Σήμερα: 15/04/2021
Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017 09:59

Χαιρετισμός του ΔΣ της ΠΕΝΕΝ στη πανελλαδική συνέλευση του Συντονισμού ενάντια στα μνημόνια

Γράφτηκε από τον

_συνέλευση_του_Συντονισμού_ενάντια_στα_μνημόνια.jpg

Σ/φοι και Σ/φισες.      

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει την ετήσια πανελλαδική συνέλευση του συντονισμού ενάντια στα μνημόνια, η οποία γίνεται σε μια κρίσιμη φάση για το εργατικό και λαϊκό κίνημα της χώρας μας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά τη κατάθεση του αντιλαϊκού και φορομπηχτικού προϋπολογισμού προχωράει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων  μέτρων που ήδη έχει συνομολογήσει με το κουαρτέτο των δανειστών της Γ αξιολόγησης.            

Μέτρα που αφορούν το δραστικό περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, την παραπέρα φοροληστεία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, τη συντριβή των προνοιακών επιδομάτων, τις νέες περικοπές στις συντάξεις.        

Πρόκειται για μέτρα και πολιτικές που αποτελούν συνέχεια της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής που για οχτώ χρόνια τσακίζουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν με θυσίες και αγώνες πολλών δεκαετιών.                  

Πρόκειται για μια σκληρή ταξική αντιλαϊκή πολιτική η οποία παίρνει από τους μισθωτούς και χαρίζει νέα προνόμια για την ανάκαμψη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.          

Οι ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων επιδείνωσαν δραματικά το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, υποβάθμισαν μισθούς και συντάξεις διέλυσαν τις ΣΣΕ και συνέτριψαν το σύνολο του εργατικού δικαίου που είχε θεσπιστεί και κατοχυρωθεί με πολύχρονους αγώνες.                               Η κυβερνώσα <αριστερά> του ΣΥΡΙΖΑ με την υποταγή στις κατευθύνσεις της ΕΕ του Δ.Ν.Τ και συνολικά στο ευρωενωσιακο μονόδρομο συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση την επίθεση ενάντια στο λαό και την εργατική τάξη.            

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική προκειμένου να περάσει στους εργαζόμενους βάζουν πλάτη οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ( παλιού και νέου), και οι ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ.          

Η μακροχρόνια αδράνεια, η αποχή από κάθε αγωνιστική δράση και ο παροπλισμός του κινήματος της εργατικής τάξης συνιστούν παράγοντες ( σε συνδυασμό και με άλλες αιτίες) που επέδρασαν και εξακολουθούν να ασκούν επιρροή στις μειωμένες αντιστάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος το οποίο έχει οδηγηθεί σε μια καταφανέστατη υποχώρηση, γεγονός που διευκολύνει την κλιμάκωση της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.                          

Ομως παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες και αντιξοότητες πρέπει να υπογραμμίσουμε ως θετικό και ενθαρρυντικό στοιχείο ότι μέσα στο κίνημα υπάρχουν αγώνες, γίνονται σχεδόν καθημερινά διάφορες κινητοποιήσεις οι οποίες δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία και τη συμβολή τους, η αδυναμία όμως είναι ότι αυτοί οι αγώνες δεν ενοποιούνται δεν συντονίζονται και πολλές φορές δεν έχουν κοινά και ενιαία χαρακτηριστικά από πλευράς αιτημάτων, στόχων και διεκδικήσεων.                                            

Στις σημερινές συνθήκες κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες οτι η συμβιβασμένη και παραδομένη στο αστικό σύστημα και το μεγάλο κεφάλαιο συνδικαλιστική ηγεσία θα ηγηθεί ενός κινήματος αντίστασης, πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής και μνημονιακής πολιτικής.                                                   Ο ρόλος αυτός ανήκει αντικειμενικά στη συνδικαλιστική αριστερά η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις αγωνίες και τα συμφέροντα  των εργαζομένων και να αναλάβει άμεσα ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, το ταξικό προσανατολισμό του, για μια νέα στρατηγική στο ΣΚ η οποια θα πορεύεται σε σύγκρουση και ρήξη με το κεφαλαίο τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του.                                                              

Οι εργαζόμενοι θα στηρίξουν και θα εμπιστευτούν με όλες τις δυνάμεις τους μια τέτοια πρωτοβουλία. Για να μπει τέλος στη μνημονιακή επιδρομή, τη λιτότητα, την ανεργία τις περικοπές, τη φοροληστεία, το ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, για την ανάκτηση των κατακτήσεων.                      

Για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων.              

Σε μια τέτοια κατεύθυνση κινείται η τακτική της ΠΕΝΕΝ τόσο χώρο της ναυτιλίας όσο και γενικότερα στο εργατικό κίνημα της χώρας μας.                          

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες της πανελλαδικής σας συνέλευσης και οι αποφάσεις και η δράση σας να συμβάλουν στη παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων της εργατικής τάξης και των συνδικάτων.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή