Σήμερα: 02/05/2026
Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 07:44

Ο Τσακαλώτος επιβεβαιώνει τους φόβους για περικοπή στο ανθυγιεινό

Γράφτηκε από τον

adedi-perikopi-anthigieino.jpg

Τους φόβους που έχουν διατυπωθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα επιβεβαίωσε με τον πιο καθαρό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων στο ΥΠΟΙΚ.

Ο Ευ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν κλάδοι που δεν θα έπρεπε να παίρνουν το ανθυγιεινό επίδομα και σε αυτούς θα περικοπεί, ώστε το συνολικό ποσό που δίνεται σήμερα για το ανθυγιεινό να παραμείνει αμετάβλητο (δημοσιονομικά ουδέτερο). Δεν μπόρεσε, όμως, να απαντήσει στις συνεχείς ερωτήσεις που τέθηκαν για το πώς δικαιολογεί την έκθεση της τρόικας ότι μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων από τα χρήματα που δίνονται για το ανθυγιεινό.

Οι φόβοι της αντιπροσωπείας για την τύχη του ανθυγιεινού επιδόματος έγιναν πιο μεγάλοι όταν ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στην αρχή άγνοια για το πόρισμα της επιτροπής για το ανθυγιεινό και στη συνέχεια αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα το δώσει στην ΑΔΕΔΥ και στα συνδικάτα. Από τη συνάντηση, προέκυψε επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να συζητήσει το θέμα των αυξήσεων των μισθών και της αποκατάστασης των απωλειών ύστερα από 9 χρόνια περικοπών στις αποδοχές.

Για το θέμα της επέκτασης των ΒΑΕ, παρέπεμψε στο υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί στα αιτήματα που διατυπώθηκαν για μαζικές προσλήψεις και αύξηση των πόρων που δίνονται στους κοινωνικούς τομείς της Υγείας και της Παιδείας καθώς και στο θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσε η επίθεση των ΜΑΤ και η χρήση χημικών μέσα στη στοά του Υπουργείου Οικονομικών απέναντι στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ που προσπάθησαν για μια ακόμα φορά να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Για την συνάντηση εξέδωσαν ανακοινώσεις η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ στις οποίες καταγγέλλουν την αστυνομική βία  και κάνουν εκτιμήσεις για τις απαντήσεις του υπ. Οικονομικών. Εντύπωση προκαλεί η συνεχής απουσία της πλειοψηφίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ από τις κινητοποιήσεις για το ανθυγιεινό και τα ΒΑΕ.

Η ανακοίνωση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ
για τη συνάντηση με Τσακαλώτο

Για δεύτερη φορά, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιστράτευσε τις δυνάμεις καταστολής, που με πρωτοφανή βιαιότητα επιτέθηκαν στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων Ομοσπονδιών, στον Πρόεδρο και τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Υπουργείου Οικονομικών και σε όλους τους εργαζόμενους που συγκεντρώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018, από τις 7:00πμ, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις και αφού είχαν προηγηθεί άλλες 4 συγκεντρώσεις στο Υπουργείο Οικονομικών τον τελευταίο μήνα, ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δέχθηκε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕΔΗΝ και του Σωματείου Υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών.

  • Ο Υπουργός στο κεντρικό θέμα της κινητοποίησης για το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας δήλωσε ότι οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να περικοπεί το επίδομα από κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί σε κάποιες άλλες.

  • Στην επίμονη απαίτηση της αντιπροσωπείας μας να μας κοινοποιήσει το πόρισμα της Διυπουργικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του παραπάνω επιδόματος δήλωσε ότι θα μας απαντήσει μέσα στις δύο επόμενες ημέρες.

  • Δεν έδωσε σαφή απάντηση στο αίτημα για επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους εργαζόμενους, χώρους, κλάδους ή ειδικότητες, που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες και το δικαιούνται, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι, συμβασιούχοι, κοινωφελούς εργασίας). Επίσης, στο αίτημα για επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στο δημόσιο και την ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων που παρέχουν υπηρεσίες σε χώρους επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς την πληρωμή επασφάλιστρου μας παρέπεμψε στην Υπουργό Εργασίας.

  • Για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ζήτησε αναλυτικά τις προτάσεις μας, οι οποίες και κατατέθηκαν, και πρότεινε να πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση στα τέλη Αυγούστου για το θέμα αυτό.

  • Για τα γενικότερα ζητήματα που του ετέθησαν, όπως η αύξηση των κοινωνικών δαπανών, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας απάντησε ότι αναγνωρίζει πως υπάρχει υποχρηματοδότηση του Δημόσιου Τομέα και ιδιαίτερα στους χώρους της Υγείας και Παιδείας.

  • Είπε, επίσης, ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν στο μέλλον για την κατανομή των 3,5 δισ. ευρώ, που υπολογίζει ότι θα εξασφαλίσει το Οικονομικό Επιτελείο από την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική, θα κληθεί και η ΑΔΕΔΥ να καταθέσει τις προτάσεις της.

  • Τέλος, ο Υπουργός δήλωσε τη βούλησή του ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης να καθιερώσει τακτικές συναντήσεις με την ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες με συγκεκριμένη, κάθε φορά, θεματολογία.

Είναι, όμως, γεγονός, ότι και η πρόσφατη εμπειρία της αντιμετώπισης των εργαζομένων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων από στελέχη όλων των κυβερνήσεων, μας υποχρεώνουν να «κρατάμε μικρό καλάθι».

Σε ό,τι αφορά στις γενικόλογες αναφορές του υπουργού για την ανάγκη στήριξης της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας και των εργαζομένων στο Δημόσιο θυμίζουμε ότι ο ίδιος ο υπουργός προσυπέγραψε τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup που όχι μόνο δεν σηματοδοτούν ουσιαστικό βήμα εξόδου από τα μνημόνια, αλλά διαιωνίζουν το καθεστώς της διαχρονικής λιτότητας, της υπερχρέωσης και της επιτροπείας. Με βάση τις παραπάνω αποφάσεις η λιτότητα θωρακίζεται, σκληραίνει και διατηρείται για τουλάχιστον 42 χρόνια ακόμη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σε κάθε περίπτωση, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της και θα πάρει νέες πρωτοβουλίες για την προώθηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων, διαδικασία που συνδέεται με την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που και η σημερινή Κυβέρνηση ασκεί.

πηγη: ergasianet.gr

 

  • Τελευταια
  • Δημοφιλή