11,80 ευρώ και η Αθήνα-Καλαμάτα στα 15 ευρώ από 13,95 ευρώ σήμερα.

Πηγή: newmoney

Πηγή: protothema.gr

2023-12-01_150050.jpg

 

Διπλωματική κρίση μεταξύ του Ισραήλ και της Ισπανίας, μετά τις δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού σχετικά με το αν το Ισραήλ σέβεται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμο της Γάζας.

Κλιμακώνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Μαδρίτη και Τελ Αβίβ, με αφορμή σχόλια του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, για το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αμφισβήτησε ξανά, σήμερα, την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας ότι έχει «πραγματικές αμφιβολίες» για το εάν η χώρα συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο στην επίθεσή της στη Γάζα.

«Έχουμε πει από την αρχή ότι αυτό που έκανε η Χαμάς στο Ισραήλ είναι απολύτως φρικτό και αποτρόπαιο» είπε, προσθέτοντας ότι είχε παρακολουθήσει 20 λεπτά «πολύ σκληρών» πλάνων από τις επιθέσεις κατά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Έχουμε επίσης δείξει πάντα τη δημόσια δέσμευσή μας στο ότι η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους που κρατά αμέσως και χωρίς κανέναν απολύτως όρο» επεσήμανε.

«Αλλά πρέπει να πούμε στο Ισραήλ, με την ίδια πεποίθηση, ότι οι ενέργειές του πρέπει να βασίζονται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αλλά με τις εικόνες που βλέπουμε και τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων –ιδιαίτερα αγοριών και κοριτσιών– που σκοτώνονται, έχω ειλικρινείς αμφιβολίες ότι συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό που βλέπουμε στη Γάζα δεν είναι αποδεκτό» κατέληξε Ισπανός πρωθυπουργός.

Η αντίδραση του Ισραήλ

Αντιδρώντας, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί «για διαβουλεύσεις» την πρέσβειρά του στην Ισπανία, μετά τις «σκανδαλώδεις» δηλώσεις του Πέδρο Σάντσεθ.

«Λόγω των σκανδαλωδών δηλώσεων του Ισπανού πρωθυπουργού, ο οποίος επανέλαβε αβάσιμους ισχυρισμούς, αποφάσισα να ανακαλέσω τη Ισραηλινή πρέσβειρα στην Ισπανία» Ροντίκα Ραντιάν-Γκόρνον για «διαβουλεύσεις» στην Ιερουσαλήμ, εξήγησε με ανάρτηση στο Χ ο Έλι Κοέν.

 

Πηγή: news247.gr

2023-12-01_145908.jpg

 

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης, για την απώλεια της αριστερής άγκυρας Φ/Γ πλοίου σημαίας Λιβερίας, κατά την διάρκεια της άπαρσής της από το αγκυροβόλιο Θεσσαλονίκης για την είσοδο του στο λιμάνι λόγω θραύσης κρίκου καδένας. Το Φ/Γ, παρεβλήθη ασφαλώς στην προβλήτα Νο 6, σταθμού εμπορευματοκιβωτίων Θεσσαλονίκης (DOC 26), ενώ με μέριμνα του ναυτικού πρακτορείου πρόκειται να ανελκυθεί η απωλεσθείς άγκυρα από τον πυθμένα του αγκυροβολίου.

Από τη Λιμενική Αρχή Θεσσαλονίκης απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και προσκόμισης βεβαίωσης διατήρησης κλάσης από το νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

 

Πηγή: e-nautilia.gr

2023-12-01_145549.jpg

 

Ο καιρός έχει αλλάξει. Οι θερμοκρασίες ειδικά τις νυχτερινές ώρες έχει πέσει. Ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται τα κρούσματα κρυολογήματος, γρίπης και κορονοϊού.

Λοιπόν, γιατί αρρωσταίνουμε πάντα αυτή την εποχή του χρόνου; Και πώς μπορούμε να απομακρύνουμε αυτά τα ενοχλητικά μικρόβια του χειμώνα;

Ο Φίλιπ Γκουλντ, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κόβεντρι στην Βρετανία έδωσε συμβουλές μέσω της εφημερίδας «The Sun», για να μάθετε πώς θα αποφύγετε να αρρωστήσετε φέτος τον χειμώνα.

Γιατί αρρωσταίνουμε πάντα τον χειμώνα;

Οι ιοί και τα μικρόβια μεταδίδονται μέσω των πραγμάτων που αγγίζουμε και του αέρα που αναπνέουμε. Και ο τρόπος που ζούμε τους χειμερινούς μήνες διευκολύνει αυτά τα μικρόβια να μεταφέρονται από άτομο σε άτομο, εξηγεί ο Φίλιπ Γκουλντ.

«Όταν έρχεται ο χειμώνας, περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους σε ζεστά σπίτια όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν οι ιοί», τόνισε ο ιολόγος.

Τείνουμε επίσης να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με περισσότερους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου: από το χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μέχρι το ετήσιο δείπνο με τα μέλη της οικογένειας και τους νέους τους συνεργάτες των οποίων τα ονόματα δεν θυμάστε.

«Ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Ο ιολόγος, όμως, δεν προτείνει να απέχετε από τις κοινωνικές συναναστροφές. Αντίθετα λέει ότι θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας που πέφτει κάπως τους χειμερινούς μήνες.
5 συμβουλές για να αποφύγετε να αρρωστήσετε αυτόν τον χειμώνα

1.Συνεχίστε τις κοινωνικές επαφές
2.Μην μοιράζεστε φαγητό σε πάρτι
3.Πάρτε μια πολυβιταμίνη
4.Μέτρια άσκηση
5.Μην πίνετε πολύ

Συνεχίστε τις κοινωνικές επαφές

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις κοινωνικές επαφές σας και να κολλάτε κάποια μικρόβια για να παραμείνετε υγιείς.

«Αν πρόκειται να πάτε σε ένα πάρτι με πολλούς ανθρώπους, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα κάποιος εκεί να φέρει έναν ιό όπως κρυολόγημα ή γρίπη. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να πάτε», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Και συνέχισε: «Η έκθεση του ανοσοποιητικού μας σε ιούς είναι ο μόνος τρόπος για να βελτιώσουμε την προστασία του, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε μακροπρόθεσμα».

Αυτό ισχύει με εξαίρεση κάποιους ανθρώπους που έχουν ιατρικές παθήσεις, τους πολύ ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνιες ασθένειες. Εάν εσείς ή κάποιος με τον οποίο ζείτε ανήκει σε κάποια από αυτές τις ομάδες θα πρέπει να λαμβάνετε προφυλάξεις για να τους κρατήσετε ασφαλείς.

Όπως ανέφερε ο γιατρός καλό είναι σε αυτή την περίπτωση να αποφεύγετε μεγάλες ομάδες ανθρώπων και να φοράτε μάσκα όταν αυτό δεν είναι αδύνατο.
Μην μοιράζεστε φαγητό σε πάρτι

Όλοι παίρνουμε με το χέρι κάποιο ορεκτικό από πιάτο στην διάρκεια ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι. Ωστόσο το να μοιράζεστε φαγητά πρέπει να το αποφύγετε δια ροπάλου εάν δεν θέλετε να κολλήσετε κάποιον ιό που προκαλεί εμετό.

«Βασικά, οποιαδήποτε τροφή περιλαμβάνει να αγγίζετε πράγματα που έχουν αγγίξει άλλοι άνθρωποι και στη συνέχεια να αγγίζετε το στόμα σας, απλώς αποφύγετε την», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Ο νοροϊός είναι ένα εξαιρετικά μολυσματικό στομαχικός ιός και το συχνότερο αίτιο εμφάνισης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Προκαλεί εμετούς και διάρροια που μπορεί να κρατήσει για έως και τρεις ημέρες.

Συνήθως εξαπλώνεται μέσω τροφίμων ή νερού που έχουν μολυνθεί κατά την προετοιμασία, ή μέσω μολυσμένων επιφανειών και στενής επαφής με το μολυσμένο άτομο.
Πάρτε μια πολυβιταμίνη

Στο παρελθόν, όλοι μας ενθάρρυναν να παίρνουμε δισκία βιταμίνης C για να αποφύγουμε το κοινό κρυολόγημα. Αλλά ο Φίλιπ Γκουλντ προτείνει να πάρετε μια πολυβιταμίνη για να αποφύγετε τα ενοχλητικά μικρόβια αυτό το χειμώνα.

«Πρέπει να καταναλώνετε όλες τις σωστές βιταμίνες και μέταλλα για να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές και να λειτουργεί σωστά», είπε ο ιολόγος.

Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο μία πολυβιταμίνη μπορεί να λύσει το πρόβλημα εάν δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά.
Μέτρια άσκηση

Δεν λέμε ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την προπόνηση για τον μαραθώνιο, αλλά φροντίστε να κινείτε το σώμα σας. Δοκιμάστε τακτικές γρήγορες βόλτες με το σκύλο, ανεβείτε τις σκάλες ή πηγαίνετε για ένα ελαφρύ τζόκινγκ με έναν φίλο.

«Η τακτική άσκηση σε μέτριο επίπεδο βοηθά στη βελτίωση της ανοσολογικής απόκρισης», είπε ο γιατρός. Η άσκηση βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια σας να κυκλοφορούν και να αποδίδουν καλύτερα, και φαίνεται να υπάρχει θετική επίδραση στα κύτταρα που σκοτώνουν τους ιούς.

Μην πίνετε πολύ

Μέσα στις γιορτές είναι απίθανο ένας ενήλικας να μην πιει τουλάχιστον ένα ποτήρι κρασί. Ο ειδικός συμφωνεί ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα για το ανοσοποιητικό σας. «Με μέτρο, το ποτό είναι μια χαρά», είπε ο Φίλιπ Γκουλντ.

Ωστόσο πρέπει να θυμάστε ότι το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα σας. «Αν πίνετε πολύ σταθερά αυτό θα κάνει το σώμα σας λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη», τόνισε ο ιολόγος.

 

Πηγή: enikos.gr

Σελίδα 1 από 3973
  • Τελευταια
  • Δημοφιλή